• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fikrinize ihtiyacım var

Eger gezip tozup arkadaslariyla habire disari cikan biri olsa avucunun icindeymis gibi bulur elbet ama ne ben ne de kardesim disa donuk yetismedik. Ve oyle avrupa yakasindan anadolu yakasina tek gidip gelen su vergi dairesi ya da sigortaya hop diye giden birileri olamadik. 91 dogumluyum bende ve elime not seklinde yazarlardi su otobuse bin su durakta in su islemi yap vs vs. Adam akilli elime adres verilse belki daha az zorlanirdim yazdiklari yer hic dogru cikmazdi esnafa sorarak bulurdum anca.
Yanlış mantık. Tek çocuğum herşeyden sakınarak büyütüldüm. Öyle fing fing gezeceksin aslaa. Ama her devlet dairesine , markete pazara sağa sola koşturuldum. Git öğren nasıl konuşulur öğren kendini ifade edebil , işini yapmıyorlarsa yaptır. Bizim zamanımızda fiş çok önemliydi bakkal babama demiş ki kurban olayım ben size toplu fiş keseyim . sakız alıyor fiş istiyor yaş 5 😬 çocuğu fanusta büyütüp sonra ondan hayatını kazanmasını isteyeceksiniz . yapamaz ki , staj bile gözünüzde büyüyor. Sizin bu konuya müdahil bile olmamanız gerek oyunkolik olunca güvende olmuyorsuz. Sokakta Tacize uğrar diye hayat mı geçer askerde ne olacak bin erkek bir arada ?

Kardeşinize olan yaklaşımınız ve aşırı korumacı tavrınız doğru değil.
Stajı yapmış gibi gösterme niyetiniz de etik değil.
Bırakınız delikanlı sorumluluklarını yerine getirsin ve kendini idame ettirmeyi öğrensin.
Benim 2000 doğumlu oğlum lise 1. Sınıftan itibaren her yaz dayısının hukuk bürosunda mesaili çalıştı, çay söyledi, bulaşık yıkadı, evrak düzenledi, nereye gönderilirse gitti.
Geç gittiği günlerde ücreti kesildi.
Önümüzdeki Eylül'de lisans eğitimi için yurtdışına gidecek.
Onu rahatça gönderebilmemizde bu çalışma deneyiminin büyük etkisi var.

bizim ofiste patronun oğlu çalışırdı

şehrin en büyük hukuk ofisi ve patronun oğlu

bir gün dahi ama dediğini görmedim

ne dersek yaptı, nereye gönderirsek gitti

zira babası da biliyor ki böyle pişiliyor

bizim oğlanı ben kış tatilinde çalıştırıyordum ve ücret de veriyorum

hatta babam şu kadar verdi şu kadarı eksik kaldı sende varsa versene onun yanında yokmuş demişti sıpa

Esim dr her yere babasi tarafindan gonderilmis bu bir avantaj degil hayati sadece erken ogrenme asamasi.. ki suan hic uygun donem degil kimse o zamanki insan degil
O kadarını bilemem, çocuk yetiştirenler daha iyi bilir.
Evet erken çalışmaya başladım, hayata erken başladım, çok zorlandım, çok ezildim ama şükür şimdi iyiyim, o dönem ektiğim tohumların meyvelerini topluyorum çok şükür. Yemek de nasip olur emekli olunca inşallah.
Size de kardeşinize de kolay gelsin.

stajdayken de staj öncesi öğrenci olarak çalışırken de bunları yaptım ya da yapanları gördüm

evet markete gidersin, eskiden fatura vs öderdi stajyer bol bol banka PTT kuyruğunda

