- 3 Haziran 2018
- 905
- 927
Sürtmek eylemini başkasına yaptırmazsınız.Surmek fiili hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabiliyor. Surmek eylemini siz yaparsiniz,surtmek eylemini de baskasina yaptirirsiniz. Temizlikci hanim surtmemis tuvaleti dediginiz zaman bu eylemi baskasina yaptirmis olmasi gerekiyor. Anlatim sıkıntiya giriyor yani.
Sungeri tuvalete surtmemis deseydi veya sungeri tuvalete surmemis deseydi anlasilabilirdi. Dogrudan tuvaleti surtmemis dediginiz zaman klozeti yerinden cikarip bir yere surecekmissiniz gibi anlasilir. İnsanlari asagilamak degil bu,garip garip yazmasin diye uyarmak amacliydi. Hepimiz burada en azindan bir ilkokul gorduk,bu da ilkokul Turkcesi. O kadarini beklemek de hepimizin hakki.
Sürtmek fiili başkasına yaptırdıgımız anlamına gelmez. Süngeri tencereye sürttü dediğimizde özne benimdir. İşi yapan kişi benim yani başkasına yaptırma anlamı yoktur. Bunu nerden çıkardınız acaba?Surmek fiili hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabiliyor. Surmek eylemini siz yaparsiniz,surtmek eylemini de baskasina yaptirirsiniz. Temizlikci hanim surtmemis tuvaleti dediginiz zaman bu eylemi baskasina yaptirmis olmasi gerekiyor. Anlatim sıkıntiya giriyor yani.
Sungeri tuvalete surtmemis deseydi veya sungeri tuvalete surmemis deseydi anlasilabilirdi. Dogrudan tuvaleti surtmemis dediginiz zaman klozeti yerinden cikarip bir yere surecekmissiniz gibi anlasilir. İnsanlari asagilamak degil bu,garip garip yazmasin diye uyarmak amacliydi. Hepimiz burada en azindan bir ilkokul gorduk,bu da ilkokul Turkcesi. O kadarini beklemek de hepimizin hakki.
Elbette yanlis da yazilabilir,bilmemek ayip degil,ogreniriz. Mesela siz bana surayi yanlis soyledin yanlis yazdin deseniz ha okey haklisiniz derim. Bir de elimi belime koyup neyini anlamadin be kardesim demem. Dersem ayip ederim size karsi.
simdi belki komik gelecek ama bende "sürtmek" diyorum...
ne bilim...yeri sürtmek, tavayi sürtmek vs...
yani cif sürtmek icin kullanilan bir temizlik malzemesi degilmi?
siz mesela bir tavayi (güc kullanarak) temizlemek icin ne diyorsun?
anlamida bu:
sürtmek
"Klozeti süngerle sürt" dogru degilmi?
- 1.
bir şeyi bir başka şeyin üzerinden bastırarak geçirmek.
"Zımparayı sürterek yüzeyi düzeltti"
Not: amacim ögrenmek ve türkcem hakikaten bozuk
evet dil yaşayan bir varlık. Çok haklısınız. Dış etkilenmeler mutlaka olacaktır ama ne kadar dilimizi korursak o kadar iyidir zira dilini koruyamayan ülkeler hepimizin malumudur.Dil yaşayan bir şeydir, topluma, ihtiyaçlara, alışkanlıklara, kültüre ve teknolojiye göre şekillenir.
Googlelamak diye bir kelime de yoktu, artık var.
Ciflemek dendiğinde herkes anlıyorsa, o bir kelimedir, istenileni aktarıyordur.
Bu kadar takacaksanız sorunsal kelimesinin yanlış kullanımına takın, tabii biliyorsanız.
evet dil yaşayan bir varlık. Çok haklısınız. Dış etkilenmeler mutlaka olacaktır ama ne kadar dilimizi korursak o kadar iyidir zira dilini koruyamayan ülkeler hepimizin malumudur.Dil yaşayan bir şeydir, topluma, ihtiyaçlara, alışkanlıklara, kültüre ve teknolojiye göre şekillenir.
Bu kadar takacaksanız sorunsal kelimesinin yanlış kullanımına takın, tabii biliyorsanız.
Her iki anlama da geliyor iste. İsi yapan sizseniz surdum dersiniz. Temizlikci hanim da surdu dersiniz. Surttu,surtturdu dedigimizde baskasina,daha da baskasina yaptirmis oluruz. Surmek eylemi gibi birkac tane fiilde daha bu durum soz konusu. Hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabildigi icin Oldurgan ve ettirgen fiil de olabiliyor.Sürtmek eylemini başkasına yaptırmazsınız.
Hepi
Sürtmek fiili başkasına yaptırdıgımız anlamına gelmez. Süngeri tencereye sürttü dediğimizde özne benimdir. İşi yapan kişi benim yani başkasına yaptırma anlamı yoktur. Bunu nerden çıkardınız acaba?
