Günümüzün gençleri neden evlenemiyorlar?...

Meryemce

dost istersen ALLAH yeter
Kayıtlı Üye
10 Haziran 2008
1.249
3
116
Malatya
Hepimiz bir insan olarak çok büyük umutlarla severiz, evlenmek ve mutlu bir yuva kurmak isteriz. Kimi insanlar bunu başarabilir, bazıları da büyük hayal kırıklıklarına uğrar. Bu konuda büyük acılar yaşar. Moral Dünyası dergisi evlilik konusunda en merak edilen soruların cevabını araştırdı.

Son dönemlerde umduğu gibi hayat kuranların sayısı maalesef azalıyor. Sevgilerinde, aşklarında veya evliliklerinde sorun yaşayanların sayısı ise giderek artıyor. Türkiye’nin son on beş-yirmi yıllık döneminde, yanlış evlilikler, boşanmalar, aile içi şiddet olayları başlı başına gündem oluşturacak kadar çok.

Öyle ki, televizyon haberlerinde, gazetelerde gün geçmesin ki bu konularda felâket haberleri çıkmasın. Hem de üst üste. tekrar tekrar verildiği için, gençler bu tablodan ürker hale geldi.

Toplum nasıl bu hale geldi, neden evliliklerin çoğu sorunlu, neden boşanmalar arttı? Niye bu kadar çok yanlış evlilik var? Gençlerimiz niçin evlilik gibi kutsal bir müesseseye endişe ve korkuyla bakıyorlar? Onca güzel, bakımlı, okumuş kızlar neden yaşları 30’lara dayandığı halde evlenmiyor ve neden fidan gibi gençler evlilikten kaçıyor?

Çok değil bir kuşak öncesinde mutlu aileler, sorunsuz yuvalar büyük bir çoğunlukta iken, şimdi ne oldu da on beş-yirmi yıl içinde her şey tersine dönmeye başladı? Yanlış ilişkiler, yanlış evlilikler, ayrılmalar, boşanmalar, ortada kalan çocuklar, evlenemeyen gençler, evde kalmış kızlar, evlenmeyen erkekler...

Bu katmerli yangın her tarafı sarmış durumda. Mutlaka yakınımıza, etrafımıza da geliyor alevler. Diyelim ki bizim ailemiz sorunsuz ama etrafımızda, akrabalarımızda veya komşularımızda olabiliyor.Sözgelimi kardeşiniz, ağabeyiniz, ablanız, dayınız, halanız bu dertle mustarip olunca, onların dertleriyle meşgul olmak durumunda kalıyorsunuz. Ya da çok sevdiğiniz bir dostunuz, arkadaşınız böyle bir olayı yaşıyorsa, siz de huzursuz oluyorsunuz.

Daha da kötüsü, “Benim oğlum, benim kızım da böyle kötü bir evlilik yapar mı?” diye düşünmekten kendinizi alamıyorsunuz. Hatta belki, “Ya kızım evlenemezse, oğlum hep ömür boyu bekâr kalırsa?” diye endişe edip korkuyorsunuz. Belki de, başınızda böyle bir olay var, uykularınız kaçıyor çocuklarınızın geleceğini düşündükçe…

Sevenler, neden karı-koca olamıyorlar?

Günümüzde bütün kolaylıklara ve yakınlaşmalara rağmen, olması gereken evlilikler gerçekleşmiyor, ilişkiler arkadaşlıktan öteye, yani evliliğe bir türlü gidemiyor.Başka bir tabirle, sevenler karı koca olamıyorlar. Günümüzde sevgililer çoğalırken, karı kocalar azalıyor.

Evlenemeyen kızlar, eskiden olduğu gibi kısmeti olmadığı, fiziksel kusuru bulunduğu veya yoksul olduğu için değil, genelde kısmetlerini evlenmeye ikna edemediği için ya da görüştüğü konuştuğu erkek, evlenmeye yanaşmadığı için evlenemiyorlar.

Bu durumda olan kızların yaşadığı duygusal psikoloji gerçekten içler acısı. Kimi kızlar travma geçiriyor, hayata küsüyor, kimisi psikolojik tedavi görüyor. Hemen hepsi, geleceğinden kaygı duyuyor, yarınından endişe ediyor. Hele ‘30 yaş’ paniğine kapılanlar için hayat kâbus gibi. Ümitsizlik duygusu pranga gibi yapışıyor. Bunalımlar, stresler, kâbuslar peşlerini bırakmıyor.

