- 9 Temmuz 2021
- 3.006
- 5.607
- 108
- 29
Konu sahibinde bir sıkıntı var .arkadasi ev almaya kafayi taktiysa takti .insallah sanada nasib olur gonlune gore alirsin der gecersin ama o inatla alamassiniz herkes ayni durumda diye negatif konuşuyor .bide usenmemis buraya yazmis cok garipNiye paranoya yapayım bu konu paranoya yapılacak bir konu değil. O halde asıl siz arkadaşınız ev alacak diye paranoya yapmışsınız. İstiyorsa uğraşsın size ne ki sizin derdiniz mi?
Benim arkadaşım da mesela yurtdışına yerleşmekle kafayı bozdu. Anlatıp durur bana. Çok da uğraşıyor. Şu an çok mümkün de görülmüyor. Ama banane yani uğraşsın istiyorsa
Aklıma gelen diğer bir yöntem, başka illerde düşük meblağ ile yatırım yapması.Elinde imkan olsa inanın uyumadan araştırma yapmaya, dinlenmeden gezmeye razıyım ancak durum bu şekilde. Araba konusunda bile yönlendiren ben oldum, aracı buldum, eşinin ihtiyacı olduğundan özellikle araca ikna edip aldırdık. Altın yükselişi ile mal yükselişi nerde diyerek. Ama gördüğünüz gibi şuam fitne fesat peşinde, manipüleci, arkadaşı ev almasın isteyen birine dönüştüm
Yalnız ben hala o kafadayım3-4 yil önce burda ev almanın saçmalık olduğunu, parasını verince tüm evlerin kendilerinin olduğunu anlatan üyeler vardı. Hepsi istisnasız bir daha mı dünyaya gelicem, kendimi zora sokamam vs diyordu...halbuki az biraz finansal okuryazarlığı olan herkes bugünleri tahmin etmişti...
Kenarda bir ev parası olan onu zaten çok farklı şekilde değerlendirir. Asıl sorun biraz peşinatı olup zamanında ev almamak.Yalnız ben hala o kafadayım
Bir evin maddi bedelini faize koyduğunuzda değil kira, kira artı yaşam bedeli çıkıyor.
Bunu ister harcarsınız ister anaparanıza katar ister başka alanda değerlendirirsiniz.
Günümüzde amaç kendini kurtarmak olduğundan bu öneriler havada kaldı.
Misal elimde birikmişim olsa ilk yapacağım şey yurtdışından ev almaktır, faize bulaşmak istemediğim için.
18 20 senede kendini amorti edecek diye beklemeyip, direkt olarak bu alanda karlı ülkeleri düşünürüm.
Buna imkan sağlayan ülkeler mevcut, kira getirisi dolar üzerinden.
Bu size has değil üzülmeyin.Kenarda bir ev parası olan onu zaten çok farklı şekilde değerlendirir. Asıl sorun biraz peşinatı olup zamanında ev almamak.Yoksa dediğin çok mantıklı, keşke 5-6 yıl önce Amerika'dan ev almış olsaydım. Tlcdeki tadilat programlarını izlerken bizde alsak mi diye baya baya düşünmüştük, cesaret edemedik. Zaten eşimle benim sıkıntımız geç cesaret edip fırsatları kaçırmak
Siz niye bu kadar celallendiniz ki? Gayet de mümkün yani, siz nasıl aldınız madem ev almak imkansız? O bu su nasıl aldı? Trde pek çok çiftin evi var da geliri iyi aylık eline asgari ücretin on katı giren çift mi ev alamayacak? Pekala da alabilirler. Belki İstanbul'dan alamazlar , kiraya verecekleri değerlenecek yerden bir ev öderler kiracilari ile beraber, bir süre sonra zaten enflasyon karşısında kredileri de düşer kiracının payı da artar, elleri bollasinca o evi, arabayı satar yeni kredi çeker kendi şehirlerinden alirlar ,Tam olarak nasıl uygun biraz açıklar mısınız? Büyükşehir de yaşarken ve benim bildiğim kadarıyla bir milyon krediye otuz kırk bin lira aylık ödeme yapılması gerekirken. Eh peşinat olmadığını belirtmeme gerek yok sanırım.
