- 14 Mayıs 2019
- 820
- 558
-
- Konu Sahibi bendekidurumlar
Öncelikle alacaksanız tam bir şekilde alın tanımak zamanla olur 5 aylık ufak olur 2-3aylık gibi minik beklemeyin ama yavru olur.eşim hayvanları çok sevdiğimi biliyor ve bir arkadaşı evcil hayvan satışı yapıyor. satış diyince tepkiler olacaktır eminim ama bu arkadaşı bir kediyi öyle bir övmüş ki eşimde hiç alma fikri yokken alalım diye tutturdu. ben de içten içe hep isterdim ama alacaksam ömür boyu bakmak isterim. o konuda kendime tam güvenemiyorum. şuan çocuğum yok, eşyalarım yeni.
mesela kediyi alsam onu birkaç gün tanısam, sorun olur mu? zaten geri verecek olsam bu birkaç gün içinde olur yoksa ömür boyu kalır diye düşünüyorum. hemen vazgeçersem o bile beni üzer.
Siyah Ankara kedisi, 5 aylık demiş kedi baya büyük görünüyor resimde. ben hiç anlamam 5 aylık olup olmadığı doğru mu nasıl anlaşılır?
bir de bakımı çok kolay, tuvalet eğitimi var demiş. tüy dökmüyor demiş. tüy dökmemesi de doğru mudur?
not : üzgünüm soruyu kötü niyetle sormadım. hayatımda hiç kedi bakmadım. zaten korkumda ömürlük bakabilir miyim kısmıydı. bu yüzden konu açtım. acaba uyum sağlayabilir miyiz birkaç gün böyle bir şey yapılabilir mi diye sordum. yapacağım demedim. o yüzden sakin olun lütfen bana kızmayın. ben anladım sorunun cevabını, kusura bakmayın, sevgiler..
Tatlim o hemen belli olmaz. Benim kedim bana 6 ayda falan alisti. Onceki evinde cok kotu davranmislar kaciodu mesela bana guvenmesi yanima gelmesi epey zaman aldı yani. Bildigimiz tekir kediden para istememesi lazim heralde tatli bi kedi tip birazcık guzel olsun ne koparsam kardir moduna geciolar. Bi de her kedi bir degil benimki hic esyalara zarar vermez masada bi dolu esya olsun patisini aralarina dikkatli koyarak ilerler yerde servet degerinde halim var bir kosesine zeval getirmedi hicbi yeri tirmalamaz sadece tirmalama tahtasini tirmalar. Sadece beni isirio o kadar o da ben bogusursam etliye sutluye karismaz. Ama arkadasimin kedisi perdenin en tepesine tirmanio tirnaklarini acip jilet gibi perdeyi yararak asagi iniyor komando kedi. 1-2 ay gecici yuva olabilirsin. Her turlu vetereriner ortamindan iyi bakarsin bence.tipiyle alakası yoktu aslında sorduğum sorunun. kötü niyetle sormadım. anlaşabilecekmiyiz uyum sağlayabilecek mi amacıyla sordum. ayrıca zaten ben yapabilir miyim diye konu açtım. böyle yapacağım diye bişey demedim, danışmak istedim. böyle bişey olabilir mi diye
güncelleme : bana satın alma konusunda ve alışma konusunda kızmıştınız, haklıydınız. bende dinledim sizi bir veterinere gelen iki aylık bir kedi sahiplendim. ilk elime aldığımda çok miyavlıyordu, kalbi çarpıyordu dediğim gibi alışmazsa sürekli miyavlarsa daha çok küçük diye korktum. ama eve geldik sanki uzun süredir bakıyormuşuz gibi bir anda alıştı, oyunlar oynadık. aldıktan sonra anladım eve gelince asla veremeyeceğimi, inşallah ömür boyu birlikte olacağız :)
Sunu soyleyeyim buyudukce oyun oynarken ısırır tırmalar bunu bilinde bu kedi ısıriyor demeyin doğası bu duZenli tirnak kesmeye alistırın ufakken ben kendim kesiyorum uçlarindangüncelleme : bana satın alma konusunda ve alışma konusunda kızmıştınız, haklıydınız. bende dinledim sizi bir veterinere gelen iki aylık bir kedi sahiplendim. ilk elime aldığımda çok miyavlıyordu, kalbi çarpıyordu dediğim gibi alışmazsa sürekli miyavlarsa daha çok küçük diye korktum. ama eve geldik sanki uzun süredir bakıyormuşuz gibi bir anda alıştı, oyunlar oynadık. aldıktan sonra anladım eve gelince asla veremeyeceğimi, inşallah ömür boyu birlikte olacağız :)
güncelleme : bana satın alma konusunda ve alışma konusunda kızmıştınız, haklıydınız. bende dinledim sizi bir veterinere gelen iki aylık bir kedi sahiplendim. ilk elime aldığımda çok miyavlıyordu, kalbi çarpıyordu dediğim gibi alışmazsa sürekli miyavlarsa daha çok küçük diye korktum. ama eve geldik sanki uzun süredir bakıyormuşuz gibi bir anda alıştı, oyunlar oynadık. aldıktan sonra anladım eve gelince asla veremeyeceğimi, inşallah ömür boyu birlikte olacağız :)
Herkes tepki göstermiş bu cins hayvan alma konusunda ama ben katılmıyorum açıkçası.