çay kahve yaparsın çoğu yerde yer de silersin

ama bunlar tüm gün sürmez ki

bakın hiç resmi bir sıfatım yoktu

sekreter de olmayan bir büroda öğrenci olarak 2 ay çalıştım

çalıştığım kişiler görme engelliydi yani adamlar okuyamıyor yazamıyor vs vs

tuvalet de temizledim, yemek de yaptım, pazartesileri ofisi de sildim

işleri de yaptım ama dünya kadar da şey öğrendim o iki ayda

devlet kurumlarına da gittim, telefona da baktım,

bu kişilerle akşam yemeğe de gittim tavla oynamaya da

ortamı öğrendim vs vs

mezun olduğumda da ısrar ettiler farklı bir statü için

dedikodumu da yapmışlar çok azimli, hayatta elinden bir uçan kurtulur diye

benim esim universiteden mezun oldugunda temizlik haric diger yazdigin isleri yaptigi bir iste calisti,
zira diplomasi ile alakasiz bir alana kaymak istiyordu,
ama oyle kolay olmuyor, ilk yil hem ucreti azdi hem de bu tarz mesleki konu disinda kalan isleri de yapti.
Su an o diplomasinin gecerli olmadigi isinde uzman olarak calisiyor.
Bazi tecrubeler gercekten hayat kurtariyor.

Ay aklıma geldi ben lisedeyken sanayide çalıştım yahu, bildiğin sanayi. Öyle çay kahve falan değil torna tezgahının başında 😂 Kız çocuğuydum evet 😂😂😂

ki suan hic uygun donem degil kimse o zamanki insan degil

ama kardeşiniz ya da çocuklarımız şu an yaşıyorlar

onları sakınırsak şu an dışarıda yaşayamazlar

şartlar bu, buna göre tedbir almayı, kendilerini korumayı, yaşamayı öğrenecekler

şimdi korudunuz seneye üniversite kazanınca da yanında mı gideceksiniz

ya da işte ileride kardeşiniz evden çıkarmayarak insan korunur algısı ile eşini, çocuklarını eve mi kapatsın

evet herkesin farklı ortamlarda farklı travmaları var tacizler, hor görülmeler vs vs

ama bunlar var diye hayattan kaçamayız

3 yıl beş yıl evde yaşayamayız ki

bilindik yerde denesin öğrensin

bir elemanımız vardı

liseyi bitirmiş işe başlamış

yıllar sonra anlattı ilk geldim baktım herkes kadın

o bir şey söylüyor, bu bir şey söylüyor

bir yandan bakıyorum, işlerini yapıyorlar, çeşit çeşit adamla muhataplar, her konuya bir cevapları var kötü de davranmıyorlar ama ben hiç böyle kadınlar görmemiştim diye anlatmıştı

yani kadınların çalıştığı ortamda nasıl davranılır sadece bunu öğrense bile artı olur, çalışan kadın görünce dumura uğramasa bile hayat deneyimi olur

Bu kadar korumaci olmaniz bana yanlis geldi.

Anadolu Meslek Lisesi son sinifta 9 ay staj zorunlulugumuz vardi. (1998 senesinden bahsediyorum, Anadolu Liselerine sinavla girilen donemler).

Turkiye’nin en cok ihracat yapan otomotiv fabrikasinin satinalma bolumunde staj yaptim. Kendi masam, sorumlu oldugum dosyalarim vardi. Fotokopi dahi cektirilmedi. Japonlarla o donemde intranet denen sistem uzerinden ithalat takibi yapiyordum. O sayede bana staj yaptigim yerden calisma teklifi geldi. 1 sene sonra henuz universite ogrencisiyken nispeten daha kucuk bir yere yuksek bir maasla transfer oldum.

Staja basladigim yerin tek kriteri okul birincisi olmakti. Sirf prestij icin zaten iyi olan derslerimin daha da uzerine duserek okul birincisi oldum.

Akabinde hem okudum, hem calistim. Hem de 2 yabanci dil ogrendim. Sizin yasadiginiz sehirde cekindiginiz seyleri Dunyanin farkli ulkelerinde bir basima yaptim. Bir kez olsun “yapabilir miyim?” Diye de dusunmedim. Kendi alanimda doktorami tamamladim. Profesyonel is hayatimda sadece 2 is yerinde calistim. Ve 38 yasimda, Genc istihdama faydam olsun diye 4 ay once kendimi emekliye cikardim. Bundan sonra tecrubemi akademik anlamda paylasmak icin ogretim gorevliligi yapacagim.

