• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Ev işlerinde pratik olmanın yolu nedir yardım

Elim çok hızlıdır.
Hele yemek de maşallah diyeyim siz de deyin 4 çeşit yemeği hemen hazırlar koyarım milletin önüne. Buzlukta sürekli haşlanmış nohut fasülye mercimek ve yemeklik sebze etim kırmam vardir... Hatta kurabiye hamuru, börek, mozaik pasta vs de bulunur.
Temizlikte de planlı giderim.
Evin en dip odasından başlarım bu benim evim için Yatak odası oluyor. Böylece ayak basilmaz. Temiqleye temizleye kapıya kadar gelirim.
Once bütün daginikliklari toplarım hızlıca.
Sonra kovaya yer silme suyunu hazırlar belime de toz bezini sıkıştırıyorum. Toz alma suyunu da cebime asıyorum fisfis yerinden.
Once odanın camlqrini açar bir güzel sururum sonra toz alır camları kapatıp yerleri silerim.
Tek tek odaları bu şekilde bitirip. En son banyoyu süpürup siliyorum.
Bir de temislik günü sabah kalkar kalkmaz tuvaletteki işim bitince lavaboyu ve klozet çamaşır suyu ile temizleyip çamaşırları makinaya atıyorum. 5 dk falan sürüyor....
Ben odaları temsileyene kadar makina bitiriyor çamaşırları asip duşa giriyorum. Duşta da çıkarken duşa kabini temizliyirum.
200 metre kare evi 2 saatte pırıl pırıl yapıyorum haftada 1 😬😬😬

Buharlı makine olarak ne kullanıyorsunuz? Konu ile alakasız tabi ama 🙈
Alf'in buharlı makinası biraz düşük ama şimdilik idare ediyor..
En güzeli karcher ilerde ondan almayı düşünüyorum..
Ugrastirici ama deterjansiz süper hijyen sağladığı icin uğraşmaya değer bence.. Hele ki şu dönemde sıcaklık ile tüm mikropları öldürüyor..

Ben genel olarak pratik biriyim ama dilerken süpürürken detaylarda boguluyorum adeta. Anne olaar çok pratii bence. Mecbur dar zamanda iş yapmak zorunda kaliyosun. Bir de yemek benim de çok vaktimi aliyordu ama simdi 2 saate zor bile olsa 3 ceşit yemek rahat sığıyor ki genelde 1 saat ayırırım pek zor yemek kültürümüz yok. 🤷🏻‍♀️

Yarım yamalak yapıyordur.
Halı kaldırmadan süpürme silme tabi 1buçuk saatte biter, fazla bile.
Ama işin detayına girdikçe süre uzar, bence gayet iyisiniz süre bazında.

Ben yemekte pratik bir insanım çünkü sistemi biliyorum.
3 yemek yapacaksam, ana yemekle başlarım, onun malzemeleri hazırlanırken çorba suyu kaynar falan derken 2 tencerenin de aynı anda ağzı kapanır.
Yani birini bitirip diğerine başlanmaz yemekte, ısınma, kavrulma, doğranma gibi işlemler göz önünde bulundurularak hurra girişilir ve 1 saat ayırarak pişme süresi hariç 3 4 çeşit çıkar.

Ben yıllardır yemek yaptığım için elim hızlıdır.
Yaptığım yemeğe bağlı tabi 3 çeşit yemek bazen 1 saatimi almaz Mesela yorgunum diyelim tavuk sote pilav tarhana yapicm kolay menü 1 saatimi almaz yemek pişerken mutfağı toplarim. Çok dağıtmam.
Temizlikte esimden yardım alırım. Çamaşırı o asar kendi kıyafetlerini katlar yerleştirir. Evi süpürür. Yaptıkça elin alışır ben neredeyse 10 yıldır yemek yapıyorum. Menüleri kafamda oluştururum.Temizlik de oyle. Yaptıkça pratiklesirsin. Mesela banyoya girer duş alır oraları temizlemeden çıkmam.
Peki yemek yaparken genelde tüm malzemeleri aynı anda mı ocağa koyarsınız yoksa tek tek mi ?

Elim hızlıdır. Buna rağmen üşenirim.
Yavaş olsaydım korkunç olurdu her şey :)

Her işin sırasını belirleyince, küçük ama oyalayan şeyleri vaktinde aradan
çıkarınca hızlı oluyor aslında.

1 saatte 3 çeşit yemek yapabilirim. Ortalığı dağıtıyorum ama ya da bir sakarlık yapıyorum kesin :D

2 saatte toz al, sil süpür, eğer balkon yıkama falan işin içine girerse olur 3 saat :(

Pratik—tim.
ta ki hamileliğe kadar. hamilelikten önce süpürme, paspas, toz alma, mutfak banyo temizleme işini yaptığım saatte şimdi sadece süpürüyorum. kendimden çok sıkıldım....

