Facebook dukan diyeti tariflerim sayfasından alıntıdır...
ben bukadar açıklamalı bilmiyodum dukanın sitesindeki forumlardan çeviri yapmış arkadaşlar ‘’TOLERATED FOODS’’ seyir evresinden itibaren kullanmaya başlayabileceğiniz liste dışında kalan yiyeceklerden oluşur.Bu ürünleri tüketirken kendinizi iyi tahlil etmeniz,kilo vermenizi engelledikleri anda hemen kesip ,Dukan’ın BEYAZ GÜN dediği sadece beyaz et,balık,yoğurt ve yumurtanın beyazından oluşan bir protein günü yapmanız tavsiye ediliyor.
Kitapta yer almamalarının sebebi yazıldıktan sonra birçok yeniliğin diyete eklenmiş olması ve kitabın güncelleştirilmemiş olmasıymış.Gojiberry gibi ürünlerin de yer almaması bu yüzden.Bu liste Dukan’ın resmi sitesindeki forum sorularına Dukan yetkililerince verilen liste.Çoğu zaten bizim kullanmaya alışık olmadığımız ürünler.Fakat yurtdışında yaşayanlar o yiyeceklere daha kolay ulaşabilirler.
Aşağıda iki liste olarak sınırlı izinli yiyecekleri görebilirsiniz.
İlk listedeki ürünlerden günde yalnızca 2 tanesini HER GÜN OLMAMAK KAYDIYLA kullanabiliyoruz. (Ayrıca atak evresinde de kullanılabilecekleri fakat kilo veriminin en hızlı olması gereken bu dönemde hızı düşüreceklerinden kişinin sorumluluğunda olduğu belirtiliyor)
KAKAO(1 tatlı kaşığı)Kakao en çok kullanmaya eğimli olduğumuz ekstra.Özellikle çikolata düşkünlüğü olanlar için bence biraz yavaşlamayı göze alabilecekleri kakao için hoşgörülebilecek çeşidi %20’den az yağlı olanlar.
MISIR UNU veya NİŞASTASI(20gr=1 tatlı kaşığı)Özellikle sos kalınlaştırmakta çok faydası olan bir ekstra.
EXTRA LIGHT PHILIDELPHIA(30gr)Bizde bu marka satılıyor mu bilmiyorum.Belki ithal ürünler satılan butik marketlerde bulunabilir.
LIGHT LA VACHE QUI RIT(30 gr)Gülen inek logolu krem peynir.Bunun da light’ını hiç görmedim reyonlarda.Gözümden kaçmış olabilir.Muadili olan bir peynirden de arada bir yenebilir.
KIRMIZI ŞARAP(3 yemek kaşığı)Hemen sevinmeyelim zira sadece alkolü uçacağından pişirme amaçlı izin var şaraba.
TAVUK-HİNDİ SOSİSİ(50 gr)
KEÇİ SOSİSİ(50gr)
%3 YAĞLI KREMA(30gr=1 yemek kaşığı)
SADE SOYA YOĞURDU(1 adet)
SOYA SÜTÜ(15 cl)
%7 YAĞLI PEYNİR(30gr)
GAZPACHO(bir çeşit domates çorbası)(1 bardak)
CUSTARD TOZU (1 yemek kaşığı)(bir çeşit krema tozu)
İkinci liste ise hergün kullanabileceğimiz fakat miktarı sınırlı olanlar:
YULAF KEPEĞİ:ATAK 1,5-SEYİR ve GÜÇLENDİRME 2 tepeleme yemek kaşığı
BUĞDAY KEPEĞİ:1 yemek kaşığı kadar buğday kepeğini yulaf kepeğinin 1 kaşığıyla yer değiştirmek kaydıyla kullanabiliyoruz.(kabızlık durumlarında öneriliyor)
YAĞSIZ SÜT (1 su bardağı):İçerdiği laktoz nedeniyle 1 brd.la sınırlamak öneriliyor.
