Kızlar ben hamile kalmadan önce gebe kalmak ile ilgili okudugum kitapları tekrar ortaya cikardim. Bu surecte faydali olacagina inandigimiz kitap, dizi veya besinleri / besin takviyelerini paylasabiliriz diye düşünüyorum. Hem kafamız da dağılır.
Benden iki kitap önerisi:
1) "Doğurganlık ve Gebe Kalma Rehberi", Zita West.
Gebe kalmak icin faydalı bilgiler içeren bir kitap gerçekten. Prof. Dr. Mustafa Bahceci dilimize çevirmiş. Kitapta kadın ve erkek üreme sisteminin nasıl çalıştığından, hamile kalmak icin vücutta olmadı gerek vitaminler vb ve beslenme detoks tavsiyeleri, hormon dengesizligini önlemeye yardımcı yöntemler, interfilite nedenleri ve ilgili hastalıklara çözüm önerileri, stresle mücadele, erkek interfilitesi, tekrarlayan düsükler ve tüp bebekle ilgili cesitli bilgiler yer aliyor.
2) "Gecikmiş Anne Adayı Için Hamile Kalma Klavuzu", Jean M. Twenge. Kitabın yazarı bir psikoloji profesörü , aynı zamanda da jinekolog. Kitapta oldukça akıcı ve samimi bir dille yazarin hamile kalma sürecinde kendi yaşam deneyimleri ve bugüne dek yaptığı kapsamlı araştırmalarindan derlediği bilgiler aktarılıyor. Bu kitabı özellikle sevdim. Hem dili çok akıcı hem de hamile kalma surecinin psikolojik yönünü ele alması çok güzel. Meraklısı için cinsiyet belirleme ile ilgili yazarın araştırmaları sonucu yaptığı meta analizler de var.
3) Biraz mizah için guzel bir yabancı dizi önereceğim. Dizinin adı "I didn't know I was pregnant".( Hamile Olduğumu Bilmiyordum) Dizi diyorum ama bu aslında bir belgesel serisi. Seride hamile kalmış ama hamile kaldığından 9 ay boyunca bir şekilde habersiz olan ve sürpriz bir şekilde kendini dogumhanede ve bebeğini kucağında bulan kadınların gerçek yaşam hikayeleri mizahi bir dille anlatılıyor. Bu seriden bölümler izledikten sonra şunu fark ediyorsun: Bir bebeğin bu dünyaya geleceği varsa o bebek her şekilde dünyaya geliyor. Gerçekten hikayeler kaderin muazzam birer görüntüleri gibi. (Dizinin ingilizce bölümlerine internetten ulaşabilirsiniz.)
Şimdilik bu kadar kızlar. Beslenme konusunda yaptıklarıma gelınce. Diyetimi henüz oluşturmadim ama bir ara karaciğer detoksu yapacağım. Şimdilik sadece biyotin ve balık yağı kullanıyorum. Önceden balık yağını sadece ovulasyon zamanları alırdım ama hamile kaldığım ay, tüm ay boyunca kullanmıştım. O yüzden omega 3 in çok faydalı olduğuna inanıyorum. Bunlar dışında genellikle doktor tavsiyesi olmadan besin takviyesi almaya çok mesafeli bakıyorum. Adet olduktan sonra kan değerlerime detaylı baktirip bir eksiklik varsa doktorun önerisiyle başka takviye alabilirim. Örneğin folik asitin bile fazlası zararliymis ve uzun vadede kullanımı meme kanserine yol aciyormus. Bunu doktor söylemişti. Hamile kalmadan önce 8 ay folik asit kullanmıştım ve hamile kaldigimda doktor kanda folik asit değerimin yeterli olduğunu görünce ilacı biraktirmisti.
Şimdilik bu kadar kızlar. Hepimize tatlı bebislerr diliyorum