Dil yaşayan bir şeydir, topluma, ihtiyaçlara, alışkanlıklara, kültüre ve teknolojiye göre şekillenir.
Siz de cok guzel anlatmissiniz kesinlikleTabi ki, ben de aynı şekilde. Ama cidden aklıma takıldı, dediğinizi arattım bile baktım yani inanın, çünkü gayet minnoş anlatmışsınız. Yani bir Türkçe Öğretmeni gelip bizi aydınlatsa iyi olacakAslında arkadaşıma sorabilirim ama saat geç
Anlamamak ayrı dalga geçmek ayrı. Anlaşırlayacak bir şey de yok ortada klozeti bir yere sürtmeyeceğine göre kastettiği şey açık ve net. Hepimiz aynı ülkede yaşamıyormuyuz. Anlamamak diye bir şey yok. Açık aramak var. Ayakkabı sürttü dediğimizde ne oluyor peki hop edilgen oluyor. İlk öğretim 7. Sınıfın konusu yanlış hatırlamıyorsam bu çatılar ve sınıfta 2 3 kişi anlarsa şanslıyız. Anlatamıyoruz ya da anlayamıyoruz. O yuzden bence hiç küçümsemeyim ilkokul bilgisi bu diyip.Her iki anlama da geliyor iste. İsi yapan sizseniz surdum dersiniz. Temizlikci hanim da surdu dersiniz. Surttu,surtturdu dedigimizde baskasina,daha da baskasina yaptirmis oluruz. Surmek eylemi gibi birkac tane fiilde daha bu durum soz konusu. Hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabildigi icin Oldurgan ve ettirgen fiil de olabiliyor.
Konuda tuvalet surtmek dendigi icin insanlar uyarma ihtiyaci hissetti,bir kismi anlamadi da zaten ben de dahil. Tuvaleti nereye surteriz diye sorduk.
Siz de cok guzel anlatmissiniz kesinlikle
Ben Turkce ogretmeni kizi oldugumdan dolayi ilgiliyim. Turkedebiyati.org diye bir site var oraya bakmak lazim.
Esasen hicbir Turkce ogretmeni tuvaleti surtmek dogrudur demez yani
Baska bir arkadasa daha izah etmistim dalga olayini esasen. Simdi bilmemek ayip degil,siz benim bir yanlisimi duzeltseniz evet haklisiniz,kusura bakmayin yanlis oldu derim. Ama dersem ki ayh nesini anlamadin,o zaman siz benimle dalga gecersiniz. Gayet normal olur ve hak etmis olurum. Konuda da aynisi yasandi bence. Hem yanlis konusup hem de atarlanirsak ayip olur yahu surda hepimiz uyeyiz,arkadasiz senelerdir yani. Diklenmenin anlami yokAnlamamak ayrı dalga geçmek ayrı. Anlaşırlayacak bir şey de yok ortada klozeti bir yere sürtmeyeceğine göre kastettiği şey açık ve net. Hepimiz aynı ülkede yaşamıyormuyuz. Anlamamak diye bir şey yok. Açık aramak var. Ayakkabı sürttü dediğimizde ne oluyor peki hop edilgen oluyor. İlk öğretim 7. Sınıfın konusu yanlış hatırlamıyorsam bu çatılar ve sınıfta 2 3 kişi anlarsa şanslıyız. Anlatamıyoruz ya da anlayamıyoruz. O yuzden bence hiç küçümsemeyim ilkokul bilgisi bu diyip.
batıkentte ikamet ediyorum ve maalesef şu anki eve gelen kadınla çok yüzgöz olduğum için laf geçirememeye başladım. geçen ilk defa bi başında durmadım, klozeti sürtmemiş bile ( açılmamış süngerden anladım ve nokta nokta pislikler duruyodu, ben sürtmek istesem zaten neden seni çağırayım ki? mutfak fayansları vs de ciflememiş. ben gittikten sonra farkettim tabi. nasılsa yumuşak yüzlüyüm laf etmiyorum diye. ve dediklerinizi nasıl yaptırıyorsunuz ya ben çok çekiniyorum. Kadın geliyo sohbet muhabbet ediyorum kahve falan yapıyorum sonra laf geçiremiyorum, kaale almıyorlar illa sert mi olmam gerek?Her seferinde 20-30 lira fazladan para veriyordum bide aman iyi yapsın diye.
Toz almak için bez ayırıyorum mesela bunla al bu iyi alıyor diye, sonra bi bakıyorum her yerin tozunu benim söylemediğim başka bir bezle alıyor, bu gibi durumlarda napıyorsunuz ? Duşakabini mesela aslaaaa kurulamıyor hep leke leke kalıyor. Bi banyo yıkayışı var kovayla su atıyor fayanslara sonra hep iz kalıyor defalarca annem aracılığyla söyledim ama aynı tas aynı hamam. Ben işteyken annem başında duruyordui geçen ilk defa haftasonu çağırdım ve sinirden kendi kendimi yedim yaptığı temizliği gördükçe.
