Çorbalar Ekmek Kasesinde Mercimek Çorbası-Reis Mercimek Sponsorluğunda

yamukprenses

Guru
Kayıtlı Üye
15 Aralık 2009
9.220
14.625
Öncelikle herkese hayırlı kandiller dilerim arkadaşlar,Rabbim bu mübarek gecede kalbinizden geçen tüm duaları kabul etsin inşaallah.

Herkesin sofrasında bulunan klasik ama demirbaşı olan bir çorbadır mercimek çorbası ama bana göre Anne kokar.Annemin beni sandalyeye oturtup bak kızım iyice seyret diye ilk öğrettiği çorbadırkolaydır ama yine de anne kokar,köy kokar bana göre,yeri ayrıdır benim için.
Birde benim yapımımla ve sunumumla paylaşmak istiyorum sizlerle...

MALZEMELER
1 havuç
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı domates veya biber salçası
5 su bardağı et suyu(eğer yoksa et bulyon)
Pulbiber,kuru nane,tuz,isteğe bağlı karabiber,kimyon
Limon severseniz üstüne limon

YAPILIŞI
Öncelikle tereyağı ve soğanı soğanlar pembeleşinceye kadar kavuruyoruz,daha sonra salçasını ilave edip biraz daha hep beraber tanışıp kaynaşmaları için kavurmaya devam ediyoruz.Ve hemen sonra et suyumuzu da ilave diyoruz,suyumuz et suyu olursa çorbamızın tadından yenmez bu işin püf noktasıdır,yok efendim buzlukta haşlamalık et kalmamış,benim keyfim yerimde şimdi üstümde eşofmanları çıkarıp kasaba haşlamalık et,kemik vs...almaya inemem derseniz o zaman suyunu ekledikten sonra içine et bulyon koymanızı tavsiye ederim ama orjinal et suyu öncelikli tercihimdir.

Salça kokusu çıktıktan sonra içine yıkayıp pakladığımız mercimeğimizi,küp küp doğradığımız patates ve havucumuzuda ekleyip malzemeler yumuşayana kadar pişiriyoruz.

Çorbamız pişip içindeki malzemeler yumuşadıktan sonra el blenderimizle tüm malzemeleri eziyoruz.Verdiğim ölçü tamdır ama mercimeğimizin markadan markaya değişiklik göstereceği riskini hesaplarsak tüm bunların sonucunda eğer çorbamız koyu olursa azıcık kaynamış su ilave ederek çorbanın kıvamını inceltebilirsiniz.

En son olarak içine kuru nane,pul biber ve isteğe bağlı kimyon karabiber ilave ediyoruz,çorbamız afiyetle içmeye hazırdır.En son dilerseniz içmeden önce limon sıkabilirsiniz.Sıcak sıcak içmeyi unutmayın,herkese afiyet olsun

Ve işte sunumum

Yeni smileyler gelmiş,çok tatlılar,konumu ekledim ve açtım çok mutluyum mahiyetindeki şu smileyleri de şuraya ekliyeyim

MERCİMEK
_________
Lens culinaris. Kurutulmuş tohumlarından besin olarak yararlanılan çok eski bir tarım bitkisi. Mercimek bugün dünyanın birçok yerinde yaygın olarak yetiştirilmektedir. Mercimek, bedenin kas ve başka dokularının oluşumu ve yenilenmesi için gerekli olan bitkisel proteinler açısından pirince ve öteki tahıllara göre çok daha zengin bir üründür. Ayrıca, B vitaminiyle demir ve fosfor gibi bazı mineralleri de içerir. İşte bu nedenlerle çok değerli bir besin maddesi olan mercimek, en çok çorba ve sıcak yemek yapılarak tüketilir. Bu bitki köklerindeki azot bağlayıcı bakterilerin yardımıyla yetiştiği toprağı azotça zenginleştirir.

Bezelye ve fasulye gibi baklagillerin bir üyesi olan mercimek, tohumdan yetiştirilen bir yıllık bir bitkidir. Ortalama 15-20 cm arasında boylanabilen sık dallı, gövdesinde yeşil, bileşik yaprakları bulunan mercimeğin açık mavi çiçekleri, genellikle ikili ya da dörtlü salkımlar hâlindedir. Taneler yetiştirilen bitkinin çeşidine göre; kırmızı, boz, yeşil, siyah ya da kahverengi olabilir.

Mercimek en çok Hindistan ve Pakistan ile Batı Asya, Kuzey Afrika ve Güney Avrupa ülkelerinde yetiştirilir. Türkiye dünya mercimek üretiminde önemli bir yer tutar. Türkiye’de yapılan üretimin yaklaşık yarısı Güneydoğu Anadolu bölgesinden sağlanır.

Son düzenleme:
Ellerine sağlık Yamukprensesciğim
Çorba da sunumda harika görünüyor
Bilinmeyenim canım benim nasılsın,çok teşekkürederimHaftasonu misafirim vardı,bugün onları gönderdim yaptım hemen çorbamı,belki diğer günler vaktim olmayabilir diye.Sen de gelsene,su çok güzel,seni de bekliyorum yarışmaya

İyiyim canım ne yapayım.. Uykum yok takılıyorum buralarda..

Allasen o ekmek nasıl hâlâ bütün duruyor, ben yapsam yanlarda çatlar , corbam rezil oldurdu

Offf yamığım bu ne beee. Valla ağzımın suyu aktı. Ennnfes. Ustelik sunum muhteşemm.
bide merak ettim o eknek erimiyomu çorbayla
Sağol bebem
Aslında sana bu topikler yasak olmalı ama neyse
Valla çekim için yarım saat kadar falan o tahta masa senin,bu araba benim mutfak içinde dolaştı durdu ama erimedi.

Allasen o ekmek nasıl hâlâ bütün duruyor, ben yapsam yanlarda çatlar , corbam rezil oldurdu
Sonlara doğru az boynunu büker gibi oldu sanki ama kontrol ettiğimde hala sapasağlamdı,ekmektendir belki,üstelik içini bayağı çıkardım,ekmeğe tencere muamelesi yaptım doldurdum çorbayıHerhangi bir bozulma,çatlama patlama olmadan bir güzelce de içtim

değmiş ama zahmetine canm

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…