Golden Retriever hakkında sorular lütfen yardım :(

sweettwin

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
22 Kasım 2011
27
0
36
İstanbul
Evet arkadaşlar; başlıkta da belirttiğim gibi Golden Retriever almayı çok istiyorum. Sanırım bana en çok uyan köpek o çünkü. Aslında yıllardan beri çok hayvan besledim. Balık, kuş, kaplumbağa,tavşan.. Hepsine de çok güzel baktım ama çocukluktan beri olan içimdeki köpek sevgisine engel olamıyorum. Ama büyük sanılabilecek sorunlarım var. Sizden yardım istiyorum.

1- Kardeşimin neredeyse bütün hayvanlara karşı (karafatma, sivrisinek, kedi, köpek) alerjisi çıktı. Ama köpek görünce o da dayanamıyor ve sevmek için beraber koşuyoruz. Annem de köpeklerden korkuyor ve bu yüzden evde beslemem imkansız Dışarıda beslesem bu onu korkutur mu? Akşam olunca dışarıda kaldığı zaman benim onu bırakıp gittiğim hissine kapılır ve ağlar mı?

2- Evimiz bahçeli. Ama yanımızdaki evin sahibi de çok büyük bir hayvansever olduğu için tavuk, tavşan çiftliği ve sokak kedileri için yaptığı kocaman bir kulübesi var. Çitlerle çevrili ama bu köpeğim ve diğer hayvanlar için zararlı olur mu? Zarar verebilir mi?

3- Ben sabah 7'de okula gidip, 1'de eve geliyorum. Bu süre içinde köpeğim sıkılır mı?

4- 6 aylık mı alayım, yoksa büyüyünce mi? Eğer 6 aylık alırsam yine dışarıda kalmak zorunda. Buna zamanla alışabilir mi?

5- Arkadaşlarım dişi ve erkek Golden arasında çok büyük fark var dediler. Dişiler şımarık, başına buyruk oluyormuş. Pek inanmadım ama durumuma göre dişi veya erkek mi önerirsiniz?

Arkadaşlar, lütfen yanıt verin. Bir köpek evlat edinmek, onu en iyi arkadaşım yapmak istiyorum. Hiç bırakmamak istiyorum. Çocukluktan beri olan bu 'geçici heves' değil, 'gerçek sevgiyi' devam ettirmek istiyorum. Ama eğer bu sorunlar onu rahatsız edecekse, onu üzecekse ben onun üzülmesine dayanamam. Ama zamanla alışabilirse seve seve evlat edinebilirim. Buraya yazmamın sebebi ise; iyice bilgi sahibi olmadan alırsam, sonra bırakırsam bu onu ve beni çok üzer. Lütfen bana yardım edin..

1- Goldenlar yapısı gereği dışarıda yaşamaya pek uygun hayvanlar değildir.Fiziksel anlamda değil,soğuğa dayanıklı türler arasındadır fakat dışarıda bakıldığı zaman sevilmediğini hissedebilir.Daha çok insan içinde yaşamayı sever,bahçe hayatına uyum sağlayamayabilir.

2- Diğer hayvanlarla çok iyi anlaşabilen sakin bir tür olduğu için başka hayvanlarla olmasının bir sakıncası olmaz.Aksine kediler ve diğer hayvanlar onu korkutabilir

3- Daha önce de yazdığım gibi yalnız kalmayı sevmez,ilgi bekler.Sizin olmadığınız zamanlarda ilgilenebilecek biri olursa daha iyi olur.Yalnız kalmaya alıştırılabilir ama sevgi arsızı bir tür olduğu için zorlanabilir.

