• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erkek tarafı..

Eskiler her konuda haklı değil maalesef.

Diğer türlü başlık parası, çarşaf gösterme, kayınvalide ile aynı evde yaşayıp ona hizmet etme, büyüklerle sofraya oturmama, evlenen kadının ailesini sadece kayınvalidesi izin verdiğinde ziyaret edebilmesi, çocuğunu büyüklerin yanında sevememesi, kayınvalidesiz evden çıkamaması vs. vs. gibi adet ve uygulamaların da haklı olduğu sonucuna varılırdı. Ama gününüzde çoğunluk bunların haklı ve uygun talepler olmadığını düşünüyor.

İnsanlara mutsuzluk veren ya da çağın gerekliliklerinin gerisinde kalan uygulamaların son bulması gerektiğine inanıyorum. Bu uygulamaları devam ettirmek isteyen ettirsin elbette. Topluma zararı yok zira. Ama her iki tarafın üzerinde uzlaşamadığı uygulamalarda sorunlar yaşanılması kaçınılmaz.

Kendi adetlerinde direnenlerin karşı tarafın adetleri konusunda da uyumlu olması beklenir tabi. Yani kayınvalide birlikte yaşamak istiyorsa, birlikte yaşamasa bile temizlik, hizmet bekliyorsa kayınpeder kesenin ortak olması gerektiğini düşünüyorsa, eş bayramların büyük bölümünü kendi ailesinde geçirmek istiyorsa, kadının ailesine yalnız gitmesine müsaade etmiyorsa, toruna kayınvalide/kayınpederin adı konulacaksa bunlara da saygı ve uyum beklenir. Hatta bazı ailelerde takıların tamamını erkek tarafının alması da bir adet. Günümüzde kim bunları güle oynaya kabul eder, bilmiyorum.
Bu saydıklarınız sanırım doğuda var .Töre cinayetleri fln.Konu sahibi sadece yapılması gerekenlerden bahsetmiş.Yoksa karşındaki insana yük bindirip şunu al bunu al demek çok yanlış.Lütfen konuyu okuyup yorum yapalım.

Bu saydıklarınız adet olarak değil eskiden böyleydi diye anlatılıyor.Düğünlerde kapı açmama vs para isteme başlık parası bunlar adet fln değil bence saçmalık.Düğünlerde söz takılmadan önce gelin alışverişe çıkarılır.Daha sonrada araya bayram girerse bayramdada çıkarılır.Artık nişanlı çiftler gidiyor zaten eskiden cümbür cemaat giderlermiş.Başlık parası vs benim yaşadığım yerde atasözü olarak yada bunu ilke edinilerek hiç konuşulmadı.Diorum ya olay nerelere geldi.

Konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum ama nişan alışverişinin de diğer yazdıklarımdan farklı bir kaynaktan geldiğini düşünmüyorum. Sonuçta bunların hiçbiri yazılı kural değil. Hepsi zamanında insanlarca oluşturulmuş ve uygulanmış, kimi sona ermiş, kimi devam ettirilmiş.

Konuyu okudum. Ayrıca insanları zora sokan uygulamanın doğusu batısı farketmez. Doğuda başlık parası, başka yörelerde belki süt hakkı. Adının ve yöresinin değişmesi yaşanılanı değiştirmez.

Tüm bu açıklamaları da siz eskiler hep haklıdır dediğiniz için yazdım. Konuyu saptırmak değil niyetim. F flamefire

Son düzenleme:
Konuyu daha fazla uzatmak istemiyorum ama nişan alışverişinin de diğer yazdıklarımdan farklı bir kaynaktan geldiğini düşünmüyorum. Sonuçta bunların hiçbiri yazılı kural değil. Hepsi zamanında insanlarca oluşturulmuş ve uygulanmış, kimi sona ermiş, kimi devam ettirilmiş.
Aslında hepimiz aynı şeyi söylüyoruz.Yapılması gereken şeyi yapsınlar gelinde damatta.Ama bence yapılmıyorsa sorun var demektir.Karşıdakine yük bindirip yaptırmak hiç hoş olmaz gerçekten.

Çok saçma değil mi gerçekten yaa :KK70: Beni emzirdi diye kocamın ailesi anneme niye bilezik alsın. Alması gereken biri varsa o da sütü lokur lokur içen olarak bana düşer en fazla :KK70:
Karşı tarafı söğüşlemek için çırpınan insanları Allah uzak etsin.
Ben zarardayım o zaman,gram alırlar bana artık,kızı 3 ay bile emziremedim:işsiz:
Gerçi avrupalardan mamalar geldi o telafi edermi kio_O Nerdeydi hesap makinem tık tık tık tık:KK45:

Benim bildiğim, önce geline içten dışa, baştan ayağa check up yaptırılır, bir sağlık sorunu varsa tespit edilip tedavisi yaptırılır.
Sonra hamama sokulur, içten dışa, baştan ayağa güzelce temizlenip paklanır.
En son içten dışa, baştan ayağa giydirilir ki üstü başı açıkta kalmasın. Yazık.

