- 22 Mayıs 2010
- 1.638
- 2.272
-
- Konu Sahibi umutluyum_2706
Ay ne bunlar böyle aşiret gibi. Valla işin zor konu sahibi.Onların adeti öleymiş bohça yapmışlar onu getireceklermiş onunla birlikte bizim çeyizi alcaklarmis bide bi adetleri varmış bohça getirince para alırlarmış. Benim bildiğim çeyiz alınırken para verilir sandiga oturulur
Senin düğün ne zamana barıstınmı nişanlınlaOf şu konuları okudukça canım iyice sıkılıyor ne kadar anlayışsız insanlar ya kalabalık gelmeyin diye rica edildiyse gelmesinler Allahım bıktım bu insanlardan
Nasıl oldu anlatım 3 de geldiler herseyi poşetleri ile kutuları ile yerleştirdiler çıktılar bitti işte bu kadar dediler gittiler. O saatten beri ben herseyi açıp yikamakla uğraşıyorum. Tabi arada kp kvile birbirimize girdik asla görmek istemediğimi soledim bozulmuşlar insallah bidaha gelmezlerBiz eşimle onun arabasına doldurduk eşyaları şehirdışındaki evimize getirdik, sonra annem geldi yardıma beraber yerleştirdik. Çok kalabalıkta nasıl olacak ki yarısından çoğu işe yaramaz onların. 35 kişi evde nasıl dolanacak.
Ben de sevmiyorum çeyiz bile istemedim. Kapıda bizde istedik verdiler ceyize de istedik buna da mi para herşeye para nedir gibi bi cümle kurdu kporda koptu sarteller zaten meraktan geldiler ne var ne yok diyo Meraktan geldiler ceyizi bohcayi görünce şaşırdılar. Beklemiyolardi. Kendileri yine boş geldiler herzamanki gibi alıştım.Hiç hoşlanmam çeyiz serme yerleştirme işlerinden. Kendim de yapmadım.
Madem onlar o kadar kalabalık gelip sizi dinlemiyor, üstüne para alacaklarını söylüyorlar. Siz de kapıyı açmadan para isteyin adettir. Sonra sandığa otursun bir yakınınız, para almadan kalkmasın, o da adettir.
Önceki konunuza da baktım. Size hiç yardım etmeden yüzsüz yüzsüz çeyiz bahanesiyle geliyorlarsa geldiklerine pişman edin. Kesin ne aldınız meraktan toplanmışlardır
Bohça getirmemişler mi yani?Ben de sevmiyorum çeyiz bile istemedim. Kapıda bizde istedik verdiler ceyize de istedik buna da mi para herşeye para nedir gibi bi cümle kurdu kporda koptu sarteller zaten meraktan geldiler ne var ne yok diyo Meraktan geldiler ceyizi bohcayi görünce şaşırdılar. Beklemiyolardi. Kendileri yine boş geldiler herzamanki gibi alıştım.
Bunların hiç biri olmadi yemek falan hiçbişi ayarlamadilar bizim evde hazırdı ama inat edip kimseye bisi vermedim çeyizlerimi de herseyi kutuları jelatinleri ile dolaplara koydular şimdi ben uğraşıyorum bilseydim kendim sabahtan hallederdim kendim bunları beklemezdimEn klasik hali:
Erkek tarafı davul zurna ile gelir, çeyizi kamyona yükler, eve götürür. O sırada bir sandık muhabbeti olur. Kız ailesinden teyze, hala, yenge, kuzen vb. gelir çeyizde yıkanacakları yıkar yerleştirir, ütülenecekleri ütüler yerleştirir. Erkek tarafı da yemek ayarlar. Dışarıdan pide ayran veya etli pilav ayran ve tatlı şeklinde. Yerleştirme işinde erkek tarafından kimse olmaz. Sonrasında evin anahtarı kız annesine bırakılır, cümle aleme çeyiz görme saati verilir. Evi görmek isteyen (veya sırf gelmedi denmesin diye gelenler) eve gelir. Oda oda gezer. Hayırlı olsun, güle güle otursunlar der, çıkar. Adetlere göre olay budur.
Hayır getirmemişler gelmişler bide kendi evimde bizde adet gelin evine kızarmış tavuk alınır gelinir. Davetiye ile düğüne davet edilir dediler. Bizde sinirlenip kovduk düğün zaten bizim herşeyi biz yapıyoruz neden bahsediyosun diyeBohça getirmemişler mi yani?
Evet kim yerlestirir demek istedim o sinirle ole yazmışım kusura bakmayinDizer ne demek evi yerleştirmek mi?
Onunda haberi yokmuş annesi babası köyden sabah geldiler benim ailem ben uzulmum diye sustu ama bugün dayanamayıp kovduHadi esin olacak adam evlenmeye kalkmis ama daha annesine istegini dillendiremiyo (?!)
Peki senin ailen ne yapiyo? Agizlarini acip orda bi'durun diyemiyolar mi?
Sen daha cok uzulursun.
Onunda haberi yokmuş annesi babası köyden sabah geldiler benim ailem ben uzulmum diye sustu ama bugün dayanamayıp kovdu
Yatak odamı bende kilitledim sokmadım kv g.tunu kaldırması ceri agasi gibi salonda oturdu malesefBöyle emrivakilere o kadar uyuz oluyorum ki... Bende evden çeyiz çıkarmak istememiştim ama uzağa gelin gittiğim için mecburen oldu. Kayınvalideler meraklı bu konuda bayada hevesli oluyorlar ben kayınvalidemi aldım sadece ona kalsa eltilerini kardeşini anasına kadar getirecekti ben kabul etmedim. Alınan olduysa da alınsın iç çamaşırımı kocamla yatacağım yatağı doğru düzgün tanımadığım insanlarla hazırlayamazdım. Yatak odasına bile en yakınımı aldım kayınvalidem yemekleri hazırladı diğerleri salon ve mutfakla ilgilendi ve bir günde bitti yerleştirmesi
Ev büyük değildi malesef ole olmadi adım atilmadi ayakkabıları ile girip çıkıldı halıları en son çıkarken temizleyip serelim dedik pişman oldum ayakkabilari ile bastilarTabiki kiz tarafi dizer
Bizdede 30 kişi felan benim tarafim geldi
Temizlik yapildi güzelce dizildi herşey heryer pırıl pıril oldu
Sonra dışarda biyerle anlaşip yemeğe goturduk
Herkesi yemek yedik
Sonra o hafta komşu,akraba,erkek tarafı kim gormek istiyosa evi görmeye gelir hediyerini getiririr gider
Ole olmadi malesefGeçen hafta çeyizimi verdim bizim adetlere göre kız tarafı sadece yardım icin gelir yengemler ve kuzenlerim geldi ama ayıp olmasın diye ben iki görümcemide davet ettim karışılmadığı ve kendi kafalarına göre takılmadıkları sürece sorun olmaz da sizde erkek tarafı abartmış çok görmek istiyorlarsa siz işinizi bitirin daha sonra siz evdeyken gelip görsünler
Hayır getirmemişler gelmişler bide kendi evimde bizde adet gelin evine kızarmış tavuk alınır gelinir. Davetiye ile düğüne davet edilir dediler. Bizde sinirlenip kovduk düğün zaten bizim herşeyi biz yapıyoruz neden bahsediyosun diye
Ev büyük değildi malesef ole olmadi adım atilmadi ayakkabıları ile girip çıkıldı halıları en son çıkarken temizleyip serelim dedik pişman oldum ayakkabilari ile bastilar