Köpek alınınca zaten cins alıyorsunuz hepiniz, sokak köpeğini sahiplenip gezdiren görmedim ben pek fazla. Konu kedilere gelince birden hassaslaşıyor herkes, yok para verilip alınır mı sokakta bir sürü can varken. Alınabilir gayet de, herkesin paşa gönlü bilir. Parayı veren sizler olmadığınız için karışma hakkına da sahip olmuyorsunuz haliyle. (Not: Sorumluluk sahibi bir insan olmadığım için evcil hayvanım yok.)
Burada önemli olan aldığınız yerin koşulları oluyor. Ben alacak olsam cins bir ev kedisinin yavrularından birini para karşılığı alırdım çünkü petshop tarzı yerlerden alınması doğru gelmiyor.
Bir de hayvanseverim diye gezinen çok uyanık var gerçekten, onlara daha da hayret ediyorum. Ekşi Sözlük'te falan görmüştüm, cins kedi istiyorlar ama para verip almaya karşılar aynı zamanda. Genelde şöyle oluyor yorumlar:
"British kedi sahiplenmek istiyorum ama hayvanların parayla alınıp satılmasına karşıyım bir hayvansever olarak. Bu yüzden bana ücretsiz olarak verebilecek var mı?"
Şaka gibi ya, gerçekten. Cins hayvan istiyorsan parasını verip alacaksın, para vermek istemiyorsan da sokak kedisi sahipleneceksin. Bu kadar basit yani.
Aslında var ama insanların çoğunluğu tiplerine göre tercih ediyor olabilirler dediğiniz gibi.O yüzden "neden tekir değil de british istiyorsun" sorusunun kedinin tipinden öte bir cevabı yok.
Köpeklerde cins ayrımı biraz da yaşadığınız yer sebebiyle mecburi oluyor çünkü maalesef çoğumuz apartman dairelerinde yaşıyoruz, evde köpeğin konforu kadar alt komşu yan komşu gibi faktörleri de düşünmeniz gerekiyor, bir de her cins kedi evde olur ama mesela kangal evin içinde olmaz, o yüzden insanlar eğer evin içinde bir evcilleri olsun istiyorsa ister istemez ya küçük ırk köpeklere veya karakter olarak uysal uyumlu, apartman dairesinde yaşayabilecek ırklara yöneliyor.Benim bu fikrime her türlü cins hayvanın alınmasına karşı olan bir insan katılmayabilir. En doğru düşünce de onunkidir aslında ama köpekler konusunda neredeyse herkes cins ayrımı yaparken, kediler konusunda olan hassasiyeti yapmacık buluyorum açıkçası.
Aslında var ama insanların çoğunluğu tiplerine göre tercih ediyor olabilirler dediğiniz gibi.
Mesela british kedilere yurtdışında aynı zamanda 'biblo kedi' denildiğini duymuştum. Doğuştan gelen eklem rahatsızlıkları sebebiyle cins olmayan kedilere göre daha hareketsizler ve konu sahibi gibi eşyalarına önem veren ya da sürekli etrafın dağılmasına tahammül edemeyecek insanlar bu cinsleri satın alıyorlar. Ben şahsen tercih etmezdim sırf ağrılarından dolayı hareketsiz kalan bir hayvanı sahiplenmeyi ama bu da tartışmaya çok açık bir konu.
Bir kedi satın alacak olsam benim tercihim de siyam olurdu. Diğer kedi cinslerine göre daha akıllı olduklarını okumuştum ve bir arkadaşımın siyam kedisi var belki de o kediyi çok sevdiğimden dolayı ilgim var siyam cinsine. Bu da bana 'golden köpek istiyorum çünkü çok sevimliler' cümlesinden farklı gelmiyor açıkçası.
Benim bu fikrime her türlü cins hayvanın alınmasına karşı olan bir insan katılmayabilir. En doğru düşünce de onunkidir aslında ama köpekler konusunda neredeyse herkes cins ayrımı yaparken, kediler konusunda olan hassasiyeti yapmacık buluyorum açıkçası.
Üretim konusunda dediklerinize de katılıyorum. Hayvan sahiplenmenin bir sürü farklı yönü var ve her yönden iyice düşünülüp bir karara varılmalı.