• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev sahibi sorunu. Allah ev sahibimizi bildiği gibi yapsın.

Biz 3 yıllık kiracıyız, kimse yasal oranı yada 5 yıllık sınirı beklemiyor bile,bizim ev sahibide %150 zam yaptı.isine gelirse diyor.yasal oran %25 ama kimse dinlemiyor. çıkmıyorum desem mahkeme vs huzursuzluk, yeni eve tasinsam aynı paraya denk gelecek o zaman niye cikiyim diyorsun. Kimsede insaf kalmamış ve kimsede %25 yapmıyor.
İster 1 yıllık olsun ister 10 yıllık.hepsi hikaye yani.
Evimin kirasını hep tefe TÜFE üzerinden artırdım. Asla ara zam yapmadım. Ocakta 5 yıl doluyordu güncel fiyata çekmek istedim hatta konu açtım baya da linç yedim burda🤭 rayiçi 5-6 olan yerde 2.200e oturuyordu kiracı. Konuda çok güzel yönlendirenler oldu yazın kiracıyla konuştum güncel bedele çekeceğimi söyledim zam ayı geldiğinde. O da evden çıktı zannedersem çalıştığı yerle de bir durumu olmuştu. Şehrin uç ilçesinde 2400e kiraya çıktı. Şimdi oturduğu yerde kiralık daireler 4ten başlıyormuş. Zam zamanın Öncesinde haber verdiği için eşime teşekkür etti telefonda.
Ay konumun linkini de atayım. He bir de biz evi tekrar kiraya verdikten bugüne kadar ev kiraları bölgede 2 bin civarında yine arttı. Kimseyi arayıp da taciz etmeyi düşünmüyorum. Zam ayı geldiğinde tefe TÜFE ne derse yine zam olur.

Ps: konuyu açtığımda %25 düzenlemesi yoktu. Tefe TÜFE oranında zam yapılıyordı

Türkiye'de yaşamıyorsunuz, yasal mevzuatı bilmiyorsunuz ama yorum yapıyorsunuz. Ev sahibi keyfi bir şekilde 4 katına çıkarmıyor kirayı, yasalar kiracıyı koruduğu için 5 yıl boyunca kanundaki orandan ki şu an bu oran %25 fazla zam yapamıyor. 5 yılın sonunda da ev sahibi kanunen kirayı emsal bedeli baz alarak artırabilir. Bu kanunlar sadece kiracıları mı korusun? Kanun ev sahibinden yana olunca konu sahibi beddua etme hakkını nereden buluyor?

Ben beddua hakki var dedim mi? Ayrica bende ev sahibiyim. Ve istesem bende 4 kat 5 kat zam yapabilirim.. Bir güzel laf vardir: "Yapma imkanin var diye yapmak zorunda oldugun anlamina gelmiyor" diye. 🤷🏻‍♀️

Ben beddua hakki var dedim mi? Ayrica bende ev sahibiyim. Ve istesem bende 4 kat 5 kat zam yapabilirim.. Bir güzel laf vardir: "Yapma imkanin var diye yapmak zorunda oldugun anlamina gelmiyor" diye. 🤷🏻‍♀️
abla zaten senin euroların yeter sen zam yapsan nolur yapmasan nolur

enflasyon tuik tarafından geçen sene ekim - kasıma kadar daha makul açıklanıyordu. kasım 2021'de %20 civarındaydı mesela. yasal kira artış oranı da buna yakın bişey olarak açıklanıyordu her ay tuik'in sitesinde. 2022'nin başından beri freni boşalmış kamyon gibi enflasyon uçtuğu için şu an rakamsal olarak büyük kiralar dönüyor. ev sahibinin geçmiş 5 sene içinde 4 katına birden çıkarabileceği bir ekonomi yoktu yani. şu an adamın yapmak istediği zam %322.

