Genel Yetenek- Genel Kültür Soru çözümleri...

canım çok rahat okudum ancak anlayamadım..
her iki tarafı x le çarpıyoruz sanırım xkareyi bu şekidle elde ediyoruz
daha sonra
xkare-4x+2=0 da x=2 nasıl buldun onu açıklarmısın

Denklemi ben pat diye çözdüm kusura bakma :) açıklama yapmak aklıma gelmedi.
şimdi bu tip sorularda yapacaklarını alt alta yazıyorum.

1) Sonsuza giden döngüde ilk kısmı olduğu gibi bırakıyorsun.
2) Sonucu x e eşitliyorsun.
3) Geri kalan sonsuz döngüyü x e yani sonuca eşitliyorsun.

ASlında bunu formülü vardı ama ben ezbere karşıyım burdan tüm soru tiplerini çözersin aradaki artı eksi çarpı yada bölme olsun farketmez yani. O formülde işarete göre cevabı söylüyor. Bende bilmiyorum formülü zaten.

şimdi
4-4/x=x sonucunu yukarda saydığımız maddeleri uygulaynca elde ettik.

4ü 4/1 şeklinde de yazabiliriz.

o zaman şu şekilde olur: 4/1 - 4/x =x
payları eşitleriz x şeklinde o zaman da 4.x/1.x)-4/x=x
(4x-4)/x=x
Burdaki bölü olan x i karşıya çarpı olarak geçirdim
4x-4=xkare
bununda köklerini buldum canım.
Eğer bu şekilde anlaşılmazsa paintte yapabilirm. MAtematik ifadeler böyle yazınca biraz karışık oluyor çünkü

Eklentiler

• $çözüm.png
    44,6 KB · Görüntüleme: 64
Son düzenleme:

Yani " karar verme" olarak düşün.Temsil Kurulunun yetkileri bütün vatanı temsil edecek şekildedir.

Karar verme yasama olmaz mı sevgi meleği, ben bu soruyu şey diye düşündüm, bu konulara daha çalışmadım ama,
Yürütme yasamadan çıkan kural ve kanunların uygulanması demek. Kongre, görüşme yasamanın işi çünkü karar verip kanun yani yasa çıkarmak için toplanıyorlar şimdiki mecliste de olduğu gibi. Ankara gelmesinin yasalarla bi alakası yok, Ama bi komutanın ataması yasalar gereği temsil heyetine verilen bi görev ve bu görevin uygulanması da atama yapması dolayısıyla yürütme oluyor D şıkkı. Böyle düşündüm ben.

Kısaca şöyle dersek, yürütmenin görevi yasamanın yazmış olduğu yasaları faaliyete geçirmek...
Yasa çıkaramaz ( yasama) ve yorumlayamaz.(yargı)

kızlar su iki soruya bakarmısınızz

soru 1:

bir depoda 50 koli bardak vardır.Bu kolilerden 15 tanesindeki bardaklar diğer kolilere eşit olarak paylaştırıldığında diğer kolilerdeki bardak sayısı 9 ar artmaktadır.Buna göre ilk durumda bir kolide kaç bardak vardır? (cevap 21)

soru 2:

x/3=y/4=z/5

x[SUP]2[/SUP]+y[SUP]2[/SUP]+z[SUP]2[/SUP]=200 olduguna göre x in pozitif değeri kaçtır?(cevap 6)

Son düzenleme:

bi kolideki bardak sayısına x dedim 15 koli bardak sayısı 15x olur. 50 koli vardı 15indeki bardaklar dağıtılınca geriye 35 koli kaldı
yani15x/35 olur bi koliye dağıtılan bardak sayısı sadeleştirirsek 3x/7.
bardak sayısı 9 artıyorsa 3x/7=9 olmalıdır ( 3x/7 kadar bardak dağıttığımız için bu bize arta kalan miktarı verir.)

burdan x=21 çıkar.