Üniversiteyi başarıyla bitirmiş, iki dil bilen bir kız şunları söylüyor:

“İyi eğitim aldık diye, farklı kriterlere sahip olduk. Okuma sürecinde farklı davranış biçimiyle şekillendiğimiz için hiçbir şeyi beğenmez ve seçim yapamaz olduk. Şimdi iyi eğitim alan ama 29 yaşında evde kalmış bir kızım.”

Bu kızın söylediklerine benzer sözleri erkekler de söylüyor:

“Eğitim diye hayatımızı adadık. Eğitimi tamamladığımızda evlenme yaşımız geçiyor. Ben otuz yaşından sonra, ne zaman iş bulacağım da yuva kuracağım?”

Elbette her okuyan böyle düşünmüyor. Okuyan insanların hepsi suçu eğitime bağlamıyor. Ama bunun bir sebep olduğu da göz ardı edilmemeli.

Evlenme yaşı değişti

Günümüzde evliliğe hazır olmanın yaşı ve şartları değişti. Geçmişte 17-18 yaşını bulan kızlarla, askerliğini bitiren erkekler fazla zaman kaybetmeden evlendirilirdi. Ancak gerek ekonomik şartlardan, gerekse eğitim sürecinin uzunluğundan evlenme yaşının erkeklerde 30’a, kadınlarda 25’e kadar çıktığını görmekteyiz. Genel ortalama aşağı yukarı budur ama kimi yerlerde, özellikle büyük şehirlerde bu oranın da üstüne çıkıldığı görülür.

Bir erkeğin evlenmesi için gerekli olan şartların başında ‘ekmeğini eline almak’ gelir. Yani bir meslek sahibi olması, evini geçindirmek için işe girip düzenli bir gelir getirmesi gereklidir. Günümüzde eğitim daha önem kazandığı için, bir gencin okuması, üniversiteyi bitirmesi öncelik kazanmıştır. Bu süreçte, normal bir okul dönemi yaşayan kişilerin, hiç sınıf kaybı yaşamadan, üniversite sınavlarını hemen kazanıp yüksek öğrenimini bitirmesi, doktora yapması vs. yaşı 25-26’ya çıkarıyor. Ardından eğitim nedeniyle tecil edilen askerlik görevinin yapılması, iş bulunması gibi süreçler eklenince, bir erkeğin evlenmesinin önündeki engeller ancak 28-30 yaşlarında kalkmış oluyor.Kızlarda ise bu süreç sadece birkaç yıl eksikle tamamlanabiliyor. Onların da yaşları üniversiteyi bitirdiklerinde ortalama 25-26’yı buluyor. Bu nedenle Türkiye’de son yıllarda evlenme yaşı erkeklerde 30, kızlarda 25 oluyor.Bu gerçeklerden yola çıkarak aslında gençlerin evlenmesinin önündeki en büyük engeller: Başta Eğitim, Askerlik ve İş bulma diyebiliriz.

(alıntı)

Neden mi evlenemiyolar!!!
Kimine göre şuan ki hayat şartları,yani bir kişinin çalışması ile para kazanması ile maalesefki bu dvran dönmüyor,dönemiyor..
Kimine görede evliliğin aşkı öldürdüğüne inanlar varki,kişinin kendi tercihidir bu sebepten evlenmek istemiyor olabilir..
Kimine görede evlilik yükü ağır gelir ve günü birlik ilişkiler yaşayarak bu egosunu tatmin etmeye çalıştığı için evlenmek istemiyor olabilir.
Yani kısacası artık eskisi gibi evlilik kutsaldır kelimesi yerine maalesefki günümüzde artık neden evlilikler uzun sürmüyor sorusunun cevabını aramak daha doğru olur..
Her insanın hayatında kesitleri ve hikayeleri vardır,herkez kendince haklıdır tabiki ama günümüzde evliliğe bakş açısı değişti,evlilikler değişti ve en önemliside artık yetiştirdiğimiz yeni nesil çok değişti.

kendi adıma cevaplayayım;

