Evet güzel söylediniz fütursuzca harcama yapıyor bense tam tersi tutumlu olmaya çalıştıkça bu durum beni rahatsız ediyorx tekel y market demiş konu sahibi
tekelde bira kaç lira bilmiyorum ama marketlerde bile bomonti 75 lira filan sanıyorum
yani bu adam iş çıkışı 2 bira alıyor olsa en az 150 TL
bunu ayda 20 gün yapıyorsa 3 bin lira
ayda 15 paket sigara içiyorsa 65 x 15 bin lira gibi bir para
yine iş çıkış bakkaldan ekmek v. alırken çikolata cips ıvır zıvırı sürekli böyle bakkal büfe tarzı yerlerden alıyorsa markette 10 lira olan oralarda 15, 20 lira oluyor
en basiti pet şişe su, a101de 3 liraya da var ama büfelerde 10 lira. abimiz yanına almayıp aklına eseni estiği yerden alıyorsa günlük böyle 200 300 harcar sürekli
bu da "ne aldığı hakkkında hiç fikrim yok" denilen ayda 5-6 bin lira yapar. buralarda 1-2 maçlık küçük kuponlar da yapıyor olabilir tabi. adam kuruyemiş gibi lüks (!) zevklere sahipse zaten 2 kerede 5 bin lira harcar, orası ayrı.
arada arkadaşlarıyla filan da çıkıyorsa, kahve ya da maç izlemek için ya da her neyse işte. haftada 1 olsa 300-400 liradan az ödenmiyor, o da ayda 2 binden az yapmaz.
ne biliyim ben görüyorum koca koca adamları çiğköfteci görse oaraya giriyor, bardak mısırcı görse ona gidiyor, ne görse alıyor. ki bunlar çok ucuz şeyler aslında. ama ben asla tüketmem bana tuhaf geliyor. bunları çocuklar ya da öğrenciler yer gibi kodlamışım herhalde.
maaş dediği 2 kişi toplam 45 bin ise herhalde 20-25 bin civarı bir para alıyorlar ikisi de. faturalar dediği telefon, elektrik, su, doğalgaz, internet hepsi ise ben tek kişi yaşıyorum 1500 TL geliyor, evde elektrikli hiçbir şey yokken. hiç bir aboneliğim yok. kışın sadece doğalgaz 1500 geliyor, yaz için dedim.
ne biliyim berberine ayda bin lira da verebilir, alengirli berbere gidip 3 bin lira da verebilir, bilmiyoruz ki.
kısaca adam "ben evliyim, tekelden büfeden değil aylık toptan 1 yerden alıyım, abur cubur yolda gördüğümü filan almıyım, uygun yere bakayım, harcamalarıma dikkat edeyim" demesi lazım. demezse ayda 20 bin lirayı bir çirpıda harcayıverir çok da atla deve bir para değil ki.
Ne kadar ekside hesabı?Evet güzel söylediniz fütursuzca harcama yapıyor bense tam tersi tutumlu olmaya çalıştıkça bu durum beni rahatsız ediyor
Ablacım 45 bin lirayı fütursuzca harcayamazsın zaten. Tutumlu olmaya çalışırsan da yaşamazsın hayatta kalırsın. İki gün dışarı çıkayım diyemezsin, bir konsere, bir oyuna gideyim diyemezsin. Bunları yaparsan kenara atamazsın zaten. Para algılarımız arasında çok acayip bir fark var sanki.Evet güzel söylediniz fütursuzca harcama yapıyor bense tam tersi tutumlu olmaya çalıştıkça bu durum beni rahatsız ediyor
Evet araba almak istiyorum o yuzden çok sıkıyorum kendimi birikim yapmaya çalışıyorum. Eve pek bir şey almaz ben de kazandığı paradan birşey göremiyor olmaktan şikayetçiyim ve bunu düzeltmesi için defalarca konuşsam da sonuç alamadım işte buraya geldim birilerinden akıl almayaNe kadar ekside hesabı?
