• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erkek tarafı..

Adamlar bisey yapmadi ki, kv'de gelin ile alis verise cikmak istememis. Eh hakli, hep gergin olunuyor. Gelin ile oglan gezsin demis, bunda ne var? Gelin hanimda bohca yapmasin onlar icin olur biter. Bir bohca icin, kötü bebek kiyafetler icin bebek göstermeme cok asiri.

Ilerde cocugu "ben niye babaanne ile büyümedim" dediginde ne denilcek? Yani tamam kayin aileden nefret edersin, gitmezsin yanin hepsi tamam, ama insan cocugun psikolojisinide düsünür. Onunda hakki babaanne, dede ile büyümek.

Ki hadi diyelim ki kv'de adetlerin hepsini sonuna kadar yapti. Bu kv'de Ev temizligi, misafir agirlamayi, bayramlarda ilk ona gelinmesini isteseydi, yapacakmiydi? Adet adet diye niye sadece gelinin isine gelenler yapiliyor?
Hanim köylü adamda zor , kurnaz gelin de. Ama bir kere kullanilmis bebek elbisesi ve havlu getiren kişilerin o toruna değer verdiklerini düşünmek de saflık olur. Aşırı olup olmadığını bilemeyiz ancak burdan bakınca da pek iyiniyetli gelmedi kV KP davranışı

He bak şimdi konuşayım bana 40 çift patik,40 havlu,40 lif,40 yazma neredeyse 10 15 bohça getirdiler bunların dışında bir ton vırt zırt daha.. Şimdi huzur vermiyorlar?
Keşke bana huzur verseler de ben verdikleri her şeyi geri iade etsem çünkü gözümde hiçbir degeri yok ?
Ayriyeten çok da seviyorlar,ilgililer ama evimden çıkmıyorlar. Çünkü anlayışsızlar..
Hiçbiri de gözüme gelmiyor şimdi.
Ben ne yapayım?

Hanim köylü adamda zor , kurnaz gelin de. Ama bir kere kullanilmis bebek elbisesi ve havlu getiren kişilerin o toruna değer verdiklerini düşünmek de saflık olur. Aşırı olup olmadığını bilemeyiz ancak burdan bakınca da pek iyiniyetli gelmedi kV KP davranışı

Ben kv'de ve kp'er süper harika iyi niyetli insanlar demedim ki. O kadarini bilemem tabi. Ben dah cok cocugun acisindan bakiyorum. Hani mesela en basit cocuk dogduktan sonra ve onlar baglandiktan sonra daha cok deger vereceklerdir? Cocuk icin aci. Zaman geri alinamiyor. Kendi karari disinda babaanneden mahrum büyümek cok aci.

Demek ki eltinin yaptigi görgüsüzlük degil senin icin, kiskandigina göre. Baba evinde ciplakmi geziyordu da kaynanaya 800 tllik ic camasiri aldiriyor? Ayip be! Ondan sonra mesafe istenir. Ben öyle bir kv'de olsam, masrafimi yaparim ama herseyine karisirimda. Temizligimi, misafirimi agirlamasini beklerimde. Bosuna masraf yapmadim degilmi? Gelinin adeti varsa, benimde var derdim.

Ve hayir, her kizin hayali "kaynanam bana seksi don alsin, markali makjaj alsin" degil, olmamali. Benim hayalim mesela meslegimi elime almak, bagimsiz olmak felandi. 2019 yilinda kizlarin hayali seksi gecelik olmasi üzücü. Bu adetler 1950 yilinda köy ortaminda türedi.

Kiz degerli oldugu icin alis verise götürüldü diye birsey yok. Tam tersi, kiz degersiz, birseyi yok, cahil, birsey bilmiyor diye alis veris edilirdi. Ki o'da tekstil parcalar ki elbise yapilsin ve bir kac gecelikti. Bunun bedeli ama baba evinden ayrilip, ne zaman anneni görecegini bilmemekti. Kv evinde hizmet, seksten bir haber esini tatmin etmekti. Temizlik ve hizmetin yaninda bir iki bebe yapmakti.

2019 yilinda bu adetler heveslenmek.. Ve o yaptigin "saka" cok migde bulandirici. Oglu ile seks yaptigin icin 800 tllik donlar alinsin sana. Bunun bir kelimesi var ama en iyisi demeyim :işsiz:
Sen seksi donla kafayı bozmuşsun asıl sendeki başka birşey neyse. Sana iyi seksi donlar ay pardon akşamlar. Byyy

Eskiden insanlara bayramlarda kilik kiyafet alinirdi sadece. Bir de evlenince gelin kizin da ihtiyaclari gorulurdu cunku gelin kizin da cok esyasi olmazdi. Ama simdi oyle mi allah askina. Ben son derece modern ve zengin gorunumlu balyajli makyajli hanimlarin cumbur cemaat oysho veya intimissimiye bohca veya ceyiz alisverisine geldigini gordum de gozlerim kanadi. O kizin oyshodan elli tane takimi vardir kesin. Ama yok illaki alinacak. Millet cok merakli boyle adetlere.

