• Merhaba, Kadınlar Kulübü'ne ÜCRETSİZ üye olarak yorumlar ile katkıda bulunabilir veya aklınıza takılan soruları sorabilirsiniz.

Erkek tarafı..

Peki adet ne demektir? Eskiden beri yapilan şeyler değil mi? Niye bazeleri halen yapiliyor ve bazeleri artik yapilmiyor sence?
Çünkü bazıları işimize geliyor bazıları gelmiyor.

Kaynanayla oturup hizmet etmek işimize gelmiyor ama bize alışveriş yapılması geliyor. O yüzden bazıları saçma bazıları ama adettendir canım.

Peki adet ne demektir? Eskiden beri yapilan şeyler değil mi? Niye bazeleri halen yapiliyor ve bazeleri artik yapilmiyor sence?
Adet eskiden beri yapılan şeyler değildir.Bir gelin alırken istemeye gidilince çiçek çikolata götürülür değil mi?Ama başlık parası vs resmen satmak gibi ve bu sadece başlıca yerlerde var.Adetler gelenek ve göreneklerimize göre değişkenlik gösterirler.Olayı çarpıtmayalım.

Bazeleri anlamı budur ;

Âdetler, tıpkı örfler gibi birçok sosyal içerikli ilişkiyi düzenlemekte, yönetmekte ve denetlemektedir. Toplumsal yaşantının düzenli gitmesinde, kuralların uygulanmasında Âdetler etkili olmaktadır.
Örneğin,
  • karşılamalar ve uğurlamalar, yemek ve sofra düzenleri, geçiş dönemleriyle ilgili kutlama ve kutsamalar;
  • kız isteme, nişanlılık ve evlenme usulleri;
  • cinsler, yaş grupları, meslek mensupları arasıdaki ilişkilerin biçimleri;
  • selamlaşma, hatır sorma biçimleri;
  • yaş alma, baş sağlığı dileme gibi durumlarda söylenecek sözler, takınılacak tavırlar ve tutumlar âdetlerin alanına girer.
Âdetler çeşitli kökenlerden kaynaklanmış ve biçimlenmiştir. Bunlar içinde geçmiş zamanların yaşama biçimleri, dünya görüşleri, ilginç rastlantı ve olaylar önemli bir yer tutar.
Bir toplumda, toplumun bütününü ilgilendiren âdetler olduğu gibi çeşitli mesleklerin, mezheplerin, etnik grupların vb. kendisine özgü âdetleri vardır. Âdetlerden bir bölümü toplumun büyük değişim çalkantısına ayak uydurarak özlerinde ve biçimlerinde sınırlı değişmelere uyarak benliklerini bir dereceye kadar korurken bir bölümü de tıpkı canlı organizmalar gibi etkinliği ve diriliğini zamanla yitirerek gün gelir ortadan kalkar.

Konu sahibi tabiki sütyenini iç çamaşırını kendi alır.Yapılması gerekenleri yapsınlar yeter.Ama eş adayının birikimi yokmuş.ikinizde çalışın kendinize göre alın canım.Nişanlının birikimi yoksa bekle derim.İkinizde çalışırsınız kimseye minnet etmeden alırsınız her şeyinizi.

