Ben de depresyon yaşadım yaşıyorum dönem dönem. İnsanın kolunu kaldırmaya dışarı çıkmaya hali olmaz, istese de yapamaz. Depresyon bir çok insanda özellikle türkiyede olan bir rahatsızlık kimi farkında kiminde de distimi boyutunda yani etkisi az. Eğer depresyon nedeniyle hastanede yattıysa hiç sorun değil. Çünkü dönem dönem tekrarlasa da depresyon grip gibi bir rahatsızlık. Siz bu hastalık ağırlaşırsa hastanede de yatabilirsiniz ya da hafifse ayakta da tedavi olabilirsiniz. Üstelik panik atak da vardı bende gerçi düzeldim şuan. Bu tür rahatsızlıklar modern dünyanın getirisi. Zaten hasta olduğunu kabul edip ilaç kullanan doktora gidenden çekinmeyeceksin. Ben mesela son 5-6 aydır ruhen iyi değilim. Deprem de tuz biber oldu depresyonumun üstüne panik atak geçirdim korkudan. Ama ben iyi değilim ve bunun farkındayım. Doktora da gidiyorum. Doktorun teşhisi de bu. İnsanların bedenleri gibi ruhları da hasta olabilir. Hastaneye yatmış olması benim için kıstas olmazdı. Tek sorun hastalığın ne olduğu… Çünkü tehlikeli boyutlardaki psikolojik rahatsızlıklar da var. Aynı tehlikeli ölümcül fiziksel rahatsızlıklar olduğu gibi.
Eşiniz bence de depresif ama sanırım depresyon boyutunu biraz aşmış acaba kronik majör depresyon mu? Tedavi olmayı da kabul etmiyor, hasta olduğunu da kabul etmiyorsa yıllarca sürebilir depresyon. Adamın ailesi o öyle diyorsa ve kendisi de ben aslında hasta değildim zorla yatırdılar hastaneye diyorsa adam demek ki normal olduğunu düşünüyor. İşte bu tehlikeli. Depresyon hastaları yüzde 90 hasta olduklarını kabul ederler. Zaten çok bellidir insanın ağzının tadı kalmıyor. Aşılmayacak sorun değil çabayla. Ama eşinizin tavırları çok muallak. Gerçekten teşhis depresyon mu?
Eşinizi doktora götürmeye ikna edin, teşhis konulsun, doktor bir konuşsun. Sonra tedaviye başlanır. Burada en önemli şey eşinizin ikna olması. Hasta olduğunu kabul etmesi. Bilemiyorum kabul etmemesinden ötürü bence pek depresyon gibi değil. Özellikle beynim konuşuyor vs demiş depresyonda insan düşünmek değil sadece uyumak ister, hali olmaz ki düşünmeye.
Eğer hastalığı ağır ve aşılmayacak boyutlardaysa, tedaviyi ve ilaçları da reddederse ayrılmaktan başka şansınız kalmaz. Çünkü bipolar, şizofren, çift kişilik gibi hastalığı olup ilaç kullanmayan kişi diyabet hastası olup insülin kullanmayan tedavi olmayan gibidir; ömür boyu sürünür, ömrü de uzun olmaz zaten. Bu sebeple ağır hasta ve tedavi olmuyorsa ayrılın…