Düşük kilolu hamileler

isabel

Kuzey Ege
Yönetici
Super Moderator
Anneler Kulübü
6 Mart 2012
17.734
27.909
49
18451_3_.jpg


Yapılan çalışmalar göstermiştir ki düşük kilolu kadınlar gebe kaldıkları zaman bulantı ve kusmadan dolayı daha ciddi risk altına girebilirler.

Çoğu kadın gebeliğinin erken dönemlerinde sabah bulantılarından şikâyet eder. Yalnızca çok az bir kısımda bu durum ciddi bir hale gelir ki bu durumda yani aşırı bulantı ve kusma olan gebeliklerde yeterli gıda alamama, susuz kalma ve kilo kaybı gibi sonuçlara yol açabilir. Anne ve bebeğin durumunu riske atmamak için ciddi kusması olan gebeler hastaneye yatırılır ve damardan beslenme yapılır. Bunun nedeni tam olarak bilinmese de son çalışmalarda düşük kilolu kadınların gebeliklerinde riskin arttığı belirtilmektedir.

İsveç’te yapılan bir araştırmada gebelik öncesinde düşük kiloda olan kadınlarda aşırı kusma ve bulantı normal kadınlara göre %43 oranında daha fazla görülmüştür. Ayrıca obez kadınlarda da bunun tersi olmuş ve normal kilolu kadınlardan %10 daha az riskli bulunmuştur. Bu çalışmada aşırı bulantı ve kusma olan kadın sayısı, kilodan bağımsız olarak fazla artmamıştır. Sadece %1 inde, hastaneye yatışını gerektirecek kadar şiddetli olmuştur. Bu yüzden kilosu düşük olan kadınlar ve bu kadınların doktorları nispeten yükselen riskler nedeniyle uyanık olmak durumundadırlar.

Neden Olur?

Her ne kadar sebebi tam olarak bilinmese de düşük kilolu kadınların vücutları açlıktan ve susuzluktan daha kolay etkilenmelerinden dolayı, bulantı kusmadan da daha çabuk etkilendikleri düşünülebilir.

Ne Yapmalı?

Gün boyu üç büyük ana öğün yemek yerine küçük porsiyonlar halinde yemek yemek daha doğru olacaktır. Ayrıca doktorunuzun önereceği bulantı giderici haplardan da gerekirse kullanabilirsiniz.

Alınması gereken kilo miktarı

Hem size hem bebeğe verdiği zararlardan sakınmak için hamileliğiniz boyunca yeterli kilo almalı “yeterli” ve “dengeli” beslendiğinizden emin olmalısınız. Hamilelik döneminiz boyunca almanız gereken kilo miktarı hamilelik öncesi ağırlığınıza ve boyunuza bağlıdır. Örneğin; hamile kalmadan önce ağırlığı normal olan bir anne adayınınhamileliği boyunca 10-14 kg (ortalama 12.5 kg) alması gerekir. Eğer anne adayı hamileliği öncesinde zayıf isebeslenme biçimi bir uzman tarafından gözden geçirilmeli ve kilo alımı 14-16’a kadar çıkartılmalıdır. Bu dönemde oluşan yağ deposunun emzirme döneminde artan enerji gereksiniminiz ve metabolizmanız için gerekli olduğunu unutmayın. Bu yüzden artan yağ depoları konusunda endişe etmemelisiniz. Hamilelik döneminizde kilo artış miktarlarınız ve beslenme düzeniniz mutlaka bir doktor ve diyetisyen tarafından takip edilmelidir.

Ağır sporlardan kaçının

Ağır sporlardan kaçınmanız da hem bebeğiniz hem de kendiniz için hamilelik sürecinizi sağlıklı bir şekilde tamamlayabilmeniz açısından önemlidir. Bu dönemde yaptığınız egzersizler vücut ısınızı 37.5 derecenin üzerine çıkarmayacak tempoda nabzınız ise 140’ın altında olmalıdır. Çarpma vurma gibi hareketler içeren sporlardan da kaçınmalısınız. Yürüyüş yapmak gibi ılımlı düzenli egzersizler yapmanız sizin ve bebeğinizin yararına olacaktır.

Gebelikte Kilo Alımı !

