- 24 Haziran 2020
- 369
- 843
- 29
-
- Konu Sahibi biraslankadini
Yani yan dairemi daha bir iki ay önce 2500'e kiraya verdiler. Bizim mahallede kiralar bu civarda ancak ben yeni kiracı değilim. O yüzden 2000'e yükseltmek istemiyorum. 1700 civarı bir rakam söyleseydi kabul edecektim zaten. Takıldığım kısım ben yüzde yüz zam yapacağım demesi. Yasal olarak hakkı yok buna. Yüzde 25 zaten komik bir oran adam kendisi öyle yapalım deseydi olur mu abi öyle şey derdik.Sanırım 5 sene sonra muhite göre yeni bir kira bedeli belirleniyor. (Emin değilim)
Şuan siz 4.yılınızda %25 zam yaptırsanız, bir sene sonra direkt yüksek bir kira ile önünüze çıkarlar.
Ancak şuan onların istediği gibi 2000 TL kirayı kabul ederseniz, 5.yılınızda acımasız davranmayabilirler.
Bence çok tersleşmeden anlaşmaya bakın. Çıkmak zorunda kalırsanız daha zor bir sürece girersiniz gibi geliyor. Kiralık ev bulmak zor, olanları da çok yüksek. Nakliye ve boya badana masrafı, ev arama stresi vs..
Ev fiyatları hem kiralık , hem satılık olarak çok yükseldi ama bunun asıl sorumlusu ev sahipleri değil bence. Her şeyin %100den fazla arttığı bir sene de, %25 zam oranı çok komik.
Allah herkese kendi evini nasip eder inşallah. (Amin)
Aynen öyle. TÜFE oranına göre yapması gerekiyordu geçen sene. Kur oranına göre diye tutturdu. Şimdi de eve ilk girdiğimizde kira asgari ücretin 3'te birine tekabül ediyormuş şimdi de 5'te birineKeşke bizim ev sahibi de %100 yapsaydısanırım bizimkinin yapmaya çalıştığı oran %300 filan oluyo. Hesapladım evet %300 istiyo. Davalık olduk
Ama sinir olmakta haklısınız. Anladığım kadarıyla çünkü miktara değil istediği gibi at oynatmasına takılmışsınız siz de
Kiracı değil ev sahibi olduğunuzu düşünün ve kenarda duran bir evnizden aylık sadece bin lira gelir olduğunu düşünün. O ev sizin olsa hakkı neydi diye vicdanınıza koyarak bi sorun. Sonra deyin ki ev sahibi haksız çok istemiş. Şuan oturduğum sitede kiralar 15 binden başlıyor. Çok şükür ki ev sahibiyim. Ancak bin lira kira şuan şaka gibi emin olabilirsiniz. Öğrenci yurt apartları dahi aylık 3 4binden aşağı almazken kimsenin hakkına da girmeye gerek yok diye düşünüyorumEvet konu başlığından da anlayacağınız gibi durum bu.
Un uçmaz kervan geçmez bir mahallede oturuyorum. Şaka gibi gelecek belki şuan 1000 liraya oturuyorum mevcut evimde. Merkeze uzak değilim ama ters bir lokasyondayım doğru düzgün toplu taşıma geçmiyor. Evim temiz bir ev. Taşınmayı düşünmüyorum normal şartlarda.
Açıkçası %25 rakamı bana da komik geliyor ne onu ne kendimizi üzecek bir oranda zam yapalım diye düşündük.
Ancak ev sahibi bugün %100 zam yapacağım bilginiz olsun dedi. Geçen sene de tüfe oranına göre değil dolar kuru üzerinden 100 dolara tekabül edecek şekilde zam yapmak istediğini söyledi ve kirayı 800'den 1300'e çıkarmak istedi ve biz pazarlık ile 1000'e anlaştık. Şimdi de bunu söyledi.
Yani bu adam kafasına göre zam oranı belirliyor. Bu durumdan oldukça rahatsızım.
4 yıl önce kontratı yaparken vergi ödememek için kirayı saçma sapan bir rakam yazmıştı. Tanıdığımız da birisi olduğu için ters düşmek de istemiyoruz. 2000 lira para değil şu dönemde farkındayım ama böyle zam mevzusunu işine geldiği gibi yönetmesi canımı sıkıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Başına benzer bir durum gelen var mı diyecegim ama öyle bir dönemdeyiz ki muhakkak vardır.
Vallahi şuan durumlar o kadar kötü ki bizde 1300liraya oturuyoruz ev sahibi 3-4 bin yapsa kabul edeceğiz çünkü bu evden çıksak en düşük 5-6bine ev bulabiliriz. Evet kanunen doğru değil fakat günümüz şartlarına göre 2bin lira iyi
İşine geldiği gibi yönetmiyor. Ekonomi ortada. Piyasa belli. Kaldı ki zam yaptığı kira ücretine şu an piyasada ev bile bulamazsiniz. Zaten lokasyonu elverişli olsaydı zaten size 2000 değil 5 bin kira derdi. 900 TL ye oturup kirası 2500 olanlar biliyorum. Bence ev sahibi makul davranmış.Evet konu başlığından da anlayacağınız gibi durum bu.
Un uçmaz kervan geçmez bir mahallede oturuyorum. Şaka gibi gelecek belki şuan 1000 liraya oturuyorum mevcut evimde. Merkeze uzak değilim ama ters bir lokasyondayım doğru düzgün toplu taşıma geçmiyor. Evim temiz bir ev. Taşınmayı düşünmüyorum normal şartlarda.
Açıkçası %25 rakamı bana da komik geliyor ne onu ne kendimizi üzecek bir oranda zam yapalım diye düşündük.