4- Köpekler genelde 2-3 aylıkken alınmalıdır sahiplerine bağlı oldukları için 6 aylık ya da daha büyük köpekler önceki yaşantısına ve sahibine bağlı olacağından size alışamayabilir daha da kötüsü önceki insanlar tarafından terk edildiklerini düşünüp intihar edebilirler (yemek yememe/su içmeme)

5- Öyle bir şey yok tamamen yetiştirme ile alakalı,yani size bağlı.Özellikle Golden'lar sevgi arsızıdır üzerinde güvenilir bir otorite kurmanız gerekir yoksa başına buyruk ve şımarık olurlar

İyi niyetiniz çok belli,fakat dışarıda beslemeye uygun olmadığı için (erken yaşlarda almanız gerektiğinden küçükken dışarıda yaşaması zaten imkansız) Golden dışında başka bir tercih yapmanız gerekir.

Bu arada eğer sahiplenmekte kesin kararlıysanız lütfen önce hayvan barınaklarına bir bakın
Oradakilerin de sevgiye ve yuvaya ihtiyaçları var

Başka sorunuz olursa cevaplarım

Son düzenleme:
Öncelikle size çok çok teşekkür ederim. Ben olmadan kardeşim ve annem dışında babam mutlaka onunla ilgilenecektir. Çünkü babam da köpekleri çok sever. Hatta bu konuda o da bana destek oluyor. Başka türlere de tabiki bakabilirim ama Goldenler bende bambaşka bir duygu uyandırıyor. Hiç beslememiş olmama rağmen onların sevgisi bende bu duyguyu uyandıran..
Mutlaka ilk önce barınaklara bakacağım. Kim bilir? Belkide Golden hayaliyle giderek bambaşka bir köpekle eve dönebilirim..
Babama daha önce dışarıda yaşayacağından emin olmadığımı söylediğimde 'bahçeye oda gibi birşeyler yaparız. İçini köpükle kaplarız. Bu sayede ısınabilir' türünden şeyler söylemişti.
Acaba bu uygun olur mu?

Rica ederim
Eğer gerekli ortamı sağlarsanız ve ilginizi esirgemezseniz sorun olmaz
zaten çok tüylü hayvanlar oldukları için üşüme sorunları fazla olmuyor
Barınaklarda onlarca cins hayvan var,burdan da bir üye Goldenını hayvan barınağından evlat edinmişti
5buçuk yaşında bi Goldenım var,onların sevgisi gerçekten çok farklı oluyor
Ayrıca kardeşinizin alerjisi için mutlaka uzun süreli tedavi gerekir,benim de kedi alerjim var ve evimde kedilerim var
Gerçekten çekilmez oluyor alerji
Uzun süreli tedavilerde kesin sonuçlar alınabiliyormuş,ben çok fazla ilaç kullandım bi etkisi olmadı aşı ile tedaviye de henüz başlayamadım şehir dışında olduğum için
İlaçların bir etkisi olmuyor yani mutlaka aşı tedavisi gerekir

Kardeşim köpek görünce sadece sevmeyi bırakana kadar hapşuruyor. Ama sivrisinek sokunca hemen kanına bulaşıyor ve ateşi çıkıyor. Daha 7 yaşında ama yolda köpek görünce dayanamıyor hemen ' yerim seniii ' diyerek hayvancağızın üstüne atlıyor, hapşura hapşura seviyor. Doktor; herşeyin bizde bittiğini, ilaçla tedaviye başlamanın henüz uygun olmadığını söyledi ama ne yapacağımı bilmiyorum.
Ama ben şimdi 3 aylık bir yavru alsam, öyle kulübe gibi bir odada beslesem yinede hasta olma ihtimali var mı?

Alerji alerjenle iç içe olunursa da geçebiliyor
Yani köpek sahibi olmanız alerjinin etkilerini azaltır
Şehir dışında okuduğum için ben henüz bağışıklık kazanamadım
Çok küçükken dışarıda bakılmaya uygun olmuyor
Bahar aylarında alırsanız daha iyi olur bebeklik dönemlerinin bahar ya da yaz aylarına gelmesine dikkat edin

O zaman bahar aylarında alabilirim yaşasın! :)
Zaten ailemin meşhur 'ihtiyacın olmadığı halde istiyorsan kendin almalısın' projesi üzerine barınakta bulamazsam para biriktirmem baharı bulur :)