Su ozetledigim hayat cizgimi planlarken 15 yasimdaydim. Sukur, nasip oldu.

Asalak, bagimli bir kardesiniz olsun istiyorsaniz aynen bu muhafazakarliga devam edin.

Lakin unutmayin, bu versiyondan etrafta cok var. Ve hepsi su an issizlikten sikayet ediyorlar.

Vayyy

sen de fenaymışsın

Sorma sorma, irkek çocuğu gibi büyüttüler beni. Orta bire başladım babam ilk gün götürdü okula burdan bincen burda incen dedi gitti 😂 mecbur döndüm eve.
Lisede abim tatile gitmek ister misin dedi, dedim istemem mi cicim. İyi o zaman bir ay geç bakalım tezgahın başına dedi, geçtik yine mecbur tatil aşkına. Sonra hayatımın ilk beş yıldızlı tatilini yaptım.

Bizim zamanımız falan diyor konu sahibi de bizim zamanımız da çok rahat değildi. Ortaokulda kaçırılma maceram oldu, sayısız tacize uğradım ama sesimi çıkarmayı öğrendim. Yere sağlam basan, korkusuz bir kadın oldum.
Arabayı da erkek gibi kullanıyomuşum beyim öyle diyo 😂

Sorma sorma, irkek çocuğu gibi büyüttüler beni. Orta bire başladım babam ilk gün götürdü okula burdan bincen burda incen dedi gitti 😂 mecbur döndüm eve.

bak benzeri bende de var

şehir de yazayım

annemler Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşarlar tek çocuğum

ben ilkokulu bitirdim anadolu lisesi sınavı var girdik kazandık

Çinçin'in ortasında bir okula babam kaydımı yaptırdı yıl 1991 galiba

Çinçin o dönemin Ankara'sının bela ile aynı anda adı geçen semti

neyse okulun ilk günü bindik ilçeden otobüse 1 saat sürüyor

iniyorsun bir durakta anayoldan karşıya geçiyorsun 3 şerit çift yönlü o tobüs vs vızır vızır yol

20 dakika yol yürüyorsun

SGK hastanesi var şimdinin Yıldırım Beyazıt hastanesi onun ön kapısından girip arka kapısından çıkarak kestirmeden bir sokağa giriyorsun

sonra böyle tarla gibi arada kalmış boş arsalardan giderek okulun arka kapısına ulaşıyorsun

ilk gün götürdü, akşam almaya geldi

dönüş yolu da bir başka yerden gidiliyor, çıkış saatinde karşıdaki endüstri meslek lisesi falan da çıkıyor

yürüyorsun Mevki asker hastanesinin oradan da biniyorsun otobüse 1saat sonra evin oradaki durakta in yine 5-10 dakiki eve yürü

ertesi sabah beni okula bıraktı ve akşam gel dedi

akşam eve gittim anneme ayakta geldim yoruldum dedim baban dedi onu bilmem görmedim ki dedim

o sokaklarda kimlerle muhatap oldum, gerçekten bıçakla gezen, para isteyen tipler de vardı o zamanalr oralarda vs vs

bir de otobüsler genelevin oradan kalkardı

okulun oradan binip ayakta kalmayım diye otobüse binip genelevin oraya gidip ana duraktan da bindiğim çok oldu

eşim hala takılır ben seni genelevin önünde az beklemedim diye :))))

bak benzeri bende de var

şehir de yazayım

annemler Ankara'nın Çubuk ilçesinde yaşarlar tek çocuğum

ben ilkokulu bitirdim anadolu lisesi sınavı var girdik kazandık

Çinçin'in ortasında bir okula babam kaydımı yaptırdı yıl 1991 galiba

Çinçin o dönemin Ankara'sının bela ile aynı anda adı geçen semti

neyse okulun ilk günü bindik ilçeden otobüse 1 saat sürüyor

iniyorsun bir durakta anayoldan karşıya geçiyorsun 3 şerit çift yönlü o tobüs vs vızır vızır yol

