Farmasi'nin zayıflama öyküsü..( farmasi ile kilo koruma programı)

Peki kilo verme sürecinde hangi yemekleri yediniz yani hep sebzeylemi beslendiniz makarna pilav yemedinizmi hiç biraz açarmısınız:44:
 


Fazla kilolarınızdan kurtulabilmek için önünüzde 50 farklı yol var…

Sürekli bir diyeti bırakıp başkasına mı başlıyorsunuz? Peki buna rağmen değil bir kilo 100 gram bile veremiyor musunuz? O halde size önerimiz diyet kelimesini kesinlikle unutup küçük ayrıntılara özen göstererek fazlalıklarınızdan kurtulmanız.

“Bir dirhem et bin ayıp örter” anlayışının tarihte kaldığını hepimiz biliyoruz. Ama dirhem dirhem vererek mutluluk veren bir bedene sahip olmak çok zor değil. Kilo vermek için 50 farklı değişiklikle formda vücuda bir adım daha yaklaşabilir, sağlıklı ve zayıf olmanın tadına varabilirsiniz.

İşte uygulaması kolay, oyun haline getirip zevkle deneyeceğiniz minik ipuçları:

1-Tamamen unutun
Sık yediğiniz, yağ oranı yüksek bir yiyeceği seçin ve onu 40 gün için tamamen unutun. Bu süre sonunda o yiyeceğin tadı ağzınızdan silinecektir.

2- Aynı tadı verenler arasında her zaman daha düşük kalorilisini seçin
Örnek: Portakal suyu (l fincan 110 kalori) yerine domates suyu (l fincan 45 kalori) için. Yarım bardak vişne suyunu yarım bardak soda ile karıştırdığınızda kalorisi yüzde 50 düşer.

3-Su için
Daha fazla su içmeye başlamalısınız. Günde en az 8 bardak su içerek işe başlayabilirsiniz. Eğer böyle bir alışkanlığınız yoksa yanınızdan küçük bir su şişesini ayırmayın, bu şişeyi her gördüğünüzde içmek aklınıza gelecektir.

4-Sosları unutun
Salatanıza bir miktar lezzet katmak için döktüğünüz soslar kilo almanıza neden olur. Bu nedenle salata sosu yerine biraz baharat ve bir tatlı kaşığı zeytinyağını salatanıza ekleyebilirsiniz.

5-Yemeğin ardından yatağa girmeyin
Kilo almamak için özellikle akşam yemeğinden hemen sonra yatma alışkanlığından kurtulun, mümkünse akşam altıdan sonra meyve dışında bir şey yemeyin. Gece atıştırmalarından da kurtulun.

6-Sık yiyin
Kilo vermek isteyenlerin düştüğü yanılgılardan biri de çok sık yemek yemenin kilo verdirmeyeceği inancıdır fakat bu yanlıştır. Çünkü beş altı saatte bir mideyi boş bırakmamak metabolizmanızın hızlı çalışmasına neden olur. Bu nedenle az az ve sık sık yemelisiniz.

7-Süt için
Günde üç ya da dört defa süt ve yoğurt ya da peynir gibi süt ürünlerini tüketen kadınlar, tüketmeyenlere oranla yüzde 70 daha fazla yağ yakarlar. Çünkü kalsiyum metabolizmayı hızlandırırken vücuda daha fazla yağ yakması için komut vermiş olur. Bu ürünlerin light olanları ile zayıflama hızınızı arttırabilirsiniz.

8-İyi bir uyku
Yapılan araştırmalara göre geceleri dört saatten az uyuyan kişiler daha çok uyuyanlara oranla kilo alırlar. Çünkü yorgun bir vücut, normal günde yakılan enerjiyi yakamaz ve metabolizması yavaşlar. Bunun için hergün uykunuzu düzenli almaya dikkat etmelisiniz.

9-Stresi yenin
Stresli bir yaşam kilo almanın nedenlerindendir çünkü stresli olduğunuz dönemlerde vücudunuz stres hormonları salgılar ve bu hormanlar karın bölgesindeki yağ depolanmasını sağlayan hücrelerin büyümesine neden olur. Stresi yenmek için sosyal aktivitelerde bulunmalı, kendinizi rahatlatmalısınız.

10-Hazır yemekleri unutun
Hızlı ve çabuk yemek yapmak için aldığınız dondurulmuş gıdalar ya da hazır yemekler içerdikleri katkı maddeleri nediyle kilo aldırır. Bu nedenle taze sebzeleri pişirmeyi tercih etmelisiniz.