Ya bu kafayı gerçekten anlamıyorum.
Yıl olmuş 2019.
Hepimiz çalışan kadınlarız.
Neden sütyen kilot için ağız eğiyorsunuz?
Nişandan önce sütyeninizi kim alıyordu? İçinizdeki iç çamaşırını kim alıyordu? Ya da ayağınızdaki çorabı?
Ben bu kadınların 1-2 parça kıyafet için kendilerini düşürdüğü durumu anlamıyorum. Durumunuz mu yok? Önceden nasıl siz alıyorsanız şimdi de siz alın. Çok saçma yani kusura bakmayın.
Sonra bizi neden mal gibi görüyorlar diyoruz.
E tabi görürler,baştan aşağı onlar giydiriyor bizi,görmeyip ne yapsınlar.
Bu düşüncelerinizi bir kenara bırakın artık lütfen.
Düğün öncesi zaten stresli,bir de siz eklenmeyin üstüne. Benin bildiğim 2 tarafta elini taşın altına koyar,herkes gönlünden ne geçiyorsa onu yapar.
"Bana alınmayan başkasına alınmasın" mantığı çok yanlış,en azından iyi niyetli bir insanın kuracağı bir cümle değil.
Canım doğrusu böyle olması zaten.Ama yapılması gerekenlerınde yapılması gerekiyor.Zaten eş adayının birikimi yokmuş.İkisi bir güzelce çalışıp her şeyı yaparlar.Nirikim olmadan evlılık cok zor olur.Yspılması gereken seylerı yapsınlar bırak başka bısey yapmak ısterlersede ıclerınden gelırse yapsınlar.

Çünkü bazıları işimize geliyor bazıları gelmiyor.

Kaynanayla oturup hizmet etmek işimize gelmiyor ama bize alışveriş yapılması geliyor. O yüzden bazıları saçma bazıları ama adettendir canım.
Kaynanayla oturunca ıyıyken kötü oluosun.Çevremde 1500 tane ornek var buna dair.

Kaynanayla oturunca ıyıyken kötü oluosun.Çevremde 1500 tane ornek var buna dair.
E ama adetti eskiden bütün gelinler kaynanayla otururdu? Niye o adetimizden vazgeçtik, işimize gelmediği için.

Eskiden mesela adetti hatta bugün hala bazı bölgelerde adettir kv kp büyükler oturmadan gençler oturamaz, gelin kv kp ile aynı odada bile oturmaz. Bu adet çok mu işlevsel mesela?

Adetler zamanla değişebilir, yürürlükten kalkabilir, uygulanmayabilir. Bu çok normal. Eğer insanlar özellikle de yeni nesil bohça adetini gereksiz bulursa -ki ben de onlardan biriyim- zamanla bohça adeti de ortadan kalkar. Bundan 20 sene sonra bizim bugün artık uygulanmayan adetlere baktığımız gibi bakarlar.

Yani siz de mesela bazı adetleri illa ki uygulamayı bırakmışsınızdır. Mesela kvnize kanlı çarşaf gösterdiniz mi, bu eskilerin adetiydi? Sanmam. O zaman bugün bohça adetini gereksiz bulanların olması da gayet normal.

E ama adetti eskiden bütün gelinler kaynanayla otururdu? Niye o adetimizden vazgeçtik, işimize gelmediği için.

Eskiden mesela adetti hatta bugün hala bazı bölgelerde adettir kv kp büyükler oturmadan gençler oturamaz, gelin kv kp ile aynı odada bile oturmaz. Bu adet çok mu işlevsel mesela?

Adetler zamanla değişebilir, yürürlükten kalkabilir, uygulanmayabilir. Bu çok normal. Eğer insanlar özellikle de yeni nesil bohça adetini gereksiz bulursa -ki ben de onlardan biriyim- zamanla bohça adeti de ortadan kalkar. Bundan 20 sene sonra bizim bugün artık uygulanmayan adetlere baktığımız gibi bakarlar.

Yani siz de mesela bazı adetleri illa ki uygulamayı bırakmışsınızdır. Mesela kvnize kanlı çarşaf gösterdiniz mi, bu eskilerin adetiydi? Sanmam. O zaman bugün bohça adetini gereksiz bulanların olması da gayet normal.
Bohça ben evlendıgımde eve ıstememiştim.Oturacagım eve getırmışlerdı.Öyle yapmalarını istemiştim.Ama ilk nişanlanırlen nişan alış verişine çıkılır.Bu hiç değişmedi.Büyüklerimiz hala oturmadan biz oturmayız.Onlar oturur daha sonra biz oturruz.Gelin kp aynı yerde oturmaz gibi bir şey hiç gormedım.Hatta dedem gelınlerını hep yanında istermıs.Mesela bayramlarda sofrasız hala kımseyı yollamayız.Sureklı hızmet ederız.Bu degısebılır.Benım savundugum nokta kız ıstenır nisan yuzugu takılmadan kız alış verıse cıkarılır.Bunu yapmayanlar var mı tabıkıde var.Ama zaten kv gelır gelının annesıne dorar sızın adetınız nedır dıye.