1) daha okulum bitmedi. (master.dan sonra doktora planlıyorum)
2) maddi olarak imkanlarımı sağlayamadım
3) annem yukarıdaki 2 seçeneği bahane ederek istemıyor
4) sevdiceğimin okulu bitmedi. (master.dan sonra doktora planlıyor)
5) askerliği duruyor
6) iş bulma ve düzenli hayata geçebilme derdi

a.sselin_asopuyorumnanaktan

a.sgzmncopuyorumnanaktan

a.sAdıvaropuyorumnanaktan

a.sSevgi Kelebeğiopuyorumnanaktan

vereliniortak alkisalkisalkis vereliniortak​

gercekten guzel bi konuya temas etmissin, evlilik turkiyede gercekten cocuk oyuncagina donmus durumda, evlenmeler ve hemen bosanmalar cok fazla
erkekler artik kadinlara fazla deger vermez olmuslar , erkek-kadin esitligi diye diye erkek ve kadinin gorevleri karismis
erkek erkek gibi davranmiyor, kadin da kadin gibi davranmiyor
nerde o kadinini koruyup kollayan, evini gecindiren erkek modeli

kendi adima konusursam ki 29 yasindayim
karsima kimsenin cikmamasi diyebilirim
3 yilda 1 kisi cikar onla da uyum saglayamayiz tabi hemen
ama bunda is ve egitimin faktoru var gercekten cunku ben ailemden uzakta, buyuk sehirde yasiyorum
kimin umurundayim ki burda sonucta...ha hakkarinin koyunde yasamisim ha buyuk sehirde yasamisim
cunku herkes kendi derdinde burda
ha cirkin miyim kesinlikle hayir, kilolu muyum hayir

ben gercekten severek ve sevilerek evlenmek istiyorum
ama mantiken yaklastiklari zaman, meslegime veya baska maddi ozelliklere geldiklerini belli ettikleri zaman reddediyorum
ciddi sevmedikleri o kadar belli oluyor ki bazen...

ayrica evlilikten te korkuyorum galiba cunku basima neler gelebilecegini bilmiyorum
erkeklere guvenmiyorum hic, bu yasa kadar cok seye sahit oldum, guvenim bitti
hala iyi insanlar da vardir, iste ben ve o iyi insan birgun karsilasacak miyiz....zaman geciyor

sayilan diger sebeplerle benim alakam yok mesela evlilik yukunun agir gelmesi vs
ben sadece guven veren, sahiplenen, seven, sadik bir es istiyorum
ben de istemezdim aksam eve gittigimde yapayalniz birkac saat oturup yatmayi
hep yalniz yemek yemeyi, hep yalniz uyanmayi, evin butun yukunun omuzlarimda olmasini,
sirf ses olsun diye tv yi acmayi...

ben de isterdim aksam bir kap yemek yaptigimda eline saglik diyen birinin olmasini,
gunluk olaylari icimden kendime tekrar etmek yerine birine anlatabilmeyi, kahve yapayim mi diyebilmeyi,
sabah giydigim kiyafetle nasil gorundugumu sormayi,
her kadin gibi biraz ilgi, biraz sefkat, biraz iltifat, biraz sevgi alabilmeyi
ben de isterdim

belki de tum suc bendedir, belki de bu sonu kendim hazirladim, kendi secimlerim beni buraya getirdi
bilemiyorum

Son düzenleyen: Moderatör:
sade-kahve ne demek sonumu kendim hazırladım benim suçum vs. daha çok gençsin ve önünde uzun yıllar var. evliliğin yaşı olmaz, önemli olan mutlu olacağın kimseyle mutlu bir evlilik yapmak.

Ablan olarak sana bir daha böyle karamsar yazılar yazmayı yasaklıyorum nokta.

üniversite
askerlik
iş bulma
maddi bağımsızlık
hazır hissetmeme

28 yaşında evlendim. iyi de oldu. a.s.

sade-kahve ne demek sonumu kendim hazırladım benim suçum vs. daha çok gençsin ve önünde uzun yıllar var. evliliğin yaşı olmaz, önemli olan mutlu olacağın kimseyle mutlu bir evlilik yapmak.