11-Lifli yiyecekleri tüketin
Çok lifli besinler doyduğunuz hissini verir ve çabuk acıkmanıza engel olur. Beyaz ekmek yerine kepeklisini, beyaz pirinç yerine esmerini tüketin. Lif oranı yüksek mercimek, kuru fasulye, nohut gibi gıdalara önelik verin. Elbette sebzeleri unutmayın.

12- Atıştırmayı bırakın
Arabanın içinda atıştırıyor musunuz? Telefonla konuşurken bir şeyler yiyor musunuz? Vazgeçin…

13- Buzdolabınıza baskın yapın
Bu baskın her zamanki gibi, birşeyler atıştırmak için olmasın. Buzdolabının kıyısında kösesinde kalmış bol kalorili yiyecekleri atın.Mutfak dolabınızdaki yağlı cipsleri, mısır gevreklerini ve kuru yemişleri atın. Mutfağınızda sizin için kötü olan bütün yiyecekleri, önümüzdeki 30 gün için, belki de ebediyyen yasaklayın.

14- Daha çok su ve soda
Alkolün yerine su ve soda içmeye özen gösterin. Vücudunuzdaki yağ parçacıklarının kaybolduğunu göreceksiniz.
.
15- Çikolata yeme isteğinizi bastırın
Eğer adet öncesi dönemdeyseniz, çikolata yeme isteğinizi kesinlikle engelleyemiyorsanız, küçük mini barlardan alın veya şekersiz, sıcak kakao, yağsız puding kullanın.

16- İşkolik olun
Gelecek ay şirketin yemekhanesine girmeme kararı alın. Kahve ve çay içmek için ya da kendi getirdiğiniz sandviçi yemenin dışında… Şirketteki doğumgünü ve partilerde şerefe kaldırdığınız kadehin içinde soda olsun.

17- Kremayı kesin
Bir sinema yıldızı, içinde krema kelimesi olan hiç birşeyi yemediğini söylüyor. Kremalı pasta, kremalı çorba gibi. Çünkü o, krema demenin yağ demek olduğunu biliyor. Bunun tek istisnası, yağsız krem peynir demektir.

18- Kalorileri azaltın
Kalorileri azaltmayı bir oyun haline getirin. Bugün yediklerinizin kalori miktarını hesaplayın, yarın bundan 50 kalori düşün. Öbür gün bir 50 kalori daha düşün. Günde 1200 kalorinin altına düşmemeye dikkat edin.

19- Kahvaltı edin
Hiçbir zaman kahvaltıları atlamayın. Yağsız yoğurdun içine muzu dilimleyin. Pişmiş yulafın içine kuru üzüm koyup yemeyi deneyin.

20- Dans edin
Evde müzik dinleyin. Hareketli müzik tercih edin ve eşliğinde dans etmeyi ihmal etmeyin.

21- Asansöre binmeyin
Önünüze gelen her merdiveni egzersiz yapacağınız bir fırsat olarak düşünün, istediğiniz kiloya gelinceye kadar asansöre binmeyi aklınıza bile getirmeyin.

22- Diyet içecekler
Diyet içeceklerden uzak durmalısınız. Bu tür içeceklerin içlerinde yapay tatlandırıcı bulunur. Onlar yerine portakal, elma gibi sağlıklı meyve sularından içmelisiniz. Hem sağlığınız açısından hem de kilo açısından birçok uzman diyet içeceklerin içilmemesini tavsiye ediyor.

23- Yavaş yemek yiyin
Fazla kilolular, hızlı yemek yiyenlerdir. Arkadaşlarınızla veya ailenizle ne zaman yemek yerseniz yiyin, yemeği en son bitiren kişi siz olun.

24- Sıkı gelen giysilerinizi deneyin
Her sabah kalktığınızda ilk işiniz üzerinize dar gelen pantolon veya şortları denemek olsun. Bu yiyeceğinize dikkat etmekte, sizi gün boyu motive edecektir.

25- Hayallerinizi kutulayın
İstediğiniz kiloya indiğinizde yapmayı planladığınız herşeyi hatırlatacak bütün fotoğrafları, reklamları, yazıları kesip bir kutunun içine koyun. Birşeyler atıştırmak istediğinizde ya da jimnastik yapmaya hevesli olmadığınızda kutuyu açıp bakın.

26- Yatak odasını yiyeceğe kapatın
Eğer sizde pek çoğunuz gibi yatak odası dahil, evin her tarafında atıştırıyorsanız, bunu bir kere daha düşünün. Ne kadar çok yerde yemek yemek için kendinize izin veriyorsanız, o kadar çok yemek yiyorsunuz demektir. Bir süre için yemek saatlerinde, yemek odası dışında diğer yerlerde yemek yemeyi kendinize yasaklayın.

