Ev sahibi olmak ile kafayı bozan arkadaşım!

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Konu sahibinde bir sıkıntı var .arkadasi ev almaya kafayi taktiysa takti .insallah sanada nasib olur gonlune gore alirsin der gecersin ama o inatla alamassiniz herkes ayni durumda diye negatif konuşuyor .bide usenmemis buraya yazmis cok garip bide bize siz anlatin falan demis .heralde yazdiklarimizi okutacak .

Aklıma gelen diğer bir yöntem, başka illerde düşük meblağ ile yatırım yapması.
Kira getirisi yüksek ama satılık bedelleri düşük birçok alternatif var.
Özellikle büyükşehirlere kıyasla daha kırsal, üniversite ile çehresi değilmiş iller.
Eğer ki amacı kendini bir şekilde garantiye almak ise küçük şekilde böyle başlayacak ama araba borcu bitmesi şart.

Neden alamasınlar alırlar bence .
Önce 1+1 alırlar ya da 1+0 kredisi bitince satıp 2+1 alırlar. İstanbuldan değilde küçük illerden direk 2+1 bile alabilirler .

Daha bir ay olmadı arkadaşım yeni ev aldı . Bir milyon kredi aldılar, eşi esnaf aylık ödemesi 45 bin ve 5 senelik .

1+1 bile olsa ev almalılar bence de. Birileri gaza getirmeyince hiç alinmiyor

Yalnız ben hala o kafadayım
Bir evin maddi bedelini faize koyduğunuzda değil kira, kira artı yaşam bedeli çıkıyor.
Bunu ister harcarsınız ister anaparanıza katar ister başka alanda değerlendirirsiniz.
Günümüzde amaç kendini kurtarmak olduğundan bu öneriler havada kaldı.
Misal elimde birikmişim olsa ilk yapacağım şey yurtdışından ev almaktır, faize bulaşmak istemediğim için.
18 20 senede kendini amorti edecek diye beklemeyip, direkt olarak bu alanda karlı ülkeleri düşünürüm.
Buna imkan sağlayan ülkeler mevcut, kira getirisi dolar üzerinden.

Kenarda bir ev parası olan onu zaten çok farklı şekilde değerlendirir. Asıl sorun biraz peşinatı olup zamanında ev almamak. Yoksa dediğin çok mantıklı, keşke 5-6 yıl önce Amerika'dan ev almış olsaydım. Tlcdeki tadilat programlarını izlerken bizde alsak mi diye baya baya düşünmüştük, cesaret edemedik. Zaten eşimle benim sıkıntımız geç cesaret edip fırsatları kaçırmak

Bense tam tersi arkadasimin maaşının neredeyse yarısı krediye gidecek şekildeyken alırsın yaparsın ödersin bak hele bir al ödeniyor merak etme diye diye zorla aldırdım ev
Hatta bankaya gideceğimiz günün gecesinde beni aradı dedi ki Ben uyuyamadım Vazgeçtim istemiyorum Ben bu borcun altına giremeyeceğim Ben de dedim ki hiç kusura bakma vazgeçmedin gidiyoruz
gerçekten Tabiri caizse kolundan tutup götürdüm Patronu da bordro konusunda yardımcı oldu maaşını yüksek gösterdi istediğimiz krediyi alabildik Diğer türlü alamıyorduk ve şu anda inanmayacaksınız kira bile olmayacak bir miktarı ev kredisi diye ödüyor Yani kısacası ben kıyamam sevdiğim biriyse yüreklendiririm yaparsın derim Alırsın derim al derim

Sizin gibi alamazsin ki alamazsin ki deyip buraya da konu açıp alamaz de mi diye sormam
La havle ya

Bu size has değil üzülmeyin.
Bizim toplumun yapısında bilmediği işe karışamamak var maalesef.
Ben böyle konuşuyorum ama eşim bile dinlemiyor, bir seneyi bulmaz ahhhh diye başlıyor.
Az olsun benim olsun mantığıyla yetiştirildiğimizden, riskleri sevemiyoruz.
Peşinatı olan insana çok sinirleniyorum mesela, para para olarak tutulamaz.
Bir şeye çevirmek elle tutmak zorundasınız.
Ülkemiz değil dünya böyle artık.

Siz niye bu kadar celallendiniz ki? Gayet de mümkün yani, siz nasıl aldınız madem ev almak imkansız? O bu su nasıl aldı? Trde pek çok çiftin evi var da geliri iyi aylık eline asgari ücretin on katı giren çift mi ev alamayacak? Pekala da alabilirler. Belki İstanbul'dan alamazlar , kiraya verecekleri değerlenecek yerden bir ev öderler kiracilari ile beraber, bir süre sonra zaten enflasyon karşısında kredileri de düşer kiracının payı da artar, elleri bollasinca o evi, arabayı satar yeni kredi çeker kendi şehirlerinden alirlar ,
Ya da Ondan bundan altın borcu alırlar, toplu konuta yazilirlar vs vs
Size ne yani, siz niye bunca celallendiniz?

