Fat-Block İşe Yarıyor mu?
Yazan: İlşad Özkan
Bugün televizyonda Aytuğ Kolankoya adında bir hekimin bir zayıflama hapının reklamını gördüm. Okurlarımdan sorular da gelmeye başladı, hepsi bana soruyor, demek ki yazmam gerekiyor.
Sağlık Bakanlığımız hap ile cihazı ayırt edemiyor
Hap dediğime bakmayın, ürün hap ama adamlar kurnaz, kim bilir hangi sebepten Sağlık Bakanlığı onaylı ilaç gibi göstermek için ürünlerine tıbbi cihaz ruhsatı almayı başarmışlar. Çünkü neden? Besin takviyelerine Tarım Bakanlığı bakıyor, Tarım Bakanlığı bu işlerde o kadar istismar edildi ki artık zayıflatan hap dümeninden milyonları götürmek eskisi kadar kolay değil, millet Tarım Bakanlığına güvenmemeye başlayınca Tarım Bakanlığı çok ciddi bir kontrol sistemine doğru yol almaya başladı.
Tabii, milyonlarca liralık bu çarkı döndürmeye devam etmek isteyenler boş durur mu, yasal açıkları bulmuşlar ki şimdi de bir hapa cihaz ruhsatı almayı başarmışlar. Doktor bilmem nelerin saçma sapan ilaçları her ay bilmem kaç bin lira ceza ödüyor, adam cezasını ödüyor, aynı tas aynı hamam devam ediyor. Kârları o kadar yüksek ki, saçma sapan ceza sistemimiz adamların reklam maliyeti kadar bile yok. Bakanlık biraz bu işten anlasaydı tekrarlayan cezalarda misliyle artan ve bir süre sonra matematiksel olarak ödenmesi imkânsız cezalara ulaşacak bir sistem oluşturur. Bu adamlar da Bakanlıklarla, devletle, milletle dalga geçmeye devam edemezdi. Tabii, Bakanlık bu yazımı okur mu bilmem, geçmişte, emin değilim ama, ortak bir proje teklifini görüşmek için e-posta yazmıştım da, ses seda yok tabii. Bakanlık ülkenin en çok okunan çevrimiçi sağlıklı yaşam dergisini kale alıp ortak proje yapılır mı diye değerlendirmek yerine hapları cihaz olarak onaylamakla meşgulmüş.
TV yıldızı doktor Aytuğ Kolankaya bu ürüne ortak mı, değilse reklamlardan kaç para aldı acaba? Peki Ya Gülben Ergen?
Geçmişte, bir başka dosyada da ismi geçen ve üstüne gitmeye hiç gerek duymadığım doktorumuz bu sefer ağzı kulaklarına varmış bir biçimde bu hapı, pardon, tıbbi cihazı tutup sırıtıyor. Haydi Türk halkı, bana güvenirsin sen, al bu hapı, ben doktorum, zayıflayacaksın diyorum! diyor âdeta. Aytuğ Kolankayayı uyarıyorum, ya elinde tuttuğu şeyin ne olduğunu bilmiyor ya da halktan bilimsel gerçekleri gizliyor. Geçmişte Ender Saraç gibi doktorlar bu tip işleri çok yapardı, şimdi kredileri tükendi, yeni yıldızlar çıktı TVye. Şimdi kredilerini tüketme sırasın onlarda. Sanırsınız ki bu adamlar açtır, açıktadır. Ya hu, sen koca TV programında sunuculuk eden bir adamsın, bir hekimsin, sana mı kaldı kısa yoldan parayı kırmak isteyenlerin cihazının başını tutmak?
Kolankaya, söyle bana, tuttuğun cihaz adı altında satılan hap milleti zayıflatıyor, öyle mi? Kolankaya Türkiyeyi 90ların ülkesi sanıyor herhalde, yazık etti kendi kariyerine. Bundan sonra ciddiye alınmayacaktır, bilmiyorum, eskiden alınıyor muydu? Programın yapımcısı kendi değilse yapımcısı da bunu dikkate alacaktır, yayımlandığı kanal da. Kanal bunu meşhur ediyor, bu da çıkmış ilk fırsatta halkı yanıltanların paralı askeri gibi reklamlarında oynuyor. El insaf!
Kendisine tavsiyem saygın unvanını bu işlere alet edip sıradan bir takviye gıdanın, ah pardon, tıbbi cihazın reklamında bu kadar iştahla oynamamasıdır. Her tarafta kendi suratı var, ürünü mü alacağız adamı mı anlamadım zaten ben. Sandım ki sipariş versem evime Aytuğ gelecek. Gelseydi açmazdım kapıyı, hayır bari o üniformanı çıkar, ameliyata mı geliyorsun kardeşim? Adam sürekli 5 dk sonra ameliyata girecekmiş gibi dolaşıyor herhalde. Çünkü neden? Bizim halkımız üniforma giymeyenin doktor olmadığını anlamaz, anlayamaz, öyle mi? Komedi.
İlanlardaki gerçekler
Aşağıdaki ekran görüntüsü, ürünü Resmî Satış Sitesi ilanıyla satan "https://www.fatblocksatis.com" alanadında yayın yapan internet sitesine aittir (Erişim Tarihi: 2 Şubat 2014). Şimdi bu gereksiz şeylere vakit ayıracak fazla vaktim olmadığı için iddiaları ve gerçekleri kısaca yazıp geçeceğim.
fat-block-ise-yariyor-mu
Avrupadan İthal: Doğru olabilir. Muhtemelen orada ürettirmek daha ucuz olmuştur.