Benim gorumcem bana icinden gelmis gecelik sabahlik takimi alip bohcama koymus. Esim de gordu onu. Ben bi kere giyeyim dedim. Kardesimin begenip aldigi geceligi senin ustunde gormek bende tam ters etki yaratir istersen cope at ama giyme demisti:))
biz adettir hediyelik diye el emegi seyler vermistik. Oya, orgu, isleme vs. sembolik seyler. Ne alisveris oldu ne baska bisey.
Dolaplarimiz dolup tasiyor ikimizin de. Boyle seyleri hic kafaya takmadim ve degerimi de boyle olcmedim acikcasi. Cunku esimin bana sevgisinden emindim. Ailesi de cok iyu niyetli insanlardi. Istesem alirlardi ama neden bosuna kucuk esnaf zengin edelim ki?
Simdi benden kiymetlisi yok. Kayinvalidem bana her geldiginde hediyeler getirir. Konu komsusuna benden ovguyle bahseder. Benim saygili hurmetli kizim diye.
Ayrica bir ev kuramayacak durumda olan adamlarla evlenip sonra su bu alinmadi diye aglamak hangi mantiga sigar bilemiyorum.

Allahım sen genç kızlarımızı donundan çorabına, lifinden havlusuna, yazmasından patiğine kadar donatılmış bohçalardan mahrum etme yarebbim. Kızlarımız çok muhtaç, kızlarımız çok zavallı. Kocalarına giyecek bir kırmızı saten gecelikleri, tüylü terlikleri yok. Hep bu kaynanalar yüzünden seks hayatları baltalanıyor. Sen o kaynanaları bildiğin gibi yap. Amin.
Ben kv ile bohça yapsam off kocişime giymelik neler alırım sen beni düşünsene :süslü: Lateks elbiseler falan :skandal:

Canım ben sadece geceliği demiyorum. Diğer eşyalarıda diyorum. Ayrıca oğlunun koynuna gircem alsin bi zahmet😋. Şaka bir tarafa dediğim gibi sadece gecelikle bitmiyor. Inanır misin tam 800 liralık iç çamaşırı aldı eltim ve ben şok geçirmiştim. Ben ise tek bir abiyeyle gelin oldum. O görgüsüz kadar hiç mi saygılıgim yoktu diye zoruma giden o oldu her zaman. Ama bende onlara karşılığında muhatap olmuyorum. Her kızın hayali çarşıya çıkmak gelinlik bindallı abiye takım almak. Içine ettiler
Şu genellemelerinize bayılıyorum.
Hayır her kızın hayali çarşıya çıkmak, kvne alışveriş yaptırmak falan değil.
Sizin olabilir, kendi hayalinizdir saygı duyarım ama lütfen şu kendi çeyiz, bohça, gelinlik vs hayallerinizi herkese yaymayın. Bundan çok farklı hayalleri olan insanlar var.

Demek ki eltinin yaptigi görgüsüzlük degil senin icin, kiskandigina göre. Baba evinde ciplakmi geziyordu da kaynanaya 800 tllik ic camasiri aldiriyor? Ayip be! Ondan sonra mesafe istenir. Ben öyle bir kv'de olsam, masrafimi yaparim ama herseyine karisirimda. Temizligimi, misafirimi agirlamasini beklerimde. Bosuna masraf yapmadim degilmi? Gelinin adeti varsa, benimde var derdim.

Ve hayir, her kizin hayali "kaynanam bana seksi don alsin, markali makjaj alsin" degil, olmamali. Benim hayalim mesela meslegimi elime almak, bagimsiz olmak felandi. 2019 yilinda kizlarin hayali seksi gecelik olmasi üzücü. Bu adetler 1950 yilinda köy ortaminda türedi.

Kiz degerli oldugu icin alis verise götürüldü diye birsey yok. Tam tersi, kiz degersiz, birseyi yok, cahil, birsey bilmiyor diye alis veris edilirdi. Ki o'da tekstil parcalar ki elbise yapilsin ve bir kac gecelikti. Bunun bedeli ama baba evinden ayrilip, ne zaman anneni görecegini bilmemekti. Kv evinde hizmet, seksten bir haber esini tatmin etmekti. Temizlik ve hizmetin yaninda bir iki bebe yapmakti.

