Eve gelen yardımcı kadınlara asla laf anlatamıyorum

Sürtmek eylemini başkasına yaptırmazsınız.
Hepi Sürtmek fiili başkasına yaptırdıgımız anlamına gelmez. Süngeri tencereye sürttü dediğimizde özne benimdir. İşi yapan kişi benim yani başkasına yaptırma anlamı yoktur. Bunu nerden çıkardınız acaba?

Elbette yanlis da yazilabilir,bilmemek ayip degil,ogreniriz. Mesela siz bana surayi yanlis soyledin yanlis yazdin deseniz ha okey haklisiniz derim. Bir de elimi belime koyup neyini anlamadin be kardesim demem. Dersem ayip ederim size karsi.

Tabi ki, ben de aynı şekilde. Ama cidden aklıma takıldı, dediğinizi arattım bile baktım yani inanın, çünkü gayet minnoş anlatmışsınız. Yani bir Türkçe Öğretmeni gelip bizi aydınlatsa iyi olacak Aslında arkadaşıma sorabilirim ama saat geç

Ovmak daha genel bir tabirdir..
Bizde genelde ovmak, ovalamak şeklinde kullanılır..

evet dil yaşayan bir varlık. Çok haklısınız. Dış etkilenmeler mutlaka olacaktır ama ne kadar dilimizi korursak o kadar iyidir zira dilini koruyamayan ülkeler hepimizin malumudur.
Konudaki sürtme kelimesine takılıp alay mevzusu edenlere ses yok ama ciflemek ya da googlamak gibi ucube şeyleri dilimize sokanlara aferin mi diyelim. Bir dile bana göre fiil giriyorsa orada tehlike çanları çalar. Yeni icatlar olur anlarım alırsın uygun kelimeyi bulana kadar ama Türkçemizde googlamak gibi ucube ucube sözcükleri sokmayalım sokanları kınayalım

evet dil yaşayan bir varlık. Çok haklısınız. Dış etkilenmeler mutlaka olacaktır ama ne kadar dilimizi korursak o kadar iyidir zira dilini koruyamayan ülkeler hepimizin malumudur.
Konudaki sürtme kelimesine takılıp alay mevzusu edenlere ses yok ama ciflemek ya da googlamak gibi ucube şeyleri dilimize sokanlara aferin mi diyelim. Bir dile bana göre fiil giriyorsa orada tehlike çanları çalar. Yeni icatlar olur anlarım alırsın uygun kelimeyi bulana kadar ama Türkçemizde googlamak gibi ucube ucube sözcükleri sokmayalım sokanları kınayalım

Her iki anlama da geliyor iste. İsi yapan sizseniz surdum dersiniz. Temizlikci hanim da surdu dersiniz. Surttu,surtturdu dedigimizde baskasina,daha da baskasina yaptirmis oluruz. Surmek eylemi gibi birkac tane fiilde daha bu durum soz konusu. Hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabildigi icin Oldurgan ve ettirgen fiil de olabiliyor.
Konuda tuvalet surtmek dendigi icin insanlar uyarma ihtiyaci hissetti,bir kismi anlamadi da zaten ben de dahil. Tuvaleti nereye surteriz diye sorduk.

Siz de cok guzel anlatmissiniz kesinlikle
Ben bir Turkce ogretmeninin kizi oldugumdan dolayi ilgiliyim. Turkedebiyati.org diye bir site var oraya bakmak lazim.
Esasen hicbir Turkce ogretmeni tuvaleti surtmek dogrudur demez yani

Anlamamak ayrı dalga geçmek ayrı. Anlaşırlayacak bir şey de yok ortada klozeti bir yere sürtmeyeceğine göre kastettiği şey açık ve net. Hepimiz aynı ülkede yaşamıyormuyuz. Anlamamak diye bir şey yok. Açık aramak var. Ayakkabı sürttü dediğimizde ne oluyor peki hop edilgen oluyor. İlk öğretim 7. Sınıfın konusu yanlış hatırlamıyorsam bu çatılar ve sınıfta 2 3 kişi anlarsa şanslıyız. Anlatamıyoruz ya da anlayamıyoruz. O yuzden bence hiç küçümsemeyim ilkokul bilgisi bu diyip.

Siz de cok guzel anlatmissiniz kesinlikle
Ben Turkce ogretmeni kizi oldugumdan dolayi ilgiliyim. Turkedebiyati.org diye bir site var oraya bakmak lazim.
Esasen hicbir Turkce ogretmeni tuvaleti surtmek dogrudur demez yani

Fırçalamak, fırçayla temizlemek filan bunlar daha uygun geliyor bana. Sürttürmek tamamen halk dili bence de. Ne kadar şanslısınız yaaa, hayatım boyunca en sevdiğim öğretmenlerim hep Edebiyat, Türkçe Öğretmenlerimdi. Hele ki annem ya da babamın mesleği olsaydı, ne güzel olurdu