Yan Etkisi Yoktur: Yalan. Chitosan medikal sanayinde kullanılabilen bir ürün olsa da ilaç ruhsatıyla satılmadığı için yan etkileri yeterince araştırılmamıştır. Bilinen en yaygın olası yan etkileri ise mide ağrısı, kabızlık ve gazdır. Kan incelten ilaçlarla birlikte kullanılmasının, kanın daha da incelmesini sağlamakta, pıhtılaşmayı daha güç kılmaktadır (bir çalışmaya göre). Bazı deniz ürünleri alerjilerine sahip olanların Chitosana da alerjisi olabilir. Bu veriler, Chitosanın güvenli olduğunu doğrulamaktadır ama yan etkisi yoktur diye kestirip atmak doğru bir ifade değildir.
Captoglicolipid içeren formül: Doğru, ne de olsa ne olduğunu araştırmayacaksınız bile. Biz size onu çok süslü ve mucizevi olarak sunacağız, merak etmeyin.
2013 Ödüllü Zayıflama Ürünü: Doğrudur. Henüz ne ayak olduğunu çözemediğim ama kesinlikle pek de ciddiye almamanız gereken bir organizasyon varmış, adı International Leaders Of Branding Intelligence Summit. İsmini araştırdığımda sayısız Türke buradan ödül verildiğini gördüm. Herhalde kendi kendilerine ya da belirli yardımları yapanlara ödül dağıttıkları bir şey. Bunun dışında bu organizasyon hakkında yurtdışında hiçbir ciddi haber veya yorum görmedim. İsterseniz biz de siz de toplanıp Uluslararası Barış Ödülü falan verelim, bu da ona benzer bir şey. Adamlar boyama makyaj yapacak ya, dayamışlar ödülü! Sanırsın ki Nobel Kimya ya da Nobel Tıp Ödülü almışlar.
Yağları Kendine Çeken Formül ile 1 Günde 500 Kalori Yakın: Yalan ama mümkün. Öncelikle, bu ürünün 500 kcal bağlaması için kişinin o gün yağlardan 70-90 gr alması gerekmektedir. Bu yağların da tamamının bağlanacağı şüphelidir. Yani kişi şöyle bir 120-130 gram yağ alacak ki ürün 500 kcallik yağ bağlayabilsin.
Bilimsel olarak onaylı: Doğru ama yanıltıcı. Sıradan bir laboratuarın araştırmasını yayımlamışlar, yani öyle ciddi bilimsel dergilerdeki bir yayına atıfta bulunmuyorlar. Çünkü o dergilerde asla Bunu kullan kesin zayıflarsın! gibi saçmaca iddiaları destekleyecek argümanlar ve veriler ileri sürülemez. Böyle şeyler de gerçekçi değildir zaten.En önemli husus, buraya dikkat: Yerleşik yağları doğrudan azaltamaz!
Gel gelelim zurnanın zırt dediği yere. Bu ürün mutlaka sizi zayıflatır diyebilir miyiz? Hayır ve asla! Çünkü, ürün sadece dışarıdan aldığınız yağları bağlayabiliyor ve bunların emilimini engelleyebiliyor. Yani, sizin vücudunuzdaki yağlarla hiçbir alakası yok. Tek faydası, kalori alımınızı bu şekilde bir bağlayıcıyla, dışarıdan aldığınız yağların kalorisini alamayacağınız için azaltmanız söz konusu oluyor. Kapiş?
Fat-Block marka temsilcilerinden özür ve düzeltme bekliyoruz
Umuyorum ki satış sayfalarında ve reklamlarında dönen bu dümenlerden bu ürüne para koyan yatırımcıların haberi yoktur. Türk halkı artık eskisi gibi aldatılamayacak bir noktaya gelmiştir, bunun için bu modası geçmiş çirkin yöntemlere kimse başvurmamalıdır. Firmaya önerim yayımlamam için bize bir özür metni göndermeleri ve satış sitelerini düzelttirmeleri, satış yapanları bu konuda uyarmalarıdır. Düzgün, ne olduğu belli olan ve zaten güvenilirliği kanıtlanmış bir ürünü satıyorlar, istedikleri fiyattan satabilirler ama insanlarda yanlış bir algı yaratmaya çalışmaları doğru değil.
Bunu yapmak yerine geçmişte bazı firmaların yaptığı gibi bize illegal yoldan saldırmaya kalkarlarsa, biz de geçmişte yaptığımız gibi hukuki yollara başvurup suçluları yakalatacağız.
Sonuçta ürünü kullanalım mı?
Evet, ürünü tahlil edip doğrusunu yanlışını ortaya koyduk. Çok şükür bu ürün geçmişte eleştirdiğimiz bazı ürünler gibi üçkâğıtçılık değil, yani ne olduğu belli, belirli bir kullanım alanı olan gerçek bir ürün. Ama acar bir pazarlamacının bu ciddi ürünü de saçma sapan ürünlerde kullanılan aldatıcı algı yöntemiyle pazarlaması hiç doğru olmamış. Bu yanıltabilici algıya bir doktorun sırıta sırıta alet olması da hiç hoş olmamış. Onun dışında, ürünün ne olduğu ne işlere yarayabileceği falan zaten ortadadır. Bizim etken maddeyle ilgili detaylı bir araştırmamız yok ama, ileride belki yazarız. İsteyen alıp kullanabilir ama kesinlikle kilo verme garantisi beklemesin. Bu garantiyi veren firmayı ürünü noter huzurunda bende denetme izni istiyorum: İstediğim gibi yiyip içeceğim ve bir ayda kilo mu veriyorum yoksa kilo mu arıyorum görelim. Merak etmeyin, anaokulu mezunu bir hayalperest değillerse böyle bir deneyi başlatma şansları yok. Karbonhidrat ağırlıklı bir diyetle bu ürünü kullanarak kilo almam işten bile olmaz çünkü.