Gençlik nereye gidiyor, siz ne düşünüyorsunuz

sulusevgi

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
4 Ocak 2013
321
15
48
Antalya
Ben bir lisede öğretmenim ve onlara baktıkça üzülüyorum. Yeni nesil nereye gidiyor diye, konuşkan bir hoca olduğumdan ve öğrenciler beni bir ablaları olarak gördüklerinden bazen okul çıkışı oturur kafede konusuruz. Sorarım neden böylesiniz. Hepsinin derdi bambaşka, aile içi şiddet, ekonomik sorunlar, sevgisizlik,mahalle baskısı en çok aldığım cevaplar.

Aile içi şiddet-sevgisizlik: Genelde ekonomik zorlukdan kaynaklı olarak içen bir baba ve dayak, yada evlilik sorumluluğu olmayan ve evi otel gibi kullanan ve buna isyan eden ailesini döven bir baba. Kız-baba arası yakınlık malumdur, babalar kızlarına baglıdır, ama bi o kadar da şiddet uygularlar farkında olmadan onları korumak kisvesi altında.

Ekonomik Sorun: Malum genelde asgari ücretle çalışan aile babası ve bazen eşide çalışır ve bu durumda evin çocukları çevrelerinde gördükleri şeyleri alamayınca bunalıma sürükleniyorlar en zayıf ve alıngan dönemlerinde ve isyan ediyorlar hem devlete hemde yaradana, hem 3-4 çocuk yap diyor devlet ama ben tek cocugum yinede ailem zor geciniyor, nerde bu devlet, neden bize yardımcı olmuyor. Bilmiyor ki o tek degil, onun gibi milyonlarca genc var benzer durumda, bastakilerin
vurdumduymazlıklarının acılarını genclik cekiyor. Ayrıca artık birçok şeye inanmaz olmuş

Mahalle Baskısı: Aile kızlarına (ogullara demiyorum cunku erkek daima toplumumuzda el üstünde tutuluyor), baskı kurmasada, mahallenin dedikodusu yüzünden gün geliyor aile mahalleliye laf geciremediginden, dışlanma korkusu ile istemedende olsa evde cocuklarına baskı uyguluyor.


Bütün bunların sonucunda cocuklarımız evlerinden, ellerimizden kayıp gidiyor, birer kayıp çocuk oluyor. Son yıllarda neden sigara ve alkol kullanım yaşı bu kadar arttı sanıyorsunuz. Mutlu ve ailesini seven bir genc neden bu yollara gitsin. Tamam gencler arası heves var, ama eger ailesini seviyorsa bir şekilde bu insanlara karşı durmayıda bilecek, Ama aileler olarak bizler karşımızdaki kırılgan çin vazosunu nazikce düzeltmek ve silmek yerine langur lungur sanki 10 tl lik çömlek gibi temizlemeye çalışıyoruz ve onlara zararlı oluyoruz. Bu konuda TV ve Internet de en buyuk dusmanlarımız, tv'lerdeki dizilerde luks yaşamlar, çarpık ilişkilerin normal gösterilmesi ve bunların özgürlük adı altında yapılması. Bu kanallara ceza kesildiginde bunun yobazlık ve sansür olarak algılanması. Unutmayın bugun ABD'de katoliklerde öyle yobazlar vardır ki, bizim en şeriyatçımız bile yanlarında modern kalır.

Sitede birçok arkadaş var, yaşları ergenliğe yaklaşan anneler veya kucuk olupda cocugu eninde sonunda bu yaşlara gelecek anneler, sizlerin bu konuda düşünceleri neler ?
 
Son düzenleme:
Eğitimli anne babalar olsa sorun büyük ölçüde çözülür.Şimdi bakıyorum da anneler çok duyarlı bu konuda.Kızım 2 yaşında.Oyun oynarız vakit geçiririz,babasıyla oynar,eşimle sevgimizi görüyor.Bunlar gelişme çağında çok etkili.Ve son dönemde anne baba olanlar çocuklara çok daha temkinli yaklaşıyor....

Bazen düşünüyorum.Eskiden annelerimiz bizimle oyun oynamazlardı.İş güç bir sürü şeyin içinde sıra bize gelmezdi.Onu bırakın büyüklerin yanında çocuk sevmek bile ayıp sayılırdı.Bu durumda da çocuk anne babadan sevgi göremiyordu.Göremiyorduk yani...Şimdi büyüdük,aynı hataları yapmamaya çalışıyoruz.Kafa yoruyoruz nasıl daha verimli olabiliriz diye...

