- 22 Kasım 2010
- 11.048
- 19.334
O kadar haklısınız ki. Çocuk olunca elindekini gasp ettiğimiz gerçeği değişmiyor maalesef. Ben de aynı şekilde davranıyorum çocuklarıma. Paylaşmanın ne kadar gerekli ve güzel olduğunu anlatıyorum ama asla zorlamıyorum ki zaten benimkiler de çoğunlukla paylaşır, eğer elindeki onun için çok çok özel değilse.Bazen 16 aylık oğlumla Parka gidiyoruz. Diğer bebekler araba veya oyuncak bebek vs getirmiş oluyor. Oğlum istiyor. Diğerlerinin annesi hemen paylaşması için zorluyor. Ne münasebet yahu? O araba o çocuğun en sevdiği oyuncak olabilir. Eğer istemiyorsa zorlayamazsınız. Ben de telefonumu paylaşmak istemem. Şahsi eşyam. Belli ki o oyuncak bebek de kız çocuğunun en sevdiği bebek.
En fazla teklif ediyorum.
Bir kez bakabilir miyim diyoruz.
Hayır derse hayırdır.
Oğlumu da paylaşması veya birilerini illa öpmesi kendini öptürmesi için zorlamadım.
Çocuk hakları denen bir şey var.
Aynı durumda siz ne yapardınız? Çocuk ikna olmuyor bir türlü. Ne yapılmalı sizce?Biz oğlanla parka çıkıyoruz 18 aylık. 3-4 yaşlarında çocuk bisikletini kenara koymuş salıncakta sallanıyor. Bizim oğlan da bisiklete saldırıyor.
Annecim abiden izin alalım sonra bakabiliriz. Abisi bisikletine dokunabilir mi biraz bebiş diyorum sevimli sevimli.
Çocuk hayır diyor.
Annesi atlıyor dokunmanızı istemiyor diye.
Neden ego kassınlar canım herkes ister çocuğunun iyi olmasını. Bu mu suç?BİDE HERKESİN ÇOÇUGU SÜPER OLSUN İSTİYOR AT YARIŞI GİBİ KOŞTURUYORLAR ÇOÇUKLARININ ÜSTÜNDEN EGO KASIYORLAR
Su uzantısı gerçekten çok korkunç. Bir dönem çok kullanılan Azra isminin anlamı da çok korkunç benceÇocuğun adı Alperense ya da Batuhansa eyvallah ama Azrasu nedir yahuuBu korkunç izmi Azra yaparak öğretmen bence çocuğa iyilik yapıyor
+1Daha geçen gün gözümün önünde olan bir olayı anlatayım. Öğrencimin biri bisküviyi açmış yiyordu. Başka bir öğrencim (maddi durumu pek iyi değil) öyle bir baktı ki. X, arkadaşına bir tane verir misin dedim. O da verdi. Eve gidip bunu şikayet etseydi, veli bunun için gelseydi ben çok kızardım. Çocuğuma paylaş demişsiniz ama o paylaşmak istemiyor dese çok kızardım. Konu sahibi de beslenme listesinin dışı olarak mısır getirmiş diyor. Kurala uymazsa, öğretmene de kural dersi vermeye kalkmasın.
Ayrıca paylaşmayı öğütle, gerisine karışma diyen olmuş. Ne kadar komik. derste hayvanları sevin, yiyecek verin onlara diyorum hep. Hatta gözlerinin önüne örnek olsun diye kedi de besliyoruz okulun bahçesinin dışında. Amaç lafta kalmasın, çocuk öğütlenen şeyi görsün. Ne var bunda anlamıyorum ben.
Bugün bunlar için okula gelip öğretmene ayar (!) veren velinin evladı yarın en ufak şeyde dünyanın en büyük şokunu yaşıyor. Gerek var mı bu kadar korumacı (!) olmaya. Gerek var mı Ayşe su ya Ayşe dedi diye şikayete. Kırk yıl düşünsem böyle bir şey için kimseyi şikayet etmem.
Aynı durumda siz ne yapardınız? Çocuk ikna olmuyor bir türlü. Ne yapılmalı sizce?
