• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev masraflari

Fazla gelir israf etmeyi şart kiliyor cogu kisiye gore. oysa ki ben hesabimi biliyorsam ona gore yasayabilirim. insanoglunun dogasinda var doyumsuzluk şükürsuzluk yetinmemek. ama bunu secmemek de elimizde. yasamimizi sekillendirmek kendi elimizde. oyle bi hale gelmisiz ki tukettikce mutlu olunacagi aşilanmiş topluma. kanaat, yetinmek, yeter demek asla yok. bir tane daha olsun vs...

Bu sekilde tam tuketim toplumu olduk.
Aynen hiç sade yaşam yok. Diyorum ya oda olsun buda olsun diye parasını çar çur edenler hep borcu harcı olan kişiler genellikle. Benim çevremde o kadar çok kişi var ki borcu gırtlağına dayanmış ama hiç bir şekilde son moda şeylerden geri kalmazlar. Ellerde iphonelar filan

Ca
Evet bir tercih. Ama ders verelim falan diye kişilerin tercihlerinin yanlış olduğunu vurgulamak da çirkin görünüyor bence. Adı üstünde tercih,doğrusu yanlışı olmaz.

Biz her hafta sonu eğlenmeye, sosyallesmeye gitmesek, canımız yemek yapmak istemediğinde dışardan söylemesek, kaliteli beslenip, kaliteli giyinmesek, senede en az üç kez tatil yapmasak, sigarayı bıraksak, eve alkol sokmasak, haftada bir gelen yardımcı ablayı almasak, araba yerine servis kullansak, etrafimizdakilere yardım etmesek çok sağlam birikim yaparız. Ama mutsuz oluruz. Mutsuz olmaktansa birikim yapmamayı tercih ederim ben. Evim olmayıversin mesele değil, neşem yerinde olsun. Bu günlerim bir daha gelmeyecek. 10 sene ev kredisi ödeyip kırkımdan sonra gezip tozmak bana göre değil.
Canım bizim bu ders verelim dediğimiz kişiler borcu harcı olup hiç bişeyden geri kalmayanlara... Ama kimse sizede sosyal aktiviteniz olmadın demiyor burada. Kendi maddi durumunuzca istediğinizi yapın ona kimse bişey demiyo

Ca
Canım bizim bu ders verelim dediğimiz kişiler borcu harcı olup hiç bişeyden geri kalmayanlara... Ama kimse sizede sosyal aktiviteniz olmadın demiyor burada. Kendi maddi durumunuzca istediğinizi yapın ona kimse bişey demiyo

O da kişisel tercih. Borç harç ile istediğini yapmaktan geri kalmayan insanlar da vardır, olacaktır. Bundan hoşnut değillerse kendileri çözüm bulabilirler ki çözüm yolu belli zaten. Ama borcum olsun varsın, istediğimi yapayım mutlu olayım diyen de var.

O da kişisel tercih. Borç harç ile istediğini yapmaktan geri kalmayan insanlar da vardır, olacaktır. Bundan hoşnut değillerse kendileri çözüm bulabilirler ki çözüm yolu belli zaten. Ama borcum olsun varsın, istediğimi yapayım mutlu olayım diyen de var.
Borcu olup onu bunu almakla mutlu olunmayacağını ikimizde biliyoruz canım. Onun için ya kalpazan olmak lazım ya da çok geniş olmak lazım. :)

Niye mutlu olunmasın? Borç bir şekilde ödenir gider. Ama yaptığı harcama mutlu edebilir insanı.
Bu konuda kendi adıma söyleyeyim borcum varken alışveriş yapmam bırak mutlu etmeyi beni baya gerer. Ben gergin olunca eşimle ya da ailemle sürekli çatışma içinde olurum. Hani mutlu olmak... Bir çok kişi benim gibi düşünecektir. Senin dediğin gibi nadir çıkar

Bu konuda kendi adıma söyleyeyim borcum varken alışveriş yapmam bırak mutlu etmeyi beni baya gerer. Ben gergin olunca eşimle ya da ailemle sürekli çatışma içinde olurum. Hani mutlu olmak... Bir çok kişi benim gibi düşünecektir. Senin dediğin gibi nadir çıkar

Etrafınıza bir bakarsanız nadir olmadığını anlarsınız. Siz değil miydiniz bir sürü insan borç içinde yüzüyor yine de istediğini alıyor geri kalmıyor diyen? O kadar insan mutsuzsa neden o kadar insan borç ile harcama yapıyor?