2019 yilinda bu adetler heveslenmek.. Ve o yaptigin "saka" cok migde bulandirici. Oglu ile seks yaptigin icin 800 tllik donlar alinsin sana. Bunun bir kelimesi var ama en iyisi demeyim :işsiz:
Benim hayalim bu değil. Bu söylenene kötü kelimeler çıkardı ama susuyorum. Sade bir nikah töreniyle evlenip gereksiz masraflar yapmak yerine yurtdışında balayı yapmak istiyorum. Eşimle İstediğim gibi yaşamak,gezmek,yeni şeyler denemek,hobilerimi daha iyi gerçekleştirmek için işim,mesleğim olsun da,kendi donumu kendim alırım. Önemli değil.

Merhabalar.. Canımı sıkan bir durum var. Çal çaput için kimseye birşey demeyeyim diyorumda. Nişanlımla severek nişanlandık. Kendi birikimi yok. Bu işlerden anlamıyo. Büyükler halletsin vs diyo.

Annesi bohça diye birşey getirdi ama birşey yok içinde. 10ar tane havlu patik lif yazma. 1 nevresim takımı 1 terlik 1 saat. İç giyim adına 2 atlet 1 sütyen-kilot takımı var. Giyim adına sadece bu kadar diyebilirim. Alışverişe zaten çıkartılmadım.

Benim bildiğim gelin içten dışa baştan ayağa giydirilir. Çorabın kadar alınır. Herkes diyo sus sen öteki gelini alırken yaparlar ezilirsin sende diyo..

Bindallı almayı bile kabul etmiyor hanfendi.

Duruma yorumunuz ne kızlar
Öteki geline yaparlarsa ne yapayım
Yada bu durumu unutayım gitsin mi

Birde onlar bana ne aldıki damat bohçasına ne koyayım...
Arkadaşlar bazı adetler vardır.Yapılması gerekir.Tabiki konu sahibi kendini giydirir.Tabiki konu sahibi alabilir.Ama bu karşındakine değeri gösterir.2 çul çaput diorsanuzda burdan bile anlaşılır geline verilen saygı ve değer.Bunlar bizim adetlerimiz.Bu adetler beden çıkmış ortaya çünkü insanlar ya yolda ya da alışverişte tanınır.Atalarımızda hep haklıdır.Benim bildiğim nişanda her şey alınır.Arada bayram varsada alınır.Gelin bohçasıda gayet getirilir.Arkadaşım eğer eksiğin varsa söyle deki nişanlına bizim adetlerimiz böyle de.Ben söylediğimde bana demiştiki boşandığım eşim getirdik işte her kafadan ses öıkmış adet olmuş demişti.Bende dedimki ben zaten alıyorum 2 çul çaput için kötümü olayım.Ama böyle değil güzelim.Eğer kapına oturdularsa gelin alıcaklarsa her şeyi bilmeleri gerekiyor.Konu sahibi gayette alır her şeyini ama adetler vardır arkadaşlar.

Arkadaşlar bazı adetler vardır.Yapılması gerekir.Tabiki konu sahibi kendini giydirir.Tabiki konu sahibi alabilir.Ama bu karşındakine değeri gösterir.2 çul çaput diorsanuzda burdan bile anlaşılır geline verilen saygı ve değer.Bunlar bizim adetlerimiz.Bu adetler beden çıkmış ortaya çünkü insanlar ya yolda ya da alışverişte tanınır.Atalarımızda hep haklıdır.Benim bildiğim nişanda her şey alınır.Arada bayram varsada alınır.Gelin bohçasıda gayet getirilir.Arkadaşım eğer eksiğin varsa söyle deki nişanlına bizim adetlerimiz böyle de.Ben söylediğimde bana demiştiki boşandığım eşim getirdik işte her kafadan ses öıkmış adet olmuş demişti.Bende dedimki ben zaten alıyorum 2 çul çaput için kötümü olayım.Ama böyle değil güzelim.Eğer kapına oturdularsa gelin alıcaklarsa her şeyi bilmeleri gerekiyor.Konu sahibi gayette alır her şeyini ama adetler vardır arkadaşlar.

