Aynen kuzum ben if yapıyorum insanların zaten akşam belli bir saatten sonra birşeyler yememeleri sağlıklı olan. O yüzden ben önce 1 hafta kendimi denedim sütümde bir değişiklik oluyor mu diye olmayınca devam ettim şöyle düşün mantiken sütü yapan şey su ve sıvı şeylerdir ve ben en geç 19.00 da yeme işlerini bitiriyorum şekersiz ne varsa Rezene papatya soda su vs yatana kadar gece vs tüketiyorum benim yaptığım if 18/6 oluyor yani sabah da ilk öğünümü 12.30 gibi yiyorum o saate kadar da bol su vs tüketiyorum sütümde artış bile oldu çok şükür kuzum arada sağmak zorunda bile kalıyorum üzerim ıslanıyor çünkü o zaman yağ oranına da bakıyorum sütü bekletip o da gayet yerinde ben tavsiye ediyorum valla
Ben de bugün başladım.IF ve Low Carb di mi sağlıklı olan.Bol yağ ve protein,mümkün olduğunca düşük karbonhidrat.Bi arkadaş şöyle özetlemiş sen de bi oku da bakalım ne diyeceksin
Akşam en son yemeği 19-20'yi geçmeyecek gibi yemeye çalışıyoruz. Yağdan eksik kalmayacak bir öğün olsun ki acikmayalim ve enerji düşüklüğü yaşamayalim. Mesela akşam öğününde unsuz çorbalar, normal yağda pişmiş sebze yemekleri, et yemeği, bol zeytinyağlı salata gibi. Akşam yemeği 20'yi geçmeden ağzımızı yemeğe kapatıyoruz. Gece uzun oturanlar aciktiginizi hissedersiniz su, bitki çayı içebilirsiniz. Aslında açlık olmayacak bu ama eski alışkanlıklar çabuk geçmiyor. Biraz sabır ve zaman tanıyın kendinize.
Sabah kalkınca su ile başlıyoruz. İki bardak su. İçmekte zorlanan limon vs damlatabilir. Ama bir tatlı kaşığı geçmesin limon suyu yoksa açlığı bozar. Akşamki yemeği bıraktığınız saatin üzerine 16 saat geçtikten sonra duble türk kahvesi ya da filtre kahve içine sağlıklı yağlardan hindistan cevizi yağı/ tereyağı gibi bir tatlı kaşığı ekleyerek. Bununla açlığı bozmuş olacağız ve kadınlarda hormonlar sebebiyle açlığı 16 saatten daha fazlaya önermiyorlar. Ama 16. Saatte yağlı kahve ile açlığı bozup ilk öğünü tekrar ötelemek de mümkün 16. Saatte yemek de mümkün. İlk öğün yiyene kadar aç beklemek daha kolay.
Yumurta ya en az iki ya hiç. Tek yumurta kalori demek proteine dönemiyor. Peynir yağlı bir peynir olsun. Keçi ürünleri tercih sebebi. Ama peynir bağımlılık yapan ve alerjik bir besin olduğu için abartmamak iyidir. Zeytin 10-15 adet mümkün. Yeşillik salata vs sınırsız ve zeytinyağlı olsun. Yumurta en az iki dedik ama 3-4 size kalmış. Doymadiysaniz akşamı zor beklediyseniz ertesi gün bir arttırın. Yumurtayı omlet, sahanda tereyağlı, haşlanmış üzeri tereyağlı, sucuklu, pastırmalı yapmak mümkün yağdan korkmayın. Şekersiz fıstık ezmesi harika bir yağ kaynağı ve tatlı krizlerini bile bu güzel yağ ile geçiştirmek mümkün. Tahini de kullanmayı unutmayın. Kaşık kaşık içebilirsiniz :)
Ceviz, fındık, badem fıstık çiğ olarak tercih ederek oğünlere ekleyin.
Meyve yenecekse ilk öğünde ve taze meyve olarak yensin. Çok düşkün değilseniz sadece tatlı istediğinizde de yiyebilirsiniz. Rutinde olmasa daha iyi çünkü o da karbonhidrat :))
Yemeklerden yarım saat önce su içmeyi bırakıyoruz ve yemekten 1 saat sonraya kadar su içmek yok.
Bu sisteme yeni başlayan ve akşama kadar beklemem zor diyenler başlarda ara öğün yapabilir fındık ceviz badem gibi yemislerden olması tercih edilir. Kilonuz çok fazla ve hemen alışmam derseniz meyve ve yoğurt da olabilir. Ama kısa zamanda ara öğüne gerek kalmayacak.
