fenilketonüri hastaligi..

çok sagolun

Bir de keşke bu tür genetik hastalıklar için tüp bebek tedavisi seçenek olsa yani, o geni taşımayan embriyo oluşturulabilse bunu bazen düşünüyorum, hatta belki de bazı durumlarda vardır uygulanabiliyordur ancak başıma gelmediği için detaylı bir bilgim yok :)

Ben çekiyorum çocuğum yaşamasın istiyor insan Allah annelerimizin de yardımcısı olsun kocaman da olsam o üzülecek diye daha çok endişeleniyorum kendime bşy olduğunda...

aynen, ben çok zor dönemlerden geçtim o yüzden , INSALLAH Allah saglikli bir bebek nasip eder bize diye dua ediyorum.
eskiden çok üzülürdüm, ben niye onlarin yediklerinden yiyemiyorum diye. ama çok sükür simdi alistim ve diyetimi düzenli yapiyorum, sagligim da çok sükür yerinde. Allah daha kötülerinden korusun.. keske öyle birsey olsa tüp bebek tedavisi.. ama arastiracagim ya. insallah iyi haberle de buraya paylasirim :)

Malesef fenilketonüri kromozomlarda çekinik genle taşınan bir hastalik ve bebek olusumunda hastalikla ilgili anneden ve babadan birer gen gelir. Baba sağlıklı ise yani kromozomlarindaki 2 gen de baskın ise bebeginiz taşıyıcı olacak (çünkü sizden cekinik gen gelir) yani hasta olmayacak diyelim. Ancak babasi taşıyıcı ise yani genlerinden biri baskin biri cekinik ise bebeginiz % 50 ihtimalle hasta olur.

Babasinin ailesinde fenilketonüri hastalığı var mi, annesi babasi amcalari yada halalarinda?

Akraba dediğin ne kadar yakın? Baba tarafından mı ?

Risk var evet.

Yalnız sen bu hastalığın genetik alt yapısını kendi annenden mi yoksa babandan mı aldın bunu bilmek gerek. Diyelim evleneceğin kişi baba tarafından akraban ve bu hastalık baba tarafından aktarılmış o halde risk oranı oldukça yükselir. Her halukarda akraba evliliğinde zaten bu tür genetik aktarımlar mevcut. Kesinlikle tüm genetik sorunlar doğacak olan çocuğunuzda mevcut olacaktır diyemeyiz ama olmayacaktırda diyemeyiz, taşıyıcı olma ve kendi soyuna aktarma riskide mevcut,bu yüzden en ufak şüphenin var olduğu yerde ya evlenmeyecek ya çocuk yapmayacaksınız zira bazı genetik hastalıklar belli bir yaştan sonra ortaya çıkıyor ve ne yazık ki anne karnında bu hastalık saptanamıyor.

Hayır kimsede yok, bizim aileden de de kimsede yok sadece bende var.

Ben babamdan aldım, ama ne babamda ne annemde bu hastalık var. Bizim bütün ailemizden sadece bende var. Ve nişanlımın ailesinde hiç kimsede böyle bir hastalık yok

Akraba dediğin ne kadar yakın? Baba tarafından mı ?
Ya aslında tam bilmiyorum ama nişanlımın babası anneme "amca kızı" der babama da "amcaoğlu" , ama nişanlım kuzenim felan değil yani. Öyle teyzemin oğlu halamın oğlu , amcamın oğlu felan değil.

Bu hastalık bizim aileden sadece bende var başka hiç kimsede yok.
Nişanlımın ailesinden de de kimsede yok bu hastalık.

Ben babamdan aldım, ama ne babamda ne annemde bu hastalık var. Bizim bütün ailemizden sadece bende var. Ve nişanlımın ailesinde hiç kimsede böyle bir hastalık yok
Babanizdan almanizin imkani yok benim bildiğime göre. Anne ve babanizdan almis olmalısınız. Farklı etmenler de sözkonusu mutasyon gibi. Ama muhtemelen anne+baba dir. Ailede kimsede yoksa cok risk olusturmaz zannediyorum ama belli de olmaz tabiki. Babaniz dan aldiginizi nerden biliyorsunuz?

Bak canım... Genetik aktarımlarda sadece kişinin anne ve babasına bakmayız, anne ve babanın alesine de bakarız... Ortalama 7 kuşak risk altında olur bu tür durumlarda tabii nesil atladıkça ihtimal düşer ama babandan aldığını biliyorsan demek ki babanda kendi ailesinden almış.

Yanılgıya düştüğünüz durum şu... Bir kişide hastalık görülmemesi o kişinin genetik tablosunda o hastalığa yatkınlık olmadığını tamamen göstermez zira, eğer çekinik gen ise bu hastalık bir sonraki nesle aktarılana kadar kendini göstermez ve kişi yalnızca taşıyıcı olarak kalır.

Sadece babasından, sadece annesinden veya her ikisinden alabilir.

Ablam DNA testi yaptırdı. Onuda Amerika'da araştırdılar ve ablam babamın geninde var diyordu. Çok ilginç çünkü bizim ailede benden başka hiç kimsede yok sadece bende var. Ablamda da yok.

genetık hastalıklarda 100 de 50 gecme ıhımalı var ama yuksek ıhtımal gecıyormus onun ıcın ılerde normal yolla bebek sahıbı sıkıntılı sızde tup bebek denıceksınız sanırım

Fenilketonüri kalıtsal bir hastalıktır. Fenilketonürili çocuğun anne ve babasında fenilalanin hidroksilaz enzimi yapımında sorumlu biri normal diğeri bozuk iki gen vardır. Anne ve babasından bozuk genleri alan bir çocuk fenilketonüri hastalığı ile doğmaktadır. Anne ve baba taşıyıcı olduğunda her çocuğun fenilketonürili olma olasılığı % 25 gibi yüksek değerlere ulaşır.

yani akraba evliliği daha çok risk demek. fakat ne kdr uzaktan akraba olduğu da önemli tabi.

Ustune bir de konuyu yazan arkadas hasta olduğu icin ihtimal % 50 ye ulaşıyor ki bu çok cok yuksek bir değer. Akrabalikla da alakasi yok bizim toplumumuzda sık görülen bir hastalık fenilketonüri. Herhangi taşıyıcı birine gelme ihtimaliniz de var. Aslinda gercekten evlenmeden önce dna kontrolu yapılsa bir cok kalitsal hastalığın önüne gecilebilir. Evlenen insanlara bakin sizde su hastaliklarin çıkma ihmali var bunun sorumluluğunu alarak evlenin denilebilir.

Fenilketonüri otozomlarda resesif kalitilan bir hastalık degil mi? Konu hakkında cok bilgim yok, ama bir ara ilgilendigim bir konuydu.

Bilgin yeterli ve yukarıda yazdığın normal şartlara göre doğru ama ben yine yalnızca birinden alması yeterli diyeceğim. Çünkü anne genin bir normal bir mutasyona uğramış kopyasını taşıdığında veya sadece normal kopya taşıdığında işler tamamen değişiyor...Her durumda taşıyıcı diyemiyoruz.

Uzun uzun anlatmam lazım ama bu seferde kızlar burayı biyoloji forumuna çevirdin diye kızıyorlar...

Yo tamam dediğinizi anladım. Teşekkürler

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…