Kendilerine güvenen bireyler yetişirse çok şey farkedecek.İnşallah düzelir...Ayrıca bunların dışında en önemli şeyinde yeterli Ahlakın verilmesi gerekti olduğunu düşünüyorum...
 

Gercekten yaziniza katiliyorum. Ben de sinif ogretmeniyim. Davranis problemi olan cocuklara yakindan ilgi gosterdigimde mutlaka ailevi bir problemi bulunuyor. Annesi terketmis gitmis, baba cocuklari sevmiyor. Bir suru boyle ornek var.

Cocuklara ilgi ve sevgi gostermek gerekiyor. Endiseleniyorum cocuk ve gencler icin.

Soyle de bir sey var. Cocugumuzu ne kadar iyi yetistirmeye calisirsak calisalim arkadas cevsi cok etkileyebiliyor onlari.
 
lise gençliği bunlar henüz ergen , yetişkinlerden bahsetmiyoruz daha henüz kendini bulamamış arayış içinde olan insanlardan bahsediyoruz , asıl önemli olan annenin ve babanın tutumu , siz bu çocukların arkasındamısınız yoksa karşısında mı ? büyükler sorumluluklarını bildikten sonra , gençlere sonsuz saygılıyımdır , iş ebeveynde bitiyor . Lise son sınıfta olupta veliler toplantısına hiç gitmeyen ebeveynin hiç mi suçu yok , şu gençlere yüklenmeyin !!!!!!!!!!!!anasına babasına bakın çocuk hayırsız sa , bu ayna gibidir yansıtır
 
Eğitim ailede başlar bilinçli ailenin çocukları daha belirgin olabiliyor para verip okutmak ile vs. anne baba olunmuyor ince dengeyi sağlamak gerekli. Sosyokültürel ve sosyoekonomik olarak çöküşdeyiz birde gençlerimizin hevesi ve yozlaşmamızın hızlanması da var. Eskiden anne evde beklerdi baba çalışırdı şimdi anne baba çalışma temposunda yoğun bir şekilde gençler ise bu devirde maşallah çok zekiler saat kaçta nerede olması gerektiğini eve dönüş saatini iyi hesaplayabiliyor ve aile zaten yorgun argın yeterince ilgiyi sunamıyor. Okullarda sigara alkol normal gençler arasında uyuşturucu hap kullanımı keza yaygınlaştı iyice.

Öğretmenlerimizi de eleştireceğim sizde öğretmensiniz eğitim sistemimiz zaten yok ve sizlere de artık stresli gelmeye başladı müfredat içerisindeki değişiklikler bir çok işin başınıza yığılması ve agresif öğrencilerin tavırları. Çoğu öğretmen belirli şeyleri görse de sesini çıkartmıyor aman bana ne diyerek ki hak vermiyor da değilim bazen öyle aileler çıkabiliyormuş ki "Sana ne ?" diyen ama öğretmen daha duyarlı olabilir sizin gibi. Benim okuduğum lisede neler olurdu öğretmenler sesini çıkarmazdı çabuk işinizi hal edin çıkın boş sınıftan diyene kadar.

Önce aile eğitimini düzgün vermeli takip etmeli arkadaş çevresine kadar ama ne sıkacak ne boğacak arkadaş olduğu gibi anne baba olduğunu da hissettirecek.
 
Son düzenleme:
Eğitimli anne baba çok çok önemli...Hani eğitimli derken illaki üniverste bitirmesi , yüksek lisans yapması şart değil........
Çünkü çocuğa ilk olarak öğrettiğimiz aile içi davranış.....Ve de en önemli olanı sanırım...
Anne baba ilk önce kendi içinde bulunduğu durumun olumsuzluklarını çocuğuna yansıtmamalı....Toplum içine girdiğinde nasıl davranması gerektiğini öğretmeli...Kötü alışkanlıklardan uzak durmalı ki çocuk da örnek almasın......
vE DE yeri geldiğinde çocuk için uyguladığımız kurallı davranışları kendimiz için de geçerli kılmalıyız....
 
hocam öğrencilerinizi bir öğretmen olarak neden böylesiniz diye mi sordunuz çok ilginç olmuş sanki sorunlularmış gibi. ayrıca çocukların neden böyle olduklarını sıralarken öğretmen faktöründen hiç bahsetmemişiniz. ben de okul öncesi öğrt 3. sınıf öğrencisiyim öğretmen tavırlarıda büyük etkenler arasında. öğrenciler ailesinden çok öğretmenlerle bir arada. çocuğa laan gel buraya diye seslenen öğretmenin öğrencilerinden ne beklenir. bir öğretmen adayı olarak öğretmenlerde biraz elini taşın altına atsın lütfen sorunlu öğrenci gördüklerinde direk velileri suçlayıp kolaya kaçıyorlar. gençlerin algı çevreleri çok fazla yani bu kötüye gitmek değildir. ayrıca gençlere kötüye gidiyorsunuz derseniz iyiye gitmelerini beklemeyin. onlardan dert yakınacağımıza sahip çıkalım.
 
