Alın size cevabı kolay olmayan bir soru daha! Eş seçiminde nelere dikkat edelim? Genç kardeşlerimiz bu sorunun içinden çıkamıyorlar
Yaşlıların konu edildiği, hayat hikayelerinin anlatıldığı programları severim. Geçen gün yine birine denk geldim. Yaşlı bir teyzemiz nasıl evlendiğini anlatıyordu. Evladım ben evlendiğim gün, koluma bir adam girdi. Bana bu senin eşin dediler. Baktım saçları ağarmış, çok zayıf Pek beğenmedim ama ne yapalım, kader böyleymiş idare edeceğiz dedim diyordu teyze. Ve devam ediyordu:Evlendik, çocuklarımız oldu Allah razı olsun beyimden. 56 sene geçti. Bir kavgamız gürültümüz olmadı.
Sonra kanal değiştirirken başka bir haber: 2 sene süren flörtün ardından evlenmişlerdi. Güzel falan ve yakışıklı filanın evliliği 8 ay dayanabildi!
Eş seçiminde nelere dikkat edelim sorusuna cevap olabilecek pek çok makale bulabilirsiniz. İlk bakış, ilk duruş, ilk cümle ve ilk elektriğin ne kadar önemli olduğunu anlatan yazılar, tavsiyeler
Oysa bu faktörlerin tek başına bir anlam ifade etmediğini: yüksek volt elektrik alarak evlenen ve evliliği kısa bir zaman sonra biten çiftlerin evliliklerinden anlıyoruz. Ama kız güzel, erkek yakışıklıydı. Biri çok albenili, diğeri karizmatikti. İlk görüşte aşık olmuşlardı hani! Pazara kadar değil, mezara kadar! gibi afili laflar etmişlerdi. Sonra ne oldu da bu büyük aşk birden bitiverdi?
Karar verdiler ki, Evlilik aşkı öldürüyor! Halbuki aşk denilen malihülya öldürmüştü evliliği bilmiyorlardı. Aşk saman alevi gibi gelip geçerken, evlilik bir ömür boyu süren muhabbetin adıydı, bilmiyorlardı
Sandılar ki, birbirlerini her görüşte ayakları yerden kesilecek, her taraf toz pembe olacak. Evlilik tüm renkleri içinde barındıran bir tuvaldi bilmiyorlardı
Birbirlerini hep en güzel, en yakışıklı halleriyle görmüşlerdi. En tatlı ses tonuyla konuşmuşlardı birbirlerine. Evlilik kimi zaman nahoşluklara, kimi zaman yüksek seslere de katlanmaktı bilmiyorlardı
Romantizmin dibine vurdukları anlarda, Sadece sen ve ben! diyorlardı. Evliliğin iki anne ve iki babayı, birden fazla kardeşi, akrabaları da idare etmek olduğunu bilmiyorlardı
Onlar sizin için birer elbise, siz de onlar için birer elbisesiniz. buyuruyordu Rabbimiz. Elbise seçerken sadece kumaşın rengine bakılmayacağını bilmiyorlardı
Peki nelere dikkat edeceğiz,karşımızdaki eş adayı iyi mi, kötü mü, bana uyar mı nereden bileceğiz? Hemen anlaşılır mı, bir kaç görüşmede karar verilir mi buna? Ya evlendikten sonra huyu değişirse, iyiyken kötü olursa? Onun bizim için doğru bir eş olup olmadığını nasıl anlayacağız?
Baştan söyleyeyim bu soruların kesin bir cevabı yok ve hiç bir zaman olmayacak. Fakat bizler hayatımızın her alanında yapmamız gerekeni unutuyor, yapmıyoruz. İşlerimizi Allah ve Rasulüne sormayı çoğu kez ihmal ediyoruz.
Rabbimiz subhanehu ve teala: Bana dua edin duanıza icabet edeyim. buyuruyor. Bizler samimi kalplerle, içten yakarmayı, Allahtan gereği gibi istemeyi ve işlerimizi ona havale etmeyi bilmiyoruz. Her işimizden, her kararımızdan evvel: Allahım ben bilmiyorum, bana yol göster. İşlerimi sana havale ediyorum. Bana doğru kararlar aldır demeyi ihmal ediyoruz.
Yine: Nebî sallallahu aleyhi ve sellem her zaman: Rabbım, bize dünyâda güzellik ver. Âhiret`te de güzellik ver ve bizi ateş azâbından esirge, diye duâ ederek bize nasıl dua etmemiz gerektiğini öğretiyor.
Tüm bunların dışında yapabileceklerimiz de var elbette. Size talip olan veya talip olduğunuz gencin ailesini iyi araştırmak, nasıl biri olduğu hakkında çevresine danışmak. Büyüklerle istişare yapmak, istihare yapıp Allaha münacaatta bulunmak.
Önceliklerinizden birisi ne için evlendiğinizi bilmek olmalıdır. Eğer ailenizle sorunlar yaşıyor veya yaşınız ilerlediği için çevre baskısına maruz kalıyorsanız ve sadece kurtuluş amaçlı evliliği düşünüyorsanız, bu duygularla büyük yanlışlar yapabilir, hayatınızı daha büyük bir çıkmaza sokabilirsiniz.
Bir Hadis-i şeriften öğreniyoruz ki, Evlilik dinimizin yarısını tamamlamaktır çünkü evlilik en evvel insanı harama düşmekten koruyacak önemli bir faktördür.
Evlenilecek olan kişiyle, evlilik öncesi yalnız kalmamak şartıyla konuşmak doğru bir tavırdır. Yanınızda bulunan kişinin tecrübeli, basiretli biri olması doğru karar vermenizde yardımcı olacaktır.
Genci çevresine sorarken namaz kılar mı, sigara içer mi, asabi midir, annesine ve babasına nasıl davranır? Güvenilir biri midir? . gibi soruları sormak lazım.
Kültür farkları, yetiştirilme tarzlarının farklılığı, ailelerin görüşleri evliliğin seyri hakkında bize ipuçları verir.Daha nişanlılık döneminde büyük anlaşmazlıklar yaşanıyorsa, evlilik büyük bir riske dönüşebilir. Daha evlenmeden eşya için, ev, araba için, altın için tartışmalar yaşanıyorsa, evlilik en baştan yara almış demektir.
Fakat herşeye rağmen hayatın bir imtihan olduğunu ve türlü şekillerde sınanacağımızı unutmamamız gerek. Kuranı Kerimde evlilik için de misak-ı galiz ifadesi kullanılmıştır. Yani evlilik büyük bir ahit, büyük bir sözleşmedir. Bu sözleşmeye çok düşünerek, büyük araştırmalar sonucu imza atmış dahi olsanız, imtihanın bir gereği olarak farklı sıkıntılar, zorluklar yaşanması muhtemeldir.
Allah bütün gençlerimize hayırlı, imanlı, yüz akı olacak eşler ve nesiller nasip eylesin. Yuvalarımızı Kendi muhabbetiyle çerçevelesin. Amin, Amin, Amin
NOT: İmkanınız varsa mutlaka tez zamanda evlenin kardeşlerim. Eşyaya, altına, eve arabaya takılmayın. Lütfen çok geç kalmayın. Bu ümmetin iyi yetişmiş, kaliteli bireylere ihtiyacı var. İslamı dünyaya hakim kılmak için evlenip çoğalmalıyız. Allah cümlemizin yardımcısı olsun.
Cahide Sultan