Genel Yetenek- Genel Kültür Soru çözümleri...

anladım canım sağolasın, problem konusu bayağı ağır geldi..artık her sabah 10 soru çözmeye çalışıyorum sonra diğer konulara bakıyorum, bu şekil yavaş yavaş problemleri sindirebilirim diye düşüyorum..seni bulmuşken mutlak değerden bir şey sorayım x küçükse 0 dan IxI=-x
bunun mantığını anlayamadım, dışarıya + olarak çıkması gerekmiyor mu? inan videolarda tekrar tekrar izledim dank etmedi, belki seninle anlayabilirim, tabii vaktin varsa...

anladım canım sağolasın, problem konusu bayağı ağır geldi..artık her sabah 10 soru çözmeye çalışıyorum sonra diğer konulara bakıyorum, bu şekil yavaş yavaş problemleri sindirebilirim diye düşüyorum..seni bulmuşken mutlak değerden bir şey sorayım x küçükse 0 dan IxI=-x
bunun mantığını anlayamadım, dışarıya + olarak çıkması gerekmiyor mu? inan videolarda tekrar tekrar izledim dank etmedi, belki seninle anlayabilirim, tabii vaktin varsa...
mutlak değer içine aldığı değer negatif de olsa pozitif de olsa napıyordu dışarı pozitif olarak çıkarıyordu.
Örnek vereyim:
eğer içi pozitifse yani mutlak değerin içindeki değer sıfırdan büyükse olduğu gibi çıkar
|5|=5
|13|=13
|23|=23
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Eğer mutlak değerin içindeki değer negatifse yani sıfırdan küçükse ne yapmamız lazım?
Ne demiştik mutlak değer içindeki değer ne olursa olsun pozitif çıkarıyor dedik. Peki içi negatif bunu dışarı nasıl pozitif çıkarırız?
negatif olan değeri Pozitif yapmak için eksi ile çarparız. şu şekilde:
|-45|=(-45).-1=+45=45
çünkü negatifle negatifin çarpımı pozitiftir. Aynı şekilde diğer örneklerde de öyle
|-89|=-89.-1 =89

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
eğer x<0 ise |x|=-x ifadesi doğrudur örneğin burda x'e -2 değerini veriyorum.

|-2|=-2.-1 =2
x=-2
-x=2 yani sonuç pozitif oldu

merhaba kızlar ben problemlere başladım

tekerleklerinin çapları 3 ve 5 ile ters orantılı olan bir traktörün büyük olan arka tekerleği otuz devir yaparak 120 metre yol almıştır.
buna göre bu traktörün ön tekerleğinin çevresi kaç cm dir?

cevap 240

merhaba kızlar ben problemlere başladım

tekerleklerinin çapları 3 ve 5 ile ters orantılı olan bir traktörün büyük olan arka tekerleği otuz devir yaparak 120 metre yol almıştır.
buna göre bu traktörün ön tekerleğinin çevresi kaç cm dir?

cevap 240

3a=5b=15k //Ters orantılı olarak 15k sabitine eşitledim kolaylık olsun diye 15k dedim normalde k ya eşitleriz

a=5k //Büyük arka teker
b=3k //Küçük arka teker
çapları ve çevresi de orantılıdır tekerleğin çevresi 2.Pi.r bunlar orantılanınca birbirini yok eder diye bunlar yerine sadece çapları kullancam
5k.30=120
k=4/5
Aldıkları yollar eşittri ön tekerlek ne kadar yol alırsa arka teker de aynı yolu almak zorunda almazsa araba ikiye bölünür biri geride kalır diğeri önde :KK1: :KK1:
o zaman
3k.DevirSayısı=120
3.4/5.devirsayısı=120
50 devir yapar öndeki tekerlek
50 devirde 120 metre gider bir devirde tekerleğin çevresini verir
120/50=2,4m =240 cm

Aslında ben uzattım k yı buluna direk geliyor zaten
küçük olan 3k ya k yı yerinde yazarız
3.4/5.100 =240

mutlak değer içine aldığı değer negatif de olsa pozitif de olsa napıyordu dışarı pozitif olarak çıkarıyordu.
Örnek vereyim:
eğer içi pozitifse yani mutlak değerin içindeki değer sıfırdan büyükse olduğu gibi çıkar
|5|=5
|13|=13
|23|=23
-------------------------------------------------------------------------------------------------
Eğer mutlak değerin içindeki değer negatifse yani sıfırdan küçükse ne yapmamız lazım?
Ne demiştik mutlak değer içindeki değer ne olursa olsun pozitif çıkarıyor dedik. Peki içi negatif bunu dışarı nasıl pozitif çıkarırız?
negatif olan değeri Pozitif yapmak için eksi ile çarparız. şu şekilde:
|-45|=(-45).-1=+45=45
çünkü negatifle negatifin çarpımı pozitiftir. Aynı şekilde diğer örneklerde de öyle
|-89|=-89.-1 =89

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------
eğer x<0 ise |x|=-x ifadesi doğrudur örneğin burda x'e -2 değerini veriyorum.

|-2|=-2.-1 =2
x=-2
-x=2 yani sonuç pozitif oldu

maşallah, emeğine sağlık çok güzel açıklamışsın gayet iyi anladım, şu kafama takıldı işlemde parantezin önünde işaret varsa onunla da işlem yapacağız değil mi? ör: |-89|=(-89.-1) +7...

maşallah, emeğine sağlık çok güzel açıklamışsın gayet iyi anladım, şu kafama takıldı işlemde parantezin önünde işaret varsa onunla da işlem yapacağız değil mi? ör: |-89|=(-89.-1) +7...
şunu mu demek istedin tam anlamadım sorduğunu aslında eğer şunu diyorsan...