ayrıca ekonomik durumun etkili olduğunu düşünmüyorum çok başarılı insanların hayat hikayelerine bakın evimizde elektrik yoktu sokak lambasında ders çalışarak başarılı oldum diyenlerin sayısı oldukça fazla. ekonomik durum sadece bir bahane ama hiç bir zaman neden olmamıştır..
 
mutsuz ve doyumsuz en çokta inançsız bir nesil yetişiyor giysilerle kendılerıne karakter belirlemeye çalışıyolar ne yazıkkı zengin ailelerinde çocukları mutsuz orta hallininde fakırınde kendı çouğunu kurtarsan bile etrafındakileree bişi yapamıyorsun ve o topluma kendı çocuğunda dahıl oluyor onlar kadar batağa saplanmıyorlar belki ama mutlaka zarar göruyorlar yinede ailede alınan eğitim çok önemli ama aile ddiye bişi kalmadı ortada herkes boşanmaya çalışıyor aileler bu halde olduğu için çocuklarda bu halde aile yapısının bozulmasından dolayı etraf mutsuz serseri tipli gençlerle dolu eskıden ergenlik denen şeyin sadece fızıksel değişimlerin olduğu bir dönem snaırdım ama şimdi ergen denınce bır durup düşünüyorr ne bunalımları vardır onların aman ergenlerin üzerine fazla gıtmeyın bilmem nee ee biz 15 yasında olmadanmı geldik bu hale bılmem ama kımsenın o dönemlerımde özel bi ilgi gösterdiğinide görmedim bunalımlıbır kişi değilim depresyon depresyonda gezmıyorum gayet normalim bence gençlerin geldiği bu durum tamamen aile yapısının bozulmasından belki bilinçli aileler çoğalıyor bu iyi bişi ama bır arada olan anne baba azaldı bazılarının bır arada olmaası daha ıyı tabı sürekli kavga görerekte çocuk sağlıklı kalaamaz boşanmaların nekadarı gerekli nekadarı idare edilebilse kurtarılır ve çocuklar ana baba terbiyesını bır arada alarak buyur ayrıca boşanan kişininde kendı bunalımları var o dönemde çocuğutyla nekadar ilgilenebılıyor çocuk kendı halıne kalıyor başına buyruk hareket edıyor deneyımsız olduğu içinde kolayca hatalara düşüyor
 

Ekonomik durum etkili bence ama maddi olarak değil manevi olarak ruhsal olarak nasıl tanımlasam kendimi net ifade ederim onu düşünüyorum.

Anne ve baba gün boyu işte asgari ücret yada biraz üstü için saatlerce çabalıyor eve geldiklerinde kendilerine düzgün enerji kalmayabiliyor ki çocuklar ile oturup konuşabilsin akıllarında ise kira parası var şu var bu var derhaneye göndermeye kalksam ne kadar masraf çıkacak gibi gibi hep bir çaba ama maddi bir çaba.

Çok gençler var ikisi de evde yok diye evde neler yapabiliyor yada ikisi de şu saatte geliyor o kadar kalabilirim diye. Bizim devrimizde anne hep evdeydi yemek hazırdı gerçi ben babasız büyüdüm arkadaşlarımdan genel olarak bilirim ilkokul 2 den sonra babasızdım.

Umarım net ifade edebilmişimdir kendimi.

Bu arada arkadaşımın kardeşi de okul öncesi öğretmenliği okuyor hazırlıkta çok zor diye sızlanmaya başladı :)
 
Son düzenleme:
gençliğin bir yere gittiği yok aslında,sadece hayat değişiyor çevre değişiyor gençler de buna ayak uydurmaya çalışıyor kendilerince..

gençleri yönlendirecek olan ilk başta ailelerdir,çocuk ilk eğitimini aileden alır..sonra ki en önemli faktör ilkokul öğretmenidir..çocuğun örnek aldığı en önemli kişi o dur..ve büyüdükçe devreye arkadaşlar girer.işte bu noktada ailelere ve öğretmenlere büyük iş düşüyor..aile çocuğunun kimlerle nerelerde takıldığını ve neler yaptığını bilmek zorunda.öğretmenler derse girip ders anlatmaktan ziyade en azından sınıf rehber öğretmenliği yaptığı sınıfındaki öğrenciden haberdar olmak zorunda..bana ne ailesi ilgilensin diye düşünmemeliler.aile de okula yolluyoruz naparsa yapsın diye düşünmemeli.

