x tekel y market demiş konu sahibi
tekelde bira kaç lira bilmiyorum ama marketlerde bile bomonti 75 lira filan sanıyorum
yani bu adam iş çıkışı 2 bira alıyor olsa en az 150 TL
bunu ayda 20 gün yapıyorsa 3 bin lira
ayda 15 paket sigara içiyorsa 65 x 15 bin lira gibi bir para
yine iş çıkış bakkaldan ekmek v. alırken çikolata cips ıvır zıvırı sürekli böyle bakkal büfe tarzı yerlerden alıyorsa markette 10 lira olan oralarda 15, 20 lira oluyor
en basiti pet şişe su, a101de 3 liraya da var ama büfelerde 10 lira. abimiz yanına almayıp aklına eseni estiği yerden alıyorsa günlük böyle 200 300 harcar sürekli
bu da "ne aldığı hakkkında hiç fikrim yok" denilen ayda 5-6 bin lira yapar. buralarda 1-2 maçlık küçük kuponlar da yapıyor olabilir tabi. adam kuruyemiş gibi lüks (!) zevklere sahipse zaten 2 kerede 5 bin lira harcar, orası ayrı.
arada arkadaşlarıyla filan da çıkıyorsa, kahve ya da maç izlemek için ya da her neyse işte. haftada 1 olsa 300-400 liradan az ödenmiyor, o da ayda 2 binden az yapmaz.
ne biliyim ben görüyorum koca koca adamları çiğköfteci görse oaraya giriyor, bardak mısırcı görse ona gidiyor, ne görse alıyor. ki bunlar çok ucuz şeyler aslında. ama ben asla tüketmem bana tuhaf geliyor. bunları çocuklar ya da öğrenciler yer gibi kodlamışım herhalde.
maaş dediği 2 kişi toplam 45 bin ise herhalde 20-25 bin civarı bir para alıyorlar ikisi de. faturalar dediği telefon, elektrik, su, doğalgaz, internet hepsi ise ben tek kişi yaşıyorum 1500 TL geliyor, evde elektrikli hiçbir şey yokken. hiç bir aboneliğim yok. kışın sadece doğalgaz 1500 geliyor, yaz için dedim.
ne biliyim berberine ayda bin lira da verebilir, alengirli berbere gidip 3 bin lira da verebilir, bilmiyoruz ki.
kısaca adam "ben evliyim, tekelden büfeden değil aylık toptan 1 yerden alıyım, abur cubur yolda gördüğümü filan almıyım, uygun yere bakayım, harcamalarıma dikkat edeyim" demesi lazım. demezse ayda 20 bin lirayı bir çirpıda harcayıverir çok da atla deve bir para değil ki.