Bohça ben evlendıgımde eve ıstememiştim.Oturacagım eve getırmışlerdı.Öyle yapmalarını istemiştim.Ama ilk nişanlanırlen nişan alış verişine çıkılır.Bu hiç değişmedi.Büyüklerimiz hala oturmadan biz oturmayız.Onlar oturur daha sonra biz oturruz.Gelin kp aynı yerde oturmaz gibi bir şey hiç gormedım.Hatta dedem gelınlerını hep yanında istermıs.Mesela bayramlarda sofrasız hala kımseyı yollamayız.Sureklı hızmet ederız.Bu degısebılır.Benım savundugum nokta kız ıstenır nisan yuzugu takılmadan kız alış verıse cıkarılır.Bunu yapmayanlar var mı tabıkıde var.Ama zaten kv gelır gelının annesıne dorar sızın adetınız nedır dıye.

Sizin adetlerinize saygım sonsuz ama sizin anlattığınız şeylerin yüzde 99 u artık yapılmıyor .

Bizde büyükler oturmadan mesela aynı salondaysa gençler oturur. Bizim büyükler bunu saygısızlık addetmez. Beraber yemek yiyeceksek geçer yerimize otururuz, illa büyükler önce otursun diye beklemeyiz. E adet bizim sülalede uygulanmıyor demek ki.

Bu arada artık isteme ile nişanı birlikte yapan çok kişi var. Misal benim öz dayım. Nişan yüzüğü takılmadan kız alışverişe çıkarılamadı mesela çünkü isteyip aynı zamanda nişanı yaptılar.

Yani şunu diyorum, sizde bu adetler uygulanıyor olabilir. Bu sizin tercihinizdir, siz beğendiğiniz adetleri uygulayıp beğenmediklerinizi demode bulup uygulamayabilirsiniz.
Ama siz seviyorsunuz diye bu adeti herkesin beğenmesi yaşatması gerekmiyor. Demek istenilen bu aslında.

Canım doğrusu böyle olması zaten.Ama yapılması gerekenlerınde yapılması gerekiyor.Zaten eş adayının birikimi yokmuş.İkisi bir güzelce çalışıp her şeyı yaparlar.Nirikim olmadan evlılık cok zor olur.Yspılması gereken seylerı yapsınlar bırak başka bısey yapmak ısterlersede ıclerınden gelırse yapsınlar.
Ya bana saçma geliyor.
50 tllik sütyen için şekilden şekile girip milleti darlıyorlar. İlk örnek bu değil yani. Birikim yoksa adam borca mı girsin. En güzel yıllarını borç ödemekle mi geçirsin. Zor yani,parasızlıktan çok anlayışsız bir eşle evlenmesi daha zor,konu sahibinin eşinin allah yardımcısı olsun.

Bizde büyükler oturmadan mesela aynı salondaysa gençler oturur. Bizim büyükler bunu saygısızlık addetmez. Beraber yemek yiyeceksek geçer yerimize otururuz, illa büyükler önce otursun diye beklemeyiz. E adet bizim sülalede uygulanmıyor demek ki.

Bu arada artık isteme ile nişanı birlikte yapan çok kişi var. Misal benim öz dayım. Nişan yüzüğü takılmadan kız alışverişe çıkarılamadı mesela çünkü isteyip aynı zamanda nişanı yaptılar.