E tamam aynı şeyden bahsediyoeuz. Herkesin üzerinize koşup hayıır elleme çocuğumun oyuncağını dediğine inanamadım. Ne kadar çok başınıza gelmiş. İlginç. Yeni modaya sizde uyuyorsunuz o zaman. Çocuk istemiyorsa zorlanmaz. Eğer bir annenin çocuğumu zorlayacağını, rıza inşası yapacağını, ısrar duygu sömürüsü vs yapacağını hissetsem bende istemiyor ellemeyin derim.Bu
Yazımın devamında çocuğumla nasıl konuşacağımı yazdım. Neden orayı kestiniz :)
Çocuk ikna olmuyorsa zorlamam. Zorlamayacağımı da yazdım.
Çocuğun mizacı etkili zaten bu işte. Onun istemediği bir şeyi başka çocuk mutlu olsun diye yapmam.
Ama her böyle bir durumda kaldığımızda yapılması gereken esas davranışı söylerim çocuğuma. Hayır istemiyor ellemesin demem.
Bu ülkede kibarlık, nezaket, insaniyet = kerizlik çünkü. Maalesef kabalık işe yarıyor her alandaçok garip bir şekilde höt höt tavırları olan, sert öğretmenler çok saygı görüyor hem veli hem öğrenci tarafından. lisedeyim dil sınıfı okutuyorum, hsonu 11 dil sınıfım için ydt hazırlı kursu açtım. normalde dersaneye gidip tonla para verecekleri konuları, sınav tekniklerini dyk kursunda bedavaya alma imkanları var. sınıfın yarısı geliyor yarısı gelmiyor. baktım böyle olmayacak zorunlu tuttum. veli toplantısında da ben kalkıp geliyorsam öğrenci de uykusundan ctesi günleri feragat edip gelecek, artık üni hazırlık sürecindeler bu 2 yıl çok önemli vs dan dan konuştum. ki normalde hsonu kursu yani, öğrenci gelir gelmez zorlayamazsın. dedim kesin ama biz hsonu şuraya buraya gidiyoruz veya bilmemne kursu var diye gerekçe öne sürecek veliler ama çıt çıkmadı. aksine hocam çok haklısınız göndereceğiz vs dediler. şimdi sınıf eksiksiz ctesi günkü kursuma geliyorbiraz dediğim dedik olmak, sınırları çizmekte fayda var. her gün çocuk hakkında konuşmak zorunda değilsiniz öncelikle. veli görüşme saaatleriniz yok mu?
E tamam aynı şeyden bahsediyoeuz. Herkesin üzerinize koşup hayıır elleme çocuğumun oyuncağını dediğine inanamadım. Ne kadar çok başınıza gelmiş. İlginç. Yeni modaya sizde uyuyorsunuz o zaman. Çocuk istemiyorsa zorlanmaz. Eğer bir annenin çocuğumu zorlayacağını, rıza inşası yapacağını, ısrar duygu sömürüsü vs yapacağını hissetsem bende istemiyor ellemeyin derim.
Haklısınız ben niye celallendim bilmiyorumEvet ben zaten kimseye bir şey demedim ki.
Bence listenin dışında gelen bir şeyi bir çocuk yiyorsa onu sınıfta yemesine izin vermeyin kantinde yiyebilirsin diye bir kural koyun mesela . Paylaşmak zorunda değil ama kurala uymak zorunda sınıfta kural koyucu sizsiniz bence bu ince çizgiyi sizin de ayırt etmeniz lazım . Kimse kimseyle bir şeyini paylaşmak zorunda değil .Hayır patlamış mısırı paylaş dedim orada koptu
Kendısı listede olmayan bişey koymus diğer çocukta istemiş bana şikayete geliyor benden almaya çalışıyor diye , bende o arkadaşının da canı çekmiştir ver biraz bişey olmaz dedim olay bu
Ver demeyecekmişim cocugu vermek istememiş çocuğuna saygı göstermemişim bu ilerde nasıl birey placakmıs saygıyı benden öğrenecekmiş
Aslında şunu paylaş diye net bişey yok
Genel olarak paylaş diyorum hep , yani yemeğini paylaş ver o yesin anlamında değil
Ama genel olarak çok yoruldum evet duygusal anlamda
Yok daha neler birde öğretmenden istiyorVelilerin cüret seviyesi saçma sapan bir yerde. Hanımefendiyi bir kere veli toplantısında gördüm sadece. Bana yazdığı mesajı paylaşıyorum. Eğitimin en yoran paydaşı veliler herhalde
Bu zamanda öğretmene saygı kalmadı gibi şeyler yazılmış ama benim illokul dönemim de böyle bir veli vardı dünya kendi oğlu etrafında dönsün isterdi hep şikayetle ortaokulu bitirdi artık öğretmenlerde uğraşmak istemeyip ne derse tamam dedi ....Sonuç lisede silahla öğretmeni vurdu düşük not aldı diyeMerhaba , öğretmenim
Bugün idare tarafından çağrıldım
Velim şikayet etmiş sebep şunlar :
Çocuğunun isminin sonunda “su “ varmış neden çocuğun yaptığı ödevin yanına tam yazmamışım da Azra yazmışım Azra su olacakmıs ismini doğru öğrensinmiş
Diğeri de neden çocuklara sürekli paylaş diyormuşum onun cocugu paylaşmak zorunda değilmiş yemeği bile kendi cocugu yesin diye koyuyormuş , herkes kendi çocuğuna Yemek koysunmuş..
