• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

ev alamıyoruz, araba alamıyoruz, tasarruflar ne işe yarayacak?

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Bir evimiz var,araç yok ve bir çocuğumuz var, vakti zamanında aldık evimizi kalan kazancımızla yiyip içip geziyoruz, eve bazen birşeyler alıyoruz yada dekorasyon yapıyoruz ,yatırım amaçlı bir birikimimiz yok bu dünya 3 günlük yatırım yapacağız diye niye hayatı es geçelim ki.
Hanımefendi siz eviniz olduğu için rahatsınız zaten. Burada konu sahibi diyor ki evde alamıyoruz arabada. Hiç birseyi yok yani. Evi olsa o da düşünmeyecek sizin gibi geleni harcayacak.

Biraz çevre lazım tabii. Etrafınıza sorabilirsiniz. Veya internetteki platformlardan satabilirsiniz. Bir arkadaşım bu şekilde her yurt dışı tatilini neredeyse bedavaya getiriyor. Ama o hep iphone alıyordu kayıt ücretleri artana kadar. Şimdi hayal oldu.
yani mesela ben almam kimseden (elden) macbook veya iphone
kutusu açılmamış da olsa garantisi yok. ancak uygun fiyat vermesi lazım -e o zaman da satan bundan ne kar edecek?

ama demek ki böyle satılan ürünleri de alan var.

ben mesela şu anda yurtdışındayım
macbook satabileceğimi bilsem getiririm ama satabilecek bir çevrem yok çünkü bildiğim herkes gidip tekno marketten karta taksitle alıyor, kalanlar da zaten kendisi gider y.dışından alır :D

kutusu açılmamış da olsa garantisi yok. ancak uygun fiyat vermesi lazım -e o zaman da satan bundan ne kar edecek?

macbook satabileceğimi bilsem getiririm ama satabilecek bir çevrem yok çünkü bildiğim herkes gidip tekno marketten karta taksitle alıyor, kalanlar da zaten kendisi gider y.dışından alır :KK70:
Şöyle ki mayıs ayında 14 bin tl ile getirtmiş olduğumuz robot süpürgenin şuan güncel fiyatı 30 bin tl.
Hadi mayısı baz almayalım, haziranı alalım o zaman da 22 idi.
Ayrıca garantileri ve faturaları var ürünlerin.
Siz istemezsiniz o ayrı ama ikinci el sitelerinde kapışılıyor.
Bunların ticareti şuan sosyal medyayı kasıp kavuruyor binbir türü mevcut, bir de üstüne tax free aldığınız için karı git gide artıyor.
Bavul ticareti çok revaçta😂

ya bi konfor yok ki
napacaksın o kadar küçük yerde
illa ki ekonomi bi yerde düzelme sürecine girecek, girmek zorunda
ama bunun için hala daha 2 sene falan zamana ihtiyacı var bence
herkesin neden arsa dediğini ben de anlamadım
200 bin birikimimi üzerine bankanın verdiği 100 bin krediyle birleştirsem bile alamıyorum
milyonluk arsayı nasıl alayım
Eskiden kıyıda köşede ucuz arsa vardı artık maalesef yok. Alım gücümüz bitti. Ne yapmalıyız bilmiyorum. Bir de ülkemizden inanılmaz yabancı emlak alıyor. Zaten bizde de 100 milyonluk nüfus var. Konuta aşırı talep var. Ekonomi düzelecek ama o evlerin arsaların fiyatı düşmeyecek. Nasıl alacağız o problem.. benimde arabam yok en ucuz sıfır araba 700 bin oldu. İleride umarım hepimizin başımızı sokacak bir evimiz olur. Umarım ileride ucuz kredi dönemi tekrar gelir.

Genel piyasa böyle ama fiyatları biraz yüksek tuttuğunuz için ulaşması daha zor geliyor bence.

Tiny house piyasası genel olarak 600-750 bin tl bandında çünkü şu anda. Tamam o da aşırı ucuz demiyorum ama daha da yüksekmiş gibi değerlendirmek hedefi gözünüzde buyutmenize sebep olur.