Sizinki baştan hatalı olmuş devamı da hatalı gelmiş maalesef.
Bir sonraki gelinde bu hataları tekrarlamazlar umarım.
Benim bildiğim de kvnin eşyaları yenilenir gelin ailesi tarafından,kvye sağlık sigortası yaptırılır,yaşlanınca diş tedavisi ve saç boyası için şimdiden biriktirilmeye başlanır:KK45:
Adetleri değiştiriyorum duyduk duymadık denmesin,dilden dile yayılsın:cool:Ne var yani,her adet böyle başlamadı mı,ben de 2 oğlan anası olarak gerekli konuları günyüzüne çıkarıyorum,kız analarına duyurulur 😂😂😂

Benim bildiğim de kvnin eşyaları yenilenir gelin ailesi tarafından,kvye sağlık sigortası yaptırılır,yaşlanınca diş tedavisi ve saç boyası için şimdiden biriktirilmeye başlanır:KK45:
Adetleri değiştiriyorum duyduk duymadık denmesin,dilden dile yayılsın:cool:Ne var yani,her adet böyle başlamadı mı,ben de 2 oğlan anası olarak gerekli konuları günyüzüne çıkarıyorum,kız analarına duyurulur 😂😂😂

Hadi bakalım, şimdi kız anaları düşünsün :KK8:

Nişanlınızın birikimi yoksa neden evleniyorsunuz? Sadece bohça ile bitmiyor bir dünya masrafınız olacak anladığım kadarıyla hepsini de nişanlınızın ailesi karşılayacak. Yıllar sonra her şeyinize karışıp bunları biz aldık dediklerinde şikayet etme hakkınız yok onu baştan söyleyeyim. Size ne alınırsa kabul etmek durumundasınız kimse sizin çorabınıza kadar almak zorunda değil he alırlarsa güzel olur ama almazlarsa da şikayet etme hakkınız yok diye düşünüyorum. 2019 senesindeyiz hala 2 çul çaputu sorun etmek neden? Alışverişe çıkartılmadım yazmışsınız 20 kişi alışverişe çıkmaya neden bu kadar heveslisiniz? Ben daha çeyiz alışverişinden sorunsuz dönen görmedim

Of hala bu adeti savunanlar var şaka gibi.
2019 yılında alışverişe çıkamıyorsanız sizin hayatınızda bir terslik var arkadaşlar,kimsenin sizi ''alışverişe çıkartmasına'' gerek yok,bir şeyler almasına da,böyle saçmalıklar yüzünden insanlar evlilikten soğuyor,evlendikten sonra da borçlardan dolayı bir sürü tartışma küslük.Niye kimse önemli olan huzur deyip susmuyor bu toplumda ben anlamıyorum ? Ne oluyor bugün alınca o seksi geceliği evliliğiniz mi kurtuluyor ? Evlenip bir miktar paranız olunca gidin kendiniz alın,kv'niz neden görüyor sizin seks yapmadan önce ne giyeceğinizi ? Sorsak marjinal olan biziz,hey Allahım ya.

bana hiç bir bohça yapılmadı..
kendim alamıyor muyum çorabımı iç çamaşırımı.
çok saçma işler bunlar bence..

Ya bu kafayı gerçekten anlamıyorum.
Yıl olmuş 2019.
Hepimiz çalışan kadınlarız.
Neden sütyen kilot için ağız eğiyorsunuz?
Nişandan önce sütyeninizi kim alıyordu? İçinizdeki iç çamaşırını kim alıyordu? Ya da ayağınızdaki çorabı?
Ben bu kadınların 1-2 parça kıyafet için kendilerini düşürdüğü durumu anlamıyorum. Durumunuz mu yok? Önceden nasıl siz alıyorsanız şimdi de siz alın. Çok saçma yani kusura bakmayın.
Sonra bizi neden mal gibi görüyorlar diyoruz.
E tabi görürler,baştan aşağı onlar giydiriyor bizi,görmeyip ne yapsınlar.
Bu düşüncelerinizi bir kenara bırakın artık lütfen.
Düğün öncesi zaten stresli,bir de siz eklenmeyin üstüne. Benin bildiğim 2 tarafta elini taşın altına koyar,herkes gönlünden ne geçiyorsa onu yapar.
"Bana alınmayan başkasına alınmasın" mantığı çok yanlış,en azından iyi niyetli bir insanın kuracağı bir cümle değil.