Mutlaka ilk önce barınaklara bakın bir hayvanın hayatını kurtarmış olursunuz
Hayvanın masrafı sadece almakla da kalmıyor aşıları maması kontrolleri vs
Dışarıda bakılacağı için aşıları çok daha önemli olacak
Bahçenizde çimler ağaçlar vs varsa ilaçlatmanız gerekir kene vs olmamalı
Şimdiden petinizle uzun ömürler dileyeyim o zaman

Çok çok teşekkür ederim :) Umarım siz de petinizle mutlu uzun yıllar geçirirsiniz :)
Sanırım ailem bahçe ve aşı konusunda yardımda bulunurlar :)

Peki 3 aylık alırsam tuvalet eğitimine hemen başlayabilir miyim? Bir sorun olur mu yani hemen öğrenebilir mi?

dişi goldenim var.hiç büyümeyen bebekler gibi düşünmelisiniz onları.sabaha kadar sevsem hayır demez.benım kızım 5 aylıkken tuvalet alışkanlığı edındı.sevgi arsızı çok akıllı oluyorlar bırkackez tekrarlamam yeterli oluyor ne öğretmem gerekırse.bırde cok eğitim vermedın hepsını kendısı öğrendi.bırde cok hasaslar hemen hasta olabılıyor.dışarda bakacaksanız mutlaka kıyafet giydirin cok soğuk olduğunda kulübesine yumasak bır yatak yapın.benım bebeğim biz olmayınca cok ama cok üzülüyor.

ozur dilerim, birsey demeyecektim aslinda ama dayanamadim. bahcede bir kulubede "beslemek" o kopege yazik etmek degil mi.. (( benim kopegim benim yatagimda ayakucumda yatardi simdi gozumun onunde canlandirinca birden cok acimasizca geldi bahceye yapilan derme catma bir kulubede tek basina durmasi, kusura bakmayin sizi elestirmek istemiyorum sadece icim acidi duyunca dayanamadim yazmak istedim. bebek onlar sonucta

Benim köpeğim de aynı şekilde
Evde rahatça gezebilmesi çok daha iyi onlar için
Biz bahçede hayvanları kısacık tasmayla bağlı tutanlara
soğukta balkonda bırakanlara dernek olarak müdehale ediyoruz
İlla ki bahçede tutulacaksa hayvanın rahat bi durumda olması şart

Merhaba :) geçtiğimiz yaz erkek arkadaşımla yaklaşık 1.5 aylık bir dişi golden yavrusu aldık. Balkonda baktık panjurları kapatıp. Tuvalet eğitimi de tabi yoktu. Çok küçük olduğundan sürekli bizi yanında istedi, fakat okula gittiğimizden bu mümkün olmadı
Fakat olmadığımız saatlere alıştı. Bu sefer de biz uyuduğumuzda ağlamaya başladı. O ses o kadar insanın içini acıtıyor ki. E bir de uykusuz ekleniyor. Bebek gibi resmen ya. Yanına tshirt koyduk olmadı ılık su torbası koyduk olmadı. Sabahın 5inde illa oyun.
Tuvalet eğitimini de çok çok küçük olmasına rağmen balkonda bile belli yerlere yapıyordu. İnan o kadar sorun değil tuvalet. Zaman ayırabilmen, sabahın bi saatinde veya gecenin bi yarısında kalkabilmen önemli. Bir de çok küçük olduğunda uyku düzeni olmuyor başlarda
aaaaaa bir de başlarda dışarı çıkarmamalısın, parazit kapmaması için. Kusup hastalanabilir. Kıyafet konusunda bizimki uyumluydu, resmen seviyordu yani
Gelgelelim biz sorumluluğun altından kalkamadık, okulumuz uykumuz onun yalnız kalması.. sahiplendirdik ve inan hala nasıl özlüyorum. 3 aygibi kısa süre baktık hem de. Çok iyi düşün