İnsanlar alışverişte tanınmaz günümüzde. Oturursun konuşursun birbirini tanırsın gidip alışveriş yapmaya gerek yok. Eskiden böyle modern bir anlayış olmadığı için taraflar birbirini alışverişte tanıyordu. Şimdi öyle mi? Bitmeli artık bunlar çanak tutmayın böyle şeylere. Bana alınacak şeyden belli olmaz verilen değer. Hiçbir şey istemedim hiçbir şey de almadılar evlenirken ben evleniyordum ben aldım iki aile birlikte yemekler yiyerek tanıdık birbirimizi şuan herkes birbirini çok seviyor. Hala adetler madetler insanları zora sokarak kendinize değer verdiremezsiniz anlayın artık bunu.

İnsanlar alışverişte tanınmaz günümüzde. Oturursun konuşursun birbirini tanırsın gidip alışveriş yapmaya gerek yok. Eskiden böyle modern bir anlayış olmadığı için taraflar birbirini alışverişte tanıyordu. Şimdi öyle mi? Bitmeli artık bunlar çanak tutmayın böyle şeylere. Bana alınacak şeyden belli olmaz verilen değer. Hiçbir şey istemedim hiçbir şey de almadılar evlenirken ben evleniyordum ben aldım iki aile birlikte yemekler yiyerek tanıdık birbirimizi şuan herkes birbirini çok seviyor. Hala adetler madetler insanları zora sokarak kendinize değer verdiremezsiniz anlayın artık bunu.
Herkesin düşüncesi farklı.Sen oturup yemek yiyerek tanırsın bende alışverişte tanırım.Çanak tutmak derken?Üslubunuza dikkat edin lütfen.

Bence asıl nisanlinizin hiç birikimi olmadan evlenmesine takıldım. Bohçayi büyükler yapsın iyi kötü tamam, ama gerisi? Birde su kendinize saygıyı alınan mal karşılığı ölcmeyi lütfen bi bırakın artik.

Merhabalar.. Canımı sıkan bir durum var. Çal çaput için kimseye birşey demeyeyim diyorumda. Nişanlımla severek nişanlandık. Kendi birikimi yok. Bu işlerden anlamıyo. Büyükler halletsin vs diyo.

Annesi bohça diye birşey getirdi ama birşey yok içinde. 10ar tane havlu patik lif yazma. 1 nevresim takımı 1 terlik 1 saat. İç giyim adına 2 atlet 1 sütyen-kilot takımı var. Giyim adına sadece bu kadar diyebilirim. Alışverişe zaten çıkartılmadım.

Benim bildiğim gelin içten dışa baştan ayağa giydirilir. Çorabın kadar alınır. Herkes diyo sus sen öteki gelini alırken yaparlar ezilirsin sende diyo..

Bindallı almayı bile kabul etmiyor hanfendi.

Duruma yorumunuz ne kızlar
Öteki geline yaparlarsa ne yapayım
Yada bu durumu unutayım gitsin mi

Birde onlar bana ne aldıki damat bohçasına ne koyayım...
Zaten kayınvalide yada kayınpeder yapmıosa nişanlınıza söyleyin.Beraber çalışıp yaparsınız.Konu nerelere gelmiş.Konu sahibi bir derdinden bahsetmiş.Olay kendine değer vermeden girmiş nereden çıkmış.Her insanın değer gargıları farklıdır.

Benim kayınvalidem de nişanımızda bohça getirmiş içine de havlu patik tülbent koymuştu çok duygulanmıştım, hiçbir beklentim yok insanlar zar zor geçiniyor. kendi kıyafetimi de gelinliğimi de bindallımı da kendim alırım. bu yaşa gelmişim, ne kendi ailemden beklerim ne onlardan. kayınvalidem diğer gelinlerine her şeyi eksiksiz yapmış düğünde de kilolarca altın takılmış ama gelinler 1er sene kayınvalide yanında oturup 'gelinlik' yapmış, koyun sağmış çapaya gitmiş onlara bakmış.. benden böyle bir şey bekleyemezler, elimden gelmez bilirler, o yüzden benim de beklentim yok. insanlar en güzel zamanlarını böyle beklentilerle ziyan ediyor. ben sevdiğim adamla hayatımı birleştirme heyecanı içindeyken kayınvalidenin almadığı geceliğe kafayı takıp da kederlenemem ..

Atalarımızda hep haklıdır.

Eskiler her konuda haklı değil maalesef.

Diğer türlü başlık parası, çarşaf gösterme, kayınvalide ile aynı evde yaşayıp ona hizmet etme, büyüklerle sofraya oturmama, evlenen kadının ailesini sadece kayınvalidesi izin verdiğinde ziyaret edebilmesi, çocuğunu büyüklerin yanında sevememesi, kayınvalidesiz evden çıkamaması vs. vs. gibi adet ve uygulamaların da haklı olduğu sonucuna varılırdı. Ama gününüzde çoğunluk bunların haklı ve uygun talepler olmadığını düşünüyor.