27- Kendinizi ödüllendirin
En çok sahip olmak istediğiniz 5 eşyanın listesini yapın. Her l kilo verdiğinizde ve bunu bir hafta koruduğunuzda,kendinize listedeki bir şeyi satın alın.

28- Tasarruf yapın
Gerçekten ihtiyacınız olmayan bir şeyi ne zaman yemek isterseniz, ona vereceğiniz parayı bir kavanozun içine atın. Birkaç hafta sonra paraların çokluğu size ne kadar çok şey yemediğinizi hatırlatacak ve bu para ile kendinize bir hediye alabileceksiniz.

29- Aşka dair duygularınızı canlı tutun
Tutku, kiloları eritir. İkiniz korkmadan restoranlara gitmeye başlayabilirsiniz. Çünkü, aşıkken kim yiyecekleri düşünebilir ki?

30- Abur cubur yemeyin
Verilecek 2-3 kilo bir yanda, kilolarınıza kilo katacak abur cuburlar diğer yanda ve siz bugüne kadar hiç aç kalmasanız da bunlardan bir türlü uzak kalamadınız. Bütün gün yapacaklarınızı planlayın. Sinemaya gidin, yürüyün, kendinizi bir romanın içine gömün ve şekerleme yapın. Ne yaparsanız yapın, yeter ki buzdolabından uzak durun.

31- Mayonuzu giyin
Yılın hangi mevsimi olursa olsun, özellikle yaza yaklaştığımız şu günlerde her gün birkaç kez mayonuzu giyerek boy aynasının karşısına geçin. Bu daha fazla egzersiz yapmanız ve hedefe kilitlenmeniz için size ivme kazandırır.

32- Egzersiz yapın
Egzersiz yapmaya vakit ayırmak size zor gelse de kilo vermek için mutkaka hareket etmeniz gerektiğini unutmamalısınız. Hiçbir şey yapamıyorsanız evdeki duvarlardan yardım alabilirsiniz. 5-10 dakika boyunca kalçanızla duvara çok sert olmadan vurun. Bu kolay ve basit bir egzersiz yöntemidir. Egzersiz yaptığınız sırada televizyon ya da CD’den evde spor yapmanıza yardımcı olacak programlarını izleyebilirsiniz. Böylece neyi, nasıl yapacağınızı bilirsiniz.

33 -Ev işleri
Ev işleriyle ne kadar meşgul olursanız o kadar çabuk kilo verirsiniz. Çamaşır, bulaşık, yemek, çocuklarla elinizden geldiğince çok uğraşmaya bakın. Böylece sürekli hareket halinde olursunuz.

34- Porsiyonlarınızı küçültün
Tabağınıza konulan yemeğin hepsini bitirmek kötü bir alışkanlığınızsa bundan kurtulmak için küçük tabaklarda yemek yiyerek işe başlamalısınız. Bu göz kandırmacasıyla büyük tabaklarda yediğinizden daha az yemek yer ve tabağınızdakilerin arkanızdan ağlamamasına da olanak tanırsınız. Ayrıca tabağınıza ne kadar az yemek koyarsanız o kadar az yersiniz.

35- Kahvaltıyı atlamayın
Kahvaltı günün en önemli öğünüdür çünkü uyuduğunuz zaman yavaşlayan metabolizmanız tekrar bir şeyler yiyene kadar eski haline dönemez. Güne kahvaltı ile başlayanlar kahvaltı yapmayanlara oranla çok daha fazla kalori yakarlar. Çünkü kahvaltı kasları çalıştırır ve çalışan kaslar kalori yakılmasını sağlar.

36- Meyve yiyin
Yemek yedikten bir ya da iki saat sonra tekrar acıkıyorsanız atıştırmak için meyve yiyebilirsiniz. Meyve bir sonraki öğüne kadar sizin tok hissetmenizi sağlayacaktır.

37- Etiketleri okuyun
Etiketleri okuma alışkanlığı kazanmalısınız. Hangi ürünün içinde hangi yararlı ve hangi kilo aldırıcı madde var, bunların bilgilerini okursanız daha sağlıklı beslenirsiniz.

38- Kola ve soda gibi asitli içecekleri tüketmekten vazgeçin.
Bunun yerine taze sıkılmış meyve sularını içmeye gayret edin. Kırmızı etten uzak durun.

39-Çok fazla kırmızı et tüketmek kilo vermenizi engeller bu nedenle tavuk, balık, hindi gibi beyaz et tüketmeye dikkat edin.

