• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Fabrikada çalışıyorum diye alt sınıf mı oluyorum?

Reyhan_98_

Aktif Üye
Kayıtlı Üye
2 Eylül 2018
181
86
48
26
Herkese merhaba. Ben 23 yaşındayım lise mezunuyum. Kitap okuyorum, tarih tartışmayı çok severim. Sosyal medya kullanmayı bıraktım,sadece kitap okumaya verdim kendimi. Olabildiğince okumaya çalışıyorum. Cahil kalmamak için. Dil kursuna yazılıcam almanca öğrenmek istiyorum veya fransızca. Üniversiteye maddi sebeplerden ötürü gidemedim. Şuan fabrikada çalışıyorum, kendi paramı kazanıyorum. Kimsenin eline bakmıyorum ama fabrikada çalıştığımı söyleyemiyorum kimseye. Böyle alt sınıfmışım muamelesi görmekten korkuyorum. Cahil biri olduğumu düşünmüyorum inanın üniversite okuyan ama sadece sevgili yapmak için giden arkadaşlarım dolu var. Nedense bu konuda çok çekingenim.

Sahsen diplomalara fazla önem vermiyorum. Benim de var, ama su anda tam olarak nerde bilmiyorum :D önemli olan kendini gelistirip, caliskan olmak. Artik calisanlari kücümseyen bir kitle var, ama benim de babam mesela ilk almanyaya gelen fabrika calisanlardi. Isleri agirdi, hep saygi duymustum. Bugün de ayni saygi duyayrim. Tanidigim en öküz insanlar diplomalı hep. Siz kendinizden emin olun. Digerlerin ne düsündügü pek önemli degil. Hayat herkese ayni sartlari sunmuyor, ama herkeste sizin gibi kendini gelistirmeye azimli degil. Ve bence asıl o azim takdir edilmesi lazim.

Herkese merhaba. Ben 23 yaşındayım lise mezunuyum. Kitap okuyorum, tarih tartışmayı çok severim. Sosyal medya kullanmayı bıraktım,sadece kitap okumaya verdim kendimi. Olabildiğince okumaya çalışıyorum. Cahil kalmamak için. Dil kursuna yazılıcam almanca öğrenmek istiyorum veya fransızca. Üniversiteye maddi sebeplerden ötürü gidemedim. Şuan fabrikada çalışıyorum, kendi paramı kazanıyorum. Kimsenin eline bakmıyorum ama fabrikada çalıştığımı söyleyemiyorum kimseye. Böyle alt sınıfmışım muamelesi görmekten korkuyorum. Cahil biri olduğumu düşünmüyorum inanın üniversite okuyan ama sadece sevgili yapmak için giden arkadaşlarım dolu var. Nedense bu konuda çok çekingenim.
Kendini geliştir + açıktan da üniversite okursun olur biter. Artık çok iyi bi üniversite de değilsen üniversitenin bir anlamı yok, bir sürü okumuş işsiz var.

Sahsen diplomalara fazla önem vermiyorum. Benim de var, ama su anda tam olarak nerde bilmiyorum :KK70: önemli olan kendini gelistirip, caliskan olmak. Artik calisanlari kücümseyen bir kitle var, ama benim de babam mesela ilk almanyaya gelen fabrika calisanlardi. Isleri agirdi, hep saygi duymustum. Bugün de ayni saygi duyayrim. Tanidigim en öküz insanlar diplomalı hep. Siz kendinizden emin olun. Digerlerin ne düsündügü pek önemli degil. Hayat herkese ayni sartlari sunmuyor, ama herkeste sizin gibi kendini gelistirmeye azimli degil. Ve bence asıl o azim takdir edilmesi lazim.
doğru da ama gidip bir doktorla evlendiniz

almanya'da değil de tr'de olsanız hele gidip bir fabrika işçisiyle evlenir miydiniz?
ya da siz belki evlenirdiniz diyelim toplumumuzun %kaçı evlenir ?

bizim toplumumuzda kast sistemi var
gayet hindistan gibi bir yer türkiye

orada da bazı kastlardaki insanlar -daha fazla kazanıyor bile olsalar- bundan bağımsız olarak alt sınıf görülüyor. bizde de saçma da olsa bazı yerleşik algılar var.

var yani.
doğru değildir diyebiliriz ama yoktur diyemeyiz.

Sınıfını sen belirlersin
Hele zoru başarırsan dahada kaliteli olursun
Bana göre
Zerre hayat tecrübesi olmayıp sadece üniversiteye gidip noktalama işareti kulabilmekle kaliteli olunmuyor
Daimond tema diye bir çocuk var felsefe tarih videoları paylaşıyor
Kıytırık bir bölüm mezunu
Ama prof lara ders verebilir
Yaşar kemal ne mezunu
Yaw ülkenin başındakinin diploması dahi yok
Hiç eziklenme🤣🤣🤣🤣

Böyle akıllı yorumlar yapan, geleceğini kurgulayan, kitap okuyan, dil öğrenmek isteyen bir gençsiniz, fabrikada çalıştığınızı da göğsünüzü kabara kabara söyler ve bu imajı yıkarsınız siz.