2. soru da şu şekilde
x/3=y/4=z/5=k dedim burdan 3k 4k ve 5k çıkar.

hepsinin karesini alırsak 9k[SUP]2[/SUP]+16k[SUP]2[/SUP]+25k[SUP]2[/SUP]=200
50k[SUP]2[/SUP]=200
k[SUP]2[/SUP]=4
k=+2 ve -2 olur pozitif x değerini soruyor x =3k idi bu durumda 6 olur

saol cnm ben 50k olarak alıyorum sonuç haliyle 4 çıkıyor 4.3=12 yapıyorumk[SUP]2[/SUP] almayı düşünemedim

merhaba herkese
Sevgim ben de geldim burdayım
ben de burdan çözemediğim soruları size soracagım fırsat buldukça...
şimdilik elimde epey soru var nasıl cevaplayacağımı da bilemedim:44:, konu eksiğim var da...
hepsini yazıp
  1. 12 metre, 18 metre ve 36 metre uzunluklarındaki üç demir tel, artık bırakmadan, eşit uzunlukta kesilecek ve her kesim için 1,5 TL ödenecektir. Kesim için en az kaç TL ödenir?
  2. 7! + 8! + 9! Toplamından elde edilen doğal sayı aşağıdakilerden hangisine tam bölünemez?
    a)3 b)5 c)6 d)8 e)9
  3. Ortak katlarının en küçüğü 72 olan farklı iki doğal sayının toplamı en çok kaçtır?
  4. Rakamları farklı ve üç basamaklı ABC sayısı 5’e bölündüğünde 2 kalanını veren bir tek sayıdır. Bu koşula uyan ve 9’a bölünebilen en küçük sayı ile en büyük sayının toplamı kaçtır?
  5. Dört basamaklı ABAB sayısı 3’e bölünebilen ve 5’e bölündüğünde 4 kalanını veren tek sayıdır. Buna göre, A için kaç farklı değer vardır?
  6. A ve B pozitif tamsayılardır. A/B + 11 = 123/9 olduğuna göre, A+B toplamının en küçük değeri kaçtır?
  7. 3.2[SUP]3x+1[/SUP]=384 olduğuna göre, x kaçtır?
  8. 2.3[SUP]x[/SUP]=a olduğuna göre, 4.81[SUP]x[/SUP] ifadesinin a türünden eşiti nedir?
  9. 2.9[SUP]x+1[/SUP] – 3[SUP]2x+1[/SUP] / 9[SUP]x[/SUP] işleminin sonucu kaçtır?
  10. 6[SUP]x[/SUP] = 2[SUP]x-1[/SUP] olduğuna göre, 3[SUP]x [/SUP]kaçtır?

bunları nasıl çözebilirm? bana çözebilen arkadaşlar aşamalı biçimde anlatırsa sevirinim
şimdiden teşekkürler...
sevgiler...

Son düzenleme:

1. 12 metre, 18 metre ve 36 metre uzunluklarındaki üç demir tel, artık bırakmadan, eşit uzunlukta kesilecek ve her kesim için 1,5 TL ödenecektir. Kesim için en az kaç TL ödenir?
hepsinin OBEB ini alacaksın çünkü eşit uzunlukta diyor.
OBEB(12,18,36)=6
Yani bu iç demiri 6 metrelik parçalara ayırcaksın
12 den iki parça çıkar çünkü 12:6=2
Bu iki parçayı kesmek için ortadan ikiye bölersin yani 1 kesim yaparsın.Tüm parçalar için bir eksik kesim yaparsın
O zaman topluca yazarsak
12:6=2 ->1 Kesim
18:6=3->2 Kesim
36:6=6->5 KEsim
Toplamda 5+2+1=8 Kesim (Kesim başında 1,5 TL olduğu için 8 parça içini hesaplarız)
8*1,5=12 TL eder

CAnım biraz fazla imiş sorular ilkini yaptım diğerlerini arkadaşlara bıraktım :)
ŞEy ama sana tavsiyem önce konuları çalış sonra çözümlü örnekleri incele snra cevabı kapatıp aynı soruyu kendin çözmeye çalış. Çözene kadar bu işlemi tekrar yani incele-kendin uğraş olmazsa yine incele kendin uğraş anca bu şekilde anlarsın. Birisinin soruları çözmesi sana fazla fayda sağlamaz önemli olan kendinin çözebilmesi çünkü. Sorduğun sorular çok temel sorular konularla ilgili. Çalışırsan benim dediğim gibi göreceksin sen de şıp diye çözebileceksin bu soruları canım.