40-Kızartma yerine haşlama
Kızartarak yapılan yemekler yerine haşlanmış, ızgara yapılmış ya da fırında pişmiş yemekleri yemelisiniz.

41- Fast food
Modern çağın yiyeceği olarak kabul edilen hamburger, patates kızartması gibi fast food tarzı yiyecekleri yememelisiniz. Bunlardan uzak kalırsanız daha kolay kilo verirsiniz.

42- Vücudunuzu tanıyın
Hangi yiyeceklerin metabolizmanıza zarar verdiğini hangilerinin hızlandırdığını bilirseniz daha kolay kilo verebilirsiniz.

43-Yemek başlangıcı
Yemeğe çorba ya da salata ile başlamanız açlığınızın bastırılmasını sağlar. Böylece ana yemekten daha az yersiniz. Özellikle sebze çorbaları (domates, brokoli vs.) tok hissetmenizi sağlar.

44-Yemekten sonra
Yemekten sonra tatlı yeme alışkanlığınızın önüne meyve yiyerek geçebilirsiniz böylece tatlı yeme isteğinizi de azaltmış olursunuz.

45-Göz zevkine önem verin
Salata yemeyi sevmiyorsanız kendinize şık bir salata tabağı alın ve salatalarınızı bu tabakta yiyin. Hem göz zevkiniz hem de kilolarınız için daha yararlı olacaktır.

46-Şekeri unutun
Şekerli besinler kan sekerinin kısa sürede artmasına ya da düşmesine neden olur. Bu nedenle tatlı yedikten sonra tekrar tatlı yeme ihtiyacı duyarız. Şekerin fazlası vücutta yağ olarak depolandığı için mümkün olduğunca az tüketilmelidir.

47-Tuzu kesin
Tuz, vücutta su tutulmasına neden olur ve şişkinlik hissi yaratır. Ayrıca tuzun iştah açıcı bir özelliği olduğundan, sofrada tuz kullanmamak ve pişmiş yemeklere fazladan tuz eklememek gerekir.

48-Dışarıda yemeyin
Restoranlarda ya da ev dışında yenilen yemekler kilo aldırıcı olabilir. Bu nedenle dışarıda yemek zorunda kaldığınız zamanlarda salata ya da ızgara yemekleri yiyin.

49-Alışverişte kendinizi kaybetmeyin
Market alışverişine çıktığınızda aç olmamaya dikkat edin çünkü aç olduğunuzda canınız her şeyi almak ister ve eve geldiğinizde dolabınızın zararlı yiyeceklerle dolduğunu görürsünüz. Böyle bir dolaba karşı koymak ise zordur. Bu nedenle tok bir şekilde sağlıklı yiyecekler almaya ve bir liste yapıp o listeden dışarı çıkmamaya dikkat edin.

50-Sofraya oturun
Yemek vaktinde mutlaka sofraya oturun çünkü ayakta ya da televizyon karşısında yemek yediğinizde doyduğunuzu anlamaz ve daha çok yersiniz.

DİĞER ÖNERİLER

Hırs yapın
Bir türlü kilo veremiyorsanız çok beğendiğiniz bir elbisenin bir beden küçüğünü alın ve görebileceğiniz bir yere asın. Kendinize aldığınız elbisenin içine gireceğinize dair söz verin.

Mutfağınızı düzenleyin
Kilo almamaka için mutfak tezgâhı üzerinde durmasına alıştığınız abur cubur yiyecekleri ortadan kaldırın. Bu yiyecekleri görmediğiniz sürece aklınıza çok fazla gelmeyecektir.

Dişlerinizi fırçalayın
Yemek yedikten sonra dişlerinizi fırçalamayı alışkanlık haline getirirseniz ağzınızda kalan ferahlık duygusuyla bir süre yemek yemek istemezsiniz.

Yavaş yiyin
Hızlı yemek yemek kilo aldırır bu nedenle lokmaları iyice çiğnemeye özen gösterin. Hızlı yediğinizde doyduğunuzu anlamayabilirsiniz.

Oyalanmanın yollarını bulun
Açlık hissettiğinizde meşgul olmanızı sağlayacak bir şeylerle ilgilenin. Hobiler edinin ya da kendinizi işe verin. Böylece yemek yemek aklınıza gelmez.

Evinizi çocuklara açın
Komşunuzun ya da bir yakınınızın çocuğunu arada sırada evinize konuk edip onunla ilgilenin, oyunlar oynayın. Bu hem daha fazla kalori yakmanıza, hem de duygusal olarak formda kalmanıza yardımcı olacaktır.




