Düğün Takıları

Dugunde takilanlarla borcu odeyelim diyebilen aileler bunu nasil soyleyebiliyor hayret.
Altinlar cifte verilmis hediyedir.illa birinde kalacaksa bu gelindir bence

bizde takılan herşey gelin ve damada aittir yalnız durumlar iyi değilse verilir.bileziklere dokunmadan erkek tarafının altınları verilir.düğünü onlar yapmışsa verin bence.yetişkin insanlarsınız düğününüzü kendinizde yapabilirdiniz.ailesi mecbur değil.

bizde takılan herşey gelin ve damada aittir yalnız durumlar iyi değilse verilir.bileziklere dokunmadan erkek tarafının altınları verilir.düğünü onlar yapmışsa verin bence.yetişkin insanlarsınız düğününüzü kendinizde yapabilirdiniz.ailesi mecbur değil.
arkadasim lütfen kişisel algılama ama bende bunu anlamiyorum
neden mecbur değil aileler?
bence bal gibide mecburlar
erkek cocugum var deyip övünmeyi evlendikten sonra oglusumun evi demeyi bilenler bir zahmet dugunu yapmayada mecburlar...

kanunen kadinindir takilar..
masraf edip zora gireceklerse, anlasilip verilebilir borcu kapatacak miktar..
ama sirf 'erkek tarafiyiz' diye alinacaksa, cirkin..

benim cozemedigim madem oyle dugun yapmasınlar dugun yapdıktan sonra gelinin takılarını almak ne demek yahu ne anladım o işden

arkadasim lütfen kişisel algılama ama bende bunu anlamiyorum
neden mecbur değil aileler?
bence bal gibide mecburlar
erkek cocugum var deyip övünmeyi evlendikten sonra oglusumun evi demeyi bilenler bir zahmet dugunu yapmayada mecburlar...

yok tabiki algılamadım.bu yaşa kadar aile yetiştirmiş.koskoca adam artık çocuk değilki ailesinden hala destek görsün.bu benim düşüncem.övünen bi kayınvalide olunca insan sinir olur tabi de bana göre evliliğin sorumluluğunu almayı göze alıyosa düğünü de yapabilmeli çiftler.

O ne yaaa??? Şu an kızkardeşimi evlendirmeye çalışıyoruz ve deli masraf yapıyoruz. Erkek tarafından daha çok yaptığımıza eminim. Bi de kalkıp salonun parasını takılardan istemeye kalkarlarsa yakarım ortalığı :)))

takı töreni oldu bitti kurdelayı çıkarmaya gelin odasına gidince görümcem elinde torbayla geldi..bilezik dışında takı setimde dahil hepsini torbaya doldurdu götürdü aile dostlarına emanet etti.bilezikleride ertesi gün aldı onlar taktı onlar alacak tabi dedi eşimde bana..bak seninki ne güzel önceden belli etmiş kendini benimkiler düğün günü birden değiştiler.zaten kısa bi süre sonrada terk etti.şimdiki aklım olsa hayatta vermezdim düğünde kavga mı olacaksa olsun..ne demek ''Ancak nişanlım takıları masraflar içinbizimkiler alır dıyor. '' onların evlatları mecbur yapmaları takılacak takılara güvenerek yapıyorlarsa hiç yapmasınlar nikahtan çıkın.zaten anladığım kadarıyla sende semazen falan istemiyorsun..dindede,hukuktada altınlar kadının hakkı VERME SAKIN

bu konuda adetler bakışlar çok değişiyor .. bizde yani bizim memlekette (sivas) nişanı kız tarafı yapar ve takılan altın para kızın ailesine kalır, o altın ve paralarla kızın eksikleri çeyizi vs alınır ...

düğünde ise takılan altınlar paralar çifte kalır, eğer düğünü erkeğin ailesi tamamen üstlenip yaptıysa takılan paralar aileye verilir ama altınlar takılar çifte kalır ...
biz böyle gördüğümüz için mantıklı olanda bu geliyor bana :)

aile bu konuda baskı yapmamalı bence ister düğünü onlar yapsın isterse yapmamış olsun , takılan tüm hediyler çifte aittir o yüzden onlar ister verir ailesine isterse vermezler....

canım bizde düğünde takılan para düğün salonuna ödenir ama erkek tarafının durumu iyise düğün salonunu kendi ceplerinden ödeyebilir veya isterlerse paralarda çiftlere kalır. mesela bizde paralar alınlıştı düğün salonunun masrafları ödenmişti sonra kayınbabam bize paradan arttığı için bunu alın balayında harcayın demişti sağolsun cebine atmadı. Altınlara gelirsek tabiikide gelinde kalmalı altını geri alacaklarsa hiç takmasınlar daha iyi.

Valla hepsi gitti nereye gitti anlamadım nişanlın alıcaz diyorsa bi şekilde alıyorlar canım cicin ah vah gidiyor bi bakıyorsun bişey kalmamış:KK12:

Bu düğün işlerinde bu sıkıntılardan sebep düğün hep gelinle damada zehir olmuştur. Bence herkes ayağını yorganına göre uzatmalı kimseye gösteriş yapılacak diye yemekli yada çok daha gösterişli düğün yapılmamalı. Düğünde takı takılmasının sebebi yeni evlenecek çifte bir nevi maddi destek vermektir. Aileler takılar senin benim olacak diye niye kavga eder ki??? Bence onlar sizin hakkınız kimseye vermeyin şayet istemekte direneceklerse de sadece nikah yapın önemli olan sizin evlenmeniz ve mutlu olmanız değil mi???

zaten kaynanan ve kayınbaban için takıyorlar
emin olabilirsin onlara saygı olsun diye sizin boynunuza takılıyor

Kimse bıçak zoruyla düğün yap bana diye anne babasına yapışmıyor..Madem yardımcı olmayacak baştan çekilir aradan benden yardım almayın kendi işinizi kendiniz halledin der..Benim babam çok mu salakta bana yardımcı oluyor ? Ve benden 5 kuruş istemeksizin..Hayat bu insanlık hali herkesin başına iş gelir ben hayatım boyunca babamı annemi baş üstünde taşırım..Aile arasında ticaret olmaz ! Yeni evlilere yardımcı olunur.Zamanı gelir o gelin damatta o ailelere yardımcı olur.Ama kalkıpta daha düğün olmadan şimdiden hesaplar yapılıyorsa o altınları onlara veririm restide çekerim değil feriştahı neyi gelirse gelsin bir araya getiremez beni.Öküz ölür ortaklık biter.

Ayrıca canımcım kaynanam ve kayınbabam için takıyorlarsa ben taşıyıcı vitrin değilim gitsinler direk elden teslim etsinler.Bunun adınada saygı olsun diye değil düpe düz saygısızlık denir.

kaynana ve kaynatanin geline taktigi tum altin bilezik set vs hepsi gelinin olur. Ama dugunde misafirlerin getirdigi altinlar paralar geline takilanlar kiz tarafinin erkege takilanlar erkek tarafinin olur. Illa gelin ve damata verecekler diye bi kaide yok. Ve aileler kendi tarafina dusen tum masraflari karsilamak zorundalar ki gelin ve damada 1 kuruş borc birakmamalilar.

Ya birde gelini alırlar götürler kuyumcuya hangisini istersin beğenirsin diye işte beğenir alırsınız..Madem geri alacaksınız ne diye takıyorsunuz dalga geçer gibi.

X