Öncelikle konu sahibesi ve yorumculardan özür dileyerek başlamak istiyorum, konudan farklı bir yorum yapmak zorunda kalacağım için.
Eleştirileriniz zaman zaman kırıcı, siz belki farkında değilsiniz, belki kırmak içinde yazmıyorsunuz bilemiyorum, her insan kırılgandır, herkesin hassas olduğu noktalar farklıdır, sizin yazdığınıza ben kırılmam ama bir başkası kırılabilir, bunda garipsenecek birşey yok.
Miyop tabiriniz buradan bakılınca gördüğü kadarını ifade eden, ufku da düşüncesi de gördüğü kadar, yani kısıtlı anlamında kullanılmış gözüküyor ve bunu da ifade ederken büyük harflerle yazıyorsunuz, forumlara hakimseniz büktük harfin bağırmak anlamına geldiğini ve yasak olduğunu da biliyor olmalısınız, bağırarak verdiğiniz bir tepkiden bahsediyoruz burada, her konuya geniş açıdan bakmayabilir, sizin veya bizim bakış açımızla bakmak zorunda değiller, sitede eğitim, kültür seviyesi şunun altında olmayacak kuralı yok.
Kaldı ki eleştirmek=kırmak demekte değildir, eleştirilerinde naif bir yanı vardır, maksat birini silkeleyip kendine getirmekse ya da hatalı olduğunu göstermekse bunun yolu kırmaktan geçmez, sizi yakınen tanıyan biri sözlerinizin manasını, ne anlama geldiğini kavrar fakat burada 500 bin üye sizi tanımıyor, yazarken ki niyetinizi, mimiklerinizi, kastettiğinizi anlamalarını ve kırılmamalarını bekleyemezsiniz.
Özellikle altını çizerek yazdığınız kişiye saldırmadan ve bu ifadesi beğenilmediyse geçip gitmeli tavsiyelerini kendiniz uyguluyor musunuz sizce? Bakınız bu da size bir özeleştiri fırsatı.
Bir üye gayette içinden gelerek temizliğe yardımına da gideceğini söylediği bir yorum yazmış, sizde yurtdışı psikolojisinden anlamadığını söylemişsiniz, yurtdışındaki kültür şokundan, yaşamayanın anlamayacağından bahsetmişsiniz, üyenin ifadesini beğenmediyseniz geçip gidebilirdiniz ama yapmamışsınız, bir olayı ele alırken insanların yurtdışını deneyimlemeleri gerektiğine kanaat getirmişsiniz, bu konuda konu sahibesi ülkemizde yaşıyor olsaydı yurtdışında yaşayanlara siz ülkemizin şartlarını bilmiyorsunuz diye tepki verilmesi normal olur muydu? Veya evli birine illa evliler mi cevap yazmalı, çocuklulara çocuklular, demokrasiden bahsediyorsanız her konuda çok sesliliğe özellikle sizin anlayışlı olmanız gerekir değil mi?
Ki konu sahibesi kültür şokundan değil, yaşadığı birtakım acılardan etkilenmiş görünüyor, öncesinde böyle değildim diyor, bizim ülkemizde de bazı insanlar üstesinden gelemedikleri sorunlar sonrası bu gibi sıkıntılar yaşıyor, üyelerin bilmediği bir durum değil, şahit oldukları vakalar vardır mutlaka, empati yapabilirler. Empati yapamasalardı dahi gayet halis duygularla yardım etmeye çalışıyorlar.
Demek istediğimi umuyorum anlatabilmişimdir, insanları bir konuda bilgin var, deneyimin yok gibi kategorize edip şu konuya sadece şu vasıftakiler yazabilir diyerek ayrıştırmamalıyız, karşısındankine saygısızlık yapmadığı sürece herkes yazabilir, yönetim böyle bir sınıflandırma yapmıyor değil mi? Bu sitenin özgürlük anlayışı budur ve bu özgürlükler kurallarla sınırlıdır, hiçbir yerde sınırsız özgürlük yoktur zaten.
Özgürlük derken başkalarının ifade özgürlüklerini de elinden almamak lazım tabii.