 
Peki kilo verme sürecinde hangi yemekleri yediniz yani hep sebzeylemi beslendiniz makarna pilav yemedinizmi hiç biraz açarmısınız:44:

diyetisyene gitmedim bir diyet listesine uymadım fakat en az 2 yıldır diyet sayfalarını örnek diyetleri gözden geçirdim ve şuna karar verdim bu işi kendim başarmaya.
önemli bir sağlık sorunum yoktu bunu en azından yılda en az 6 ayda bir yaptırdığım kan idrar tahlillerinden biliyordum.ama diyete başladıktan sonra herhangibir sıkıntıyla karşılaşsaydım mutlaka bir uzman yardımı alırdım. bunu tüm samimiyetimle belirtiyorum. özel sağlık sorunu olan arkadaşlar insülin direnci gibi, tiroid gibi vs mutlaka ama mutlaka bir uzman yardımı alın.

ve de diyete başladım öğünlerimde kendimi sıkmamak bunaltmamak dar kalıplara sokmamak benim için ilk şarttı o sebeple kendime herşeyi serbest bıraktım ama serbestlik olunca da insan zaten yediğini içtiğini bir zaman sonra yararlı mı değil mi diye sorguluyor.ve psikolojim çok rahat başladığım bu yolculukta neyi , ne zaman , ne kadar yediğim daha önemli bir hal almaya başladı . öğünlerimde et süt tahıl sebze meyve gruplarının dengeli olmasına dikkat ettim ve böylelikle ilk 2.5 ayda 8 kilo verdim.sonrasında da 2 ayda 2 kilo daha gitti sonraki 1-2 ayda da 1.7 kg gitti ve son 3 aydır 53 kilo ile hayat boyu sağlıklı dengeli beslenme adını verdiğim yoluma devam ediyorum.
 
Son düzenleme:

Anladım canım çok teşekkür ederim yazını okudum şimdi daha çok heveslendim çok değil 5 kilo fazlalığım var ama bi türlü veremiyorum şuandan itibaren bende başlıyorum kilo verme sürecine
 
peki hocahanım beslenmene dikkat ediyor musun ? neler yiyip içiyorsun ?

ediyorum canım etmez miyim

tatlı, yağlı, hamur vs. yemiyorum. özel bi listem yok, ama dikkat ediyorum çok.

bi de spor yapabilsem tam olur ama

okulda sürekli ayaktayım hareket sayılırsa eğer:44:
evde de yemek, iş vs.
 
Anladım canım çok teşekkür ederim yazını okudum şimdi daha çok heveslendim çok değil 5 kilo fazlalığım var ama bi türlü veremiyorum şuandan itibaren bende başlıyorum kilo verme sürecine

verirsin canım azim sabır ve yaptığın işe inançla acele etmeden sağlıkla gider kiloların ve de hayırlısıyla verilemeyecek bir miktar değil sadece geniş zaman dilimine yayarsan bu işi inan çok büyük bir zevkle hiç kendine eziyet etmeden rahat bir psikolojiyle kilolarından kurtulursun bence
 

aslında bir örnek beslenme listesi paylaşsan hiç fena olmaz
 


Diyeti bozanların çoğu o diyete bitmiş gözüyle bakar. Oysa her şeyin başladığı nokta orası. Asıl beceri devam etmekte. Diyet yaparken verdiğiniz her kilo size nasıl motivasyon sağlıyorsa diyet listeniz dışındaki bir şeylerden atıştırıp diyeti bozmanızda o kadar cesaretinizi kırar.

Diyet yapan hemen herkesin yaşadığı bir durumdur bu. Sonucu ise vicdan azabı, suçluluk duygusu ve kendiniz ile iradesizliğinize karşı hissettiğiniz öfkedir. Ardından şu düşünce beyninize çöreklenmeye başlar.
Diyeti bozmaktan kaynaklanan kendinize yönelttiğiniz eleştirel duyguları daha genişletip anlatmak mümkün ama sanırım neden bahsettiğimi hepimiz biliyoruz. Sorunun anahtarı ise gene sizde düşünme biçiminizi değiştirebilmenizde.

Diyet yapmaya bir oyun gibi bakabiliriz. Bazıları oyunu kazanç ve yenilgileriyle kabul ederken bazıları için kaybetmek dayanılmazdır. Kaybedince de surat asıp bir kenara çekilip oyunu bırakırlar. Oysa kilo verme oyununda durum biraz daha farklıdır. Bir diyet programı uygularken diyet listenizin dışına çıkıp yememeniz gereken şeyleri yemek mutlak bir son değildir. Ama tabiki eğer hatanızı fark ettiğiniz yerde durmayı bilirseniz.

