Birkaç sayfadaki mesajları okudum. Kadın benden saklayarak çekti diyor, diğerleri de izin mi alması gerekir ki diyor.
Bir insan çaktırmadan çekiyorsa bir işler karıştırıyordur. Niye yalan söyleyip sonra çaktırmadan çeker ki? Öncesinde uyarı aldıysa niye hala bu davranışını sürdürüyor? Önceden ebeveynler bir sınır koymuşsa uyulmak zorunda. Gönderecekse izin alması gerekir. İsterse bebeğin ablası olsun, o da paylaşamaz.
Biz yeğenimin fotosunu ve videosunu çok çektik. Paylaşmamız istenmediği için bir yere atamadık. Paylaşacak tip olsaydık bize de izin vermezdi.
Bizde bir manyak var. Yenilen çekirdeği bile paylaşır kendisi. Kız kardeşinin bebeği olmuştu. Ebeveyn olarak çocukların fotoğraflarını belli bir yaşa kadar paylaşmama kararı aldılar. Süper paylaşımcı teyze bir gün gidip yeğeninin fotoğrafını durumunda paylaşdı ve aile haberdar oldu. Kaldırması için uyarıldı. Bu teyze, bik bik bir süre konuştu. Şu bu da çekmiş de sadece o uyarılmış, ona takıkmış vs.
Aslına bakarsanız sülaledeki herkes onun bu çekip paylaşma huyundan rahatsız. Kimse de bir fotoğrafını çekip paylaşmasını istemez. Kendisi uyarıları anlamadığı için kaşla göz arasında çekip paylaşımlarına devam eder.
İleriki zamanlarda dayı, diğer teyzeler ve anneanne fotoğraf çekince kısıtlanmadılar ama paylaşımcı teyze bundan hala cezalı
İyi oldu da.
İtiraf edeyim, bu kişinin ikinci çocuğunu ben de gizlice çektim. Belki sorsam izin verirdi. O mutfağa gidince hemen çektim. Sadece annem ve kardeşlerimin olduğu gruba attım. Tembihledim de. Onlar ziyaretine gidemedikleri için merak ediyorlardı. Meraklarını giderdim o kadar. Bir daha da çekmedim gizlice.
Şimdi konu sahibinin görümcesi de sorunlu kuzenim kıvamındaysa geçmiş olsun. O yine çeker, yapacak bir şey yok. Eğer yakalanmaktan korktuğu için gizlice çektiyse ve merak eden tanıdıklarla sadece paylaştıysa o uyarı yeter. Çocuğun mahremiyetinden, nazardan veya yenidoğan çirkinliğinden dolayı bir kısıtlama söz konusu değilse durup dururken yasak konulması da bana tuhaf gelirdi. Ben de gizli gizli çekerdim çünkü yasağın mantıklı bir gerekçesi yok.