Edebiyatla ilgilenenler, yazıp çizenler

fataldanger

Nirvana
Kayıtlı Üye
24 Ağustos 2009
4.629
1.121
Edebiyata ilgisi olan ve kendi çapında bir şeyler yazanlar var mı aranızda? Ben de yazma eylemiyle ilgileniyorum ve ilgilenen başka arkadaşlarla yazma süreci hakkındaki fikirlerini paylaşmayı istiyorum.
 
Edebiyata ilgisi olan ve kendi çapında bir şeyler yazanlar var mı aranızda? Ben de yazma eylemiyle ilgileniyorum ve ilgilenen başka arkadaşlarla yazma süreci hakkındaki fikirlerini paylaşmayı istiyorum.
evet ben lise dönemim boyunca hep yazdım. üniversite dönemimde de ara ara yazdıklarım oldu ama bıraktım. keşke tekrar yazmaya başlasam... ama yazacak hevesi ve ilhamı bir türlü bulamıyorum eskisi gibi kendimde.
 
Edebiyata ilgisi olan ve kendi çapında bir şeyler yazanlar var mı aranızda? Ben de yazma eylemiyle ilgileniyorum ve ilgilenen başka arkadaşlarla yazma süreci hakkındaki fikirlerini paylaşmayı istiyorum.
Merhaba, edebiyatla hep iç içeydim. Üniversitede Amerikan Edebiyatı okudum. Şiir ve hikaye yazmak ve çeviri yapmakla çok yakından ilgileniyorum. En üretken olduğum zamanlar, düzenli ve hatta disiplinli olarak günlük tuttuğum zamanlar. Kesinlikle tavsiye ederim. Bir de gariptir ama yazma tutkusuyla dolup taşmama sebep olan 2 kitap oldu: Yerdeniz Üçlemesi - Ursula Le Guin ve Şeytan ve Genç Kadın - Paulo Coelho.
 

Çok güzel bir bölüm bitirmişsin, yazarlığa katkısı olabilecek bölümlerden. Ben de mesela pişmanım karşılaştırmalı edebiyat okumadığıma. Şiir ve hikaye yazıyorsun demek.. Ne güzel. Doksan yüz sayfayı geçmiş uzun bir hikayen var mı, yoksa kısa öyküler mi bunlar genellikle? Bir de sende de şu sorun ortaya çıkıyor mu yazarken; "A hayır hayır, daha iyi yazmak ve anlatacağımı daha iyi anlatmak için çok daha fazla kitap okumam gerek, hayır hayır henüz yetersizim" Bu sende de oluyor mu? Ama bakıyorum bu sefer de oku oku kitapların hiçbir zaman ardı arkası kesilmiyor, artık bir yerden üretme aşamasına geçmek gerek diye düşündüm. Ama hala ikilem içerisindeyim işte. Şuan yazmakta olduğum uzun öyküyü sırf bu sebeple askıya aldım mesela. Yanlış mı yapıyorum bilmiyorum.. Sen ne dersin yazıp çizen biri olarak? Üslubumun daha iyi ve zengin olması için daha fazla kitap okuyup biraz daha sabrettikten sonra mı devam etmeliyim yazmaya? Benim içine en çok düştüğüm ikilem işte bu oluyor yazarken.

Öykülerini ve şiirlerini çok merak ettim.
 
Son düzenleme:

Hayır... Yazan bir insan asla bırakmamalı. Bilmiyorum belki hayatının bir döneminde yazma eylemine girişmiş ve o alanda kendini bulamamış ve bırakmış olabilirsin ama gerçekten bunun için mi bıraktın, yoksa zaman mı bulamadın, çevren mi hevesini kırdı, ne için bıraktın? Elinde yazdıkların duruyor mu hala? Nasıl, ne tür şeyler yazmışsın mesela?
 