Ev fiyatları da nereden bahsedildiğine göre değişir. 1 milyonun altında 1+1 leri hala sarı sitede görebilirsiniz gibi gibi.
Evet sarı siteye arada bakmak lazım. Ama kredilerin açılmasına bence daha var. Bir de kredi verilse bile faizler çok yüksek. Konut için 0.90 kredi oranı umarim bir daha olur. Gerçi olursa herkes konuta saldıracak, konut talebi çok olacak bu da ev fiyatlarını gene arttıracak..

macbook satabileceğimi bilsem getiririm ama satabilecek bir çevrem yok çünkü bildiğim herkes gidip tekno marketten karta taksitle alıyor, kalanlar da zaten kendisi gider y.dışından alır :KK70:

Şöyle ki şu anda son model macbook pro Türkiye'de 160 bin liradan fazla. Ama yurtdışında 2500 euro yaklaşık. Halihazırda vizeniz filan varsa tabii ki dışarıdan kendiniz almanız mantıklı. Ama vizesi olmayan biri için yurtdışına giden birinin hem de daha uygun fiyatla satması çok avantajlı. İki katından daha pahalı Türkiye'de.

Elinizdekiyle arsa alın çok ciddiyim bakın geçen sene 16 bin lira idi almadık aynı yer bu sene 200 bin aldık :KK43:
Emlakçılar diyor ki ne dolar ne Euro ne altın yani arsa kadar fırlayan yok depremde etkili olmuş olabilir mesela 250 m arsayı 200 bina aldık bir artı bir ev yaptırmak niyetiyle hobi evi gibi tavsiye ederim arsa en iyi yatirim
Hayırlı olsun aldığınız arsa.bizde düşünüyoruz ama bir türlü cesaret edemiyoruz.imarli arsa olanlar zaten dünya para.niteligi bahçe tarla olanlara da küçük bungalov yada prefaberik yapılır deniliyor ama nedir ne değildir yasal olarak doğrumu bilmiyoruz.siz nasıl aldınız acaba,durumu nedir arsanın.neye bakmak gerekir neyi tavsiye edersiniz?

Hayırlı olsun aldığınız arsa.bizde düşünüyoruz ama bir türlü cesaret edemiyoruz.imarli arsa olanlar zaten dünya para.niteligi bahçe tarla olanlara da küçük bungalov yada prefaberik yapılır deniliyor ama nedir ne değildir yasal olarak doğrumu bilmiyoruz.siz nasıl aldınız acaba,durumu nedir arsanın.neye bakmak gerekir neyi tavsiye edersiniz?
İnanın hiç bir bilgim yok kızkardeşimin önderliğinde oldu o çok iyi anlıyor çevrenizde bu konuda güvenilir kimse varsa tavsiyelerini dinleyin derim

İkinci el sitelerinde yeni etiketli ve garantili faturalı olarak satıyorsunuz.
garantili satıyorsunuz tamam da garanti, fatura kesildiği tarihten itibaren başlar.
şimdi x ürünü aldım diyelim ki, 6 ay sonra fiyatı yükselince satmaya karar verdim
alan kişinin garantisinden 6 ay eksilmiş olacak
fiyatlandırmayı etkileyen bir durum bence
yani böyle bişey yapsam ürünü kullanmadığım halde
ikinci el olarak satmak zorundayım
garanti açısından gol yenmiş oluyor bence

ha bu ürünler için şunu yapanlar var
merak ettiği ürünü alıyor adam, biraz kullanıyor
ürünü deneyimlemiş oluyor
aradan geçen zamanda enflasyon etkisiyle ürünün sıfırına zam geldiği için
kendi kullandığı ürünü 2. el piyasasında aldığı fiyata satabiliyor
zarar etmemiş oluyor, kullandığı da yanına kar kalıyor

ben de almadım şimdiye kadar, almam da
yurt dışından zaten garanti ayrı bi olay
bildiğim kadarıyla garantisi hiç olmuyor ürünlerin
böyle pahalı elektronik aleti de garantisiz alan bana göre enayidir
veya çok daha ucuza alması lazım mantıklı bi alışveriş yapmış olması için
elektronik zaten şans işi bi de garantinin olmaması veya eksik olması
dezavantaj

ha alan var mı var mesela adamın şirketine lazım, personele verecek
veya sadece belirli işleri yapmak için lazım
onlar alıyor