darkmore darkmore office office hadi gene iyisiniz,adetleri değiştirdim,sizi ballılar sizii 😂😂

Ben hiç bir şey talep etmedim. Bohça getir götür çarşı ya cik. Çok fuzuli masraf. Söz elbisesi vs. Aldirmadim. Annemle gittik kendi kıyafetimi kendim dolaştım defalarca kendim aldım. Diğer türlü milletle git ilk gördüğünü al olacaktı. Dedim ben simdi kıyafetti çamaşırdı al desem (alirlardi) bu sefer ayni sekilde benimde damada almam lazimdi. O da senin aldığın takımı begenmiycek. Hiç talebim olmadi. Söz günü bir çiçek bir çikolata götürülür genelde kız evine. Bana gelirken çiçek çikolata 2 tepsi baklava 1 kasa mevsim meyveleri kendi yöresel neleri varsa almış gelmişlerdi. Konsept masa hazırlamıştım kıyafetim falan uyumlu kayınpederim çok duygulandı görünce. O gün bilezik yüzük küpe taktılar. Söz bitti, kayınpederim ertesi gün bana kalın altın bir zincir almış onu göndermişti tekrar. Herşey çok hoşuna gitmiş kızıma verin diye. Ben şayet şu olacak bu olacak deseydim bunların yarısı bile olmazdı. Ondan sonra millette onu dedin bunu dedin. Hiç gerek yok mutluluğa bakın, istemeyen daha kıymetli oluyor.
Benim eşimin ailesi memur durumları yoktu.
Ama yastığıma yorganıma nevresim takimima havluma düdüklü tencereme kalana kadar getirmişti. Şimdi ben o yorganları yastıkları nereye kaldırsam koyacak yerim yok diye düşünüyorum. Bohça bile yapmıştı patik tülbent lif (öyle 10 ar tane de degil) annemlere gömlek vs malzemeler. Hepsi de çekmece de duruyor kullanmadim bile, kendi ceyizimdekiler bile hiç kullanilmadi duruyor.

Biz hiç talepte bulunmadık. Hiç bir surecemizde de kimse mutsuz gergin sinirli olmadi, herşeyimiz çok güzel geçti. Herkes çok eğlendi mutlu oldu. Mutluluğa odaklanin sevdiğinize sarılın. Diğer şeylerin hiç önemi yok. Istemeyenler daha kıymetli oluyor.
Tam hayal ettiğim gibi aile bence hiçbir şey nedensiz değil siz de öyle bir aileyi haketmişsiniz ki Allah karşınıza çıkarmış.Darısı başıma :nazar:

Ben hiç bir şey talep etmedim. Bohça getir götür çarşı ya cik. Çok fuzuli masraf. Söz elbisesi vs. Aldirmadim. Annemle gittik kendi kıyafetimi kendim dolaştım defalarca kendim aldım. Diğer türlü milletle git ilk gördüğünü al olacaktı. Dedim ben simdi kıyafetti çamaşırdı al desem (alirlardi) bu sefer ayni sekilde benimde damada almam lazimdi. O da senin aldığın takımı begenmiycek. Hiç talebim olmadi. Söz günü bir çiçek bir çikolata götürülür genelde kız evine. Bana gelirken çiçek çikolata 2 tepsi baklava 1 kasa mevsim meyveleri kendi yöresel neleri varsa almış gelmişlerdi. Konsept masa hazırlamıştım kıyafetim falan uyumlu kayınpederim çok duygulandı görünce. O gün bilezik yüzük küpe taktılar. Söz bitti, kayınpederim ertesi gün bana kalın altın bir zincir almış onu göndermişti tekrar. Herşey çok hoşuna gitmiş kızıma verin diye. Ben şayet şu olacak bu olacak deseydim bunların yarısı bile olmazdı. Ondan sonra millette onu dedin bunu dedin. Hiç gerek yok mutluluğa bakın, istemeyen daha kıymetli oluyor.
Benim eşimin ailesi memur durumları yoktu.
Ama yastığıma yorganıma nevresim takimima havluma düdüklü tencereme kalana kadar getirmişti. Şimdi ben o yorganları yastıkları nereye kaldırsam koyacak yerim yok diye düşünüyorum. Bohça bile yapmıştı patik tülbent lif (öyle 10 ar tane de degil) annemlere gömlek vs malzemeler. Hepsi de çekmece de duruyor kullanmadim bile, kendi ceyizimdekiler bile hiç kullanilmadi duruyor.