Ablan olarak sana bir daha böyle karamsar yazılar yazmayı yasaklıyorum nokta.

haklısın ama bekle bekle yas 30 u gececek
hersey de kader degil yani
kendimiz ciziyoruz biraz da
o yuzden hata bende

özgürlüklerinden taviz verecekleri korkusu, olumsuz örneklerden korkmaları
daha önce hayatlarında olmayan, ama evlenince alacakaları ekstra sorumluluklar, karşı tarafın ailesine karşı sorumluluk, kira sorumluluğu, vs... vs...

gercekten guzel bi konuya temas etmissin, evlilik turkiyede gercekten cocuk oyuncagina donmus durumda, evlenmeler ve hemen bosanmalar cok fazla
erkekler artik kadinlara fazla deger vermez olmuslar , erkek-kadin esitligi diye diye erkek ve kadinin gorevleri karismis

ama bunda is ve egitimin faktoru var gercekten cunku ben ailemden uzakta, buyuk sehirde yasiyorum
kimin umurundayim ki burda sonucta...ha hakkarinin koyunde yasamisim ha buyuk sehirde yasamisim

ama mantiken yaklastiklari zaman, meslegime veya baska maddi ozelliklere geldiklerini belli ettikleri zaman reddediyorum

ayrica evlilikten te korkuyorum galiba cunku basima neler gelebilecegini bilmiyorum
erkeklere guvenmiyorum hic, bu yasa kadar cok seye sahit oldum, guvenim bitti
hala iyi insanlar da vardir, iste ben ve o iyi insan birgun karsilasacak miyiz....zaman geciyor

sayilan diger sebeplerle benim alakam yok mesela evlilik yukunun agir gelmesi vs
hep yalniz yemek yemeyi, hep yalniz uyanmayi, evin butun yukunun omuzlarimda olmasini,

ben de isterdim aksam bir kap yemek yaptigimda eline saglik diyen birinin olmasini,
gunluk olaylari icimden kendime tekrar etmek yerine birine anlatabilmeyi, kahve yapayim mi diyebilmeyi,
ben de isterdim

belki de tum suc bendedir, belki de bu sonu kendim hazirladim, kendi secimlerim beni buraya getirdi
bilemiyorum

lütfen bu kadar olumsuz düşünme, nerde ve ne zaman anlaşabileceğin birinin karşına çıkacağı hiç belli değil. 40 kişilik sınıfta tek kız okudum. bölüm 200 kişi toplamda 4 kızdık. Ama 3 yıldır birlikte olduğum kişi karşıma, fabrika stajında çıktı ;)

Geçen zamanı yalnız geçirmek kötü, ama ne bileyim acı ve telafisi olmayan olaylarla geçirmek daha kötü olurdu. Tedbirli davranmak bence de en iyisi.

Umarım, gerçekten mutlu olabileceğin biri karşına çıkar.

sevgiler...

güven duyulmuyo artık..evliliklerde kağıt gibi..biiti deniyo ve bitiyo..çaba yok..iyileştirme isteği yok..herkes herşeye karşı öylesine yorgun,çabasız,anlayışsızkii..
gitmiyo işte...sorumluluklar ağır geliyo...geçim derdi..para kazanma zorunluluğu,örnek çiftlerin boşanmayla sonuçlanan evlilikleri insanları evlenmemeye itiyo..

erkeklere guvenmiyorum
hic, bu yasa kadar cok seye sahit oldum, guvenim bitti

ben de isterdim

bilemiyorum

hayatta başımza neler gelebileceğini bilemeyiz..evlilkte de ne yaşanır bilinmez bu yaşadıkça görülecek bişey..belki yşayacağın çok güzel şeyler olacak ve sen bunları elinin tersiyle itiyosun...bence kendini sevmeye ve sevilmeye aç..
duvarlarını örme..evlilik karpuz gibidir..eve getirir kesersin önce görüntüsüne aldanırsın..sonra yemeğe başlar tadını anlarsın.artık bilirsin o karpuz dışından nasıldı içi nasıl çıktı..
ben eşimle evlenmeden önce evliliğe dair hiç bişey düşünmedim..evlilik bana hiç uygun bişey değildi ve ben bana göre aykırı bişeyi deli bi cesaretle yaptım.yapım farklı çünkü..yalnızlığa bayılırm ama seçmedim işte yanlızlığı..
yeri geldi canım istemedi diye tek kelime konuşmadım eşimle..ben böyleyim işte bazen kendimi eşhissetmek istemiyorum anlayış göster dedim bazen..arkadaşlarımla çıktım dışarı o bekarlık havasını ara ara solumam lazım çünkü..ruhumu daraltmasına mğsade etmedim..
evde bi ses istiyo insan..uyurken elimi tutması güzel..
makyajıma çok güzel olmuş demesi güzell..
hayran hayran baktığı zamanlar güzel..
sen herşeysin demesi..sevgisini fısıldaması güzell..
yanında olası..eş olması..derdine ortak olması güzell...bi erkeğin
senin sığınağın olması güzell..
seninde bi sığınağın olması dileğiyle..hoşcakal..