20 dakika yol yürüyorsun

SGK hastanesi var şimdinin Yıldırım Beyazıt hastanesi onun ön kapısından girip arka kapısından çıkarak kestirmeden bir sokağa giriyorsun

sonra böyle tarla gibi arada kalmış boş arsalardan giderek okulun arka kapısına ulaşıyorsun

ilk gün götürdü, akşam almaya geldi

dönüş yolu da bir başka yerden gidiliyor, çıkış saatinde karşıdaki endüstri meslek lisesi falan da çıkıyor

yürüyorsun Mevki asker hastanesinin oradan da biniyorsun otobüse 1saat sonra evin oradaki durakta in yine 5-10 dakiki eve yürü

ertesi sabah beni okula bıraktı ve akşam gel dedi

akşam eve gittim anneme ayakta geldim yoruldum dedim baban dedi onu bilmem görmedim ki dedim

o sokaklarda kimlerle muhatap oldum, gerçekten bıçakla gezen, para isteyen tipler de vardı o zamanalr oralarda vs vs

bir de otobüsler genelevin oradan kalkardı

okulun oradan binip ayakta kalmayım diye otobüse binip genelevin oraya gidip ana duraktan da bindiğim çok oldu

eşim hala takılır ben seni genelevin önünde az beklemedim diye :))))

Ben mi tuhafım bilmiyorum ama bu şekilde yetiştirilmiş olmayı seviyorum ben. İyi ki böyle yapmışlar ki cevval kadınlar olmuşuz bence. Lise sona kadar okul dışında aktivitem olmamasını düşünemedim bile.
15 yaşında yeğenim var ankarada yaşıyor, pısırık korkak da bir kızdır. Geçen yaz izmire geldiğinde arkadaşıyla görüşmek istedi, teyze beni götürür müsün dedi, hayır dedim. Anlattım ona nasıl gideceğini bindirdim gitti. Arkasından takip etmiş olmamın bu konuyla bir ilgisi yok tabi 😂😂

Ben mi tuhafım bilmiyorum ama bu şekilde yetiştirilmiş olmayı seviyorum ben. İyi ki böyle yapmışlar ki cevval kadınlar olmuşuz bence. Lise sona kadar okul dışında aktivitem olmamasını düşünemedim bile.
15 yaşında yeğenim var ankarada yaşıyor, pısırık korkak da bir kızdır. Geçen yaz izmire geldiğinde arkadaşıyla görüşmek istedi, teyze beni götürür müsün dedi, hayır dedim. Anlattım ona nasıl gideceğini bindirdim gitti. Arkasından takip etmiş olmamın bu konuyla bir ilgisi yok tabi 😂😂

aman devir değişti üstat diyeyim

geçen eşimle konuşuyoruz

komşuların çocukları var liseli

bunlar dedik hiç mi dışarı çıkmıyorlar her yere ana babaları mı götürüyor biz neden görmüyoruz vs

aslında bu arabalı yaşam çocukları aileye bağımlı yapıyor

biz ortaokul sonra Sakarya da bar kapatıp parti yapmıştık sınıftan birileri ile

bir de eskiden telefon yok bir şey yok

lisede her yere girdik çıktık keza üniversitede de şimdi herkeste telefon vs var

üniversite okurken halama gittim başka şehire

orada da arkadaşım var onunla buluşacağız

onlar zaten yaya yaşamaya alışkınlar küçük bir ildi o zaman yaşadıkları il

kaçta geleyim hala dedim akşam

ben ne bileyim dedi,olsun dedim burası senin evin senin düzenin ben eve 11 de gitsem de sıkıntı olmuyor ama burada sen tedirgin olabilirsin söyle dedim

fark etmez dedi ben de 10 gibi gitmiştim

kimse de kaybolur diye düşünmemişti ki evde kuzenim de var benimle yaşıt erkek onu da takmamış peşime :))))