Bu esnada çoğumuz bu durumun nerede sonlanacağını düşünür. Aslında bu tamda her şeyin başladığı noktadır. Öncelikle elde tutulur gerçekleri bir gözden geçirelim. Ama bu şimdiye kadarki başarınızın yanında fazla bir şey sayılmaz. Kaldıki yarım yada bir kilo vermek sizin için problem değil. Daha kendiniz fark bile edemeden verirsiniz o yarım kiloyu.

Onca çaba harcadıktan sonra böyle bir kaçamak yaptığımız için kendimize o kadar kızıyoruzki kafamızın içinde düşünceler yıldırım hızıyla akıp gitmeye başlıyor. İradesiz diyoruz kendimize ama asla başaramayacaksın. Hep ama hep şişko kalacaksın. Bunları düşündükçe daha da negatif oluyoruz. Buna çözüm olarakda diyete son vermeyi buluyoruz.

Oysa kaldığımız yerden devam edebilsek. Yapmamanız gereken bir şey yaptınız. Tüm hayatınızı çöpe atıyor musunuz. Atmadığınıza göre diyetinizi niçin bırakasınızki. Unutmayın oyunu kazanmanın yolu devam etmekten geçer. Bırakırsanız tüm kazanma şansınızı boşa harcamış olursunuz.



 


Kış mevsiminin kendini hissettirmesiyle birlikte yaşam tarzımızda değişiklikler olur. Daha az hareket edip daha fazla yemeğe başlayabiliriz. Yaza doğru hızla kilo verip kışın verilen kiloların alınması elbette istenilmeyen bir durum.

Yazdan kışa geçişte bağışıklık sistemininde zayıfladığını belirten diyetisyen özlem sert aydın bu nedenle hem vücudu hastalanmaktan koruyacak hemde kilo almayı önleyecek kışa özel bir diyet yapılmasını öneriyor. Diyetisyen özlem sert aydının önerileri şöyledir.

Vitamin ve minerallere ağırlık verin: Enfeksiyonlara yakalanmamak için vitamin ve minerallerden zengin beslenmeli. Özellikle A, C, B6, E vitamini ve çinko, selenyum minerallerinden zengin olan kış sebzelerinden brokoli, lahana, brüksel lahanası, kırmızı lahana, karnabahar, havuç, marul, yeşil biber, roka, sarımsak, soğan ve meyvelerden portakal, mandalina, greyfurt, kivi, elmadan bir veya birkaçı günlük beslenmemizde yer almalı.

Su içmeyi ihmal etmeyin: Kışın su kaybının azalması nedeniyle su içme alışkanlığımızda değişebilmekte ama vücudumuzun metabolik işleyişi için yaz kış suya ihtiyacı var. Günde 2-2,5 litre su içmeyi asla ihmal etmemeliyiz.

Televizyon karşısında atıştırmalara dikkat: Kış gecelerinde televizyon karşısında geçen zamanında artmasıyla kişi daha fazla yeme isteği duyar. Yağlı, şekerli, hamurlu yiyecekler yerine taze sebze ve meyveler tercih edilmeli.

Haftada en az 2 kez balık tüketin: Güneş ışığını daha az almamız nedeniyle daha mutsuz bir moda gireriz. Bu nedenlede kışa doğru depresyon vakalarıda artar. Sinir sistemimizin güçlenmesi için haftada en az 2 kez balık tüketilmelisiniz. Günde 10-15 adet fındık veya badem gibi kuruyemişler yenilmeli.

Demir eksikliğine dikkat: Daha çok çocuklar ve kadınlarda görülen üşüme, halsizlik, baş dönmesiyle kendini gösteren demir eksikliği de kışın artar. Günlük beslenmelerinde et, kuru fasulye, yeşil mercimek, barbunya, nohut, yeşil yapraklı sebzelerden destek alınmalı ve beraberinde demirin emilimini hızlandırmak için mutlaka limon suyu ilaveli salata tüketilmeli.

Yemeği sıvı yağla pişirin: Yemekleri pişirirken margarin ve tereyağından kaçınılmalıdır. Sıvı yağlarla yemek yapılmalı. Etli yemeklerde yağsız et kullanılmalı. Kızartma yerine ızgara veya buğulama veya fırında pişirme tercih edilmeli.