Baska bir arkadasa daha izah etmistim dalga olayini esasen. Simdi bilmemek ayip degil,siz benim bir yanlisimi duzeltseniz evet haklisiniz,kusura bakmayin yanlis oldu derim. Ama dersem ki ayh nesini anlamadin,o zaman siz benimle dalga gecersiniz. Gayet normal olur ve hak etmis olurum. Konuda da aynisi yasandi bence. Hem yanlis konusup hem de atarlanirsak ayip olur yahu surda hepimiz uyeyiz,arkadasiz senelerdir yani. Diklenmenin anlami yok

Bende böyleydim. Ama açıkça konuşmak gerekiyor. Bence daha ciddi bir tavırla istediklerinizi söyleyin. Örneğin; geçen sefer bununla kurula demiştim lütfen bir daha bununla kurular mısın diyebilmelisin. Çay kahve olayına artık girmeyi düşünmüyorum. Her birinde 20 dk mola, sonra iş kaldığında banyoyu da siz yaparsınız diyor. Yol parası dışında ekstra bir para vermeyi düşünmüyorum. Yemeği zaten veriyorum.

Ahahaha siz yazmayın lütfen bu forumda klozeti sürtmek lafını tek anlamayacak kişi olabilirsiniz
Valla ben de anlamadım, bir defa istanbul türkçesinde, temizlik maksatlı olarak sürtmem fiili yoktur. Trakya ağzında da duyamazsınız. Ic anadolu, ege bir çok yer de bulundum, hiçte duymadım. Sizin memleket neresi bilemiyorum kullanılıyodurdogrudur ancak. Anlamayan yada duymayan bir insan icin sanki tüm türkiye 'ye maalolmus bir kullanimmis gibi lanse etmek garip.

Sürmek ve sürtmek aynı anlamlara gelmez ki. Sürmek daha yumuşak bir hareket mesela ekmeğe yağ sürmek, elime krem sürmek. Sürtmek ise daha sert bir hareket, arabayı duvara sürttüm gibi. Arabayı duvara sürdüm dersek farklı anlam olur, ya da elime krem sürttüm demeyiz. Her ikisinin de öznesi ben ya da baskası olabilir. Aynı anlama gelmiyor bu kelimeler.

Bir de su var konu sahibi arkadasim,yarim gun cagirdiginiz elemana acikca soylemelisiniz ne istiyorsunuz diye. Yarim gunde banyo ve mutfak fayansi ovmak olmaz. Dolap kapaklari olmaz. Bunlar ekstra isler ve de uzun isler cunku. Yarim gunde ancak yer supurulur,silinir,toz alinir. Banyo ve tuvalet ayrintiya girmeden temizlenir. Eline sunger alip da saatlerce tuvalet ovulmaz anlamsiz yani. Az ise cam sayisi cam silinebilir,ya da kapi silinir. Temizlige eleman alanlar bunlari bilir zaten. Siz ekstra is buyurmussunuz gibi geldi bana. Her defasinda 20-30 lira fazla vereceginize verin tam gunluk parasini da ona gore is isteyin.

Tdk özeni beklesek çoğumuz sınıfta kalırız sanırım :)

Aralarda sürtme sözüyle dalga geçenlerde olmuş gerek yok buna bence. Demek ki konu sahibi günlük hayatında kullanıyor bu sözü. Ne demek istediği de gayet anlaşılıyor.

Sadece bu konu ve sizin için demiyorum zaten, kelime üzerinden konu sahiplerinin üzerine gidilip işi dalgaya vurmayı doğru bulmuyorum. Bu söz direkt bir kişiyi aşağılayan, hakaret içeren söz değil de bir fiil yada nesne ise özellikle.

Konu "sürtmek" sözünün ilerisine gidemedi. Konu sahibinin de cevaplarının bunda etkisi var tabi.

Size özel mesaj nasıl atabilirim? Atabilir miyim?

Bu kelimeler ayni anlama gelmiyor ancak tuvaleti surtmek de hicbir anlama gelmiyor maalesef. Gereksiz tartismalar. Oturup fiillerde cati anlatmayalim daha fazla,zaten banlanacagiz

Ben de sizin gibi farklı kelimeler oldugunu düşündüm etimoloji sözlüğüm yok. Netten bir etimoloji sözlüğüne baktım aynı kelime oldugunu gördüm.
Aynı kokten olsa da bence zaman içinde bariz bir şekilde anlam değişimine uğramış bu sözcük. Sürtmek daha sert güç gerektiren eylemlwr için kullanılıyor. Sürmek ise balı reçeli ekmeğw yaymak gibi bir anlamda. Sürtmek iki şeyi birbirine sürtmek manasında olduguna göre fırçayı klozete sürtmemiş doğru kullanımı cümlenin.

yahu cidden ciflemek diye bir eylem yoktur diye alıntı yapılmış.
güzel ülkemin güzel insanları gayet sonuna gülücük konulmuş bir yorumu anlamamak için bu kadar zorlanmayın rica edeceğim...
Etkiye tepki. Birileri bir kelimeyi anlamamak için direnirse birileri de ciflemek diye bir eylem yoktur yazar. Tamamen etkiye tepki.

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…