Biriktirmekten ziyade artık bu duzen de harcamak daha mantıklı oldu borçla harçla al ama yükselmeden al devrindeyiz halk fakirleşti yani borç bitiyor birsekilde.
bilmiyorum ya şu devirde tek maaşla büyük krediye girmek de risk
100 bin kredi alsam 12 ay vadeyle, aylık ödemesi 9 bin oluyor
1 sene boyunca 9 bin oraya bağlamam lazım, mesela yani
en iyi ihtimalle 2024 maaş zamlarına göre bile hesaplasak
2024'te maaşımın yarısı krediye gitmiş olacak
e alım gücü düştükçe düşüyor, elime kalan yarı maaşım da eriyecek
ay o zaman nasıl geçinicem :D
valla bunları düşündükçe bi tatile kaçıp 30 bin lira harcayasım geliyor
para olsa dert, olmasa dert :)

İyi de o zaman herkes daha düşük fiyatlı olsun diye öyle alıyor nasıl kar edilcek hiç anlamadım.Garantisiz ürün aldım sırf daha uygun diye.😂
ben de anlamadım :D
bazı şeyleri garantisiz alabiliriz ama ben bilgisayar ve telefonu asla garantisiz almam mesela

Şöyle ki mayıs ayında 14 bin tl ile getirtmiş olduğumuz robot süpürgenin şuan güncel fiyatı 30 bin tl.
Hadi mayısı baz almayalım, haziranı alalım o zaman da 22 idi.
Ayrıca garantileri ve faturaları var ürünlerin.
Siz istemezsiniz o ayrı ama ikinci el sitelerinde kapışılıyor.
Bunların ticareti şuan sosyal medyayı kasıp kavuruyor binbir türü mevcut, bir de üstüne tax free aldığınız için karı git gide artıyor.
Bavul ticareti çok revaçta😂
ben de kardeşime fissler filan getirdim

buradan 10 bine aldım orada 20 binden fazlaydı

güneş kremi filan ben kore ürünü kullanıyorum tr fiyatı 2 katı buraya göre (tr'ye kozmetik ürünleri ülke dışından isteyemiyorsuz malum yasak, tr mağazalarda da çok fahiş fiyatları) ve kozmetikler yer ve kilo tutmuyor fazla.

ama mesela dyson baktım (almanyadayım) pek bir fiyat farkı yoktu tr ile arada

dediğim gibi mesela dyson robot süpürgede ben fark göremedim. mutfak eşyalarında fark var daha çok. mesela hamur makineleri tr ile yarı yarıya burada çoğu model. ama koca makine onu getirmem için bavulum olmaması lazım. ancak boş geldiğim bir zaman olabilir. (ki düşünüyorum zaten fakat kar etmek için değil benim ailem kalabalık her seferinde ben anca kendimize birşeyler getiriyorum)

başkasına getirtsem ona komisyon vercem, onun boş geliyor olması lazım, bir de o farka değecek kadar bir fark olması lazım

tax free olması için de burada oturumu olmayan tr'den kısa süreli vizeyle gelmiş biri olmalı getiren kişi öyle olup kendisi almayıp size getiren hayırsever kim merak ettim :D

Ya araba alın değerleniyor motor alın değerleniyor diyenlere nedense çok güldüm… Değerlenmiyor arkadaşlar o arabalar motorlar falan… Siz yine bir kaç zaman sonra o parayla bundan önceki aldığınız; örneğin 35k ise 6 ay sınra 45k ya da aynı şeyleri alabiliyorsunuz… sadece rakam artmış gibi görünüyor size 😂 bizim bundan 1.5 sene önce aoo lüks denen aracımız şuan evet daha yüksek fiyata satıyoruz ama paranın değeri düştü şuanda. Bu arayı kaçırıyorsunuz… Arsa evet olabilir ama uzun vadeli yatırım… Ben sizin yerinizde olsam 150-200k ile online alım satım yapıp para kazanan insanlar gibi değerlendiririm ama tabi vaktiniz olması lazım… bunu araştırmanızı öneririm becerebilirseniz, ben becereceğimi sanmadığım için denemedim. Ha beceremem derseniz de harcayın gitsin çünkü gün geçtikçe o paranız da eriyecek. 4 gün önce anneme aldığım yüz kremi dün %70 zamlanmış 😂