Etrafınıza bir bakarsanız nadir olmadığını anlarsınız. Siz değil miydiniz bir sürü insan borç içinde yüzüyor yine de istediğini alıyor geri kalmıyor diyen? O kadar insan mutsuzsa neden o kadar insan borç ile harcama yapıyor?
Geri kalmıyor ama borcu da faiz üstüne faiz biniyor. Dini konulara girmeyeceğim bu konuda. Benim kadar sizde iyi bilirsiniz. Peki şunu sorabilir miyim size... Sizin boecunuz var sizde borcunuz olduğu halde sürekli alışveriş yapıyorsunuz herşeyin en kalitelisi sofranızda sucuklar pastırmalar hiç eksik olmaz hepsi en kalitelidi diyelim. Peki sizin borcunuz çocuğunuza kaldığında çocuğunuzun hayatını bir anlamda zehir etmiyor musunuz? Çocuğunuzun hakkına girmiyor musunuz? Sizin borcunuz çocuğunuza kalınca çocuğunuz size sövmeyecek mi yiyip içip borçlarını bana bıraktılar diye. Onun hayatını mahvetmenize de sizin hakkınız yok değil mi. :) yani bazı şeyler aman bi daha mı grlicem dünyaya diyip harcsyıp eden de var. Bir yandan borcunu kapatmak için içi hiç el vermese de toprak satmayı düşünende. Ama çevremde bu durumda gamsız gamsız oturup kalan kişi sadece 1 kişi. Diğer borçlu olanlar nasıl yapıp etsek diye kara kara düşünenler.

Ayrıca çevremdeki borç içinde yuzenlerin hepsi demedim yazdığımı okursanız. Arkadaşımız abisi ve eşini bu konuda itham ediyorum

Geri kalmıyor ama borcu da faiz üstüne faiz biniyor. Dini konulara girmeyeceğim bu konuda. Benim kadar sizde iyi bilirsiniz. Peki şunu sorabilir miyim size... Sizin boecunuz var sizde borcunuz olduğu halde sürekli alışveriş yapıyorsunuz herşeyin en kalitelisi sofranızda sucuklar pastırmalar hiç eksik olmaz hepsi en kalitelidi diyelim. Peki sizin borcunuz çocuğunuza kaldığında çocuğunuzun hayatını bir anlamda zehir etmiyor musunuz? Çocuğunuzun hakkına girmiyor musunuz? Sizin borcunuz çocuğunuza kalınca çocuğunuz size sövmeyecek mi yiyip içip borçlarını bana bıraktılar diye. Onun hayatını mahvetmenize de sizin hakkınız yok değil mi. :) yani bazı şeyler aman bi daha mı grlicem dünyaya diyip harcsyıp eden de var. Bir yandan borcunu kapatmak için içi hiç el vermese de toprak satmayı düşünende. Ama çevremde bu durumda gamsız gamsız oturup kalan kişi sadece 1 kişi. Diğer borçlu olanlar nasıl yapıp etsek diye kara kara düşünenler.

Gıdadan kısılmaz hele ki evde çocuk varsa. Ne yapsın insanlar, çocuğa ne olduğu belirsiz merdiven altı sucuk mu yedirsinler?

Kanunen borç kişiseldir, çocuğunuza isteseniz de borç devredemezsiniz.

Merhaba, ben borç içinde en güzelini yemektense borçlarım bitene kadar makarnamı haşlar, haşladığım su ile çorba yapar yaşar giderim. Sağlıklı iseniz bir süre bu halde yaşandığında kimseye birşey olmaz. Borcum varken ikinci kışlık botu almam ayağıma yada üçüncü pantalonu almam.
Borcum bittiğinde de borca girmeden en iyisini yemeğe-gezmeye-giyinmeye bakarım.