Bi daha aynı kadını çağırmak istemiyorum, bana işini iyi yapan birini önerebilir misiniz?
Valla ben de anlamadım, bir defa istanbul türkçesinde, temizlik maksatlı olarak sürtmem fiili yoktur. Trakya ağzında da duyamazsınız. Ic anadolu, ege bir çok yer de bulundum, hiçte duymadım. Sizin memleket neresi bilemiyorum kullanılıyodurdogrudur ancak. Anlamayan yada duymayan bir insan icin sanki tüm türkiye 'ye maalolmus bir kullanimmis gibi lanse etmek garip.Ahahaha siz yazmayın lütfen bu forumda klozeti sürtmek lafını tek anlamayacak kişi olabilirsiniz
Sürmek ve sürtmek aynı anlamlara gelmez ki. Sürmek daha yumuşak bir hareket mesela ekmeğe yağ sürmek, elime krem sürmek. Sürtmek ise daha sert bir hareket, arabayı duvara sürttüm gibi. Arabayı duvara sürdüm dersek farklı anlam olur, ya da elime krem sürttüm demeyiz. Her ikisinin de öznesi ben ya da baskası olabilir. Aynı anlama gelmiyor bu kelimeler.Her iki anlama da geliyor iste. İsi yapan sizseniz surdum dersiniz. Temizlikci hanim da surdu dersiniz. Surttu,surtturdu dedigimizde baskasina,daha da baskasina yaptirmis oluruz. Surmek eylemi gibi birkac tane fiilde daha bu durum soz konusu. Hem gecisli hem gecissiz fiil olarak kullanilabildigi icin Oldurgan ve ettirgen fiil de olabiliyor.
Konuda tuvalet surtmek dendigi icin insanlar uyarma ihtiyaci hissetti,bir kismi anlamadi da zaten ben de dahil. Tuvaleti nereye surteriz diye sorduk.
Tdk özeni beklesek çoğumuz sınıfta kalırız sanırım :)tabı kı anlıyoruz orda ne demek ıstedıgını , hatta duzeltsın dıye sunu demek ıstedınız sanırım seklınde duzeltmeye calısmamızın sebebı de vardı
demek ıstedıgımız baska bırsey aslında konuda takılacak 20 tane mesele var takmak ıstesek ama en onemlısı kendını ıfade etmede guclugu ve temızlık ıslerıne bakan ınsanlara karsı tutum,bakıs acısı. bu ıkısı fenaydı
yoksa burda kımse kımseden tdk özeni beklemıyor :)
Bir de su var konu sahibi arkadasim,yarim gun cagirdiginiz elemana acikca soylemelisiniz ne istiyorsunuz diye. Yarim gunde banyo ve mutfak fayansi ovmak olmaz. Dolap kapaklari olmaz. Bunlar ekstra isler ve de uzun isler cunku. Yarim gunde ancak yer supurulur,silinir,toz alinir. Banyo ve tuvalet ayrintiya girmeden temizlenir. Eline sunger alip da saatlerce tuvalet ovulmaz anlamsiz yani. Az ise cam sayisi cam silinebilir,ya da kapi silinir. Temizlige eleman alanlar bunlari bilir zaten. Siz ekstra is buyurmussunuz gibi geldi bana. Her defasinda 20-30 lira fazla vereceginize verin tam gunluk parasini da ona gore is isteyin.
Sürmek ve sürtmek aynı anlamlara gelmez ki. Sürmek daha yumuşak bir hareket mesela ekmeğe yağ sürmek, elime krem sürmek. Sürtmek ise daha sert bir hareket, arabayı duvara sürttüm gibi. Arabayı duvara sürdüm dersek farklı anlam olur, ya da elime krem sürttüm demeyiz. Her ikisinin de öznesi ben ya da baskası olabilir. Aynı anlama gelmiyor bu kelimeler.
Ben de sizin gibi farklı kelimeler oldugunu düşündüm etimoloji sözlüğüm yok. Netten bir etimoloji sözlüğüne baktım aynı kelime oldugunu gördüm.Sürmek ve sürtmek aynı anlamlara gelmez ki. Sürmek daha yumuşak bir hareket mesela ekmeğe yağ sürmek, elime krem sürmek. Sürtmek ise daha sert bir hareket, arabayı duvara sürttüm gibi. Arabayı duvara sürdüm dersek farklı anlam olur, ya da elime krem sürttüm demeyiz. Her ikisinin de öznesi ben ya da baskası olabilir. Aynı anlama gelmiyor bu kelimeler.
Etkiye tepki. Birileri bir kelimeyi anlamamak için direnirse birileri de ciflemek diye bir eylem yoktur yazar. Tamamen etkiye tepki.yahu cidden ciflemek diye bir eylem yoktur diye alıntı yapılmış.
güzel ülkemin güzel insanları gayet sonuna gülücük konulmuş bir yorumu anlamamak için bu kadar zorlanmayın rica edeceğim...