1. 7! + 8! + 9! Toplamından elde edilen doğal sayı aşağıdakilerden hangisine tam bölünemez?
    a)3 b)5 c)6 d)8 e)9
  2. Ortak katlarının en küçüğü 72 olan farklı iki doğal sayının toplamı en çok kaçtır?
  3. Rakamları farklı ve üç basamaklı ABC sayısı 5’e bölündüğünde 2 kalanını veren bir tek sayıdır. Bu koşula uyan ve 9’a bölünebilen en küçük sayı ile en büyük sayının toplamı kaçtır?
  4. Dört basamaklı ABAB sayısı 3’e bölünebilen ve 5’e bölündüğünde 4 kalanını veren tek sayıdır. Buna göre, A için kaç farklı değer vardır?
  5. A ve B pozitif tamsayılardır. A/B + 11 = 123/9 olduğuna göre, A+B toplamının en küçük değeri kaçtır?
  6. 3.2[SUP]3x+1[/SUP]=384 olduğuna göre, x kaçtır?
  7. 2.3[SUP]x[/SUP]=a olduğuna göre, 4.81[SUP]x[/SUP] ifadesinin a türünden eşiti nedir?
  8. 2.9[SUP]x+1[/SUP] – 3[SUP]2x+1[/SUP] / 9[SUP]x[/SUP] işleminin sonucu kaçtır?
  9. 6[SUP]x[/SUP] = 2[SUP]x-1[/SUP] olduğuna göre, 3[SUP]x [/SUP]kaçtır?

valla bnm ztn ilk ünitede eksiğim var bir de ben aynı soruları en az 3-4 kez dönüp dönüp çözdüm en sonunda buraya yazdım yani ilk denemede pes edip de direkt buraya yazmadım
kardeşim var ygs ve lysye girecek ona da soruyorum nasıl olmalı diye aşama aşama anlattırıyorum yoksa anlamıyorum zaten
ayrıca ben dilciyim ve lise biteli 8 yıl olacak, böyle düşündüğümüzde ben 10 yıldır mat görmüyorum eskiden össde mat.tan sorumlu değildik o yüzden bilgi eksikliğim var okumak yetmiyor ben aynı konuyu en az 3-4 kez okudum, kardeşimin ygs kitaplarından bile okudum, internetten video izledim, Allahtan severim matematiği yoksa hiç yapamazdım, sevmesem uğraşmak işkence olurdu ama seviyorum ve öğrenmeye çalışıyorum
yorumun için teşekkürler

Soru :

ilk posta pulu : tanzimat döneminde

ilk telgraf : tanzimat döneminde

peki ilk posta teşkilatı hangi dönemde kurulmuştu ? aklımda kaldığı kadarıyla ilk posta teşkilatı ve ilk burslu eğitim aynı dönemdeydi peki kimin dönemiydi ?

süreniz başladı : ))

ilk tegraf derken soru biraz net değil eger osmanlı döneminde ise tanzimat dön abdülmecit zaanında ,lk posta puluda öle ama bu kpss mantıgından cok uzak birsoru bunlar ezber ezber ezber ezberden gecin arkdaslar

Anladım canım madem uğraştın diğerlerini de yazayım sana

1. 7! + 8! + 9! Toplamından elde edilen doğal sayı aşağıdakilerden hangisine tam bölünemez?
    a)3 b)5 c)6 d)8 e)9
Bu tip sorularda paranteze alarak çözersin. Öncelikle faktöriyeli bilmen lazım
MEsela 3!=3*2*1 dir.
0!=1
1!=1
2!=2*1
4!=4*3*2*1
8!=8*7*6*5*4*3*2*1
buraya bakarsan 8! içinde 7! de var
yani aynı zamanda
8!=8*7!
=8*7*6!
=8*7*6*5!
ve buna benzer şekilde yazabilirsin
Senin soruna gelelim şimdi
7! + 8! + 9!
7! parantezine alırız
paranteze almadan açarak yazıyorum önce
1*7!+8*7!+9*8*7!
paranteze alıorum şimdi
7!(1+8+9*8) ->çarpma işleminin toplamaya göre önceliği vardır
7!(1+8+72)= 7!*81
Bunu da açarsak çarpım şeklinde
7*6*5*4*3*2*1*3*3*3*3
Yani bu sayının içindekilerin hepsi böler
a)3 içinde 3 var böler
b)5 içinde 5 de var
c)6 3*2=6 var bu da böler
d)8 içinde 8 de var 4*2=8
e)9 içinde dokuz da var o da böler
Sanırım soru yanlış Bilmiyorum ben mi işlem hatası yaptım göremedim. Eğer hatam varsa biri düzeltsin.