Yani şunu diyorum, sizde bu adetler uygulanıyor olabilir. Bu sizin tercihinizdir, siz beğendiğiniz adetleri uygulayıp beğenmediklerinizi demode bulup uygulamayabilirsiniz.
Ama siz seviyorsunuz diye bu adeti herkesin beğenmesi yaşatması gerekmiyor. Demek istenilen bu aslında.
Tmm aynı şeyı soyluyoruz.Herkesin kendıne gore bir adeti var.Ama konu sahibide kendılerınde olan bi adetın yapılmadıgını soyluyor.Bunu nişanlısı ıle konusması gerekıyor.

Merhabalar.. Canımı sıkan bir durum var. Çal çaput için kimseye birşey demeyeyim diyorumda. Nişanlımla severek nişanlandık. Kendi birikimi yok. Bu işlerden anlamıyo. Büyükler halletsin vs diyo.

Annesi bohça diye birşey getirdi ama birşey yok içinde. 10ar tane havlu patik lif yazma. 1 nevresim takımı 1 terlik 1 saat. İç giyim adına 2 atlet 1 sütyen-kilot takımı var. Giyim adına sadece bu kadar diyebilirim. Alışverişe zaten çıkartılmadım.

Benim bildiğim gelin içten dışa baştan ayağa giydirilir. Çorabın kadar alınır. Herkes diyo sus sen öteki gelini alırken yaparlar ezilirsin sende diyo..

Bindallı almayı bile kabul etmiyor hanfendi.

Duruma yorumunuz ne kızlar
Öteki geline yaparlarsa ne yapayım
Yada bu durumu unutayım gitsin mi

Birde onlar bana ne aldıki damat bohçasına ne koyayım...
Bence bunlarda hiç bişey yok boş şeylere takılmışsın bende evleneli 8 ay oldu biz kuz tarafı olarak tüm aileye bi sürü şey aldık onlar bisürü paraları olmalarına rağmen sadece bana 2 gecelik bi terlik aldılar o kadar düğünden sonra altınlarımı çaldılar üstüne daha dış çekim fotoları bile alınmadı oraya da rezil olduk neler neler böyle şeylere takılma bence saçma sapan

Bende suan aynı yoldan geçiyorum. Saydığın şeylerin bile hiçbirini almadılar açıkcası umrumda da değil. Eşinle senin aranda bir problem yoksa boşver. Ben öyle yapıyorum çok şükür hiç problemsiz mutlu mesut düğünümüzü bekliyoruz:)

Merhabalar.. Canımı sıkan bir durum var. Çal çaput için kimseye birşey demeyeyim diyorumda. Nişanlımla severek nişanlandık. Kendi birikimi yok. Bu işlerden anlamıyo. Büyükler halletsin vs diyo.

Annesi bohça diye birşey getirdi ama birşey yok içinde. 10ar tane havlu patik lif yazma. 1 nevresim takımı 1 terlik 1 saat. İç giyim adına 2 atlet 1 sütyen-kilot takımı var. Giyim adına sadece bu kadar diyebilirim. Alışverişe zaten çıkartılmadım.

Benim bildiğim gelin içten dışa baştan ayağa giydirilir. Çorabın kadar alınır. Herkes diyo sus sen öteki gelini alırken yaparlar ezilirsin sende diyo..

Bindallı almayı bile kabul etmiyor hanfendi.

Duruma yorumunuz ne kızlar
Öteki geline yaparlarsa ne yapayım
Yada bu durumu unutayım gitsin mi

Birde onlar bana ne aldıki damat bohçasına ne koyayım...
Yanlış anlama kendim de benzer şeyler yaşadım. Evet bazı şeyler bilerek yapılmayınca içinde kalıyor insanın ama evlendikten sonra da aman çorabı da vb eksik kalsın diyorsun. Evlenirken her şeyi ince ince düşünüyo insan, o olmadı bu olmadı. Evlendikten snra da aman buna mı üzülmüşüm oluyo. Sen herşeyini adetlerine göre layıkıyla yap o da onların ayıbı olsun. Eşin yapılanları görücektir, seni de onlar gibi bilmesin.

