En ufak şeyde idareye giden Veli

çok garip bir şekilde höt höt tavırları olan, sert öğretmenler çok saygı görüyor hem veli hem öğrenci tarafından. lisedeyim dil sınıfı okutuyorum, hsonu 11 dil sınıfım için ydt hazırlı kursu açtım. normalde dersaneye gidip tonla para verecekleri konuları, sınav tekniklerini dyk kursunda bedavaya alma imkanları var. sınıfın yarısı geliyor yarısı gelmiyor. baktım böyle olmayacak zorunlu tuttum. veli toplantısında da ben kalkıp geliyorsam öğrenci de uykusundan ctesi günleri feragat edip gelecek, artık üni hazırlık sürecindeler bu 2 yıl çok önemli vs dan dan konuştum. ki normalde hsonu kursu yani, öğrenci gelir gelmez zorlayamazsın. dedim kesin ama biz hsonu şuraya buraya gidiyoruz veya bilmemne kursu var diye gerekçe öne sürecek veliler ama çıt çıkmadı. aksine hocam çok haklısınız göndereceğiz vs dediler. şimdi sınıf eksiksiz ctesi günkü kursuma geliyor biraz dediğim dedik olmak, sınırları çizmekte fayda var. her gün çocuk hakkında konuşmak zorunda değilsiniz öncelikle. veli görüşme saaatleriniz yok mu?

O kadar haklısınız ki. Çocuk olunca elindekini gasp ettiğimiz gerçeği değişmiyor maalesef. Ben de aynı şekilde davranıyorum çocuklarıma. Paylaşmanın ne kadar gerekli ve güzel olduğunu anlatıyorum ama asla zorlamıyorum ki zaten benimkiler de çoğunlukla paylaşır, eğer elindeki onun için çok çok özel değilse.

Aynı durumda siz ne yapardınız? Çocuk ikna olmuyor bir türlü. Ne yapılmalı sizce?

+1
Gerçek dünya bu kadar steril bir şey değil. Azrasu keşke sadece ismim yüzünden kırılsaydım demez inşallah.
Eğitimimiz sadece lafla kalırsa da emin olun hiçbiriniz memnun kalmazsınız. En kalıcı öğrenme şekli yaparak yaşayarak olandır, bunu da unutmayın. Sen söyle geçle olmuyor yani bu işler.

Bu
Aynı durumda siz ne yapardınız? Çocuk ikna olmuyor bir türlü. Ne yapılmalı sizce?

Yazımın devamında çocuğumla nasıl konuşacağımı yazdım. Neden orayı kestiniz :)

Çocuk ikna olmuyorsa zorlamam. Zorlamayacağımı da yazdım.

Çocuğun mizacı etkili zaten bu işte. Onun istemediği bir şeyi başka çocuk mutlu olsun diye yapmam.

Ama her böyle bir durumda kaldığımızda yapılması gereken esas davranışı söylerim çocuğuma. Hayır istemiyor ellemesin demem.

E tamam aynı şeyden bahsediyoeuz. Herkesin üzerinize koşup hayıır elleme çocuğumun oyuncağını dediğine inanamadım. Ne kadar çok başınıza gelmiş. İlginç. Yeni modaya sizde uyuyorsunuz o zaman. Çocuk istemiyorsa zorlanmaz. Eğer bir annenin çocuğumu zorlayacağını, rıza inşası yapacağını, ısrar duygu sömürüsü vs yapacağını hissetsem bende istemiyor ellemeyin derim.

Bu ülkede kibarlık, nezaket, insaniyet = kerizlik çünkü. Maalesef kabalık işe yarıyor her alanda kibar insanı ezik zannediyorlar.

Evet ben zaten kimseye bir şey demedim ki. Kendimce başımdan geçen olayı yorumladım.
Sizin tartışmalarınızı görmedim yani.

