Valla partner konusunda bir nebze haklısınız. Test işi olsa bile aldatma ihitmalinden dolayı yine de kesinkes emin olamayız kimseden.
Test işinde de bence söylenmeli. Tek gecelik değilse sevgiliniz ise erkekler genelde seninle mi uğraşacağım demiyor. Sevişeceğim diye erkek milleti koşa koşa verir yani
vermeyenle de benim işim olmaz aslında. Benim isteğimi göz ardı eden, sen olmazsan başka kız olur kafasında biriyle sevgili olmam. Sözüm takılmalık, tek gecelik ilişklere değil. Onda yapabileceğimiz durum yok adam da kabul etmeyebilir, tek yapabileceğimiz aşı ve kondom.
Söylediğiniz çoğu şey doğru, bence hpvden böyle büyük bir kaçış imkansız gibi. Yani sevişen her insan bu riski alıyor. Açıkçası öyle çok korkutucu bir durum gibi de gelmiyor bana. Çünkü bu virüs kesinlikle kanser olacaksınız demek değil. Virüs yıllar geçtikçe siz muayene olmadıkça hücrelerinizi yıllar içinde bozduğu için en sonunda kanser oluyor. Kontrollerini aksatmayan biri kansere dönüşmeden zaten bu virüsü tedavilerle uzaklaştırıyor. İstisnalar var mı, vardır tabii ki. Tedavi yanıtsız kalıp ikinciye ameliyat olanlar veya kansere gidenler vardır. Ne kadar fazla tam bilmiyorum ama çoğu insanın bu virüsü takiplerle yendiğini biliyorum.
Sigara da buna benzer şans işi, sigara içen herkes sigaranın akciğer kanseri riskini arttırdığını biliyor ama yine de içiyor. Trafik kazasından ölenler var diye arabaya binmekten vazgeçmiyoruz. Ben hpv var diye seksten vazgeçmem ama önlemini de elimden geldiğince alırım. Bundan dolayı sonunds vücudumuz bunu yenemeyip kansere evrilebilir mi? Mümkün yine de aşı olan biri için alınabilecek kadar az bir risk gibi görüyorum bu durumu.
Sorulara gelirsek hpvnin yaygın olması sebepli aşı geliştirildi zaten. Virüs çok yaydındı uzmanlar el attı. Hatta yetmedi avrupadaki tüm çocukları aşıladılar. Aşı programları sayesinde Dünya sağlık örgütü yakında hpv'ye bağlı kanserleri neredeyse hiç görmeyeceğimizi söylüyor. Çünkü türkiye hariç çoğu ülke çocukları aşılıyor.
"Dünya Sağlık Örgütü, 15 yaşından önce cinsiyet fark etmeksizin tüm çocukların en az %90’ı aşılanabilirse, kadınlar 35 ve 45 yaşlarında en az iki HPV testi yaptırırsa ve kanser öncesi lezyonlar ile kanserlerin %90’ı tedavi edilirse 2120 yılında rahim ağzı kanserinin tüm dünyadan yok olacağını açıklamışlardır."
Gördüğünüz gibi tedaviler gayet başarılı gibi, hpv aşı ve takiple büyük bir sorun olmaktan kalkacak. Aşı yeteri kadar yok, her ülke alamıyor ve daha yeni bulunmuş bir aşı olduğu için bu sorun bie yüz yıl daha bizimle.
Diğer sorunuzda da dediğiniz gibi hpvnin nasıl ortaya çıkacağı türüne ve sizin bağışıklık sisteminize göre değişiyor. Siğil yapan türü, kansere dönüşmesi yüksek tür, daha iyimser türler var da var. Aşı ise kanser yapan türlerin en yaygınlarına karşı koruyor. Ek olarak söylemem gerek ki ben karşımdakine güvenmediğim hiçbir ilişkide oral seks ve korunmasız ilişki yapmıyorum