filmdelisi
ne yazık ki kredilerin kesilmesi yatırımcının 2-3 ncü evini alıp kiraya verememesi sonucunu önümüzdeki seneler kiradaki fiyat artışı olarak görmeye mahkumuz.
bazı sitelerde kredi işi zengine yarıyor biz hala kiradayız sadece ilk evini alacak kişilere verilse ikinci üçüncü evini alacaklar yararlanamasa diye neredeyse dua edecek yazılar okuyorum,kısmen katılıyorum ve gönlümden geçen herkes ev sahibi olsun ilk evini alsın ama yatırımcı da kredilerden kullanıp ev almazsa kiraya çıkacak ev bulamayacaklar buldukları da çok çok pahalı olacak.
bir kaç sene öncesine kadar gayrimenkul alıp kiraya vermek en karlı işti kiradan gelen gelir evin kredisini ödüyordu ama artık dediğiniz gibi pek de mantıklı değil bir sürü alternatif varken.
hep savunurum toprakta para var ve arsa kaybettirmez ev alıp kiraya vermek yerine arsa alıp bekletmek,al-sat en temizi.
konunuza evi satıp faize koymaktan katılmış durumundayım o konuda kendi görüşümü belirttim ve şahsen asla yapmayacağım paramı katlama veya değerinde tutma şekli. tabi burada gayrimenkulün konumu da önemli değeri de.cok çok talep görmeyen yerde ise veya eskiyse kiradan da üç kuruş gelecekse belki düşünülebilir.o da belki.
yurtdışında mülk almak çocuklarınız var ise ve bu dolar tl bazında bunu yapabilene helal olsun.ben Türkiye’de yaşayıp dövizle kazanıyorum ama hala yurtdışında yatırım yapacak birikim yapamadım
Elbette çok haklısınız.
Şöyle, ben şuan oturduğum evi satıp değerlendiririm bana kalsa.
Böyle paraların üzerinde oturmak bana hiç akıl karı gelmiyor.
Evim elbette eski, evlenirken alındı bu piyasaya ait değil
O günlerle bugünler bir değil.
Ama ben bunu söylerken elbette sokakta kalmayacağımı bilerek söylüyorum, maaşlı çalışan değilim, sıcak para her şeyden önemli bizim gibi ticaret yapan evlerde.
Maaş gelirli olan hanelerde mümkün değildir, sabit bir gelir gider tablosu varken parayla oynamak hem zaman hemen de risk barındırır.
Ama bir yerden de küçük meblağlar bile olsa ana parayı katlamanın peşine düşülmeli çünkü birikecek, tasarruf yapıp işleme dökülecek rakamlar değil günümüzde konuşulan.
Misal konuda anlattığım arkadaşıma bulduğum ev oturumu 1 ay sonra başlayacak olan mayıs başı 4,5 civarı satılık bedeli olan, vade yapan bir proje idi.
Yakınen bildiğimiz muhitte, elle tutulur her şeyi bitmiş, peysaj devam ediyordu.
Ağustos ayında 6,5, şuan ise 7,5 8 dolaylarında şerefiyesine göre.
5 ayda ana paramı 2 ye katlayacak başka bir yöntem bilmiyorum.
Yani sıcak para bu demek benim için, aynı şey araba için de geçerli.
Ya da gözümle gördüğüm kira getirisi 25 30 olan, anahtar teslimi yeni başlamış, satılık bedeli 3 den çıkan 2+1 ler var.
Günümüzde bir ailenin tek başına bunları çalışarak yapabilmesi mümkün değildir.
Ortak tapulu, birkaç hisseli ile ancak bu sıcak para toplanabilir keza risk mi, ortak en büyük risktir.
Arsa ise uzun vadeli, ben sabırsızım.
O arsanın bana 15 senelik getirisini oynaya oynaya ve muhtemel olağan hayatıma getirisini katarak zaten kazanırım.
Yurtdışı yatırımını gözünüzde büyütmeyin rica edeceğim 50 bin dolarla bile pasif olarak size aylık 800 1000 dolar kazanç sağlayacak yerler var.
Ama işte hep dönüyoruz sıcak paraya.
Bunlar asla her ay altın alıp da totallenecek rakamlar olamaz.
Bu sebeple kısa vadeli tüketici ihtiyaç olarak yüzde sıfır faiz gibi ara ara çıkan kredi imkanlarını herkes bir şekilde kullanmalı, sıcak parayı artırmaya gitmeli.
En küçük bir fırsat gördüğünde ise ailesi, kardeşi, dostu ile güç birleştirip bu riski almalı.