ZEYTİNYAĞ(3/4 yemek kaşığı)Sprey yağdanlıklar çok işe yarıyor.Çok gerektiğinde iki fısla yağlama işlemi tamam.
DOMATES(1 yemek kaşığı)Atakta ve saf protein günlerinde ister ufak doğranmış taze domates,isterseniz şeker ve yağ katkısız olmak şartıyla salça veya püresini kullanabiliyoruz.
YAĞSIZ SÜTTOZU
3 yemek kaşığı)Birçok tarifte kullanılabilen bir ürün.Bizde PINAR markasının süttozu kullanılabilir.Kahve beyazlaştırıcı ürünlerle karıştırmayın sakın çünkü içerikleri tamamen farklı.
SOYA SOS(1 yemek kaşığı)Lezzetli bir seçenek.Piyasada az sodyumlu olanı mevcut.Onu tercih ediyorum ben.
GOJI BERRY Kitapta adı geçmediğinden tereddüt duyulan bir meyve olsa da Dukan chat’te sık sık yer alıyor.Kullanımı şu şekilde ATAK EVRESİ:Günde 1 yemek kaşığıSEYİR EVRESİ:Saf protein günlerinde 1,sebze+protein günlerinde 2 kaşık,GÜÇLENDİRME EVRESİ:Günde 3 yemek kaşığına kadar miktarı yükseltebilirsiniz.
YAĞSIZ MEYVELİ YOĞURT(2 adet)Bu da tatlı krizlerinde hayat kurtarıcı oluyor.Yaratıcı arkadaşlarımız yağsız yoğurt ve splenda ile çoğaltıp yiyerek zararı azaltıyorlar.İyi fikir
)
SURIMI(günde 8 adet)Surimi çubukları çok pratik ve lezzetli atıştırmalıklar.Yanınızda rahatlıkla taşıyıp sade olarak tüketebileceğiniz gibi salata ve değişik mezelerde de kullanabilirsiniz.
SUSAM,ÇÖREKOTU,KETEN TOHUMU(1 çay kaşığı)
TATLANDIRICILI ŞEKER veya SAKIZLAR
4-5 adet)
RHUBARB(100gr)Daha önce de bahsetmiştim rhubarb’dan.Özellikle kabızlığa çok iyi gelen bir sebze.
ÖNEMLİ:
LIGHT PUDING
ukan’ın Tolerated Foods listesinde adı bile geçmiyor fakat bizler bunu yemeye de çok meyilliyiz.Nişasta ve yağsız kakao içermesi,şekersiz ve yağsız olması biraz masumlaştırsa da kilo vermeyi ciddi olarak durdurabilir.Tamamen kendi insiyatifinizde tüketin ya da 1’er kaşık kakao,splenda süt ve nişastayla kendi pudinginizi yaratın.
Heran yeni besinler eklenebilir bu listeye.Ben takipteyim merak etmeyin
D
Bu arada tüm evrelerde sınırsız tüketebileceğiniz bir yiyecekten de sırası gelmişken bahsetmeliyim.Bu ürünün ismi SHIRATAKI NOODLES.Dukan.US sayfasında olarak satılmaya başlandı bile.
Bu ürün klasik Japon noodle’ın ince ve sıfır karbonhidratlı bir versiyonu.Yer elmasına benzeyen bir sebzeden yapılıyor ve kalorisi 0.Kullananlar kendine has bir kokusu ve dokusu olduğundan bahsediyor ve çeşitli soslarla yendiğinde makarna ihtiyacını karşıladığı gibi tok tutma özelliği de mevcut.Kolestol ve şeker için de çok faydalı olduğu, menüye eklendiğinde günlük lif ihtiyacını da önemli ölçüde sağladığı söyleniyor.Şimdilik sadece uzaktan bakabildiğimiz bu ürün yine girişimlerimiz sayesinde yakında Türkiye sınırlarından girebilir.