Biz hiç talepte bulunmadık. Hiç bir surecemizde de kimse mutsuz gergin sinirli olmadi, herşeyimiz çok güzel geçti. Herkes çok eğlendi mutlu oldu. Mutluluğa odaklanin sevdiğinize sarılın. Diğer şeylerin hiç önemi yok. Istemeyenler daha kıymetli oluyor.
Tam hayal ettiğim gibi aile bence hiçbir şey nedensiz değil siz de öyle bir aileyi haketmişsiniz ki Allah karşınıza çıkarmış.Darısı başıma :nazar:

Ah olurmu? Gelin kizimiz dior makjaj malzemesini insta'ya atacak. Bana şöyle kiyafet, böyle çorap aldilar diye hava atacak.

Evlilik bunu gerektirir çünkü! Sorsan "kvdenin evini temizlermisin? Misafirlerini ağirlarmisin? Ayni evde yaşarmisin? Kanli çarsafi gösterirmisin?" diye, "Hangi çagda yaşiyoruz" cevabi verilir.

Olmayan eltiyi şimdiden kiskanmak ağir psikolojik vaka. Şimdiden bile o diğer geline acidim.
Puhahahaha benim bohçamdaki makyaj malzemeleri diordu , instagrama atmak aklıma gelmediydi. Bir de ben damat bohçası yapmadan gelin bohçası yapmıştı eşimin ailesi.Eşimin annesi heves etmiş. Tövbeler olsun , evlerden ırak bir gelinim adeta.

Puhahahaha benim bohçamdaki makyaj malzemeleri diordu , instagrama atmak aklıma gelmediydi. Bir de ben damat bohçası yapmadan gelin bohçası yapmıştı eşimin ailesi.Eşimin annesi heves etmiş. Tövbeler olsun , evlerden ırak bir gelinim adeta.

Ne biçip gelinsin sen. Damat annesi şimdi yarim saat ağlamiştir, madem kimse görmeyecekti, bim dururken niye diordan aldim diye. Millet etraf meraktan ölüyor kiz.

Bence ancak bunu süt hakki olarak 5 bilezik istemek ile ve yüz görünümü olarak inci seti istemek ile telafi edebilirsin ancak. Yoksa damat ailesi asla asla sana değer vermez canim. Inci aldir ki inci gibi değer göresin yaa, it's all maths baby :)

Ne biçip gelinsin sen. Damat annesi şimdi yarim saat ağlamiştir, madem kimse görmeyecekti, bim dururken niye diordan aldim diye. Millet etraf meraktan ölüyor kiz.

Bence ancak bunu süt hakki olarak 5 bilezik istemek ile ve yüz görünümü olarak inci seti istemek ile telafi edebilirsin ancak. Yoksa damat ailesi asla asla sana değer vermez canim. Inci aldir ki inci gibi değer göresin yaa, it's all maths baby :)
Sana nişan bohçamın fotoğrafını atardım da tanıyan olur , eşimin kızkardeşi de giriyor foruma anlar ayıp olur. :)) Bildiğin altın rengi bir valizi gelin gibi süslemişlerdi , incili bir tülden duvak yapılmıştı valize.Valizin tutacak yerine de güller bağlanmıştı.Bildiğin duvak gibi. :olamaz: Eskiden sandık olurmuş , şehirler arası sandık taşımak zor olunca valize dönmüş iş.Ha ne yapın dedim ne onlar oğlumuza bohça yapılmadı dediler.Hoş ve eğlenceli bir anı olarak kaldı.İçindeki eşyaları da tepe tepe kullandım , her şeyi benim zaten kullandığım şeylerden almışlardı.Ama burdaki konu sahibi olayı abartmış.Bunlar için kavga edilip olay çıkarılmaz.Boş boş şeyler.Ne diyim bilmiyorum kültürlü entelektüel geçinen kadınlar bile gelin olurken pembiş geline bağlıyor.

Bu saydıklarınız adet olarak değil eskiden böyleydi diye anlatılıyor.Düğünlerde kapı açmama vs para isteme başlık parası bunlar adet fln değil bence saçmalık.Düğünlerde söz takılmadan önce gelin alışverişe çıkarılır.Daha sonrada araya bayram girerse bayramdada çıkarılır.Artık nişanlı çiftler gidiyor zaten eskiden cümbür cemaat giderlermiş.Başlık parası vs benim yaşadığım yerde atasözü olarak yada bunu ilke edinilerek hiç konuşulmadı.Diorum ya olay nerelere geldi.

Peki adet ne demektir? Eskiden beri yapilan şeyler değil mi? Niye bazeleri halen yapiliyor ve bazeleri artik yapilmiyor sence?

Back