dediğim gibi gençlik bir yere gitmiyor.sadece zaman değişiyor,onlar da buna ayak uyduruyor.
 

sizden özür dileyerek şunu söylemek istiyorum herkes için söylemiyorum bunu üzerinize alınmayın ama eğitimli anne babaların çocukları daha sorunlu. geçen yıl bir dershanede hafta sonları derslere giriyordum eğitimli ailelerin çocukları hem çok ukala hem çok terbiyesiz hemde kendilerini bişey zannediyorlardı. anne babası okuma yazma bile bilmeyen öğrencilerim vardı terbiyeleri karşısında hayran kalıyordum. önemli olan eğitim değil..
 
Sadece gençlik olsa keşke
Toplum olarak çok değişti
Herşeyimiz 'özenti' oldu çıktı

Batıdan kötü ne varsa aldık benimsedik
Birçok değerimizi yitirerek..

 
hocam haklısınız ama bunun önune gecilebilecegini sanmıyorum.

cunku işin temeli aile, cocugun örnek aldıgı ilk kişiler anne babadır. anne baba bilinçli olmazsa (ki onların anası babasıda nasıl davrandıysa aynısını yapıyorlar, yanı yıne ornek ana baba, dede nene) bu iş düzelmez.

bu ülkede ınsanlara medyayı kullnarak herseyı yaptırabılırsınız!! bilinclendirebilirsiniz de, çarpık curpuk ilişkileri normal gösterebilirsiniz de ama medyanında olumlu biliclendırme işlerınde bezi yok. ablasının kocasıyla kacanları, yengesıyle yasak ask yasayanları, 3-5 kişi bır olup bı kıza tecavuz edenlerı, elinde silahlarla kahraman ılan edılenlerı yayınlarlarsa yetısmekte olan cocuklarda bunları örnek alır.
erkekler polat alemdar, kızlar leyla necla bıhter olur...

maddiyat aile içi cok ciddi bir sorun. bende zor gecınebılen bı aılede buyudum. annem ben okuldan geldıgımde hıc kapıyı acmadı. daha 8 yasındayken corba, makarna, patates yemegı falan yapardım. evın temızlıgı bendeydı, kardesımın derslerı bendeydı.. annem sinirli bı kadın arada dayakta yerdik. ama annem öğretmenlerımızle gorusmeyı hıc kesmezdı, ara sıra işten izin alır bızı takıp ederdı, okula mı gıdıyoruz baska yeremı, yada bunu okul cıkısında yapardı eve mı gıdıyoruz yoksa baska yere mı..
arkadasımıza gıdıceksek mutlaka annesıyle gorusurdu annem. işten geldıklerınde herzaman vakıt gecıremezdık kalıtelı ama anne babamıza saygımız sonsuzdu.
çatısmalarımız oldu, evden kacıp gıtsem, arkadaslarımla yasasam dıye dusundugum gunlerım oldu. hatta bı ara sıgaraya baslamıstım yıne annemın takıplerı sonucu hemen ortaya cıktı ve guzel bı fırcadan sonra içmedım.
yani olay hep aileden kaynaklı... kötülük te iyilik te. annemın takıplerı olmasaydı, calışıyorken bıle ustumuze dusuyor olmasaydı halımız nolurdu bılmıyorum.

sonrasında da okul, öğretmenlerın ılgısı ve alakası, yaklasımları cok önemlı. nerdeyse evden cok okulda zaman gecırıyor cocuklar.
arkadaslarınıda takıp etmek lazım. okul cevresındekı kısılerı ıyı ıncelemek lazım. uyusuturucu satıcısı falan cok olabılır etrafta Allah muhafaza.
artık ogretmenlerde ısın kolayına kacıyor. ders ver cık... istisnalar da var tabiii.

yazmadan gecemeyecegım, otobuste metrobuste falan sırf yaslılara yer vermemek ıcın uyuyor numarasını yapan hatta bazen yapmayıp ısrarla hıc utanmadan oturan tıpler var ya fitilim onlara. nerey gıdıo bu genclık sorusunu sadece onları gorunce bıle sormak yeterlı.
 
