canım ben anlamadım istanbula öncelikle eşin için mi geliyorsunuz? üroloğa mı gidecek. sperm dna testini her yer yapmıyor o yüzden her tavsiye sana uymaz. ikinizin de muayene olacağı genel bir tüp bebek merkeziyle görüşmek istiyorsanız bahçeci umut'la görüşün. Oradaki ürolog Emre Bakırcıoğlu ve Jinekolog (ve IVF uzmanı) Süleyman Tosun'u tavsiye ederim. Başarı oranlarına bakıldığında bence türkiyenin en başarılı merkezi. Keza Memorial Hastanesi de çok başarılı. Benim İzmir'deki çevremden her ikisine de gelen çok olmuş. (tabi kimse söylemiyor sonradan hamile kalınca öğreniyoruz buralarda tüp yaptıklarını) Bu iki merkezde herkes ilk denemede hamile kalmış.
KIbrıs meselesine gelince, orayı bir ara ben de düşündüm. biliyorsun orada cinsiyetini de belirleyebiliyorsun o yüzden bana cazip gelmişti. fakat oradaki merkezlerde o kadar çok skandallar oldu ki, o kadar çok gazete haberi okudum ki bir güvensizlik duydum, seçenekler arasından hemen çıkardım. anladığım kadarıyla kıbrıstaki pek çok doktor insan sağlığını hiçe sayan bu konuyu sadece para kapısı olarak gören insanlar. tutup bana da öylesi denk gelir diye korktum. ayrıca benim bir ilkokul arkadaşım yıllar önce kıbrısa yerleşti, geçenlerde o da "buradaki merkezlere türkiyeden çok hasta geliyor ama buranın yerlisi o merkezlere güvenmiyor kendileri tüp için ya rum kesimine ya da yunanistana gidiyor" demişti. bir de senin durumunda tut ki 5 embriyo da tuttu. ultrasonda 5 tane atan kalp görünce tutup hangisi yaşayacak hangisi yaşamayacak nasıl karar vereceksin. şu ana kadar iyi kötü anlamışsındır ben pek dindar biri değilim. allaha tüm kalbimle inanırım ama dini vecibelerimi yerine getirdiğim söylenemez. ayrıca islam inancına göre değil de, her zaman vicdanım, aklım ve mantığımla karar alan insanlardanımdır. çok açık da söyleyeyim kürtaja karşı olmayan, belli sınırlar içinde bir hak olduğuna inanan kesimdenim de.(yanlış anlaşılmasın kürtaj doğru bir şey demiyorum ama hiç bir kadına istemediği bir çocuğu da kanun zoruyla doğurtamazsın) ama ben bile 5 embriyoya hamile kalıp, sonradan 3-4ünü aldırmayı ahlaken/vicdanen doğru bulmuyorum. seçim yine de senin ama ben olsam yapmazdım. zaten böyle tanrı rolüne soyunup benim canım kanımdan oluşmuş varlıklardan hangisinin yaşayıp, hangisinin yok olacağının kararını şahsen ben psikolojik olarak kaldıramam. düşünsene üstelik öyle kazayla falan hamile kalmamışım, kendi hür irademle, tıbbı, insan doğasını zorlayarak o 5 embriyonun oluşmasına sebep olmuşum. kalkıp, "seni zorla var ettim, sen de rahmime tutundun, yaşamak var olmak için her şeyi yaptın ama üzgünüm seni istemiyorum" diyeceğim. aman kalsın ben almayayım. ama yine de söyleyeyim alana da mani olmam. herkesin kendi kararı.