Ama ev fiyatlari artıyor ana para aynı kalıyor. Arkadaşım evini satmıştı. Pandemi öncesi. Faize koymuştu kiraya çıkmıştı. Kendi evini kiraya vermedi çünkü kiracı ile uğraşmak istemedi. Aylık faiz kirasını ödüyordu ama bir süre sonra ev almak istediğinde evlerin fiyatı aşırı ucmustu. Eskiden çok rahat sattığı ilçedeki ev ile şu an aldığı ilçede daha büyük bir ev alabilecekken, küçük ve tekrar kredi çekerek ev alabildi. Sattığı evdeki ilçe daha iyiydi. Ev orda ev olarak kalsa çok çok karlı olacaktı.Yalnız ben hala o kafadayım
Bir evin maddi bedelini faize koyduğunuzda değil kira, kira artı yaşam bedeli çıkıyor.
Bunu ister harcarsınız ister anaparanıza katar ister başka alanda değerlendirirsiniz.
Günümüzde amaç kendini kurtarmak olduğundan bu öneriler havada kaldı.
Misal elimde birikmişim olsa ilk yapacağım şey yurtdışından ev almaktır, faize bulaşmak istemediğim için.
18 20 senede kendini amorti edecek diye beklemeyip, direkt olarak bu alanda karlı ülkeleri düşünürüm.
Buna imkan sağlayan ülkeler mevcut, kira getirisi dolar üzerinden.
Bence ondan çok sana dert olmuş elalemin ev alması. Alır yada alamaz onun bileceği iş sen insanlarin işine burnunu sokma.Alamassin alamassin deyip dursa arkadaşım onun iyi niyetinden şüphe ederim. Arkadaşın haklı burda senin tuzun kuru .Belki ailesi destek olur, belki miras gelir. Kervan yolda düzülur derler önemli olan adım atmak.Merhabalar, yakın bi arkadaşım var. Ben anlatmaktan yoruldum kendisine bu soruyu Bana biraz destek olmanız adına onun için soruyorum.
Arkadaşım büyük bir şehirde yaşıyor, henüz iki senelik evli, çocuk yok ve devlet memuru. Eşi de özel bir firma da yüksek mühendis. Aylık yetmiş seksen bin bandında bi gelirleri var. Ev kira, düğün altınları bir miktar da borçla bi araba aldılar sene başında. Lakin bu arkadaşım, iş yerinde belki iyi niyetli belki de art niyetli olarak dolduruşa getiriliyor. Şöyle ki, kafayı yemiş gibi ev alamama telaşına kapılmış. Yani evimiz olması imkansız deyip bunu üzgünüm ama hayatının merkezine oturtmuş. Hatta çok çok enteresan bir şekilde, arkadaşları bu kadar para ile lüks içerisinde yaşıyor olmalısınız dedi diye eşinin ondan gizli ailesine ya da başka kadınlara bile yediriyor olma ihtimalini düşünür hale geldi. Ne dediysem fayda gösteremiyorum, herkes aynı durumda vs dedikçe beni onu anlamamak ile suçluyor. ( çok şükür evimiz var bizim ve bu ona göre benim onu anlamama sebebim)
Psikolojik destek önerdim lakin öncesinde lütfen anlatır mısınız sizler de..
Benim o benim3-4 yil önce burda ev almanın saçmalık olduğunu, parasını verince tüm evlerin kendilerinin olduğunu anlatan üyeler vardı. Hepsi istisnasız bir daha mı dünyaya gelicem, kendimi zora sokamam vs diyordu...halbuki az biraz finansal okuryazarlığı olan herkes bugünleri tahmin etmişti...