Kesinlikle böyle bir endişeye kapılmaman, yazma sürecini durdurmaman gerekiyor. Hiçbir zaman yeterince kitap okumuş olmayacağız Bir de düşünsene insan olarak belli bir kapasitemiz var ve bu yüzden dünyadaki tüm kitapları okumamız im-kan-sız. Bu yüzden hep bir şeyler eksik olacak.
İyi eserler ortaya çıkarmak için iyi bir okuyucu olmak gerekiyor, evet. Ama bu işin %100'lük kısmı değil. Bence okuduğun bir satır bile sana onlarca sayfa yazacak kadar ilham verebilir. Ne olursa olsun, bitirmek üzere başla yazdıklarına ve "yeterli değilim" endişesini bir kenara bırakıp kendini özgürleştir. Önemli olan kendini özgür bıraktığında nelerin çıktığı. Ne tür bir yazar olduğunu da bu şekilde tespit edebilirsin; yani yazarlığının yüzde kaçı yetenek, yüzde kaçı çalışma.
Yabancı dilin var anladığım kadarıyla?
 

Yazmaya yazıyorum, kendimi bıraktığımda öykü sayfalarca akıp gidiyor, ama sonra kendimi durdurmamın sebebi henüz yeterince zengin kelime haznesine sahip olmadığımı düşünmek oluyor. Bununla nasıl başa çıkacağım bilmiyorum. Kendimi serbest bırakıp devam etsem, ve bu öykü bir roman kıvamına gelip de sonlansa, bittiğinde kelime çeşitliliği zayıf, cılız bir edebi metin ortaya çıkmasından korkuyorum. Dediğin şey doğru. Bence yetenek işin kurgu, olay kısmı, kelime bilgisi ise çalışma kısmına giriyor. İşte ben ikinciden kuşkuluyum hep.

Sadece ingilizce biliyorum, osmanlıca da yabancı dilden sayılıyorsa bir de o var: )
 
Edebiyata ilgisi olan ve kendi çapında bir şeyler yazanlar var mı aranızda? Ben de yazma eylemiyle ilgileniyorum ve ilgilenen başka arkadaşlarla yazma süreci hakkındaki fikirlerini paylaşmayı istiyorum.

Merhaba :)
Ben de metin yazarıyım. Kitaplar ve edebiyat benim her şeyim.
 
yazdıklarım deneme şeklindeydi. hayat, o zamanlar yaşadığım lise aşkı, arkadaşlık, aile, yine hayat, bolca hayat...
yazdıklarımı bazı arkadaşlarımla paylaşırdım oldukça beğenirlerdi ama aileme hiç açmamıştım kendimi bu konuda. yazdıklarımı bilirlerdi ama okutmazdım. bir gün annem tuttuğum defteri okuyup ''ne kadar güzel yazıyosun öyle, ne kadar çok sevmişsin onu'' demişti. çok utanmıştım ve hevesim kaçmıştı. bir daha da yazasım gelmedi. ara sıra yine yazdım ama eskisi gibi heyecanla yazamadım. yine istiyorum yazmak... elimde durmuyor maalesef, o zamanlar kızıp atmıştım defterimi. şimdiki aklımla düşünüyorum da ne kadar saçmalamışım, keşke atmasaymışım... kendimi yıllardır sadece okumaya verdim. deli gibi kitap okudum. elimde hala tonlarca okunacak kitap duruyor. 22 yaşındayım, önümde okuyacak yıllarım var daha. sizce yazmak için erken bir yaşta mıyım? ya da yine toparlayabilir miyim kendimi dersiniz? siz ne konuda yazıyorsunuz?
 

Ben ise senin yaşındayken yazmak için çok mu geç kaldım diye düşünüp üzülürdüm.. Keşke derdim çocuk yaşta basılı bir eserim olsaydı. Benim hevesimi kıran da bu olurdu hep; geç kalmışlık duygusu. Çünkü on yaşından beri yazıyordum. Çocukluğa dair sadece bir çocuk dergisinde çıkmış bir öyküm var o kadar. Ne güzel bak bir sürü kitap okumuşsun bence hiç durma yazmaya başla, hazır görünüyorsun. Bence toparlamak için önünde hiçbir engel yok, istiyorsan gerisini düşünme. Ama istemiyorsan, içinden gelmiyorsa o zaman tabii ki kendini zorlama.