1. Ortak katlarının en küçüğü 72 olan farklı iki doğal sayının toplamı en çok kaçtır?
Normal de bu sorularda OKEK yani ortak katını vermiş aynı iki sayının ortak katları kendilerine eşittir. Yani
OKEK(72,72)=72
ama farklı sayı dediği için 72 yi 1 dışında en küçük hangi sayıya bölebilirsek ona bölüp osayıyı alırız.
72, 2 ye bölünür 1 dışında en küçük 2 dir.
72:2=36 olur o zaman sayılardan biri 72 biri de 36dır
72+36=108 dir

1. Rakamları farklı ve üç basamaklı ABC sayısı 5’e bölündüğünde 2 kalanını veren bir tek sayıdır. Bu koşula uyan ve 9’a bölünebilen en küçük sayı ile en büyük sayının toplamı kaçtır?
5 ile bölünebilme kuralı son basamak yani birler basamağı 0 ya da 5 olacak
Mesela
5, 10, 15, 20, 555, 765, 890,........
9 ile bölünebilme kuralı da tüm basamaklardaki sayıların toplamı dokuza bölünmeli
MEsela 279 => 2+7+9 =18 dokuz ile bölünür
123=>1+2+3=6 dokuz ile bölünmez.
SEnin soruya geldik şimdi
5 ile bölününce 2 kalanı diyor o zaman kalan yokken son basamak ne olacaktı 0 yada 5 o zaman bunlara 2 eklersek 2 kalanını verir bize
demek ki ya son basamağı 2 yada 7 olacak tek dediği için 2 gitti
C=7 demekki
sonra değer vererek bulcaz
ABC(min)=117 sayısı dokuza bölünür 1+1+7=9 ama rakamları farklı diyor o yüzden 207 olur
ABC(max)=927 sayısı 9+2+7=18 dokuz ile bölünür
ikisinin toplamı 1134tür

1. Dört basamaklı ABAB sayısı 3’e bölünebilen ve 5’e bölündüğünde 4 kalanını veren tek sayıdır. Buna göre, A için kaç farklı değer vardır?
3 ile bölünebilme kuralı da 9 gibi rakamlar toplamı 3 e bölünecek bu sefer.
5 ile bölümden kalak 4 olacağı için 0 ve 5 e 4 ekleriz
ozaman son basamak 0+4=4 yada 5+4=9 olacaktır TEk dediği için sayıya 4 gitti
B=9 o zaman
ABAB-> 3 ile bölünmesi için 2A+2B 3 e bölünmeli B 9 olduğu için her koşulda 3e bölünür. A nın katsayısı 2 olduğu için 3 e bölünebilmesi içinde 3ün katını veririz 0,3,6,9 olur ama 4 basamaklı sayı olduu için başa sıfır gelmez
Anın değerleri 3,6,9 yani 3 farklı değer alır

1. A ve B pozitif tamsayılardır. A/B + 11 = 123/9 olduğuna göre, A+B toplamının en küçük değeri kaçtır?
123:9=13 olur ve 6 kalanını verir bize o zaman şöyle deriz
bu sayı 13 tam 6 bölü 9 dur. 6 bölü 9 sadeleşir. 2 bölü 3 olur. A+B de 2+3=5 olur.

1. 3.2[SUP]3x+1[/SUP]=384 olduğuna göre, x kaçtır?
Çarpım olan 3 karşıya bölü 3 olarak geçer. o zaman 384:3=128 dir
2[SUP]3x+1[/SUP]=2üssü7=128 dir. Yani 3x+1=7 Bu denklemi çözersin
artı karşıya eksi geçer. 3x=6. Çarpım 3 karşıya bölü geçer. x=2 dir.

1. 2.3[SUP]x[/SUP]=a olduğuna göre, 4.81[SUP]x[/SUP] ifadesinin a türünden eşiti nedir?
1) 4.81[SUP]x[/SUP] =4*3 üssü 4x olur.
2)2.3[SUP]x[/SUP]=a -> 3 üssü x eşittir a/2
2 dekini birdeki denklemde yerine koyarız.
4*(a/2)üssü4
=4*a üssü 4 /16 =a üssü 4 /16 olur burdan.