-|x| nasıl çıkar diyorsan x<0 iken yine
-(-x)=x yani +x olarak çıkar

yok onu demiyorum, mutlak değerden çıktıktan sonra yani mutlak değerle ilgili bütün işlemler bittikten sonra verilen denklemde parantezin önünde işaret varsa onunla tekrar mı çarpacaz yada toplayacaz :) ay:) umarım anlatabildim

yok onu demiyorum, mutlak değerden çıktıktan sonra yani mutlak değerle ilgili bütün işlemler bittikten sonra verilen denklemde parantezin önünde işaret varsa onunla tekrar mı çarpacaz yada toplayacaz :) ay:) umarım anlatabildim

ha şunu mu diyorsun sen o zaman?
|3x-2| var ve x<0 tamamı negatif oluyor

-(3x-2)=-3x+2 olur ya da şunu diyorsan

2|3x-2|+5x
2.-(3x-2)+5x = -6x+4+5x=-x+4
yukardaki eksi 2 yi de etkiler -2 ile çarpmış gibi oluruz

eğer anlamadıysam yine :) bir örnek versene x li bi şeyler şeklinde

Birde şey eğer mutlak değer işaretinden kurtulduk yaa ondan sonra denklemi olduğu gibi çözersin başka bir şey yapmana gerek yok eksi çıktıysa eksidir sanki toplarsın çarparsın vs.

Son düzenleme:
vallahi hoca olmalıymışsın evet güzel açıklamışsın , geriye dönük mesajlarını okurum artık eminim güzel tüyolar vermişsindir sağol tekrardan

günaydın herkese iyi çalışmalar

Gökhan Tuncaya 1 tl verirse Gökhanın parası Tuncayın parasının 3 katı oluyor

Tuncay Gökhana 4 tl verirse Gökhanın parası Tuncayın parasının 4 katı oluyor

buna göre Gökhanın parası Tuncayınkinden kaç tl fazladır.

cevap 36

vallahi hoca olmalıymışsın evet güzel açıklamışsın , geriye dönük mesajlarını okurum artık eminim güzel tüyolar vermişsindir sağol tekrardan

Teşekkürler faydalı olabildiysem ne mutlu bana :)

günaydın herkese iyi çalışmalar

Gökhan Tuncaya 1 tl verirse Gökhanın parası Tuncayın parasının 3 katı oluyor

Tuncay Gökhana 4 tl verirse Gökhanın parası Tuncayın parasının 4 katı oluyor

buna göre Gökhanın parası Tuncayınkinden kaç tl fazladır.

cevap 36

Gökhan

Tuncay
xy

1) x-1=3(y+1) -->Gökhan Tuncaya bir lira verince
2) 4(y-4)=x+4-->Tuncay Gökhana 4 TL verdi

1) x-1=3y+3
x=3y+4

2)4y-16=x+4
x=4y-20

1. ve 2. denklemdeki x leri birbirine eşitlerim

x=3y+4=4y-20
y=24 -->Tuncayın parası

x=3y+4=3.24+4=76-->Gökhanın Parası

76-24=52 -->Farkları
cevap 36 imiş ama ben 52 buldum işlem hatası yaptıysamda göremedim :44:

$soru.jpg $Ads&#305;z.jpg

bu iki soruyu da anlamadım kızlar :KK50: üzerlerine doğru şıklarını işaretledim..

Eki Görüntüle 363424 Eki Görüntüle 363422

bu iki soruyu da anlamadım kızlar :KK50: üzerlerine doğru şıklarını işaretledim..

Boğazlarda rüzgarlar kuzey doğu - güney batı yönlüdür. Bu şekilsiz sorunun cevabı ayrıca şekilli sorudaki C şıkkı var ya o da boğazlarda esen rüzgarın şeklini gösteriyor.
O işaretli yer iç anadolu sanırım çok coğrafya bilgim yok ama o yüzden her yönden esen olabilir.
Şunu söyleyim böyle şekilli sorularda bölgede rüzgar hangi yönden esiyorsa ordaki çizgilerin boyu uzun oluyor canım.

denemem ben de böyle bir şey buldum. bilmiyorum artık doğrusunu bir başkası da dener belki bu problemi bulmayı.

Boğazlarda rüzgarlar kuzey doğu - güney batı yönlüdür. Bu şekilsiz sorunun cevabı ayrıca şekilli sorudaki C şıkkı var ya o da boğazlarda esen rüzgarın şeklini gösteriyor.
O işaretli yer iç anadolu sanırım çok coğrafya bilgim yok ama o yüzden her yönden esen olabilir.
Şunu söyleyim böyle şekilli sorularda bölgede rüzgar hangi yönden esiyorsa ordaki çizgilerin boyu uzun oluyor canım.

çok sağol canım...hangi bölgede hangi rüzgarların etkili olduğunu yazmıyor kitapta... bunları bulup ezberlemek mi lazım acaba..:44:

x,y,z reel sayı olmak üzere
2[SUP]x[/SUP]=35
3[SUP]y[/SUP]=29
4[SUP]z[/SUP]=63
olduğuna göre x,y,z sayıları arasındaki sıralama nedir
Yani küçüklük büyüklük açısından
Yapamadım çok gıcık bişi

X