• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

fstknannsi

Yeni Üye
Kayıtlı Üye
28 Temmuz 2023
13
13
1
31
Merhaba
Eşimle severek evlendik ve ikinci yılımızda bipolar tanısı aldı. Şu an atak döneminde ne yapacağımı bilemiyorum. Her zaman gözümün içine bakan eşim atak başladığında uyandı ve ayrılmak istediğini söyledi. Aranızda eşi bipolar olan benzer tecrübesi olan var mı? ne yapmalıyım?

Merhaba
Eşimle severek evlendik ve ikinci yılımızda bipolar tanısı aldı. Şu an atak döneminde ne yapacağımı bilemiyorum. Her zaman gözümün içine bakan eşim atak başladığında uyandı ve ayrılmak istediğini söyledi. Aranızda eşi bipolar olan benzer tecrübesi olan var mı? ne yapmalıyım?
Teyzem uzun yıllardır bipolar hastası. Bipolar hastalığı beyindeki lityum eksikliğinden kaynaklanır ve genetiktir. Lityum takviyesi alması gerekiyor. Bir hapı var onu kullanacak. Onu düzenli kullandığı takdirde atak olmaz. Ama eğer teyzem gibi, kendisi de bazen hastalanmak isteyip ilacını aksatırsa, atak kaçınılmazdır.

Her atak döneminde milyonlarca beyin hücresi ölür ve yenilenmez. Eğer sürekli atak moduna isteyerek veya istemeyerek girerse sonu şizofrendir. İlacını 1 gün dahi aksatmaması gerek. Aksatırsa atak olma ihtimali çok yükselir.

Zor bir hastalık. Teyzeme teşhis konuluncaya kadar ne doktorlar ne psikologlar ne hocalar gezdi.

Psikiyatriye gidip lityum testi isteyeceksiniz. Eğer zaten bu aşamaları geçtiyseniz, ilacını kesinlikle aksatmamak ve kontrollere düzenli gidip doz ayarını yaptırmaktan başka çare yok. Ya da boşanacaksınız...

Genetik geçişli olduğu için anne tarafımda bikaç tane daha bipolar hastası yakınımız var. Daha doğrusu varmış. Hiç atak geçirmediler, hiç rahatsızlık yaşamadılar. Genci de var yaşlısı da. Meğer ilaçlarını düzenli kullanıyorlarmış. Kamuda çalışıyor biri hatta. Hiç atak geçirmedi hiç. İlaç çok önemli.

Merhaba

Eşiniz kaç yaşında? Evliliğinizin ikinci yılını geçtim, bipolar hastalığı öyle sonradan çıkacak bir şey değil, genellikle çok genç yaşlarda kendisini az da olsa gösterir. Sizden mi saklamışlar? Birde ilaç kullanmıyor mu?

Karakterinin bir parçası gibi düşünmüş ailesi hani arada eser sonra geçer gibi. Şimdi doktorla tedavi sürecine başladık tanı aldı fakat ilaç konusuna şüpheli yaklaşıyor. Aşk evliliği yaptığımızı bizi tanıyan herkes biliyor ama şimdi eşim evlendiğimizden beri ilk kez atak geçirdi ve böyle bir tutuma girdi, yol alamıyoruz ama eşimi seviyorum ayrılmak istemiyorum

Merhaba
üniversitede bir arkadaşımda vardı. Depresif bir döneminde kendisini 4 ay eve kapatmıştı. Kimseyle yüz yüze gelmiyordu, tamamen balkona bile çıkmayı reddediyordu. Eve psikolog çağırma durumuna gelmişlerdi. Ne yazık ki kendi kendine aşana kadar bekledik. Hala duyuyorum bazen inişli çıkışlı dönemleri olabiliyormuş

Karakterinin bir parçası gibi düşünmüş ailesi hani arada eser sonra geçer gibi. Şimdi doktorla tedavi sürecine başladık tanı aldı fakat ilaç konusuna şüpheli yaklaşıyor. Aşk evliliği yaptığımızı bizi tanıyan herkes biliyor ama şimdi eşim evlendiğimizden beri ilk kez atak geçirdi ve böyle bir tutuma girdi, yol alamıyoruz ama eşimi seviyorum ayrılmak istemiyorum
Hayir ilaci aksatmayin benim arkadasimda vardi bu hastalik duzenli ilac kullandi ve atlatti sayilr, asama asama olabilir ,bir atak gecirmis bence duzelir ama ikna etmeniz lazim, guclu olun ,kara veba gibi birbdurum degil her seyin caresi var atlatir insaAllah

Destek vermeye çalışıyorum sabırlı davranmaya çalışıyorum ama atak başladığından beri benden uzaklaştı çok uzak. Tutarsız davranıyor bi gelip boşanalım yeni bir hayat kurmak istiyorum diyor bi gelip yakın davranıyor. Sorun hastalık mı beni mi istemiyor bazen ayıramıyorum

Teyzemin de 30 lu yaşlarında atakları başlamıştı. Atakların ciddiyeti git gide artıyor. Düzenli ilaç kullanmazsa yani. Atak döneminde çok para harcayabilir, kendisini peygamber bile sanabilir, uzay ölüm yaşam din gibi konulara çok ilgi duyabilir, saatlerce konuşabilir. Uyumaz.

İlaç kadar önemli olan diğer şey uyku. Nolursa olsun uykusunu aksatmayacak.

Destek vermeye çalışıyorum sabırlı davranmaya çalışıyorum ama atak başladığından beri benden uzaklaştı çok uzak. Tutarsız davranıyor bi gelip boşanalım yeni bir hayat kurmak istiyorum diyor bi gelip yakın davranıyor. Sorun hastalık mı beni mi istemiyor bazen ayıramıyorum
Adı üzerinde, "bi-polar" yani iki zıt uçta gidip gelmesi olağan gibi duruyor.
İlaç konusunda ikna etmeye çalışın, belli ki bu yüzden atak geçiriyor.

İlerleyen zaman da kendiniz ayrılmak isteyeceksiniz. İlaç kullanmadıklarında çok tehlikelidir oluyor bu tür hastalar ona göre dikkatli olun

Evet şu an 30 yaşında ve iki aydır çok az uyuyor, inanılmaz harcama yapıyor. İlacını takip ediyorum ama sanırım kullanmayacak. Belki benzer tecrübesi olan vardır diye buraya yazdım ne yapacağımı bilemiyorum

Evet şu an 30 yaşında ve iki aydır çok az uyuyor, inanılmaz harcama yapıyor. İlacını takip ediyorum ama sanırım kullanmayacak. Belki benzer tecrübesi olan vardır diye buraya yazdım ne yapacağımı bilemiyorum
Uyku ve ilaç tek çözüm. Hatta psikiyatri lithuril ilacın yanı sıra uyku için de ilaç yazmış olmalı.

Eğer ilacını kullanmazsa çok ciddi ataklar geçirir 30 yıldır teyzemde neler yaşadık neler. En son geçen kış hastaneye yatırdı doktor. Eğer bir daha atak geçirirsen, ruh ve sinir hastalıklarına temelli yatış yapılacağını söyledi. İlacını kendi iradesi ile almıyorsa zorla içiriyorlar hastanede.

Back