Konuşmak için konuşuyorsunuz. Ben aldım var olan evimi ve arabamı sattım. Diğerlerine zaten açıklama getirmişim fazla fazla yorumlarda. Hala daha ondan bundan alır, kredi çeker aklı veriliyor. Düşünemedik biz bunları çok sağolun. Hala aynı tuhaf fikirleri bana doğru ima etmeye çalıştığını zannediyor olmanız irrite edici olan. Celallenmek diye buna diyorsanız tabi.Siz niye bu kadar celallendiniz ki? Gayet de mümkün yani, siz nasıl aldınız madem ev almak imkansız? O bu su nasıl aldı? Trde pek çok çiftin evi var da geliri iyi aylık eline asgari ücretin on katı giren çift mi ev alamayacak? Pekala da alabilirler. Belki İstanbul'dan alamazlar , kiraya verecekleri değerlenecek yerden bir ev öderler kiracilari ile beraber, bir süre sonra zaten enflasyon karşısında kredileri de düşer kiracının payı da artar, elleri bollasinca o evi, arabayı satar yeni kredi çeker kendi şehirlerinden alirlar ,
Ya da Ondan bundan altın borcu alırlar, toplu konuta yazilirlar vs vs
Size ne yani, siz niye bunca celallendiniz?
Haddinizi bilin, kendi burnunuzu toplayın burdan. Okuduğunu anlamaktan haberi olmayanlar burda dostluk tanımı yapıyorBence ondan çok sana dert olmuş elalemin ev alması. Alır yada alamaz onun bileceği iş sen insanlarin işine burnunu sokma.Alamassin alamassin deyip dursa arkadaşım onun iyi niyetinden şüphe ederim. Arkadaşın haklı burda senin tuzun kuru .Belki ailesi destek olur, belki miras gelir. Kervan yolda düzülur derler önemli olan adım atmak.
Araba satsalar, kredilerde de vaadi edilen kampanyalar yapılsa dediğiniz gibi olabilir ama eşinin kırmızı çizgisi araba. Asla diyormuş.Ev alınca zaten 25 bin olan kira yerine eve geçmiş olurlar. Ben olsam arabayı satardım. Çocuk yokken ev daha rahat alınıyor. Daha eski daha ufak bir araba alınabilir. Veya bekleyecekler bu süre zarfında arabanın borcu bitecek. Para biriktirmek çok anlamlı olmuyor enflasyon olduğu için. Altın da olsa dolar da olsa. Gerçi ev fiyatları aşırı artış halini birakti ama. Aynı şekilde arabalar da daha stabil. 3 yıl sonra araba ne durumda olur belli değil. Ben ev almaktan yanayım çünkü bu yıl 25 olan kira seneye en az 35 olacak. Hatta belki daha fazla. Aylık 50 binlik ev kredisine gitseler 3 yıl sonra kira seviyesine gelir yine araba alırlar.
Anlattığınız hikayede iki hata var.Ama ev fiyatlari artıyor ana para aynı kalıyor. Arkadaşım evini satmıştı. Pandemi öncesi. Faize koymuştu kiraya çıkmıştı. Kendi evini kiraya vermedi çünkü kiracı ile uğraşmak istemedi. Aylık faiz kirasını ödüyordu ama bir süre sonra ev almak istediğinde evlerin fiyatı aşırı ucmustu. Eskiden çok rahat sattığı ilçedeki ev ile şu an aldığı ilçede daha büyük bir ev alabilecekken, küçük ve tekrar kredi çekerek ev alabildi. Sattığı evdeki ilçe daha iyiydi. Ev orda ev olarak kalsa çok çok karlı olacaktı.
Sende Maşallah elalemin bütçesine kadar vakifsin ne haddineyse. Böyle birinin iyi niyetli olmadığını herkes az çok anladı zaten .Haddinizi bilin, kendi burnunuzu toplayın burdan. Okuduğunu anlamaktan haberi olmayanlar burda dostluk tanımı yapıyoraynen miras gelir, destek olur, kredi çekerler hatta gizli birikimleri bile olabilir. Mükemmel bir dostluk madalyası kazandınız. Burnunuzu alıp gidebilirsiniz
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?
We use cookies and similar technologies for the following purposes:
Do you accept cookies and these technologies?