Günde yarım saat yürüyün: Yağışlı ve soğuk havalar fiziksel aktivitemizide engelmektedir. Daha az hareket ve daha yağlı beslenme kilo artışınıda hızlandırmaktadır. Spor salonuna gidecek zamanımız yoksa en azından evde yapılan yarım saatlik yürüyüşün dahi etkisi olacaktır.

Bitki çayları tüketin: Bitki çayları, kışın hem içimizi ısıtacak hemde içeriğindeki yararlı maddeler bizleri hastalıklara karşı koruyacaktır. Kuşburnu, ıhlamur, adaçayı, rezene, nane, limondan günde 1-2 fincan içmemizde fayda var.




 
aslında bir örnek beslenme listesi paylaşsan hiç fena olmaz

paylaşayım canım hemen

sabah haşlanmış yumurta 1 dilim peynir, 1 dilim ekmek, 1 salatalık
saat 10.30 gibi bir tuzlu kurabiye
öğlen patates salatası (2 patates)
ikindi yarım muz
akşam 1 kase meyveli müsli süt
bide sabah akşam 12 bitkiden karışım çay
2 litre su

hemen hemen aynı çoğu gün mesela bu akşam ızgara balık salata yedim

nasıl sence:44:
 
tbrk ederim sizi hoca hanım
inşlah dediğiniz gibi verdiğimiz gibi verdiğimiz gibi koruruzda bu kiloları
benimde hedefime sadece 3 kilo kaldı ve sonrası koruma süreci bakalım hayırlısı
darısı herkesin başına
 
tebrik ederim:)) ben de vermeye başladığınız kilodayım öncelikli hedefim 10kg verebilmek önümüzdeki 3 ayda vermeyi istiyorum...inşallah sizin gibi başarılı olabilirim...kilo koruma adına leslie sansone nin walk at home egzersizlerini öneririm...
 

merhaba canım ben diyetisyen değilim sadece burada amatör bir biçimde
sağlıklı bir şekilde kilo verme sürecini başarmış ve son 3 aydır da kilosunu korumayı kendi araştırma ve deneyimleriyle başarabilmiş biri olarak yazdığımı üzerine basa basa yinelemek isterim.

listeni gözden geçirdiğimde canım sabah kahvaltın çok kötü değil ama bence eksiklikler var yediklerinin yanına kuru meyve kayısı erik vs ekleyebilirdin. hem tok tutar hem metabolizmanı hızlandırır.
3-4 zeytin , 1 domates, maydanoz gibi yeşillikler olabilirdi bunlar da çabuk tokluk hissiyatı verir , vitamin -mineral açısından zengin olduğu için güçsüz düşmezsin ayrıca maydanoz ödem atmana yardımcı olur.
ben sabahları bal ya da tahin- pekmez yenmesini de yararlı buluyorum.
ceviz, fındık , badem gibi e vitamini açısından zengin yiyeceklerden de sabah yararlanılmasını faydalı buluyorum. mesela kendim sabahları 1- 2 ceviz yerim.

ara öğündeki kurabiye 1 tane ile bırakıyorsan sorun yok ama umarım margarinle yapılmamıştır.daha çok kurabiyeler de sıvıyağ kullanılmalı diyenlerdenim.

öğleyin bence nişastalı bol karbonhidrat içeren iştah açıcı patates yerine
uygun ölçüde et ürünü ( 3-4 köfte , 1 tavuk budu,2 tavuk baget ,ya da bu saydıklarımın ölçüsünde kırmızı et )
yanına 1 -2 kepçe çorba
bol salata
3-4 yl yoğurt
1 dilim ekmek yemeni tavsiye ederdim.

illa patates diyorduysan eğer haşlama 1 adet patatesle ,uygun ölçüde et ürünü, bol salata ve de 3-4 kaşık yoğurt ama ekmek yemezdin.

ikindi ara öğünündeki yarım muz kabızlık yapmıyorsa gayet iyi.

akşam için 6-7 kaşık sebze yemeği 1 dilim ekmek 3-4 kaşık yoğurt bol salata istenirse 1 kepçe çorba bence çok daha uygun olurdu .

içtiğin su miktarı güzel .
bitki çayların da güzel.
bunlar nacizane önerilerimdi canım .
 