Ev alınca zaten 25 bin olan kira yerine eve geçmiş olurlar. Ben olsam arabayı satardım. Çocuk yokken ev daha rahat alınıyor. Daha eski daha ufak bir araba alınabilir. Veya bekleyecekler bu süre zarfında arabanın borcu bitecek. Para biriktirmek çok anlamlı olmuyor enflasyon olduğu için. Altın da olsa dolar da olsa. Gerçi ev fiyatları aşırı artış halini birakti ama. Aynı şekilde arabalar da daha stabil. 3 yıl sonra araba ne durumda olur belli değil. Ben ev almaktan yanayım çünkü bu yıl 25 olan kira seneye en az 35 olacak. Hatta belki daha fazla. Aylık 50 binlik ev kredisine gitseler 3 yıl sonra kira seviyesine gelir yine araba alırlar.

Ama ev fiyatlari artıyor ana para aynı kalıyor. Arkadaşım evini satmıştı. Pandemi öncesi. Faize koymuştu kiraya çıkmıştı. Kendi evini kiraya vermedi çünkü kiracı ile uğraşmak istemedi. Aylık faiz kirasını ödüyordu ama bir süre sonra ev almak istediğinde evlerin fiyatı aşırı ucmustu. Eskiden çok rahat sattığı ilçedeki ev ile şu an aldığı ilçede daha büyük bir ev alabilecekken, küçük ve tekrar kredi çekerek ev alabildi. Sattığı evdeki ilçe daha iyiydi. Ev orda ev olarak kalsa çok çok karlı olacaktı.

Bence ondan çok sana dert olmuş elalemin ev alması. Alır yada alamaz onun bileceği iş sen insanlarin işine burnunu sokma.Alamassin alamassin deyip dursa arkadaşım onun iyi niyetinden şüphe ederim. Arkadaşın haklı burda senin tuzun kuru .Belki ailesi destek olur, belki miras gelir. Kervan yolda düzülur derler önemli olan adım atmak.

Benim o benim çok kızıyordum gelirinin çoook büyük bir kısmını ev kredisine yatırmaya çalışan özellikle yeni evlilere. Bi durun gezin tozun falan diyordum. Finansal okur yazarlığım da iyidir aslında, yatırım fırsatlarını güzel yakalarım ama valla öngöremedim ben ne yalan söyleyeyim. Kendi evimi de piyasa patlamadan hemen önce kıl payı aldım

Konuşmak için konuşuyorsunuz. Ben aldım var olan evimi ve arabamı sattım. Diğerlerine zaten açıklama getirmişim fazla fazla yorumlarda. Hala daha ondan bundan alır, kredi çeker aklı veriliyor. Düşünemedik biz bunları çok sağolun. Hala aynı tuhaf fikirleri bana doğru ima etmeye çalıştığını zannediyor olmanız irrite edici olan. Celallenmek diye buna diyorsanız tabi.

Haddinizi bilin, kendi burnunuzu toplayın burdan. Okuduğunu anlamaktan haberi olmayanlar burda dostluk tanımı yapıyor aynen miras gelir, destek olur, kredi çekerler hatta gizli birikimleri bile olabilir. Mükemmel bir dostluk madalyası kazandınız. Burnunuzu alıp gidebilirsiniz

benim de nişanlım ortalamaya vurunca aylık 90 kazanıyor çalıştığı iş yüzünden bilen tanıdıklar var. bana da hep neden arabasını değiştirmiyor diyorlardı. ki önceden iyi arabası vardı sattı bir çok neden yüzünden. şimdi aldı görenler keşke daha iyi olsaymış sen de işe girince para içinde yüzersinjz diyoe heee diyorum geçiyorum

Araba satsalar, kredilerde de vaadi edilen kampanyalar yapılsa dediğiniz gibi olabilir ama eşinin kırmızı çizgisi araba. Asla diyormuş.

Anlattığınız hikayede iki hata var.
Birincisi faiz getirisini olduğu gibi harcamak,
ikincisi diğer getiri aracını boşta tutmak.
Atıyorum faiz 60 bin tl, bu demek değildir ki 60 kiraya çıkayım, aksine yarısını ya çeker altın döviz borsada ayrıca değerlendirirsiniz ya da anaparaya katarsınız.
Enflasyona elbette yenilecek bu söylediğiniz şekilde.

Sende Maşallah elalemin bütçesine kadar vakifsin ne haddineyse. Böyle birinin iyi niyetli olmadığını herkes az çok anladı zaten .

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…