Ancak ev sahibi bugün %100 zam yapacağım bilginiz olsun dedi. Geçen sene de tüfe oranına göre değil dolar kuru üzerinden 100 dolara tekabül edecek şekilde zam yapmak istediğini söyledi ve kirayı 800'den 1300'e çıkarmak istedi ve biz pazarlık ile 1000'e anlaştık. Şimdi de bunu söyledi.
Yani bu adam kafasına göre zam oranı belirliyor. Bu durumdan oldukça rahatsızım.
4 yıl önce kontratı yaparken vergi ödememek için kirayı saçma sapan bir rakam yazmıştı. Tanıdığımız da birisi olduğu için ters düşmek de istemiyoruz. 2000 lira para değil şu dönemde farkındayım ama böyle zam mevzusunu işine geldiği gibi yönetmesi canımı sıkıyor. Nasıl bir yol izlemeliyiz? Başına benzer bir durum gelen var mı diyecegim ama öyle bir dönemdeyiz ki muhakkak vardır.
Bu ev benim olsa ve şimdi birine kiraya verecek olsam emsalleri gibi 2000-3000 civarı bir rakama kiraya verirdim ancak eski kiracıya yeni kiracı gibi muamele etmek de bana haksızlık gibi geliyor. Kimseye gidip size yüzde yüz zam yapacağım diyemem hele şöyle bir dönemde. Seneye emsal değerine çekelim benim için bir sakıncası yok. 2000 lirayı da ödeyemeyecek durumda değilim çok şükür. Zoruma giden zam oranını her sene kafasına göre bir değere endekslemeye çalışması. Af buyrun ama bu da bana biraz şark kurnazlığı gibi geliyor. Başından Tüfe diyen kendisiydi. Geçen sene dolar kuruna göre 100 dolara cekmeye çalıştı. Şimdi asgari ücrete göre bir şey yapmaya çalışıyor vs.Kiracı değil ev sahibi olduğunuzu düşünün ve kenarda duran bir evnizden aylık sadece bin lira gelir olduğunu düşünün. O ev sizin olsa hakkı neydi diye vicdanınıza koyarak bi sorun. Sonra deyin ki ev sahibi haksız çok istemiş. Şuan oturduğum sitede kiralar 15 binden başlıyor. Çok şükür ki ev sahibiyim. Ancak bin lira kira şuan şaka gibi emin olabilirsiniz. Öğrenci yurt apartları dahi aylık 3 4binden aşağı almazken kimsenin hakkına da girmeye gerek yok diye düşünüyorum
Yorumunuz için teşekkür ederim. Evet ekonomi ortada hepimiz aynı yoldan geçiyoruz ne yazık kiİşine geldiği gibi yönetmiyor. Ekonomi ortada. Piyasa belli. Kaldı ki zam yaptığı kira ücretine şu an piyasada ev bile bulamazsiniz. Zaten lokasyonu elverişli olsaydı zaten size 2000 değil 5 bin kira derdi. 900 TL ye oturup kirası 2500 olanlar biliyorum. Bence ev sahibi makul davranmış.
Ben size bir örnek vereyim. Benim 4 yıllık kiracim var. Karşılıklı memnunuz. Adama 3 sene boyunca her sene 100 TL zam yaptım. Sadece geçen sene 200 TL zam yaptım. Adam şu an 1500 TL ye oturuyor. Evin lokasyonu desen. Hastane,okul,eczane,topu taşıma metro Marmaray otobüs her şey yürüme. Bakın 10 dk yürüme demiyorum. Ayağının dibinde. Belediye ve kaymakamlikta evin hemen karşısında. Şimdi kiracimin Şubat'ta senesi doluyor. Şimdi ben size soruyorum. Ev sahibi olsanız. Bu eve %25 zammı yapardınız yoksa piyasayı mi baz alırdınız? Ben %100 de zam söylesem yine piyasayı kurtarmıyor. Çünkü bulunduğumuz semtte kiralar 6 bin TL den başlıyor. Şimdi ev sahibi ne yapsın ?Bu ev benim olsa ve şimdi birine kiraya verecek olsam emsalleri gibi 2000-3000 civarı bir rakama kiraya verirdim ancak eski kiracıya yeni kiracı gibi muamele etmek de bana haksızlık gibi geliyor. Kimseye gidip size yüzde yüz zam yapacağım diyemem hele şöyle bir dönemde. Seneye emsal değerine çekelim benim için bir sakıncası yok. 2000 lirayı da ödeyemeyecek durumda değilim çok şükür. Zoruma giden zam oranını her sene kafasına göre bir değere endekslemeye çalışması. Af buyrun ama bu da bana biraz şark kurnazlığı gibi geliyor. Başından Tüfe diyen kendisiydi. Geçen sene dolar kuruna göre 100 dolara cekmeye çalıştı. Şimdi asgari ücrete göre bir şey yapmaya çalışıyor vs.
Evet ancak 5 sene dolduğunda daha kötü bişeyle karşılaşma durumunuz varBu ev benim olsa ve şimdi birine kiraya verecek olsam emsalleri gibi 2000-3000 civarı bir rakama kiraya verirdim ancak eski kiracıya yeni kiracı gibi muamele etmek de bana haksızlık gibi geliyor. Kimseye gidip size yüzde yüz zam yapacağım diyemem hele şöyle bir dönemde. Seneye emsal değerine çekelim benim için bir sakıncası yok. 2000 lirayı da ödeyemeyecek durumda değilim çok şükür. Zoruma giden zam oranını her sene kafasına göre bir değere endekslemeye çalışması. Af buyrun ama bu da bana biraz şark kurnazlığı gibi geliyor. Başından Tüfe diyen kendisiydi. Geçen sene dolar kuruna göre 100 dolara cekmeye çalıştı. Şimdi asgari ücrete göre bir şey yapmaya çalışıyor vs.