Ayrıca neden hala çocuğu okumaya geçmemiş ..
Müdür bişey demedi ama bunlara karşı dikkatli ol dedi kısaca
Beni yoran çocuklar değil veliler ve kaprislerinden çok bunaldım en ufak şeyde idareye gitmeleri yüzünden mesleğime aşıkken işimden soğudum , kadına da önemli olan ne sizsiniz ne de benim , burada tek önemli olan sizin çocuğunuz dedim . Bana yaşanmaması gereken şeyler yaşandı ama sizi çok seviyorum unuttum bilmem ne diyor hala .. ne yaptığımı da bilsem …. Belki daha fazlasını söylemek istedim ama daha da büyümesin artk sussun diye denedim ama kadın da gerekeni yaptırdım modunda.. artık ego tatmin ediyor bana karşı ..
Çocuklar olmasa asla çekilmez okul….
Beslenme dışında patlamış mısır da koymuş çocuğa geçen bizim çocuğun okulunda da oldu cikolata koymuş biri yemek yemezsen abur cubur ye diye öğretmen almış okul çıkışı veliyi çağırıp uyardı ama nafile sonraki hafta sadece abur cubur koyup mecbursun vermeye açmı kalsın demiş birdeMesajlarin bir kısmını da okuduğumu belirterek, konu sahibi de iletişime çok acik gelmediniz bana, konunuzu direkt okuduğumda ise idareye gitmesini gerektirecek bir durum olduğunu düşünmesem de, velinin haksız olmadığını düşündum.
Paylaşmayi öğretmek evet güzel ama çocukların iradelerini de yok saymamak gerektiğini düşünüyorum. Hele ki beslenmeyi paylaşma noktasında baskı yapılmasının bence hiç olur yanı yok .
Okuma olarak sınıfın durumunu bilemem ancak Kasım ayında artık bazı şeylerin oturması gerekiyor. Burada çocukta bir sıkıntı görüyor demek ki veli, bence yönlendirme yapabilirdiniz. Tüm bunlar sizinle konuşulacak şeyler ancak "dün ile aynı" şeklindeyse genelde üslubunuz velinin neden müdüre gittiğini de anlıyorum.
ve konu sahibinden bağımsız olarak -evet gerçekten hadsiz veliler var- ancak sınıf öğretmenlerinin birçoğunun da iletişime kapalı olduğunu düşünüyorum ve görüyorum.
Ben velinin akademik anlamda endişelenmesini de haksız bulmadım. Biz Kasım ayı ara tatil sonrası hâlâ okuma yazma da sorun yaşayan öğrenciler, veliler ile görüşme yapıp yönlendirme kararı aldık. Çünkü 1. Sınıf öğretmenlerinin kasım ayında genel olarak bekledikleri bir nokta var. Ama mesela x'e bir ay daha verirsek şu noktaya gelecektir de diyorlar. Burada konu sahibi anladığım kadarıyla bu durumla ilgili dönut vermemişBenim adım azra su bana “azra su” deyin diyen kişiye hayır ben azra diyeceğim demek sosyal olarak uygun bir davranış değil. Aksine çocukça.
Paylaşmanın güzelliklerinden etkilenip çocuk yemeğini dağıttıysa konu sahibi bunu söyler. Sizin çocuğunuz dağıtıyor diye. Burada bile yazmıyor ne olduğunu, varsayıyorsunuz sadece.
Son olarak da veli belli ki endişeli ve ilgili. Ben de okumaya geçiş zamanının mart olduğunu bilmiyordum. Veli de bilmiyor belli ki. Öğretmen söylemeli. Burada iletişim eksikliği oluşturursa veli başka kanallar arar. Çünkü bilmiyor.