aman devir değişti üstat diyeyim

geçen eşimle konuşuyoruz

komşuların çocukları var liseli

bunlar dedik hiç mi dışarı çıkmıyorlar her yere ana babaları mı götürüyor biz neden görmüyoruz vs

aslında bu arabalı yaşam çocukları aileye bağımlı yapıyor

biz ortaokul sonra Sakarya da bar kapatıp parti yapmıştık sınıftan birileri ile

bir de eskiden telefon yok bir şey yok

lisede her yere girdik çıktık keza üniversitede de şimdi herkeste telefon vs var

üniversite okurken halama gittim başka şehire

orada da arkadaşım var onunla buluşacağız

onlar zaten yaya yaşamaya alışkınlar küçük bir ildi o zaman yaşadıkları il

kaçta geleyim hala dedim akşam

ben ne bileyim dedi,olsun dedim burası senin evin senin düzenin ben eve 11 de gitsem de sıkıntı olmuyor ama burada sen tedirgin olabilirsin söyle dedim

fark etmez dedi ben de 10 gibi gitmiştim

kimse de kaybolur diye düşünmemişti ki evde kuzenim de var benimle yaşıt erkek onu da takmamış peşime :))))

Bizimkiler o konuda biraz takıntılıydı sanırım. 18’den sonra akşam çıkmaya başladım ama alkol varsa evden biri alırdı dönüşte. Gerçi okuldayken onu kontrol etme imkanları pek yoktu tabi.

Kesinlikle arabalı yaşamın etkisi. Ben okuldan sonra antrenmana gider, koca spor çantasıyla o otobüsten iner öbürüne binerdim. Şimdikileri anne baba taşıyor her yere antrenman bitene kadar bekliyor falan.

Staj son sınıfta cok önemlidir hele meslek liselerinde kredilerinin cogunu sıtaj dersi kapsar büyük oranda. Sizin burda sevim yapma hakkınız yok.bir öğretmen olarak söylüyorum :( üzgünüm ama hayatıda öğrenmesi gerek

Bizimkiler o konuda biraz takıntılıydı sanırım. 18’den sonra akşam çıkmaya başladım ama alkol varsa evden biri alırdı dönüşte. Gerçi okuldayken onu kontrol etme imkanları pek yoktu tabi.

Kesinlikle arabalı yaşamın etkisi. Ben okuldan sonra antrenmana gider, koca spor çantasıyla o otobüsten iner öbürüne binerdim. Şimdikileri anne baba taşıyor her yere antrenman bitene kadar bekliyor falan.

ah ah sorma

antrenmana kendi gelenler de taksi ile

hayat çok lüks de bizimkiler farkında değil

Öncelikle staj zorunludur, adı üzerinde zorunlu staj. neredeyse 20 yıl olacak staj yapalı ve söylediğiniz hiç bir sorunu yaşamadım. artık her şey online öyle kapı kapı gezme devri biteli de çok oldu. Size kalmamalı zaten onun hayatı hakkında bu türde hak sahibi olmak. Ailenizin size direttiği ve maalesef öz güveninizi yerle bir eden hakimiyeti sizde ona yaşatmaya çalışıyorsunuz. Bırakın öğrensin tecrübe etsin, kendisi yok ben istemiyorum ben oturup sıkı bir tempo ile ders çalışacağım derse ne ala ama yine de söylüyorum staj zorunludur ve yapmış gibi göstermek de illegal bir iştir. Ayrıca bu şekilde yapamayan bir dünya gencin de hakkına girmektir.

Merhaba Hanımlar,

Bu sefer size bir şey danışmak istiyorum çünkü kendi düşüncemin doğruluğuna güvenemiyorum kardeşimin kaderini etkilemek kötü yönde etkilemek istemiyorum.