1 saate sil şupur koltuk vs çekerek, toz al lavabo klozet biter rahatca. 120 M2 evim. Yemek konusunda pratigimdir 3 çeşit yemeği yapmam yarım saat falandır herhalde pisme süresi hariç tabi. Ama iş yaparken planliyimdir oyalanmayi sevmem

Yemekleri kendi tercihinize göre menü şeklinde hazırlayın. Mesela domatesli şehriyeli tavuk suyuna çorba, bulgur köftesi ve yoğurtlu tavuk salatası benim en sevdiğim menümdür. Bunları birlikte yapmaya o kadar alıştım ki bir yemek pişerken ötekiyle ilgileniyorum, boş durduğum an olmadan hepsini aynı anda pişiriyorum yarım saat kırk beş dakikamı alıyor bu menü. İlk yaptığımda 1.5 saati geçmişti. Böyle böyle birlikte yapmaya alışırsanız biri pişerken ötekini hazırlarsınız.

Ev işi konusunda evim küçük. 1+1, tamamını süpürmem 15 dakikamı almaz. Ama iş yaparsam oyalana oyalana yaparım. Müzik dinleyerek ya da dizi izleyerek. O yüzden uzar. Bir de erteleme huyum var hep. Oturup KK’da gezinirim işin ortasında. Ertesi güne kalır vs. Bu huyumu yenemedim.

Alf'in buharlı makinası biraz düşük ama şimdilik idare ediyor..
En güzeli karcher ilerde ondan almayı düşünüyorum..
Ugrastirici ama deterjansiz süper hijyen sağladığı icin uğraşmaya değer bence.. Hele ki şu dönemde sıcaklık ile tüm mikropları öldürüyor..
Bende karcher mi Die soeucaktım onlardan almak istiyorum. Çok tşk ederim =)

Konuyu hortlatıyorum. Başlık açmaya niyetliydim hazıra kondum. 10 aylık bebekle sıfır binada oturuyorum istiyorum ki ev sürekli temiz olsun toplu olsun. Hadi topluyu geçtim mümkün değil heryer oyuncak ama ev büyük bütün evi 1 günde bitirmem mümkün değil. Eşim bebeğe bakıyo. Ama yarım saat temizlik yap 20 dk bebeğe git kısır döngüsüyle iş asla bitmiyor. O yüzden de bi yer temizleniyo ve tüm ev temizlenene kadar ilk temizlenen yer gene kirleniyo. Aslında ağır da değildir elim ama yok yetişemiyorum. Eşim de dağınık bebek de 🙄

Benimde elim yavaş bi işi yaparken diğer yere atlarım iş kalır öyle ama akşam iş yapmayı daha çok severim daha kolay yaparım çünkü ayak altında oyalayacak kimse olmuyor bide evi toplu tutarsan iş kolay olur bu bnm evde 2 sıpamla hiç mümkün değil o yüzden de ev işim olmuyor benim
Diğer yandan yemek konusunda pratik bir insanım hep göz kararı yaparım tuttururum yemek yapmayı severim 2 saatte 4 çeşit yemek çıkarırım ama benden de pasta börek çıkmaz asla tutturamam
Bende bi yerden bi yere çok atlarım bi düzen oluşturamıyorum

Ben açıkçası her yeri her gün temizleyen birisi değilim
Ama çoğu zaman yemek hazır olduğunda mutfağım da tertemiz olur çünkü yemek yaparken boş boş durmak yerine çöpleri atar elimin önündekileri yıkarım tezgahı silerim.
O şekilde temiz bir mutfak kalınca yemekten sonraki bulaşıklar da çok az olduğundan onları da yıkar kaldırırım. Zaten az diye insanın gözüne gelmiyor.
Yemek yaparken de bütün yemekleri tek tek pişirmeye kalkarsanız oradan çıkamazsınız.
Ama mesela sulu yemek yapıyorsam onu pişmeye bıraktığımda oturmaya ya da temizlik yapmaya vaktim kalıyor. Eşimin gelmesine yakın birde pilav yapıyorum hem temizlik hem yemek hallolmuş oluyor.

Evim çok büyük değil ama ilk kapsamlı temizlik yaptığımda 3 4 saat sürmüştü belki daha fazlasıydı.
Şimdi hepsini tek bir güne sığdırmak yerine parçalara bölüyorum.
Mutfağımda boş alan olmadığı için orayı sadece gırgırladığım günler olur. O da yeterli oluyor. Haftada 1 kere yine evi komple makineye alırım tabi ya da 2 kere de olabiliyor.
Eve de bağlı bu tarz şeyler. Benim pek oyalayacak eşyam olmadığı için kısa
sürüyor genelde.
Ama arkadaşlardan birinin de dediği gibi vitrinim olsa o vitrinin kapağını açasım gelmezdi 😂

Ben de akşam uyumadan ortalığı toplarım mutlaka.
Sabah kalktığımda da teker teker odaları gezer yapmam gerekenleri halleder bitiririm.
Bu şekilde yaptığımdan beri temizliği de sever oldum.

Back
X