Şizofreni değil de yalnızlık ya da fazla hırstan olabilir mi? Mesela ben de stresli iken ya da hırs yaptığımda kendi kendime konuşurum sonra farkettigimde hemen bırakırım ama elbette karşımda kimsenin olmadığını biliyorum zaten yaptığımda iç sesimi dışa vermek gibi birşey:)
Bir de hayatımda bir kez şizofren birisini tanımıştım cümle sonlarına kafiye tarzı şeyler koyup bunu da komik buluyordu. Mesela markete gittim tım tum gibi. Bu şekilde kafiyeler var mı konuşma sonlarında?
Bu yazdıklarımın hepsini dikkate almalısınız. Yani
1)kendi kendine konuşmak (normal olmayan şekilde, nesne ile veya görmediği gördüğünü zannettiği hayali ile iletişime geçmesi. Ancak şizofren kişi asla bunu kabul etmez ben hesap yapıyorum, rahatlıyorum, konuşmuyorum ki abartma yalan söylüyorsun der)
2)Benmerkezcil düşünce tarzına sahip olurlar (Benim karnım ağrıyor dersiniz o da benim ağrımıyor ki der. Yani kendisinin karnı ağrımıyor diye kimsenin karnının ağrımadığını düşünür.)
3)Huzursuzluk (çok yerinde durmak istemez, huzursuzdur, dışarı çıkmak ister)
4)Duyguları yok gibidir. (arabayla 200 e basar ama hiç mimikleri yüz ifadesi değişmez korku yok. Karşısında ağlarsın bön bön bakar ne olduğunu anlayamaz.)
5)Takıntılı olurlar. (Eşim arabasını tam bırakıp eve gidecek diyorum ama bırakamaz. Arabayı tekrar tekrar çalıştırır kapatır çalıştırır kapatır çalıştırır kapatır. Çünkü ışıkları açık kalıyormuş böyle der bana. Ben bekleyemem eve girerim çünkü ne dersem dinlemez bu durum belki yarım saat sürüyor.)
6)Aşırı, hastalık derecesinde cimridir. (Normalde paramız olmasada ilaç vs hastalık durumunda almaya çalışırız ama bunuda gereksiz görüp almak istemez)
7)Çok büyük bir tartışma yaşarsınız yolun sonudur ama o hiçbişey olmamış gibi benim karnım acıktı aşkım diyebilir. İçi boş robot gibi dürtüleriyle hareket eder.)
8)Hep herşeye karşı aşırı bir planlama içerisindedir. Atacağı bir sonraki değil sonraki 10 adımı hesaplar.)
9)Her zaman şüphe içerisindedir. (Siz dünyanın en güvenilir insanı olun asla güvenmez. Eşim eve misafir gelince ödü kopardı hemen bana içeri geç aşkım sen keyfine bak ben onlara hizmet ederim sakın kalkma derdi mesela. Asla iletişime geçmemi istemezdi. Ayrıca olmayan şeyler düşünürdü. Dışarı çıkma sana bakarlar, polis olma orada erkekler var, annemlere gitmemi istemez ama mantıklı açıklaması yok, kıyafetlerimin rengine, desenine herşeyine karışmak ister mantıksızca)
10)Kendilerine göre doğruları vardır saçmada olsa ama siz bak bu mantıken saçmadır şöyle ispatlayayım dersiniz gösterirsiniz. Bakın ispat olmasına rağmen gene kendi doğru zannettiğinden vazgeçmez.)
11)İnatçıdırlar
Şimdi bu yazdıklarım eşime aitdi. Bunlar her şizofreni hastasında olacak diye birşey yok.
Demek istediğim tek kendi kendine konuşmak ile değerlendirilecek bir durum değildir bu. Bu hastalıktan benim gibi bihaber olanlar ise yukarıdakileri kendi kendine konuşmak dışındakileri karakter özelliği huy zannedibilir ben öyle sanmıştım.
Buradaki psikologlarımız, psikoloji ile uğraşanlar ve bu durumu yaşayan yakınlara sahip olanlar sayesinde onların yorumlarıyla dahada farkına vardım.
Ancak buradan tanı koymak vs. mantıksız dır. Sadece bilmiyordum yapılan yorumlara yönlendirmelere göre bu gibi kişilere nasıl davranacağımı öğrendim. Ne yapılıp ne yapılmaması gerektiğini öğrendim ki bence herkes öğrenmeli. Çünkü saldırgan olabilirler.
Şimdi huy, karakter değilde kesinlikle doktorun görmesi gereken bir durum olduğunu anlıyorum.