5-6'ya anlaşabilecekken 9500 istemek yasal hak bile olsa insafsızlık. şu ekonomide kimin geliri %322 arttı ki? ayrıca hiçbir şeye de bu oranda zam gelmedi. eğer düzgün bir kiracı ise, 5 senelik kiracısıyla konuşup orta yolu bulmasını beklerdim insan olarak en azından. onu çıkarıp yenisini sokmak da risk sonuçta, adam 10 bin kirayı 3 ay öder 4. ay ödeyemezse uğraşır durur.

Vallaha ben artik bu konuda birsey demiyorum. Istesek bizde kat kat zam yapariz. Ama imkanin var diye insanlarin bogazina cökmek de her insanin isi degil iste. Yoksa kime para lazim degil bu devirde degil mi.

Valla Türkiye 'de insanlar 20lira için birbirini bıçaklayacak durumda şuan.
Suc insanların değil.

Hanımefendi, eğer ki yasal olarak böyle bir hakkınız var ise tabi ki yapabilirsiniz. Herkes kendi geçimini düşünmek zorunda, kiracı rahat etsin diye ev sahibi kendi hakkından neden feragat etsin? Davulun sesi uzaktan hoş gelir, Türkiye'ye yerleşmeniz durumunda bu fikriniz ne kadar sürerdi merak ettim doğrusu

Vallaha ben artik bu konuda birsey demiyorum. Istesek bizde kat kat zam yapariz. Ama imkanin var diye insanlarin bogazina cökmek de her insanin isi degil iste. Yoksa kime para lazim degil bu devirde degil mi.
Tamam bundan sonra bütün ev sahipleri sen ne kadar zam yapıyorsan o kadar yaparlar. 😂 ne direttin anlamamak için. Tuzun kuru çünkü.

Pamuk cum aksine senin " yapmama" imkanın ve lüksün var, hatta senin Türkiye'deki evlerini sadaka niyetine hibe etme imkanın bile var sanirim çünkü yurtdışında bildiğim kadarıyla oldukça rahat koşullarda, ortalamanın çok üstünde bir Euro geliriyle üstelik de ülkemizdeki para birimi değer kaybından ve astronomik enflasyondan muaf yaşıyorsun....İşte buradaki pek çok evsahibinin böyle lüksleri olmayabiliyor o yüzden bulunduğun koşullar üzerinden değerlendirip konudaki evsahibini, sadece yasal hakkını kullandığı için kitapsız ve allah'tan korkmaz olarak değerlendirmenin ne kadar yanliş olduğunu anlayamiyorsun....

Pamuk cum aksine senin " yapmama" imkanın ve lüksün var, hatta senin Türkiye'deki evlerini hibe etme imkanın bile var sanirim çünkü yurtdışında bildiğim kadarıyla oldukça rahat koşullarda, Euro geliriyle üstelik de ülkemizdeki para birimi değer kaybından ve astronomik enflasyondan muaf yaşıyorsun....İşte buradaki pek çok evsahibinin böyle lüksleri olmayabiliyor o yüzden anlayamiyorsun....

Yok anliyorum. Insanlar galiba burda zannediyor ki ben cok zenginim ne biliyim hersey mükemmel. Para sakir sakir akiyor gibi..halbuki öyle birsey yok. Aman neyise. Herkes kendi camindan bakiyor. 🤷🏻‍♀️

valla kiracı da ev sahibi de ülkede ne olup bittiğini, ne yapacağını şaşırdı. benim de konum vardı babamın kiracısıyla alakalı. istanbulda orta seviye bir yerde evi var, 1.300 e kirada, 2 yıl kira ödemediği için dava açtık ki bu süreçte bizi tehdit edip baya bir yordu. davanın sonunda o kadar uğraşmışken ödeyeceğim dediği için konu kapandı. ödeyeceğim demesi mahkeme için yeterliymiş. bir şekilde ödemediği kiraları ödedi ve mevcut kirası 1.500e çıktı. emsallerinden bahsetmiyorum bile, aynı mahallede 7 binin altında kira yok meşhur sarı sitede. biz 1.500ü versin de bela olmasın diyoruz ama neden emekli babam 7 alabilirken masraf yaptığı evine 1.500 alıyor ve mağdur edildiğimiz halde kiracı çıkarılmıyor. ev sahibinin de hakkı korunmuyor yani. sizin durumunuzda da 5 yılın sonunda emsallerine göre kira arttırma hakkı var, ki siz demişsiniz daha kötüleri 7.5 diye. yani hukuken yaptığı yasal. insanlar da parasını eve getirisi olsun diye bağlıyor, ihtiyacı olanlar kalsın diye bağlamıyor ki.