Borçtan kastım da gideyim kredi kartına gereksiz binlerce ürün alayım da oluşsun tarzında değil. Elzem olan ihtiyaçlara o an param yetmiyorsa mecburen kartla almışsamdır.

Bu konuda herkesin yaşam şekli ve düşünce yapısı farklıdır. Benim doğrum bu yönde...

Konu sahibi, sanırım kayınvalidenizle birlikte yaşıyorsunuz. Ve ayrı eve çıkmak istiyorsunuz. Eşyalarınızı da altınlarınızla alacaksınız sanırım. Eşim 1500 tl alıyor, geçinebilir miyiz, diye de soruyorsun.
Benim size nacizane tavsiyem, altınlarınızla ev almanız.. Küçük olsun, gerekirse 1+1 olsun. Ama iyi kötü bir ev alın derim. Mobilyanızı ucuz yollu alırsınız. Beyaz eşyalarınızı da bütçenize uygun alırsınız. Gerekirse, sende işe gir..
Kısa vadeli, değil. Uzun vadeli düşün.. Bugünün, yarını da var.. Yarın bir gün çocuğun olur. Ne birikim yapabilirsin, ne de çalışabilirsin.

Konu sahibi, sanırım kayınvalidenizle birlikte yaşıyorsunuz. Ve ayrı eve çıkmak istiyorsunuz. Eşyalarınızı da altınlarınızla alacaksınız sanırım. Eşim 1500 tl alıyor, geçinebilir miyiz, diye de soruyorsun.
Benim size nacizane tavsiyem, altınlarınızla ev almanız.. Küçük olsun, gerekirse 1+1 olsun. Ama iyi kötü bir ev alın derim. Mobilyanızı ucuz yollu alırsınız. Beyaz eşyalarınızı da bütçenize uygun alırsınız. Gerekirse, sende işe gir..
Kısa vadeli, değil. Uzun vadeli düşün.. Bugünün, yarını da var.. Yarın bir gün çocuğun olur. Ne birikim yapabilirsin, ne de çalışabilirsin.

Altınlar çok çok Elli bin lira eder tahminimce, ki o bile zor. Hangi şehirde olursa olsun gecekondu değilse 100 bin liranın altında ev yoktur tahminimce. Üstünü nasıl yapacaklar? Kredi çektiler diyelim hem kredi hem eşya borcu 1500 liradan ne kalacak geriye?
Konu sahibi çalışırsa bir derece ama onun dışında imkansız değil mi?

Bu çok farklı olgu gerçektende.. Evimize hatrı sayılır bir para giriyor.. Eşimin kendi işi.. Ha geçinemiyoruz diyemem ama birikim de yapmıyoruz.. Yiyoruz içiyoruz geziyoruz benim hayat anlayışım bu.. Kiram yok, faturam yok, kredi borcum yok, kredi kartımız bile yok bizim :D

Gıdadan kısılmaz hele ki evde çocuk varsa. Ne yapsın insanlar, çocuğa ne olduğu belirsiz merdiven altı sucuk mu yedirsinler?

Kanunen borç kişiseldir, çocuğunuza isteseniz de borç devredemezsiniz.
Merdiven altı sucuk mu yedir diyorum bi yazdıklarıma bakar mısın. Kusura bakma bana göre sucuk pastırma sosis salam gibi ürünlerin kahvaltıda olması ve sürekli yenmesi garip geliyor. Arada yenir ama çocuğu öyle alıştırmak çocuğu bencil yetiştirmek bence. Zeytin peynir reçel yumurta zaten yeterli geliyor. Hem o en ünlü saydığımız msrkalar bile ne kadar kimyasal kanserojen ürün koyuyor içlerine. O markalar çok mu masum canım ablam. :) kendi gözünle görüyo musun yaptıklarını. Son zamanlarda sağlık sorunları kanser filan niye arttı. Kendimiz yapmayıp hep hazır kullandığımız için. Kanunen demişsin ama bu ülkede kanun ne kadar uygulanıyor :)

+1 en azından şimdilik kendinize yetecek büyüklükte 1+1 gibi bi eve çıkıp ilk başta spotçularda iyi durumda koltuk takımı filan alırım çamaşır ve bulaşık makinesini ikinci el kullanamıyorum kişisel tercih sebebim yani bu durum. Yani bazı eşyalarınızı öyle uygun yolla alabilirsiniz. Fatura desen onu zamanla nasıl düşüreceğini kendin öğrenirsin. :) yermek için demiyorum bunu hani illaki bi düşürme politikanız olacak neler yapabiliriz diye.