25 bin gibi bir maaştan bahsediyoruz. Bu adamın eve hiçbir katkısı olmuyor mu? Sadece kendi keyfine harcıyorsa sıkıntı. Ama zaten miktar çok az. Türkiye de yaşıyoruz yani bir markete öylesine girince bin liradan aşağı çıkılmıyor.
Siz mutfak giderlerinin tamamını karşılayıp bir de altın alabiliyorsanız demek ki hiç kendinize harcamıyorsunuz. Ben bu kadar sıkmayı da doğru bulmuyorum üç günlük dünya için.
Hesap dökümünde bir şeye rastlamıyorsanız bir de nakit kullanımını değerlendirin. Belki çekip başka yerlerde harcıyordur.
bakın ben hayatımda çok çok zor durumda kalmadıkça mümkün değil büfeden bakkaldan çöp bile almam. genelde kahvemi suyumu yanıma alırım mesela evden çıkarken.Evet güzel söylediniz fütursuzca harcama yapıyor bense tam tersi tutumlu olmaya çalıştıkça bu durum beni rahatsız ediyor
Öyle aktivitelerimiz olsa geziyoruz yiyoruz derim sorgulamam zaten. Araba almak için birikim yapmaya çalışıyorum evimiz çok uzak konum olarak.Ablacım 45 bin lirayı fütursuzca harcayamazsın zaten. Tutumlu olmaya çalışırsan da yaşamazsın hayatta kalırsın. İki gün dışarı çıkayım diyemezsin, bir konsere, bir oyuna gideyim diyemezsin. Bunları yaparsan kenara atamazsın zaten. Para algılarımız arasında çok acayip bir fark var sanki.
Merhaba arkadaşlar çok uzatmadan kısaca durumu özetlemek istiyorum. Biz yaklaşık 2 yıldır evliyiz ikimizde çalışıyoruz asgari ücretten fazla alıyoruz ikimizin toplam aylık 45bine yakın yapıyor gelirimiz toplamı.
Evimiz kira değil öyle kredi borcuydu falan yok ama bir türlü düzene giremiyoruz. Ben aldığım maaştan mutfak giderlerini karşılıyorum kendi ihtiyaçlarımı alıyorum üstüne para kalıyor altın yapıp kenara atmaya çalışıyorum eşimin evin faturaları dışında hiçbir gideri yok ama maaş hesabı sürekli eksi bakiyede. Parayı nereye harcıyorsun diyorum cevap veremiyor girip hesap hareketlerine bakıyorum ufak ufak harcamalar yeme içme sigara sağa sola harcama.
anlam veremiyorum her ay maaş yatıyor eksi hesabı kapanıyor yine açılıyor ben kendi kendime birikim yapıp aynı zamanda ev idare ettirmeye çalışmaktan çok yoruldum. 2 maaş alıp kira ödemeyip doğru düzgün bir birikim yapamadık 2 yılda.
eşim çok sorumsuz maaşı bana ver ortak birleştirelim hesabımızı bilelim diyorum onu da yapmıyor maaşı yatıyor ve bitiyor 5 kuruş görmüyorum dayanamıyorum artık nolur bana bir akıl verin ben ne yapabilirim?
Eşimin maaşı yattığında bana gelse ben evirir çevirir evide döndürür birikimi de yaparım ama eşimi buna ikna edemiyorum çıldırmak üzereyim tavsiyelerinizi bekliyorum.