Benim durumum çok karışık. Bir kaç öyküye birden başladım ve hepsi yarım bir şekilde beni bekliyor şuan : ) Ama içlerinden biri, üzerinde temel olarak yoğunlaşmış olduğum. Konu olarak bir kadının hikayesi diyebiliriz.
 
teşekkür ederim ilginiz için. beni bir parça da olsa motive ettiniz. en azından şu an umutsuz değilim : )
yazılarınızı ne gibi alanlarda değerlendiriyorsunuz? ben yazsam ne şekilde değerlendireceğimi bilmiyorum açıkçası.
 
Çok hoş.. Basılı veya bastırmayı düşündüğünüz bir eseriniz var mı? Sizin yazma süreciniz nasıl işliyor?

Henüz basılı bir eserim yok, ancak bunun için en yakın zamanda denemelere başlamayı düşünüyorum. Şimdilik sadece reklam metin yazarlığı ve blog yazarlığı yapıyorum.
 

Ne gibi alanlarda derken anlayamadım, tür olarak mı?
 
Henüz basılı bir eserim yok, ancak bunun için en yakın zamanda denemelere başlamayı düşünüyorum. Şimdilik sadece reklam metin yazarlığı ve blog yazarlığı yapıyorum.

Çok güzel. Bu blog olayını ben hala anlayamadım biliyor musunuz? Nedir bu blog meselesi, nereden çıktı, neden medyada çok fazla konuşuldu ve blog sahibi olmak için ne yapmak gerekiyor, e-mail adresi açmak gibi basit bir işlem mi hiç anlamıyorum? : )
 
Aslında yazdıklarınızın okuyucular tarafından ne tür tepkiler alacağını anlamanızın en basit yolunun bir blog açmaktan geçtiğini söyleyebilirim. Zamanla sizi okuyan,yazdıklarınıza yorum yazan ve hatta takipçiniz olan birçok kişiye ulaşabiliyorsunuz. Bunun için de bir Gmail hesabı almanız yeterli. :)
 

İyi bir fikir gibi görünüyor. Ben de hep ne sanardım biliyor musun, blogları elit camia insanlarının herhangi bir şeylerin reklamı vesaire için kullandıkları bir araç sanardım : )
 
Sanırım edebiyatla ilgilenen pek yok Ben bu aralar sanırım üretken bir dönemimdeyim. Bunu iyi değerlendirmeye çalışıyorum. Sürekli yazıyorum. Şiir daha çok yazıyorum. Düz yazıda ise sıkıntım şu; birbiriyle bağlantısız yazılar yazıyorum. Her yazım birbiriyle bağlantısız bir parça, deneme gibi diyebiliriz aslında ama içerik bakımından değil çünkü içerik olarak hepsinde bir öykü tadı var, bir duygu kurgusu var karakter olmasa da. Düz yazıdaki sıkıntım bu. Hepsini bir araya getirip toparlayamıyorum, sanırım kafamın karışıklığı bu yazılara yansıyor. Şiirlerimi yazdıkça da dosyalıyorum, her şey yolunda giderse bu senenin sonunda şiir kitabımı bastırmayı planlıyorum. Buna inanmak istiyorum. Umarım yapabilirim..

Yalnız en büyük sıkıntım da şu; biliyorsunuz iyi yazmak için iyi okumak gerek. Çok okuyan insan daha güzel yazar bu bir gerçek. Daha çok kelime edinir, daha çok imla kuralı öğrenir, daha çok stil öğrenir; yani yazmak için daha fazla malzeme edinir anlayacağınız. Ben ise hiçbir şey okuyamıyorum. Çok çok büyük bir odaklanma sorunum var, kesinlikle okumakta çok zorlanıyorum. Zihnimi toparlamakta çok zorlanıyorum. Bu sanırım psikiyatrik bir bunalımdan ileri geliyor. Sizce bu kadar az okumayla yazılan şeyler büyük ihtimalle yetersiz veya gülünç müdür, uyduruk mudur? Benim aklımı kemirip duran da bu mevzu zaten. Yoksa yazdıklarımı bir an evvel bastırmak istiyorum.
 
Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…