Altınlar çok çok Elli bin lira eder tahminimce, ki o bile zor. Hangi şehirde olursa olsun gecekondu değilse 100 bin liranın altında ev yoktur tahminimce. Üstünü nasıl yapacaklar? Kredi çektiler diyelim hem kredi hem eşya borcu 1500 liradan ne kalacak geriye?
Şehirden şehire değişiyor fiyatlar ama dediğin gibi şuan kendi ekonomik özgürlükleri ne yönde tam bilgi verse belki daha çok yardımcı olacağız :)

Merdiven altı sucuk mu yedir diyorum bi yazdıklarıma bakar mısın. Kusura bakma bana göre sucuk pastırma sosis salam gibi ürünlerin kahvaltıda olması ve sürekli yenmesi garip geliyor. Arada yenir ama çocuğu öyle alıştırmak çocuğu bencil yetiştirmek bence. Zeytin peynir reçel yumurta zaten yeterli geliyor. Hem o en ünlü saydığımız msrkalar bile ne kadar kimyasal kanserojen ürün koyuyor içlerine. O markalar çok mu masum canım ablam. :) kendi gözünle görüyo musun yaptıklarını. Son zamanlarda sağlık sorunları kanser filan niye arttı. Kendimiz yapmayıp hep hazır kullandığımız için. Kanunen demişsin ama bu ülkede kanun ne kadar uygulanıyor :)

İsteyen çocuğunu istediği gibi besler. Elalemin çocuğuna ne yedirdiginden sana ne? Sinir oldum bak şimdi. Milletin harcaması seni neden geriyor, senin lokmanı mı yiyorlar? Sakin sakin yazıyorum ama taktın sucuğa.. Ayıp yahu...

Hiç bir banka bir çocuğa ölen babanızın kredi kartı borcunu, kredi borcunu ödeyin diye gelmez, gelemez. O borçların tamamı sigortalıdır. Kişi ölünce karşılanır ordan. Hadi kanun bilmiyorsun da söylenene neden inanmiyorsun?

Mesajımda da belirttiğim gibi, konu sahibinin elini taşın altına koyacak. Ve çalışacak. Zaten kiraya da çıksa, 500-600 lira kira ödeyecek. Geriye ne kalıyor ki. Tamam bugün geçinir o parayla. Ama yarın bir gün çocukları olduğunda çok zorluk çekerler.. El kadar bebe, masrafı ne olur ki, diyorsun. Ama bebek hakketten çok masraflı. Kendinden kısıyorsun da, evladından kısamıyorsun.

Dediğim gibi; kısa vadeli değil de, uzun vadeli düşünmesi gerek. İlk zamanlar cefa çeker. Ama ileri de mükafatını görür. Ama tabi kendi bilir. Onun hayatı.. Onun seçimi..

Biz sadece önerimizi sunuyoruz..

Ben bunun tercih oldugunu dusunuyorum. etrafimda da bu dusuncemi destekleyen ornekler var. ne kadar gelir olursa o kadar gider lafi bence bahane yani ☺
Çok basit bir örnek vereyim sadece.
Geliri ayda 3bin olan bir aile, kendisine uygun maksimum 300 bin liralık ev amayı hedeflerken, aylık 10bin kazancı olan aile 800 bin 1milyon arası bir ev almayı hedefliyor.
Bu evlerin içeriğinden, eşyasından öte; sadece aidatı bile aynı olabilir mi?
Birinin 100-150 tl, birinin 500 tl aidatı oluyor.
Gelen gidiyor dememdeki kasıt bu.

Back