Hanımefendi siz eviniz olduğu için rahatsınız zaten. Burada konu sahibi diyor ki evde alamıyoruz arabada. Hiç birseyi yok yani. Evi olsa o da düşünmeyecek sizin gibi geleni harcayacak.
kesinlikle
zaten benim en azından 1 evim veya arabam olsa daha rahat bakardım geleceğe
ilk işe başladığım zamanlar bi alsam mı göz karartıp diye düşündüm
araba için yani
sonra dedim ki ya ben iş hayatında çok yeniyim, 2 sene bari çalışayım biraz daha kendime güvenim gelsin
araba işine öyle bakarım dedim
2018de işe başladım zaten 2020de pandemi oldu
sonrası malum yani çok şükür iş hayatında deneyim kazandım
şu an kendime çok daha fazla güveniyorum
ama bu boyutta ekonomik kriz olacağını nerden bileyim
bilsem o zamanlar alırdım zaten kredi çekip

yorumu yazan hanımefendi ev konusunu halletmiş zaten
kaldı ki kendisi evli
1 elin nesi var 2 elin sesi var durumu oluyor evlilerde
tek maaşla her şey daha zor
e parası için de kimseyle evlenmeyeceğime göre...
vayyy vay ben napayım :D

Elinizdekiyle arsa alın çok ciddiyim bakın geçen sene 16 bin lira idi almadık aynı yer bu sene 200 bin aldık :KK43:
Emlakçılar diyor ki ne dolar ne Euro ne altın yani arsa kadar fırlayan yok depremde etkili olmuş olabilir mesela 250 m arsayı 200 bina aldık bir artı bir ev yaptırmak niyetiyle hobi evi gibi tavsiye ederim arsa en iyi yatirim
Aynı benim kafasınız arsa al sat yapa yapa senelerdir evimi arabamı şimdi yeniden arsamı aldım üzerine de tiny house koyup kiralayacağım. Arsa kadar yatırım getiren bisey yok

Şöyle ki şu anda son model macbook pro Türkiye'de 160 bin liradan fazla. Ama yurtdışında 2500 euro yaklaşık. Halihazırda vizeniz filan varsa tabii ki dışarıdan kendiniz almanız mantıklı. Ama vizesi olmayan biri için yurtdışına giden birinin hem de daha uygun fiyatla satması çok avantajlı. İki katından daha pahalı Türkiye'de.
ben hali hazırda yurtdışındayım zaten :D

ve fakat bir şey getirip satmadım hiç

bilmiyorum ya şu devirde tek maaşla büyük krediye girmek de risk
100 bin kredi alsam 12 ay vadeyle, aylık ödemesi 9 bin oluyor
1 sene boyunca 9 bin oraya bağlamam lazım, mesela yani
en iyi ihtimalle 2024 maaş zamlarına göre bile hesaplasak
2024'te maaşımın yarısı krediye gitmiş olacak
e alım gücü düştükçe düşüyor, elime kalan yarı maaşım da eriyecek
ay o zaman nasıl geçinicem :D
valla bunları düşündükçe bi tatile kaçıp 30 bin lira harcayasım geliyor
para olsa dert, olmasa dert :)

Ek işler falan yapılabilinse yada babam hep diyor para ticarette var diye küçük küçük işler yapıp büyûtülerek belki gelir elde edilebilir ama elde ki paradan olmakta var ticaret risk işidir ve işçi sınıfı yakası fark etmez kuru maaşı ile yapılacak alincak gibi değil şuan ki dönem de.
Gün geçirmek için çalışıyor adeta bu insanlar yani alım gücü birkaç yıl önce çok daha iyiydi.
Biz 350 bin TL ev yaptırmışken 1.5 yıl içinde şuan 1.5 -2 milyon arası. İleri ki yıllar da ne olacak böyle bilmiyorum.
Ev ,araba alamadıktan sonra insanlar çalışmaktan da zevk almıyor ki Sino be...

Durum
Mesaj gönderimine kapalı.
Back