çoğumuz yıllardır kilo sorunuyla uğraşan insanlarız. belki de dukan, bu konuda ilk kez başarılı olmamızı sağlayan diyet. kısa süre diyeti yapamların kitaba harfi harfine uyması kolay ama benim gibi uzun süre yapalarda bu zorlaşıyor biraz. ben de ara ara kayısı (pek sevmem), ceviz-badem(normal) ve diabetik reçel(hiç sevmem) yiyorum. bunların diyet listesinde olmadığını biliyorum elbette. zaten bunları kaçamak olsun diye değil, başka kaçamakları önlemek için ve kendi yaşam standartlarım içinde karşılaştığım bazı handikapları aşmak için yiyorum. ama dukanda sınırlı izinli olan bazı şeyleri de hiç yemedim ve bu yediklerimin onların ikamesi olduğunu da görüyorum. diğer arkadaşlar tatlı niyetine meyveli yoğurt yiyor mesela. ben diabetik reçelle kendim yapıyorum meyveli yoğurdu. içerik olarak aynı. light süt ürünlerine geçeli en fazla 2 ay falan oldu. daha önce hep normallerini tükettim. son 2 aydır yarım yağlı yoğurt, süt ve light peynir tüketiyorum. bununiçin de kendi yaşam standartlarım içinde makul sebeplerim vardı. sadece damak tadından dolayı değil yani.
karatay diyetini dukana başladıktan, epeyce bir yol aldıktan ve 10 kg kadar verdikten sonra öğrendim. eğer önce onu öğrenmiş olsaydım karataya başlardım, çünkü onun daha sağlıklı olduğunun farkındayım. ama belli bir aşamadan sonra değişiklik yapmak doğru olmaz tabi. dukan benim açımdan mükemmel denemese bile, ugüne kadar yaptığım en doğru ve başarılı diyettir. açıkcası içinizde belki de en yavaş kilo veren kişi olmama rağmen söylüyorum bunu. çünkü yaşım çoğunuzdan epeyce fazla ve sizler genelde 3-5 yıllık yağlarınızı yakarken, ben diyetin bu aşamasında 25 yıllık yağlarımı yakıyorum. çünkü 15 yaşımda olduğum kilodayım şu an.
herkesin dukan diyetini ya da başka diyetleri kendince yorumlamasının normal olduğunu düşünüyorum. bunları burda dile getirmelerinde de bir sakınca yok. zaten kimse kimseye zorla ben böyle yapıyorum, sen de yapacaksın diye bir dayatmada bulunamaz. diyetin kuralları belli, kitapta yazıyor. yanlış anlaşılan ya da anlaşılmayan yerleri sık sık dile getirip tartışıyoruz da. bunların dışında kalanlar yani, hepimizin yaptığı farklı uygulamalar ya da yorumlarsa burdaki asıl paylaşım konusunu oluşturuyor. ama abi diyeti farklı yorumluyorum diye, olmaık işlere kalkışmamak gerek. arada yazan arkadaşlar oluyor, şunu da yiyorum, bunuda yiyorum, şundan da biraz alıyorum.... ama senin yaptığın dukan değil. başarılı olabilirsin o diyetle de ama dukan değil. yani dukanın periyodik düzeni içerisine sığdırmaya çalışırsan yaptığın diyeti belki de herşeyi mahfedersin. sonra da dukan işe yaramıyor dersin. o da olmaz. yani youm dediğiniz şey "yorum" olacak. diyeti yeniden yazıyorsanız, başka isim kullanırsınız olur biter.