Soğukta, bahçede, derme çatma bir kulübede bakacak olsaydım inanın ki zaten istemezdim.. Hangi insanın yüreği dayanır ki zaten? Ama güzelce bahçeye yapılmış bir oda sanırım ona iyi gelebilir. Olmazsa, soğuk olursa mutlaka önlemini alırız. Gece kalkmam da sorun olmaz. Zaten bir anne bebeği gece ağlasa uyumaya devam etmez değil mi? İnanın ki ben alacağıma karar verirken bunların hepsini göze aldım ve ona onun için en iyi olan şartları sağlayacağım :)

golden köpeğimi eşim bana aldığında hemen elimden bırakmıştım çok pis kokuyo geri götür dedim.1 ay kalsın dedı eşim.tuvalet eğitimi verene kadar hep heryer batmıştı hergun istemıyorum bu köpeği dedım.şimdi 2.5 yaşında onsuz yapamam kıyamam ona o kadar bağlandım ki ona şimdi 4 köpeğim var.iyileştirip baktıklarımı saymıyorum bile.iyiki onlar benımle onların dünyasından da bakabılıyorum hayata.umarım mınık bır arkadasın olur ve hiç bırakmazsın onu

İnsanın; sadece sevgi isteyen, çıkarsız, masum bir canlıya bağlanması ne kadar da güzel.. Keşke herkes bunu anlayabilse. Ama ne yazıkki halâ sokakta kedi veya köpek görünce tekme atan arkadaşlarım var. Daha doğrusu öyle arkadaşlarım var-dı. Artık yok..

Bir de sınıf arkadaşım köpek evlat edinmişti. Köpeği, ilk geldiği günden itibaren, arkadaşım onunla daha çok ilgilense bile, köpeği babasını sahibi olarak görüyormuş. Arkadaşımın yüzüne bile bakmıyormuş ama arkadaşımın babası geldiğinde sevinçten uçuyormuş. Sizce bu neden olabilir? Okula gittiğimde babam ilgileneceği için aynı sorunu bende yaşayabilir miyim? Köpeğini gerçekten babasından kıskanmaya başlamış :)

Evet yaşayabilirsinz mümkün bu
Köpekler evin içinde 'otoriter' olarak gördüğü bir kişiya daha çok itaat eder
Başta tam tersidir yavruyken ilgi odağı olan köpek evin içindeki otoriteyi kıskanır,
bir nevi onun yerini almayı ister o yüzden onun koltuğuna oturur,ona inatçı davranır vs
Daha sonra o kişinin otoriteyi elden bırakmayacağını anlayınca ve o kişi kendisiyle ilgiliyse daha çok itaat eder
Köpeğinizin üzerinde otoriter bir eğitim uygulamalısınız
Bu ona sert davranmanız demek olmuyor tabi
Komut verirken,bir şey öğretirken hep kararlı ve otoriter bir sesle konuşmalısınız
Yapmaması gereken bir şeyi yaparsa onu sert bir şekilde uyaracaksınız ve yapması gerekeni göstereceksiniz
Örnek veriyorum istemediğiniz bir yere tuvaletini yaptı
Ona kesin bir şekilde hayır diyip köpeği 'tuvaletini yapması gereken yere' götürmelisiniz
Bunu defalarca tekrarlayacaksınız ki,tuvaletini herhangi bir yere değil götürüldüğü yere yapmasını öğensin
Ceza,şiddet,asla.Öğrenmesi gereken şeyi bu şekilde öğrenir ve size daha da bağlanır
Rivayet midir bilemiyorum ama,bir de bebekliğinden itibaren köpeğin uyuduğu yere kendi tshirt vb kıyafetinizi koyarsanız kokunuza alışır size daha bağlı olurmuş
Ben yapmıştım bunu,fakat köpeğim anneme aşıktır benim
Ben okuldaydım genelde,okulum uzak olduğu için sabah çıkıp akşama doğru dönüyordum,gezdirme,mama verme ilgilenme işi annemdeydi
Haliyle ona daha çok bağlandı
Okuldan döndüğünüzde yorgunum siz gezdirin mamasını siz verin vs yapmamalısınız mesela :)

Son düzenleme:
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…