çok teşekkür ederim , umarım siz de istediğiniz kiloya istediğiniz zamanda sağlıklı bir şekilde kavuşursunuz.
ben kilo verme hikayemden ilk sayfada yazdığım bölümde ya da arkadaşlara yazdığım yorumlarda bahsetmiştim. evde spor yapmaktan çok dışarıda yapmak istiyorum ama bu şimdilik pek mümkün gözükmüyor ama imkanlar zorlanıp evde bahsettiğiniz gibi hiç hareket yapmamaktansa leslie kondüsyon bisikletine binmek varsa koşu bandı ya da eliptik spor aletiyle çalışmak vs tabiki çok uygun hiçbirşey yapılamıyorsa bile açılsın müzik eşliğinde 15-20 dk dansedilsin.ben de zaten öyle yapmaya çalıştım ama normal yaşantımda zaten çok hareketli biriyim ve de işim gereği öyle olmam da gerekiyor. benim kilolarımı vermem de ya da korumam da bunların etkisi de çok büyük.
ben yazın gelmek üzere olduğu şu güzelim misssss gibi bahar ve yaz aylarında dışarılara atmak istiyorum artık kendimi ,ama çocuklar henüz evde yalnız kalabilecek durumda değiller. neyse bugünler de inşallah geçecek
 
Son düzenleme:

haklısınız çok iyi anlıyorum...ben de öğretmenim..ve kızım da henüz 1 yaşında emizrmeye devam ettiğim için bu zamana kadar erteledim...hala emziriyorum ama eskisi gibi değil... diyet değil de her şeyden az yiyerek ve sporla vermek istiyorum bu yüzden.
inşallah hayırlısıyla veririm...siz de korumaya devam edersiniz..
bu şekilde kilo verebilmiş başka arkadaşların da başarı hikayelerini okudum demek ki olabiliyor dedim ve cidden motive oldum..hayırlısı diyorum şimdilik...
 
dünkü beslenme listem

sabah kalkınca
750 ml ılık su
1 elma

kahvaltı

1 dilim kepek ekmek
tavada tereyağlı yumurta
1 kk keçi peyniri
3 zeytin
2 tk tahin-pekmez
2 kuru kayısı
2 ceviz
1 domates
1 salatalık
250 ml şekersiz çay


ara:1 elma

öğlen

1 kepçe tarhana çorbası
1/2 dilim kepek ekmek
1 tavuk budu
2 yk yoğurt
1 domates
1/2 salatalık


ara: 1elma

ara: 1kuru kayısı
4 fındık
3 kaju

ara: 1 elma

akşam
4yk ketçaplı makarna ( canım sadece ketçaplı makarna istedi sağlıklı olmadığını biliyorum ama arada böyle kaçamaklar olur değil mi ben zaten dar kalıpların insanı değilim )

ara: 5-6 gr çikolatalı gofret
1/2 kahve fincanı kabak çekirdeği

gece 1 elma yiyip yemediğimi hatırlayamadım defterime yazmamışım

bütün gün boyunca 2250 ml su içtim

 

inşallah hocahanımcım herşey gönlünüze göre olur .
bebeğinize de güle güle büyütün. ne sevimli çağı şimdi ve de zor zahmetli anları hep size muhtaç ve de sizin yükünüzün ağır olduğu anlar Rabbim size güç kuvvet versin
 
hayırlı olsun topiğin. kilolarında vermişsin tebrikler. ayrılmış 60-69 topiğinden. böylesi daha iyi olmuş senin içinde. fakat bişeyi merak ediyorum topikten ayrıldığın halde neden ordaki insanları şikayet ettin ceza almalarına sebep oldun onu merak ediyorum. ben onlar haklı veya sen haklısın demiyorum sizin aranızda olan bişey sadece merak ettiğim 6 kişinin ceza almasına neden sebep oldun. büyüklük sende kalsaydı keşke. senin yaşında onlardan epeyce büyük keşke yapmasaymışsın hoş olmamış. 1. takımda sorun yaşamış ayrılmışsın 60-69 topiğine geçmişsin ordada sorun yaşadın ama senin için böylesi daha iyi oldu sorunsuz stressiz yazarsın kendi topiğnde. başarılar hayat boyu.
 

amin inşallah:))
yürümeye başlayalı son 2 aydır her şey zorlaştı cidden...Allah sağlık versin ben peşinden koşmaya razıyım...kilo vermeme faydası olur belki
 
canım az yememin sebebi kilo verememdi.

fikirlerini tabi belirtebilirsin sonuçta deneyim konuşuyor, sakın çekinme fikir almak için yazıyorum zaten.
bir de haklısın protein tüketiminin zayıflattığını senin yazında öğrendim, allah razı olsun

değiştireyim bari sistemi, ooff ne zormuş yaa, löpür löpür aldım da löpür löpür versem bi de

bu sabah da peynir, dmomates, salatalık, biber, 2 zeytin, 2 tatlı kaşığı bal, 2 dilim ekmek yedim nasıl ki:44:
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…