Etrafımda çalışmayan az kadın var. Bunlardan biri çok iyi bir okuldan, iyi bir bölümden mezun, hatta yüksek lisansı da var. Eşinin işi nedeniyle uzun süre yurtdışında kaldılar, o arada iki çocukları oldu, arkadaşım önemli bir hastalık atlattı derken 7-8 senedir evde. Ama onu küçümsemek aklımın ucundan bile geçmez. Kimsenin de ona aman evde koca parası yiyorsun dediğini sanmam. Çünkü evde ve çocuklu olmasına rağmen tek uğraşı ve gündemi temizlik, yemek, çocuk bakımı, ev gezmesi, pasta börek tarifleri filan değil. Kendisiyle muhabbet etmekten gayet keyif alıyorum.
Kitap okur, tiyatroya, konsere gider, finansal okur yazarlığı çok iyidir, gündemi takip eder, çocuklarını kültürel aktivitelere götürür, ilginç belgeseller güzel diziler izler vs vs. Belki sevmediği bir işte, ekonomik koşullar yüzünden, çok da iyi olmayan şartlarda çalışan bir kadın; arkadaşımı tanısa oh evde ne güzel boş boş yatıyor/kocasının parası var yiyor diyecek.
Başka bir örnek daha var etrafımda çalışmayan, yükseköğrenim görmemiş. Bütün dünyası ev işleri, çocuk bakımı olmuş. Bir sürü komşusu var, çok sosyal biri ve sürekli misafirlik, gitme gelme modunda. Kitap okumaz, dizi izlemez, bir hobisi yok. Bana göre pek çekici olmayan bir hayat tarzı var
Bu kişiyle de elbette iletişim kurarım bir yere kadar muhabbet ederim bir araya geldikçe. Sonuçta ev işi, çocuk bakımı çoğumuzun ortak konusu. Ama özellikle bir araya gelmeye çalışmam, bir yerden sonra konuşacak konu kalmaz, kafa yapılarımız uymaz.
Benim bu kişiyle arama mesafe koymam ve sığ biri olduğunu düşünmem onun çalışmaması kaynaklı değil. Tam aksine kendisinin alttan alta beni 'yeterince iyi ev hanımı' olarak görmediğini belli etmesi, çocuğum olduktan sonra dozu artırması ve ben işe dönerken beni zorbalaması oldu.
Yani şunu demek istiyorum. Hadsiz olmanın, karşıdaki insanı kendince küçük görmenin, sacma sapan yorumlar yapmanın, kiskanmanin/hasetlenmenin çalışmakla veya çalışmamakla ilgisi yok. Kişinin karakteriyle ilgisi var. Etrafınızda herhangi bir şey yüzünden - bu çalışmak/çalışmamak, çocuklu/çok çocuklu/çocuksuz olmak, zayıf/kilolu olmak, evli/bekar olmak olabilir- sizi kötü hissettiren, yargılayan, seçimlerinize saygı göstermeyen kim varsa mesafe koyun. Oh oldu bitti.