Yakın bir geçmişe kadar doktorlar anne adaylarının kilolarını belli sınırlar içinde tutmaya çalışmışlardır. Gebeliğin seyrinde anne adaylarının kilo artışları sıkı bir şekilde incelenmiş ve “aşırı” kilo alanlara düşük kalori diyeti uygulanmıştır. Bu devrelerde gebelerin tüm gebelik dönemleri boyunca 7-8 kilo almaları durumunda daha kolay doğum yapacaklarına ve doğum sonrası kilolarını daha kolay atacaklarına inanılmıştır. Bu görüş günümüzde geçerliliğini yitirmiştir. Ön planda olan alınan kilonun miktarı değil, bebeğin gelişimi, anne adayının tansiyonunun normal sınırlarda seyretmesi ve idrarda albumin çıkışı olmamasıdır.

Preeklampsi

Sağlıklı bebek doğuran anneler geriye dönük incelendiğinde bunlar arasında gebelik boyunca hiç (!) kilo almayanlara rastlamak mümkün olduğu gibi, 30 kiloya kadar alanlara da rastlamak mümkündür. Ancak bu uç sınırlar toplumun ufak bir kesimini ilgilendirir ve anne adaylarının büyük bir kısmı tüm gebelik boyunca ortalama 12.5 kilogram alırlar.

Gebelikte alınan kilo bireysel özelliklere göre önemli değişiklikler gösterebilir. Alacağınız kilo ön planda gebelik öncesi ağırlığınız ile, daha sonra bebeğinizin erişeceği ağırlık, plasentanın erişeceği boyutlar, ırksal özellikler ve en son olarak gebelik esnasındaki beslenme alışkanlıklarınızla yakından ilgilidir.
gebelik.org

Kilonuzu ölçerken dikkat etmeniz gereken noktalar

Eğer gebelik dönemi boyunca kilo alışınızı kontrol edecekseniz, ki aslında düzenli olarak kontrollere gidiyorsanız buna gerek yok, bir tartı edinin.

Kilonuzu haftada bir, sabah kalktıktan hemen sonra üzerinizde sabah kıyafetleriniz varken ölçüp kaydedin.

Ölçümleri hep sabahları ve hafif kıyafetlerle yapın. Eğer kilonuzu yemekler sonrasında ve/veya akşam saatlerinde ölçerseniz oldukça yanıltıcı sonuçlar alırsınız.

Sürekli olarak aynı tartıyı kullanın ve tartılmadan önce ibrenin sıfırda olmasına dikkat edin.

Gebelik öncesi dönemdeki kilonuz ve boyunuz arasındaki ilişki sizin normal kiloda mı yoksa aşırı kilolu ya da düşük kilolu mu olduğunuz konusunda genel bir fikir verir. Bunu anlamak için aşağıdaki formülü kullanabilirsiniz:

Vücut Kitle İndeksi=Gebelik öncesi ağırlık / boy²

-20-26 kg/m2 arası çıkan sonuç normal sınırlar içinde değerlendirilir.

-sonucu 20’den düşük çıkanlar düşük kilolu, 26’dan yüksek çıkanlar fazla kilolu kabul edilir.

Vücut kitle indeksi hesaplayıcısını açmak için tıklayın

Gebelik öncesi kilonuz düşükse, büyük olasılıkla normal kiloda ya da kilolu anne adaylarından daha fazla ve daha hızlı kilo alacaksınız.

Karnınızda büyüyen bebeğin ölçüleri de kilo almanızı yakından etkiler. Ufak yapılı bebek doğuracak anneler daha az kilo alırken yapılı bebek doğuracak anneler daha fazla kilo alırlar.

Genel olarak söylemek gerekirse gebelik öncesi normal kilodaysanız, gebelikte normal beslendiyseniz ve bebeğiniz de ortalama ölçülerde gelişim gösterdiyse bu durumda gebeliğinizin sonunda muhtemelen 10 kilogram ile 17.5 kilogram arası almış olacaksınız.

Hangi haftada ne kadar kilo alacaksınız ?

Gebeliğin erken dönemlerinde kilo alımı azdır ve bebek hızlı büyümeye başladığı andan itibaren siz de daha hızlı bir şekilde kilo almaya başlarsınız.

Tipik olarak birinci trimester sonunda (üç ay sonunda) anne adayı bir ya da iki kilo alır ve bu dönemden sonra da gebeliğin sonuna kadar her hafta 500 gram (ayda iki kilo) almaya devam eder.

Bir antenatal vizitten diğerine yapılan ölçümlerde kilonun aşırı artması ya da aniden düşmesi çeşitli hastalıkların habercisi olabilir.

Bazı durumlarda ise bu, sizin şekerli ve aşırı yağlı yiyecekleri aşırı miktarda aldığınız için aşırı kilo aldığınıza, ya da aşırı diyet yaptığınız için kilo alamadığınıza işaret edebilir.