Ben eşimin ailesi gibi düşünmeye başladığımda eşin bana şu cümleyi kurmuştu; aileme benzemeye başladın ve bu durumdan hoşlanmıyorum, kendin ol demişti, çok etkilemişti beni.

Dis tedavisi demeyeydin eyiydi
Millet daha gelin olacakken yaptirtiyor bir helal sut emmis keriz bulup 😁sen anca gez kaynana olana kadar dissiz ahahaha
😂😂😂Kız bana ilerde lazım olcak ama adetler anca oturur,baksanıza biraz tekrarlanınca adet oluyor anca 😍
donlarına kadar alma dönemi bitti, kvalideye bir mercedes çeksinler artık bir zahmet :KK53:
7 ceddimin kızlarını da kuaföre doluşturacağım,damat alıyorlar kolay mı 😁

Benim baya abartılı bi bohca olmuştu 3 takım kaynvaldemlerden esarbiyla corabiyla çantası cüzdanı her takıma uygun ayakkabısıyla terligiyle makyaj malzemeleri iç giyim de 5er çeşit ve gelin seti gecelikler vs. Havlu lif patik yazma battaniye uyku seti nevresim. Kayinvalidenin akrabalarindanda adettenmis hepsi geline 1 takım elbise ayakkabı çorap yazma koyarmış baya 20 çeşit kıyafet olmuştu birsuru ayakkabı birsuru yazma :)) hiç gerek yok aslında böyle şeylere biz mutevazi bisey olsun istedik sadece damada sadece geline az buz abartısız bisey olsun adet yerini bulsun dedik ama costurmuslar:)

Biz de gelinimize böyle aldık ama fakir bir aileydi üstüne başına giyecek bir şeyleri olsun diye alındı. Herkes de durumun farkındaydı. Kız fakirse bu kadar alınması normal bence. Zaten bu adetler eskiden yokluk olduğu için yapılırmış. Yoksa şimdi kimin kıyafete, çoraba ihtiyacı var ki? Benim ailemin durumu gayet iyi adet olsun diye düğüne yapalım dedik. İç çamaşırı alınmasın kesinlikle diye de uyardım. Çok iğrenç geliyor kv filan niye görsün geceliğimi.. Nişanlımla alışveriş yapacağım ama zaten şimdi de soruyorum alırken. Bence bu şekilde olması daha mantıklı. Aç gibi hareket etmeyi doğru bulmuyorum. Bir sürü şey koymuşlar size de 10 tane havlu diyorsunuz tanesi 20 25 lira o havluların. Biraz anlayışlı olun. Çok laf ediliyor diye gaza gelmeyin.

Yeni evlendim. Nişanımda bohçamda benim isteğim ile sadece gecelik ve iç çamaşırı takımı ,şal, ten çorap nişan kıyafetim ve ayakkabım vardı. Ben eşimin ailesinden hiç bir şey istemedim Hiç te kafama takmadım ama düğünümde hiç bir şey istememe gerek kalmadı kayınpederim herşeyi ben daha söylemeden yaptı gelinliğimi bile kiralatmadı istediğini beğen al kızım feda olsun sana parası mühim değil dedi. Allah bin kere razı olsun kendi babamdan ayırmadan seviyorum. Ev eşyalarıma da hiç karışmadı ne istersem aldı. Yani anlatmam o ki tok gözlü olmak gerek bazen 2 parça kıyafet için kendiniZi mal düşkünü konumuna sokmayın baZen aileler de sanırım yapacak olsa bile bizden biraz onlara müsaade etmemizi bekliyor. Elalem için değil eşin için yap. Ben çeyiz bile serdirmedim sorana da sizene siz yapın bana bulaşmayın dedim sustular. Sen mutluysan mal mülk fani şeyler

Back