1. 2.9[SUP]x+1[/SUP] – 3[SUP]2x+1[/SUP] / 9[SUP]x[/SUP] işleminin sonucu kaçtır?
  2. 6[SUP]x[/SUP] = 2[SUP]x-1[/SUP] olduğuna göre, 3[SUP]x [/SUP]kaçtır?
Yukardaki soruların çözümü burdan biraz zor olacak o yüzden sana mantığını söyleyim
şimdi 9 u 3 üssü 2 şeklinde yazarsın. VE üslü sayılarda kesir varsa paydaki sayı paydaya geçerse, ya da tam tersi olursa paydadan paya geçerse sayının üssü işaret değiştirir. Yani üstü 2 ise -2 olarak geçer. -2 ise de artı oalrak geçer. bu üstteki birinci soru için geçerli. Bunu kullanacaksın soruda

2. soru içinde 6 üssü x'i çarpanlarına ayırırsın. Yani 6 üssü x = 2 üssü x çarpı 3 üssü x e eşittir.

ilk tegraf derken soru biraz net değil eger osmanlı döneminde ise tanzimat dön abdülmecit zaanında ,lk posta puluda öle ama bu kpss mantıgından cok uzak birsoru bunlar ezber ezber ezber ezberden gecin arkdaslar

hasbel son 2 yılın tarih sorularına baktın mı bilmiyorum ama artık herkesi ayırt etmek için ezber soruyorlar hem de kıyıdan köşeden. Geçen Fatihin hocasının ismi nedir diye sordular ben hiç öyle bi şey görmemiştim kitaplarda, sonra istiklal marşı için açılan yarışmayı kim düzenledi diye sordular kpss kitaplarının hiç birinde bu da yoktu. Yani ne soracakları hiç belli olmuyor. Sonra moğollarla ilgili hiç soru sorulmadığı için kitaplarda yoktur. CEngiz hanın torunu ile ilgili bir soru vardı mesela. Ben artık her şeye çalışyıorum o yüzden

Son düzenleme:

karahanlı devleti kurmadı mı ilk posta teşkilatını

Posta Abdülaziz, telgraf Abdülmecit diye biliyorum. Abdülaziz döneminde ki posta pulu litografik tekniği ile basılmıştı hatta. Devleti aliyyei nin ibaresi vardı.
Hatta o zamanlar posta pulu yalayıcılığı yaparlarmış

Nette bunu buldum :
GEÇMİŞTEN BUGÜNE PTT
İlk Posta Teşkilatı Tanzimat Fermanı ile yaşanan gelişmelerin sonucu olarak Osmanlı Devletinin tüm halkının ve yabancıların posta ihtiyaçlarına cevap vermek amacıyla Nezaret olarak 23 Ekim 1840 tarihinde kurulmuştur.

1840
Posta Nazırlığı kuruldu.
1855
Telgraf Müdürlüğü kuruldu.
1871
Posta Telgraf Nezaretine dönüştürüldü.
1876
Milletlerarası Posta Şebekesi kuruldu.
1901
Koli ve Havale İşlemi kabulüne başlandı.
1909
Posta Telgraf ve Telefon Nezaretine dönüştürüldü.
1913
Posta Telgraf ve Telefon Umum Müdürlüğü adını aldı.
1933
PTT Genel Müdürlüğü Bayındırlık Bakanlığına bağlandı.
1939
PTT Genel Müdürlüğü Ulaştırma Bakanlığına bağlandı.
1954
KİT statüsüne geçirildi.
1984
KİK statüsüne geçirildi.
1994
PTT'nin Türk Telekomünikasyon A.Ş. ve Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü olarak ikiye ayrılması öngörüldü.
1995
Posta İşletmesi Genel Müdürlüğü olarak hizmet vermeye başlandı.
2000
PTT Genel Müdürlüğü olarak hizmete devam edilmektedir.

evet arkadaşlar :

ilk posta teşkilatı ve burslu eğitim Karahanlarda kurulmuştur.

ilk posta pulu : 1862 de Abdülaziz döneminde

ilk telgraf ise Abdülmecit han dönemindedir.

Ayrıca ek bilgi olsun diye yazayım

ilk tramvay ise II. Abdülhamit han dönemindedir.

ayrıca meleğim yeni renginden dolayı tebrik ederim bu bölümünde hayırlı olmasını dilerim

Allah zihin açıklığı versin cümlemize

Son düzenleme:
Soru /

1. Dünya savaşında

Başarısız olmamıza rağmen toprak kazandığımız tek cephe hangisidir ?

karahanlı devleti kurmadı mı ilk posta teşkilatını
Evet bende öyle biliyorum ilk karahanlılarda var posta teşkilatı sonuçta osmanlı öncesi olduğu için ilk o olur ama ösym dönem dönem soruyor. Soun olmaz yani osmanlı sorarsa aldülaziz , türk islam sorarsa karahanlı

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…