bizde sadece oğlan tarafının takılarını oğlan tarafı alır kıza takılan ister annesine verir ister kız da kalır kıza takılan bilezik zaten mehir olarak geçer ona dokunulmaz . paralar borçlara verilir takılan altınlardan bir kısmını geline verilir geri kalan daha sonra o altınları takanların düğünlerinde takmak üzere kaynanada kalır bizim eşrafta .
düğünlerin takılarını kaynana takacak istediğinde sürekli bizden altın istiyo diyecek gelinhanım(hatta bana ödesin diyen) .ailelere de hak veriyorum.
düğün genel itibariyle salonlarda oluyor ama eve gelen yakın akrabalara ,komşular hayırlı olsun diye gelir .onlara yemek ikram edilir toplamda 30 aile gelse(200 kişi olur) .bizde 300 davetiye verilir. burdan yola çıkarak sizlere oğlan tarafının yapılanlardan bahsedeceğim(bizde).
kına için;(genelde kızın evinin kapısında yapılır)
masa sandalye,ışıklandırma, müzik için mahalli şarkıcı,kamera, kına ,çerez,kına yakılırken gençlere boynuna atılan yazma,halay mendili vs
kız evine gelen misafirler için yemeklik;yağ,et,kıyma,pirinç vs alınır
salon düğünü;zaten oğlan tarafı tutar
diş çekim resim
kızın akrabaları saç yapımı
oğlan evi misafirler için yemek alınacak. sadece 50 aile için;
30 kilo dana eti, 10 kilo kıyma(sarma için) , 7 kilo yaprak ,25 kilo pirinç, yoğurt tere yağ komposta yada meyva suyu daha baharatı var dövmesi var bulguru var
zaten çeyizi , gelinlik ,kınalık, davetiye oğlan tarafı halleder.(nişan yapılırsa onuda)
şimdi merak ediyorum bu kadar borcu ödemeden altın bana hediye diyenleri ,tabiki benim hakkım, ben alirım diyeni.