Yok anliyorum. Insanlar galiba burda zannediyor ki ben cok zenginim ne biliyim hersey mükemmel. Para sakir sakir akiyor gibi..halbuki öyle birsey yok. Aman neyise. Herkes kendi camindan bakiyor. 🤷🏻‍♀️
aynen biz de onu diyoruz sen de kendi camından bakıyorsun. ama türkiye sınırları içinde ev sahibinin de soru sahibinin de aldığı 5 litrelik ayçiçeği yağının fiyatı aynı işte. o iş nolacak?

Pamukcum burdan 5000 lira kira gelirin olsa nerdesin bilmiyorum ama orda 250 dolar ya da euro eder yaklaşık. 250 doları ya da euroyu almasan da olur zaten, dişinin kovuğuna girmez. Dışarda bi yemek yersiniz çoluk çocuk.

Pamukcum burdan 5000 lira kira gelirin olsa nerdesin bilmiyorum ama orda 250 dolar ya da euro eder yaklaşık. 250 doları ya da euroyu almasan da olur zaten, dişinin kovuğuna girmez. Dışarda bi yemek yersiniz çoluk çocuk.
valla şöyle bir durum var ki
ABDde mesela 1 ay kiranı ödeme ev sahibi polisi kapıya dayayıp seni atabilir, ağzını açıp gık diyemezsin. yok öyle senelerce mahkemeye versin de etsin de filan..neden o kadar çok homeless var o ülkede sanıyorsunuz?
Almanya'da evet, ev sahibi kapıya dayanmaz ma ev sahibi her senenin sonunda size ek masraf belgesi yollar, zammını da orada belirtir.

Türkiyede ev sahiplerinin "yasal" yolla makul zam yapabileceği ellerinde tek koz bu 5 senenin dolması olayı.
yurtdışındaki arkadşalara anlatamadığımız bu: adamın başka bir yasal dayanağı "YOK" şimdi yapmasa 5 sene yapamadığı ve alamadığı makul kirayı daha da hiç alamayacak, onu anlamıyorlar.

Ya da en iyi en insaflı kendisi biz hepimiz tü pis kakayız(!)
Ya evet aslında kimseyi kırmamak icin ben söylemek istemedim ama bir noktadan sonra çıkan anlamlar istemeden de olsa kibre ve görgüsüzlüğe gidiyor maalesef...Neyse yine biz kötü olalım kimse gücenmesin..

Not: Bu arada kendim evsahibi bile değilken benim bile konudaki evsahibini, yurtdışındaki başka bir evsahibine karşı canla başla açıklamak zorunda kalmam da ayrı trajik... :-)

Son düzenleme:
beş senenin bir hatırı, hukuku olmalı bana göre ama ev sahibinin yok anladığım kadarıyla çünkü ilk etapta çıkın demişler. bence ev sahibi kendini enayi gibi hissetti. sıfır araç almışlar, laf arasında evi bize satın demişler falan. konu sahibinin durumu epey iyi belli ki, sıfır araçlar dünya para şu an. tüm bunları göz önünde bulundurunca o adamı beş altıya razı etmek zor.

mahkemeye verirse ev sahibi kazanır zaten. mahkeme kararıyla belki 9500 olmaz da hakim 8500 kira alacaksın diyebilir. ve bildiğim kadarıyla dava sürerken geçen zamanı baz alarak aradaki kira farkını toplu ödemesi gerekir mahkeme sonuçlanınca. avukat E egecell bu konuda bizi aydınlatmak ister belki müsaitse.

Back