İnsanlara mutsuzluk veren ya da çağın gerekliliklerinin gerisinde kalan uygulamaların son bulması gerektiğine inanıyorum. Bu uygulamaları devam ettirmek isteyen ettirsin elbette. Topluma zararı yok zira. Ama her iki tarafın üzerinde uzlaşamadığı uygulamalarda sorunlar yaşanılması kaçınılmaz.

Kendi adetlerinde direnenlerin karşı tarafın adetleri konusunda da uyumlu olması beklenir tabi. Yani kayınvalide birlikte yaşamak istiyorsa, birlikte yaşamasa bile temizlik, hizmet bekliyorsa kayınpeder kesenin ortak olması gerektiğini düşünüyorsa, eş bayramların büyük bölümünü kendi ailesinde geçirmek istiyorsa, kadının ailesine yalnız gitmesine müsaade etmiyorsa, toruna kayınvalide/kayınpederin adı konulacaksa bunlara da saygı ve uyum beklenir. Hatta bazı ailelerde takıların tamamını erkek tarafının alması da bir adet. Günümüzde kim bunları güle oynaya kabul eder, bilmiyorum.

Son düzenleme:
Eskiler her konuda haklı değil maalesef.

Diğer türlü başlık parası, çarşaf gösterme, kayınvalide ile aynı evde yaşayıp ona hizmet etme, büyüklerle sofraya oturmama, evlenen kadının ailesini sadece kayınvalidesi izin verdiğinde ziyaret edebilmesi, çocuğunu büyüklerin yanında sevememesi, kayınvalidesiz evden çıkamaması vs. vs. gibi adet ve uygulamaların da haklı olduğu sonucuna varılırdı. Ama gününüzde çoğunluk bunların haklı ve uygun talepler olmadığını düşünüyor.

İnsanlara mutsuzluk veren ya da çağın gerekliliklerinin gerisinde kalan uygulamaların son bulması gerektiğine inanıyorum. Bu uygulamaları devam ettirmek isteyen ettirsin elbette. Topluma zararı yok zira. Ama her iki tarafın üzerinde uzlaşamadığı uygulamalarda sorunlar yaşanılması kaçınılmaz.

Kendi adetlerinde direnenlerin karşı tarafın adetleri konusunda da uyumlu olması beklenir tabi. Yani kayınvalide birlikte yaşamak istiyorsa, birlikte yaşamasa bile temizlik, hizmet bekliyorsa kayınpeder kesenin ortak olması gerektiğini düşünüyorsa, eş bayramların büyük bölümünü kendi ailesinde geçirmek istiyorsa, kadının ailesine yalnız gitmesine müsaade etmiyorsa, toruna kayınvalide/kayınpederin adı konulacaksa bunlara da saygı ve uyum beklenir. Hatta bazı ailelerde takıların tamamını erkek tarafının alması da bir adet. Günümüzde kim bunları güle oynaya kabul eder, bilmiyorum.
Bu saydıklarınız adet olarak değil eskiden böyleydi diye anlatılıyor.Düğünlerde kapı açmama vs para isteme başlık parası bunlar adet fln değil bence saçmalık.Düğünlerde söz takılmadan önce gelin alışverişe çıkarılır.Daha sonrada araya bayram girerse bayramdada çıkarılır.Artık nişanlı çiftler gidiyor zaten eskiden cümbür cemaat giderlermiş.Başlık parası vs benim yaşadığım yerde atasözü olarak yada bunu ilke edinilerek hiç konuşulmadı.Diorum ya olay nerelere geldi.

Niye siz çıplak mısınız? kendiniz giyinemiyor musunuz da millet sizi çorabınıza kadar giydirsin? E yuh artık bu kadarı da açgözlülük. Adet yerini bulmuş bohça yapılmış ne güzel saydıklarınız yeterli işte. Yapmayın etmeyin iki parça kıyafet için düşmeyin şu durumlara. Şimdiden ortada olmayan geline yapılacakları düşünüp kurmak ne mana? Belki ona daha azını yapacaklar. O zaman size fazladan alınanı geri iade edecek misiniz?
Ağzına sağlık valla ne güzel demişsin. Ben evlenirken bohça, kurban, git gel, onu taktı bunu aldı işlerine hiç girmedik. Hiç de sevmem böyle şeyleri dert etmeyiz karşılıklı konuşup bohça yapılmayacak deselerdi keşke. Daha az dert olurdu

Back