Ben geçen sene krediye girdim hatta 18 ay oldu sanırım ödemelerim. Toplam 53 aydı. 3 sene kaldı.
Maaşımdan fazla ödüyorum, ek ödemelere ve kira gelirime güvenerek. Garantisi var mı ? Yok.
Ama hayatta hiç bir şeyin garantisi yok.
Serbest çalışıp kendi işyeri olan ve ayda 20 bin kazananın garantisi var mı? Yok. Her an iflas edebilir.
Devlet memurunun garantisi var mı? Ben şu an devlet memuruyum, yarın bir kaza geçirsem, engelli kalsam, malüliyet maaşı alırım ki şu an aldığımın yanında kuş kadar kalır. Sağlığım yerinde olup para kazanacağımın garantisi yok.
O yüzden Ya Allah deyip bir yerden başlamak lazım.
ELBETTE ki kredi ödemeyen halimle kıyaslayınca para harcarken daha çok düşünüyorum.
Örneğin kendime daha az kıyafet alıyorum. Eksikliğini hissediyor muyum peki? Sahip olacağım evin ve kira gelirini düşünüce, bundan 5 sene sonra kızım benden marka ayakkabı istediği zaman rahat rahat alabileceğimi düşünüce hiç bir eksiklik hissetmiyorum.
Örneğin dün akşam evde yemek yoktu, hadi dışarıya gidip yiyelim diye düşündüm, sonra dedim en azından 70-80 tl gidecek. Boşver. Kredi ödemeseydim o anda kapıdaydım. Kalktım yemek yaptım. Bazen kalkıp tost yapıyorum. Hiç mi dışarıda yemiyoruz, tabi ki yiyoruz. Ama bu ay okullar açıldı, kitap kıyafet vs dengeyi kuramadım. Çocuklarımı sinemaya bu ay değil de önümüzdeki ay götürürüm mesela.
Yani eskisi gibi harcayayım ama evim de olsun olmuyor. Yoksa ev sahibi olmak mümkün olmazdı. Eskiden insanlar emekli olunca ev sahibi olabilirdi, şimdi gencecik yeni evliler ev sahibi oluyor. Onlar yapıyorsa siz de yaparsınız üzülmeyin.
Son bir not: 40 yaşındayım ama hayatımda hiç emlak fiyatlarının düştüğünü görmedim. Seçimden önce de yüksek olup seçimden sonra düşen ev görmedim. Faizler düşer büyük ihtimal, o zaman da yeniden yapılandırırsınız.