Evet dediğiniz gibi, evlenmeden önce böyle değildi hatta o kadar gezip tozmazdık evlenicez diye para sıkardık ama ne olduysa evlenip sorumluluk bindikten sonra değiştibakın ben hayatımda çok çok zor durumda kalmadıkça mümkün değil büfeden bakkaldan çöp bile almam. genelde kahvemi suyumu yanıma alırım mesela evden çıkarken.
ama çok su içerim bazen yetmiyor
yaz günü susuz kalsam bile, en azından zincir marketlerden alırım. öyle alışmışım. prensip meselesi bu. (sizin 2 kişi kazandığınzdan fazla kazanıyorum, bu maaşla alakalı bir şey değil, bu bir hayat tarzı, harcama alışkanlığı meselesi, mesela büfeler asla fiş vermiyor ya ben başta ona gıcığım zaten.)
ama önüne geleni gördüğü yerden alan çok kişi var.
ve hep de şey derler "ya 3 lira 5 lira ne olcak ondan tasarruf mu olur?"
benim erkek arkadaşım da eşiniz gibi. ona göre hep büyük paralar önemli böyle paralar asla önemli değil. ama hiç büyük paraya ulaştığını görmüyorum bu yüzden...
ha ben evlenmiyorum bu gibi şeyler yüzünden ama siz evlisiniz.
bilmiyorum bence evlilik olcaksa "bütçe yönetimi" çok önemli....
adam konsere oyuna gidiyo olsa herhalde eşinin bunlara giden paradan haberi olurAblacım 45 bin lirayı fütursuzca harcayamazsın zaten. Tutumlu olmaya çalışırsan da yaşamazsın hayatta kalırsın. İki gün dışarı çıkayım diyemezsin, bir konsere, bir oyuna gideyim diyemezsin. Bunları yaparsan kenara atamazsın zaten. Para algılarımız arasında çok acayip bir fark var sanki.
peki öyleyse neden kendisine sorulduğu zaman cevap veremiyor bu adam?Aynı ülkede mi yaşıyoruz acaba? Evin bütün giderleri, faturalar, krediler, market vs eşimde. Ben eve gelirken ekmek yoğurt falan alıyorum, çok nadiren benzin alıyorum bu ayı hesabımda 800 lirayla kapattım. Öyle alışveriş çılgını falan da değilim. Suyunu çekiyor yani. paranın değeri varmış gibi şampanya falan diyorsunuz. Bahsedilen rakamlara 3-5 şişe alınır zaten en fazla
belki kendisini evlenene kadar sıkcam sonra rahatım diye şartladıysa, evlenince de siz almışınız zaten sorumluluğuEvet dediğiniz gibi, evlenmeden önce böyle değildi hatta o kadar gezip tozmazdık evlenicez diye para sıkardık ama ne olduysa evlenip sorumluluk bindikten sonra değişti
Yani işte olsa olsa cips çerez bir iki bira olur o bütçe ile ne fütursuz harcaması olacak.adam konsere oyuna gidiyo olsa herhalde eşinin bunlara giden paradan haberi olur
her bütçenin kendine göre füturusuzca harcaması vardır Kudra,
1 milyon kazananınki hergün nusrete gitmek altın bilmem neyli kahve içmek olur 20-25 bin kazanınki de büfeden bakkaldan gereksiz ıvır zıvır almak, işyerinde yemek çıkarken arkadaşı dedi diye yandaki pizzacıdan söylemek olur...
Ay bana kazandığım üç kuruşun hesabı sorulsa ben de sinirlenirim ya. Ne cevap vereceğini bilemez çünkü insan. E harcadım bitti işte.peki öyleyse neden kendisine sorulduğu zaman cevap veremiyor bu adam?
neden kavga çıkarıyor?
hayat pahalılığı kavga çıkarılacak bi konu değil, çekinilecek bi konu da değil?
ya işte bu bütçeyle, bir de kadın araba almak istiyor birikmesi lazm yani, bu koşullarda çerez bira cips fütürsuzluk oluyor.Yani işte olsa olsa cips çerez bir iki bira olur o bütçe ile ne fütursuz harcaması olacak.
Kadın için dedim konseri oyunu, o bütçeyle bunları bile yapmak zor bunları yapsan zaten kenara atacak bişey kalmaz diye.
ay yapmayın yahuSavurganlık, kısıtlama sebebidir. Mahkemeye verseniz maaşına el koyarsınız. Bu ciddi bir mesele.