Doğum izninizin sonuna kadar sizi işten çıkaramazlar. Yani güncel bir değişiklik olmadıysa böyleydi. Bebeğinize bakabildiğiniz kadar uzun bakın koşullar elverdiği kadar yanında olmanız daha iyi.
işten çıkartılamaz diye bir şey yok
isterse çıkartır
ha gebe diye çıkarıyorum demez tabii ki şirket küçülmeye gidiyor der, performansı düşük der, departmanı kapatıyorum der, karım düşük bu sene der, holding bünyesinde kaydırma yapcam der
der de der
normalde gebe kadın çıkartılırsa işe iade davası hakkı olur da onun için işyerinde 30+ kişinin çalışması gerekiyor (ve başka şartlar da var belli kıdem filan, diye biliyoum) burada 5 kişi çalışıyormuş, diğer şartları karşılıyorsa bile kişiden olmuyor, yani o iade davasının açamaz
hukuken adı nedir bilmiyorum iade değil ama tazminat talep edebilir muhtemelen "beni gebe diye çıkarttılar, gösterdikleri sebepler uydurma" (kanıtlayacak tabii) "ayrımcılık" yapılıyor diyebilir. yasada bunun adı "ayrımcılık" diye geçiyor diye biliyorum. tam yasal prosedürü bilemem.
neyse kısacası
"işten çıkartamaz" diye bişey yok özel sektörde herkes herkesi istediği gibi, istediği anda çıkartır.
gerekirse tazminatını öder, yine çıkarır. arabuluculuk, sonra da mahkemelik olursun, evet, ama çıkartır mı çıkartır.
toplu iş sözleşmeleri olan sendikalı kişileri toplu toplu madde 46 ile çıkartıyorlar yahu, topluca silahlı soygun yapmış sanki adamlar gibi, şaka mısınız? çıkartamaz diyenler, neyin kafasını yaşıyor anlamadım.
ha ama iyi düşünelim, neden çıkartmak istesinler? bile isteye, özel olarak kadın düşmanlığı yapan bir yer değilse şayet yetişmiş elemanını çıkartmak istemez. çıkartmayacaktır diye düşünmek istiyorum açıkçası.
çıkartamaz diye bişey yok ama çıkartmayacaktır diye umalım.
Doğum izni bitene kadar işten çıkarılmaz söz konusu değil. Ama şahsi fikrim bu kadar erken ben olsam söylemezdim 3-4 aylık olsun o zaman ufaktan söylersiniz. Doğum izni sonrası ücretsiz izinde sizi işten çıkaramazlar hatta yeni yasa geliyor bir inceleyin yürürlüğe girdi mi bilmiyorum ama 2 yıl kadar yarım gün çalışma geliyor. Onları takip edin henüz yeni sisteme girecek sizi kapsayabilir.
2 yıla kadar bir kısmi çalışma gelmişliği geleceği filan yok
1. doğum için kısmı çalışma süresi zaten var, ve 60 gün
yani 2 ay (yasa bu: istekleri halinde birinci doğumda altmış gün, ikinci doğumda yüz yirmi gün, sonraki doğumlarda ise yüz seksen gün süreyle haftalık çalışma süresinin yarısı kadar ücretsiz izin verilir. )
sadece bu izni istediğin zaman kullanabilme şansın var çocuk okula başlayana kadar istersen gidip ben kısmı çalışmak istiyorum diyebiliyorsun.
bu yasa 10 senedir var zaten şu anda da talep edebilir 2 ay yarım çalışır
ama ne işine yarar bilmiyorum çünkü zaten süt izni olarak 1.5 saat izni olacak 6 aydan sonra işe döndüğünde, ve onun parasını alacak. yarım gün çalışma yaparsa süt izni hakkı yok. günde 4 saat çalışıp, kalan 4 saati için hiç para almamış olacak...
fakat işin yarım çalışmaya uygun bir iş olması gerekiyor --ki yüksek ihtimalle öyledir sağlık kuruluşu, mevsimlik işçi ve sanayideki fabrika değilse yarım gün iznini vermek zorunda işveren...
kısacası
yasaları kimse bilmiyor benim anladığım kadarıyla. avukat değilim bişey değilim ama neye göre "2 sene" filan deniyor neye göre "çıkaramaz" deniyor hakikaten şaşkınlık içinde okuyorum bazen buraları.