a.ssade_kahvekaydirigubbakcemile3

a.skaramel69kaydirigubbakcemile3

a.sözo_35kaydirigubbakcemile3

a.sforgakaydirigubbakcemile3

a.sgzmnckaydirigubbakcemile3

a.syarennkarakaydirigubbakcemile3

alkisalkisalkis alkisalkisalkis alkisalkisalkis​

evliliğe sevgiye inanmayan ve maddiyatla birleştirerek kendine kalkan yapmış arkadaşlarım var çevremde,bazı konularda evet haklılar
benim gözüm kördü :bbo:
24 yaşımda evlendim ben Şeniz :nazar:
iki kere ölümü hissetmiş biri olarak;
hayat kısa.keşkelere yer bırakmadan dolu dolu yaşamak lazım diyorum ben artık,öyle yaşıyorum da kaydirigubbakcemile2 kaydirigubbakcemile4
yürekten seviyosan seviliyosan beklemenin anlamı yok bence :asigim:
iyi ki diyorum şuan,iyi ki kader karşıma çıkarmış tanımış ve evlenmişim opuyorumnanaktan
çok ama çoooook mutluyum :nazar:
ben şanslı azınlık mıyım nedir
:uhm:

Rabbim sevdiklerimizden bizleri ayırmasın

a.s.

bence evleniyor insanlar...
ama neden evli kalamıyorlar derseniz o konuda çok şey yazabilirim...
herşeyden evvel maddi ve manevi şartlar oluşmadığı için...
ya da herşeyi karşı taraftan beklediği için...
kadın ya da erkek hep karşı taraftan bekleniyor sevgi, saygı ilgi...
pes etmemek lazım... biraz çaba harcamak lazım... çok zor değil insanın mutlu olması...
tabi seveceği insanı bulanlar için konuşuyorum...

evlilik olursa bi kere olsun istiyosun,çocuk oyuncağı olmadığı içinde öncelikle ciddi bi ilişkin olması ve birkaç sene sürmesi gerekiyor.kaldıki evlenince bile eşinin hiç bilmediğin huylarını öğreniyosun ama bu sonuçta normal bişey.aynı evde yaşıyo olmanın getirdiği bi durum.bir erkeği iyicene adam akıllı tanımak için nerden baksan gene bi 3-4 yıl flört dönemi gerekiyo.sonrası bunlar için karşına insan gibi bi insan çıkması gerekiyo.iyi niyetli,ömürlük sevecek,gönlü öyle ondan ona geçmeyecek,sevginin,sadakatin,ilişkinin değerini bilecek,seni manevi yönden koruyup kollayacak birisi olması gerekiyor.sonuçta maddiyat bi şekilde hallolur,insan elele verip her şeyi alır yapar zamanı geldiğinde.
bu zamanda bu özelliklere sahip doğru insanı bulmak oldukça zor.buluncada elinden kaçırmıycaksın zatenkaydirigubbakcemile3
başka bi durumsa,bazı kızlar karşılarındaki erkeğin kusursuz olmasını istiyolar,ama öyle birinide bulamayınca evlenemiyolar:1closedeyes:yani kusursuzu,mükemmeli aramıycaksın.her ne kadar okumuş etmiş olsakta bizde insanız ve mükemmel değiliz.
kimiside evlenmeyip birlikte yaşamayı tercih ediyo.tabii aileleri nasıl gözyumarsa bu duruma:roflol:benim için öyle bişey sözkonusu bile olamaz.

daha bende birkaçgün önce bizim sokakta hiç nişan düğün olmadığını evde konuştuk
gerçekten bekar ve yaşı gelmiş gençler var ama ne nişan ne de düğün var

Back
X