Ben İstanbul da beyaz yakalı nüfusunun yoğun olduğu bir semtte yaşıyorum. Anneler hep çok bilgili bilinçli (!)
Parkta çocuklar birbirlerine yaklaşamıyorlar bile. Herkes evhamlı herkes tedirgin. Hastalık bulaşacak tedirginliği zaten tavan.
Evet mesela 5 yaşlarında bir kız tekerlikli valiziyle gelmişti parka.
Bizim oğlan 14-15 aylık deli gibi koşuyor. Tekerlikli valiz görünce çıldırdı. Ona dokunmak istedik yine aynı şeyi yaşadık. 5 yaşında çocuk laftan anlar. Annesi bebek baksın tekerlekleri ilgisini çekti dese ağlamaz ve travma yaşamaz heralde
Ben bisiklet vukuatından sonra oğluma globber aldım. Parkta bütün bebekleri bindiriyorum. Bizim oğlan başka bebekler bindikçe katıla katıla gülüyor. He ağlasa tabi ki bindirmem. Şu an annecim paylaşabilirsin lafından anlamaz çünkü

Bence listenin dışında gelen bir şeyi bir çocuk yiyorsa onu sınıfta yemesine izin vermeyin kantinde yiyebilirsin diye bir kural koyun mesela . Paylaşmak zorunda değil ama kurala uymak zorunda sınıfta kural koyucu sizsiniz bence bu ince çizgiyi sizin de ayırt etmeniz lazım . Kimse kimseyle bir şeyini paylaşmak zorunda değil .

Bu zamanda öğretmene saygı kalmadı gibi şeyler yazılmış ama benim illokul dönemim de böyle bir veli vardı dünya kendi oğlu etrafında dönsün isterdi hep şikayetle ortaokulu bitirdi artık öğretmenlerde uğraşmak istemeyip ne derse tamam dedi ....Sonuç lisede silahla öğretmeni vurdu düşük not aldı diye

Mesajlarin bir kısmını da okuduğumu belirterek, konu sahibi de iletişime çok acik gelmediniz bana, konunuzu direkt okuduğumda ise idareye gitmesini gerektirecek bir durum olduğunu düşünmesem de, velinin haksız olmadığını düşündum.
Paylaşmayi öğretmek evet güzel ama çocukların iradelerini de yok saymamak gerektiğini düşünüyorum. Hele ki beslenmeyi paylaşma noktasında baskı yapılmasının bence hiç olur yanı yok .
Okuma olarak sınıfın durumunu bilemem ancak Kasım ayında artık bazı şeylerin oturması gerekiyor. Burada çocukta bir sıkıntı görüyor demek ki veli, bence yönlendirme yapabilirdiniz. Tüm bunlar sizinle konuşulacak şeyler ancak "dün ile aynı" şeklindeyse genelde üslubunuz velinin neden müdüre gittiğini de anlıyorum.
ve konu sahibinden bağımsız olarak -evet gerçekten hadsiz veliler var- ancak sınıf öğretmenlerinin birçoğunun da iletişime kapalı olduğunu düşünüyorum ve görüyorum.

Beslenme dışında patlamış mısır da koymuş çocuğa geçen bizim çocuğun okulunda da oldu cikolata koymuş biri yemek yemezsen abur cubur ye diye öğretmen almış okul çıkışı veliyi çağırıp uyardı ama nafile sonraki hafta sadece abur cubur koyup mecbursun vermeye açmı kalsın demiş birde

Son düzenleme:
Ben velinin akademik anlamda endişelenmesini de haksız bulmadım. Biz Kasım ayı ara tatil sonrası hâlâ okuma yazma da sorun yaşayan öğrenciler, veliler ile görüşme yapıp yönlendirme kararı aldık. Çünkü 1. Sınıf öğretmenlerinin kasım ayında genel olarak bekledikleri bir nokta var. Ama mesela x'e bir ay daha verirsek şu noktaya gelecektir de diyorlar. Burada konu sahibi anladığım kadarıyla bu durumla ilgili dönut vermemiş

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…