Son düzenleme:

haklısın bizim bir akraba var ana baba eğitimli ama çocuk çok küstah ki ankarada üni bitirdi torpilli olsada iyi bir iş buldu ama artık saçları kelleşiyor evlenecek kız bulamadı kızlar ondan kaçıyor , işi gücü kendinden başkasını hor görmek ve aşağlamak kesinlikle sevimli değil ben bir kaç kez yüzüne vurdum abiside aynı aile bunları bu hale nasıl getirdi anlamadım bu aileyide kimse sevmiyor
 
Ne tv düşmanımız ne pc.. Öyle tv pc yasaklama ile olmaz bu işler. O yasakların vakti geldiği yaştaysa zaten bir çocuk çoktan iş işten geçmiştir geçmiş olsun hepimize.
Sevgi, ilgi artı güven.
Belki çok klişe sözcükler ama çocuğunuz daha bebek yaştayken bu duyguları ona verebilmişseniz emin olun bir an bile bu tür kaygıları taşımazsınız.
Bu kolay mı peki yazıldığı kadar, hiç de değil ama ne kadar zor olsa da sağlam sinir ve sabırla tüm dış etkileri bir kenara bırakarak çocuklarımıza doğru şekilde yoğunlaşırsak sonuç tadından yenmiyor:)
 

Eğitim derken onu kastetmedim,ben lise mezunuyum eşim ortaokul.Kendine geliştirmekti söylemek istediğim.Yani çocuğa nasıl davranması gerektiğini bilen,bilmiyorsa da araştırıp öğrenen kişiler olmak lazım...Yoksa ''Okul okumakla adam olunmuyor'' sözüne her zaman katılmışımdır...Söylediğinize de yüzde yüz katılıyorum...
 
Radioda dinlemiştim. Anneler Babalar çocuklarına pisikoloji şiddet uyguluyorlar. Bir çocuk niçin agresivdir, sevi alamadığındandır. Agresifliğiyle ön plana çıkmak ister, dikkatimi çekmek için. Peki bir anne neyapar? Artık çocuğun yaramazlıklarından sıkılıp bunalan anne, çocuğuna şunları söyler:
Git başımdan, ikide bir çekiştiriyorsun.
Git birazda baban ilgilensin seninle.

Yani şöyle bir baktığımız zaman, çocuklarımıza nekadarda kötü davranıp, onları aşağılıyoruz değilmi?
ve bu çocuğun en iyi yaptığı şey nedir? Tabiki de aşağılamaktır. Bu çocuk, kardeşine aynı baskıyı yapacaktır. Sen çok tembelsin, çok çirkinsin, sen hiç birşey yapamazsın ki gibi şeyler.
Çocuklarımızı bir çocukmuş gibi değil, bir yetişkin insan gibi muammele ettiğimiz zaman, çocuklar daha iyi yetişecektir. örn. ocakla oynama diye bağırırsanız çocuğunuza,
çocuk bundan uzak duracağı yerine, daha çok çocuğunuzu ocakla oynaması için teşfik etmiş olursunuz. Bir yabancı çocağa nekadar düzgün efendi konuşursanız, kendi çocuğunuzlada böyle konuşmanız gerekmektedir. Onlar bizlere bir emanet. bunu unutmamalıyız. Çocuklarımızı nasıl yetişdirirsek, karşılığını her geçen yıl alırız. Maalesef ki, aileler bunun bilincinde değiller, o yüzden kaliteli çocuklar yetişmemekte. Eğer çocuğunuzun başarılı olmasını istiyorsanız, lütfen onlarla kaliteli vakit geçiriniz. günde 1-2 saatinizi onlara ayırıp, eğitici oyunlarla oynayınız. ve unutmayınız ki anneye ihtiyacı olduğu kadar babaya da ihtiyacı vardır. Mesela akşamları baba eve geldiğinde, o çocuğu uyutabilir.
 

sizi anladım öğrenciyim ben ne haddime belki ama eğitimci bir ailem var amcamın derhanesinde çalışıyordum kaç yıldır orada da gözlemlediğim ekonomik durumun sadece bir bahane olduğu idi. hatta bu şekilde maddi zorluk çekenler annesi çalışanlar daha olgun oluyorlar.bilemiyorum tabi farklı örneklerde vardır. ben gördüğüm örnekleri dile getirmeye çalıştım. ama gençleri sorgulamayı çok yanlış buluyorum. herkesin dilinde gençlik nereye gidiyor sorusu gençleri kötüleme durumu var. ya tabiki değişecek insanlar çağ değişiyor ekonomi değişiyor iklimler bile değişiyor bunu kötülük olarak değil de değişim olarak algılamak lazım.
 


Bu arada 2 yıllık evliyim, çocuğum yok.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…