Universite okumaya sevgili bulmak icin gidilmiyor, bir konuda uzmanlasmak meslek sahibi olmak ve vizyon genisligi icin gidiliyor bu konuda bir anlasalim once ve bence acik ogretim de olsa okuyun. Kitap okumakla ogreneceklerinizin cok daha fazlasini ogreneceksiniz emin olun
taşra üniversitelerine, dandirik bölümlere kızların yarısı, rahat gezip koca bulmak için geliyor. (taşra üniversitesinde projede görevliyim) kendileri direkt diyor bunu zaten. belki onların bölümlerinde hoca olsam direk diyemezler ama ben doğrudan hocaları olmadığım için dış ortamda bunu ifade edebiliyorlar. benim görevli olduğum bölüm geçerli bir bölüm mesela, ama bizde bile koca bulmak için gelmiş olan var.

hatta aileleri de ben köyümde kasabamda okumuş memur vs. kocayı kızıma nasıl bulcam gitsin kendi bulsun gibi bir motivasyona sahip.

Böyle hissettiren her şey adına ben utandım. Güçlü, kendi ayakları üstünde duran, bağımsız bir kadınsınız. Kendinizle gurur duymalısınız.

Üniversiteye çoğu kimse altın bileziğim olsun diye gidiyor. Sınıf arkadaşlarımın çoğu iş güç sahibi. Üniversite eğitim vermiyor, hayata hazırlanma yeri olarak görüyorum.
Kendini geliştirenlere saygım var fakat üniversiteye gidenlerin bu şekilde yaftalanması hoş değil.

doğru da ama gidip bir doktorla evlendiniz

almanya'da değil de tr'de olsanız hele gidip bir fabrika işçisiyle evlenir miydiniz?
ya da siz belki evlenirdiniz diyelim toplumumuzun %kaçı evlenir ?

bizim toplumumuzda kast sistemi var
gayet hindistan gibi bir yer türkiye

orada da bazı kastlardaki insanlar -daha fazla kazanıyor bile olsalar- bundan bağımsız olarak alt sınıf görülüyor. bizde de saçma da olsa bazı yerleşik algılar var.

var yani.
doğru değildir diyebiliriz ama yoktur diyemeyiz.

Ben kendi bakis acimdan yazdim zaten. Benim esim kendini bana tanitirken "saglik sektöründe calisiyorum" dedi. Bende saglik sigortada calisiyor sandim ilk :D Ama ayni karakterde olup fabrika calisani olsa sahsen yinede evlenirdim, ayni kafa yapida olsa tabi ki.
Türkiyede böyle bir diploma sevdasi oldugunu biliyorum. Zamaninda kiz oldugumuz icin bize "Okuyup da ne yapacaksiniz" diyenler sonradan diploma delisi oldu. Belkide bunun yüzünden ciddiye almiyorum böyle kast sistemi sekilde düsünenleri. Bizim sansimiz okumayi engellemeyen ebeveynlerimizin olmasi. Okumasi engellenen bir cok kadin taniyorum maalesef.

Benim geçen sene tatile gittiğim arkadaşını da fabrikada çalışıyor ve cidden fabrika diyince bakılan o bakışı ben de gördüm. O yüzden Hüsnü kuruntun diyemeyecegim.
Ama bu bakış çok saçma. Benim bu arkadaşım da, fabrikada çalışan halamlar da mesela mesai ucretini 1,5 kat olarak alıyorlar. Bayramlar resmi tatiller tatil, giderse extra ödemesini alıyorlar. Shift saatlerini asmıyorlar, sigortalari ilk andan yatiyor . Daha sistemli, kontrollü bir iş.
Ama kreşte , özel okulda çalışan - ofiste çalışan insanlarda ne tatil belli, ne mesai saati, sigorta bile insafa göre. Fazla mesai desen yok.
Ama baksan ofis çalışanı fabrikayi küçümser.
Bana saçma geliyor. Sen de kimseye aldırış etme. Yasin kucukmus, yine de Türkiye'de yasiyoruz. Diplomanın değeri olmasa da diplomasiz da olmuyor. Yasin küçük, açık öğretimden de olda bir bölüm bitirmeye bak

Neden ki hizmet sektöründe çalışmaktan çok daha nitelikli bir şey değil mi fabrikada çalışmak?
Muhtemelen bir iş öğreniyorsun. Giriş çıkış saatin belli. Fazla mesain olursa ödeniyor. Hafta sonu tatilin var.
Hayır tatlım fabrikada çalışmak bayağı iyi bir şey ☺️
Ben de fabrika ortamında çalışıyorm. Tamam mühendisim. Ama bizim şirketteki lise mezunu arkadaşlar da hiç boş insanlar değil. Aklı başında eli iş tutan tipler.

Okumak icin gec degil. Mutlaka oku, üniversite diplomani al. Emin ol o kagit parçası her yerde onune cikacak. Belli basli kurumsal yerlerde, telefon acmaya dahi uni mezunu isterler. Sartlarin el vermiyorsa aciktan da okuyabilirsin. Hic olmamasından iyidir. Fabrikada calistigin icin cevrenin on yargili olacabilegini dusunuyorsun ama sende uniye giden arkadaslarina laf çakıyorsun. Bu da ilginc... 2 uni bitirdim, sevgilisi olan ama derslerine calisan dolu arkadasim vardi, ben dahil. 2si farkli seyler, kendi on yargini yen once... sinif ayrimi tabi ki var, kim yok derse yalan soyler. Maddi guc, egitimsizligi yeniyor ama malesef... Kurucesme, alacati da belli basli mekanlari isleten, milyonluk araclara binen hem de cifter çifter, ilkokul mezunu cok arkadasim var. Kimse bunlara diplomasını sormaz ;)

Back