Akşam yemekten sonra ertesi güne 16 saat açlık süresi yağ yakmamiz için. Depodan yağ yakacağız. Akşam geç saatlere kadar oturanlar acikmayacaksiniz ama canınız bir şeyler yemek isteyecek. Su için, bitki çayı daha olmadı hemen uyuyun
sabah kalkınca aç olmadığınızı göreceksiniz.
Şeker, pirinç ve bulguru tamamen bırakıyoruz. Yulaf ve karabuğdayı da bir süre kullanmazsanız çok iyi sonuç alırsınız. Sonraları bunlardan az az kullanırız ama sürekli olmamalı rutine girmemeli.
mercimek, nohut, barbunya türü baklagiller haftada biri geçmesin.
Patates bir süre olmasa daha iyi ya da çok nadir. Pişme şekli önemsiz. Bize yaramayan kısmı bizzat kendisi yani karbonhidrat. Ama domates çorbası için un yerine kendisinden faydalanabiliriz.
Havuç, pancar, turp gibi toprak altı kök sebzeler sınırlı tüketilecek. Az az her gün olabilir.
Ekmeğin rengi içeriği farketmez esmeri çavdari hepsi yasak
bir süre sonra canınız istemeyecek 21 gün sabır. Şeker için de böyle. Bu sistem iyileştirici etkiye sahip. Tansiyon hastaları, şeker hastaları ilaçlarını bıraktı bu beslenme ile.
Açlık periyodunda yemeğin tadına bakmak da açlığı bozar unutmayın.
Günde en az iki litre su içmeye çalışın. Süt ürünlerine mesafeli duruyoruz. Mümkünse keçi ürünleri tercih sebebi. Herkes sabah aç karnına tartılıp mezurayla ölçü alsın ve foto çeksin. Bu bir yaşam şekli. Diyet sözü etmiyoruz. Diyette değiliz. Hem gözümüz hem karnımiz doyacak. Sadece sağlıksız gıdalar yemeyecegiz. Sofradan aç kalkmayın ve doyana kadar yiyin. Yağdan korkmayın. Yemekleriniz sizi mutlu eden görsel ve tat bakımından lezzetli yemekler olsun.
Hedef kilonuzu 10 ar kilo yaklaşarak belirliyorsunuz. Atıyorum 100 kg iseniz 90 ilk hedefiniz. Bunun için günlük 90 Gr yağ ve 90 Gr protein ihtiyacınız. Klasik diyetlere gitmesin aklınız. Yağ almadan yağ yakamazsini. Sabahları 3-4 yumurta (daha fazla da mümkün. sucuk, pastırma, 15-20 zeytin, sebzeler yeşillikler, tahin, kaymak, ceviz, şekersiz fıstık ezmesi mümkün. Bu şekilde ekmek ve şeker olmadan kesinlikle doyuyoruz. Öğünde güzel doyunca ara öğüne ihtiyaç olmaz ama alışma devresinde ara öğün de mümkün ceviz yoğurt meyve olabilir. Akşam da et yemeği sebze yemeği yoğurt salata . Sebzeler doyana kadar ama en önemlisi yağ bize enerji veriyor ve tok tutuyor.
Hedefe varana kadar biraz sabır :) hedef çok uzaksa bir ara hedef koyabiliriz. O zaman bir gün kendimize izin verip yiyebiliriz. Önemli olan ertesi gün rutine dönmek. Mesela bir davete gidecekseniz bu planlı ise öncesinde tek öğün yapabilirsiniz. Ya da plansız bir kaçamak olduysa sonraki gün tek öğün de olabilir. Alışınca çok kolay olacak bana güvenin. Diyelim ki hepimiz ideal kilomuza ulaştık. Bu saatlerde yemeye devam edeceğiz. Saatlere alıştık mi zaten çok rahat olacak. Haftanın 6 günü düşük karbonhidrat bu beslenmeyi devam ettirip haftanın bir günü yemeyi özlediğiniz bir yemeği yiyebiliriz. Önemli olan sürekli peşpeşe yapmamak ve hemen rutine geri dönmek. Kendinizi bir şeyden yoksun, aç ve mutsuz hissetmeyeceksiniz. Yaşam şekline dönüştüğünde gerisi çok kolay olacak. Hemen her yerde bulabileceğiniz yiyecekler ile doyarak ve diyet psikolojisinde olmadan yaşamak çok iyi gelecek.