- 29 Ağustos 2011
- 2.272
- 9.711
- Konu Sahibi ingilizpapatyasi
Bulaştırma ihtimali yüzde sıfır olan birinin dahi partnerine bu durumu açıklaması gerekir.Genel bilgi olması için yazıyorum. Konu sahibinin de bir nebze içi rahatlar. Hiv kondomla geçmez, bir kaza olmadıkça. Hiv öyle kolay kolay korunmasız ilişkide de geçmez, ihtimali düşüktür ama tabii ki ihtimal vardır ve bu tehlike alınabilecek bir risk değil. 10 kere seviştiğin hivliden virüs kapmazsın 1 kere seviştiğin adamdan kaparsın, şans işidir. Ama sağlam bir kondom hive karşı koruyucudur.
Sonra tüm burada haberi olmayan kadınlar için yazmak isterim ki yeni nesil ilaçlar sayesinde bu hastalığın artık bulaştırıcı özelliği yok olabiliyor. İngilizce U=U türkçede B=B (bulaşmayan=belirlenmeyen) olarak geçiyor. Virüs ilaçlar ile kontrol altına alınırsa bulaşma özelliği olmuyor. Hatta kondomsuz bile partnerine virüs geçmiyor diye biliyorum, birkaç yerde böyle bir bilgi de var. Bu tarz ilaçlar var. Bizim ülkemizde ne sıklıkla kullanılıyor bilmiyorum veya sizin sevgiliniz böyle bir ilaç alıp kontrollerine gidiyor mu önemli olan bu, çünkü ilacı almakla bitmiyor, ilacın vücutta yeterli etkinliğini sağlayıp sağlmadığını da kontrol ettirmesi gerekiyor.
İlacını alıyor ve takiplerine gidiyorsa artık normal bir vatandaş gibi bulaştırıcı olmadığı için bunu size söylememiş olabilir. Yine de sizin de haberiniz olması gereken bir durumdur kesinlikle. Sonuçta kaza sonucu kondom yırtılır, takiplerine gitmez ilacını düzgün almaz bir şey olur bilmeniz gerekirdi. Maalesef haklısınız üzücü bir durum.
Umarın yanlış anlaşılmam. Ben de sizin yerinizde olsam ne yapacağımı bilemezdim. Bir nebze içinizi rahatlatmak ve forumda eksik bilgileri düzeltmek için yazdım. Çünkü hive karşı hala çok bilgisisiz halk olarak. Hivli insanlarla karşılaşmadığımız veya onlar gizli kaldıkları için tedavilerini, onlardan korkulacak durum var mı, hangi davranışlar riskli gibi bunlar pek konuşulmadığından insanların aklında cevapsız sorular kalıyor, bir nebze cevaplamaya çalıştım. Keşke sizinle bu durumu önceden paylaşsaydı.
Doktorlar dahi yüzde yüz, yüzde sıfır gibi oranlar vermez hep bir ihtimal vardır çünkü, kaldı ki böyle bir ihtimal olmasa bile anlatılmalı.
Benim durumum bu, şu kadar risk var, benimle devam etme kararı tamamen sende demeli.
Bir de ben şunu düşünüyorum, eğer bulaştırma durumunun olmadığını düşünseydi kesinlikle anlatırdı. İhtimal var ki saklıyor.
Ama dediğim gibi ihtimal olsa da olmasa da, buna karşısındaki kişi karar vermeliydi. Bu hakkı elinden almış.