Kardeşimle aramızda 12 yaş var 2003 doğumlu ve lise sona geçti. Meslek lisesinde okuyor ve bu sene staj yapması lazım. Staj yeri bulmak kolay ama ben kendi yasadıklarım yüzünden onun staj yapmasını istemiyorum aksıne evde oturup sınava hazırlanmasını ıstıyorum. Staj yerı olacak seceneklerımız var hepsi de güvenılır kısıler ama muhasebe de staj maalesef ofıs ıcınde olmuyor. Benım zamanım da olmuyordu evrak almaya gonderırler bılmedıgım vergi dairesi cart curt her yere giderdim ki asla yol iz bilmeyen biriydim. Kaç kere kayboldum kaç kere tanıdık kısılerle bulamadığım yere gittim yeri geldi babam eslık ettı bana cok zorlandım. Çok ezildim. Her türlü insanı gördüm.. kimseye güvenmemeyi daha o zamanlar öğrendim..

Şimdi ortamlar bozuk ınsanlar bozuk ben tacıze uğradım kı sımdı kızı erkegı yok kardesımın de böyle sey yasamasından korkuyorum. O da ev okul arası benım genclıgım gıbı yol ız bılmıyor kaybolacaktır mutlaka cunku cıdden saçma sapan yerlere gonderıyorlar.

Bır yanım o erkek cocugu ayaklarının ustunde durmayı da ezılmeyı de herseyı bılıp ogrenmelı meslegı olmalı evde ders çalışarak hayatı ınsanları öğrenemez bu onun ıcın ıyı bır fırsat ama dıger yanım sende staj yaptın mılletın agız kokusunu çekmekten başka ne ısıne yaradı anca yolları ogrendın her yere tek basına gıdıp gelmeyı ogrendın dıyorum. Belkı sınava hazırlansan sımdı daha ıyı yerlerde bambaşka bırı olurdun bırak kardesın sınava hazırlansın dıyorum.

Gerçekten cok kafam karışık kardesım oyunkolık oturup derste çalışmaz ama staja gıtse tembellik yapmaz arsız hırsız olmaz emınım o konularda guvenıyorum ama oyundan vazgeçemez gıbı geliyor evde olunca da.

Bana akıl verın lütfen staj yapmalı mı evde ders mı calısmalı sızce ona kalsa ders çalışırım staja gıtmıyım dıyor belkı de benden aldı gazı ondan oyle dıyor gerçekten zor benım ıcın karar vermek
Kesinlikle staja gitmesi gerektiğini düşünüyorum, hayatı, insanları bu yaşta öğrenmeli, zor durumlarla nasıl başa çıkabileceğini asıl bu yaşta öğrenmeli. Ben üniversiteye başladığımda ATM'den para çekmeyi bile bilmiyordum çünkü hep evdeydim, öğrenmedim veya görmedim. Hayat evde sınava hazırlanırken öğrenilmiyor gerçekten, örnek olarak kendimi gösterebilirim. Bu yüzden staja göndermelisiniz.

Staj ne kadar zor geçerse geçsin sonra tecrübe oluyor. Kardeşinin kötü arkadaş çevresi olmadığı sürece biraz esnetin bu durumu . El bebek gül bebek olmasın staja zorluklari da görsün ,staj hayatı zor adaletsiz olsa bile yıllar sonra bana çok şey katmış diyecek emin olun . Çocukları kötü arkadaştan uzak tutup tedbirli olmayı oğretirseniz Allahın izniyle başlarına kötü şeyler gelmez gelirse de üstesinden gelir hakkını savunur.
Ben ilk başlarda özel kurumlarda çalıştım çok berbatti benim için ki staj değildi .. Ama şöyle bir düşünüyorum en çok ezildiğim sıkınti çektiğim yerde zamanla piştim gözüm açıldı .. sonra devletin rahatlığına atmiştim kendimi.

Cebinde yeterli parası ve telin sarji bittiğinde yedek şarjı olduğu sürece korkulucak bir durum yok. Tembelliğe aliştirmamalisiniz. Bu çocuk heryerden yırtsa bile askerde bu sefer çok ama çok sıkıntısıni yaşar.

Back