faydalı bir başlık.
favorimi ekleyeyim ben de.
malzemelerin azlığı çokluğunu kendinizi göre belirleyin, tahmini olarak yazıyorum.
yarım kg eti tas kebapık doğruyorum, küçücük.
düdüklümün altını yakıyorum, tencere kızınca etleri atıp, hızlı bir şekilde soteliyorum.
etler suyunu çekmeye başlayınca, doğradığım soğanları atıyorum. biraz sonra da havuç ve patates. havuç ve patatesi büyük doğruyorum ki, hepsi birlikte erimeden pişsinler.
bolca baharat, salça. hepsini az kavurup üzerini geçecek kadar da kaynamış su. evde varsa bezelye de katarım bu karışıma.
sonra düdüklüyü kapat.
yüksek kademede 5-6 dk.
eğer ki kapağı hemen açacaksam 1-2 dk daha tutabilirim.
yoksa 15-20 dakika daha kapağı kapalı durur.
finito.
Arkadaşlar Merhaba,
İmrenerek baktığım bazı hanımlar var, hamarat mı hamarat denen türde :)
Ve, hem hamarat hem de çalışan hanımların birçoğunun mutfakta ortak bir noktası olduğunu keşfettim. (Kendim çalıştığım için algıda seçicilik galiba :) Gerçek hayatta gözlemlediklerim ve burada okuduklarımdan anladım ki bazı hamarat hanımlar mutfaklarında iyi birer düdüklü tencere kullanıcısı. Hatta 1 saatte 3 çeşit yemek yaptığını iddia eden hanımlar, yahut iki düdüklü tenceresi olduğu için başka hiçbir tencere kullanmadığını iddia eden hanımlar bile mevcut :)
- Bakliyat ve Baklagiller
- Kırmızı ve Beyaz Et
- Sebze Yemekleri
- Sarma ve Dolmalar
- Konserveler
- Reçeller
- Hatta Kek ve Pirinç Pilavı :)
- Hatta Hatta Semiz Otu Yemeği pişirenler bile var
Ben de çalışan bir bayanım ve mutfakta saatlerce vakit geçirmek durumunda kalmaktan şikayetçiyim. Yahut yarım saate bir kalkıp mutfağa gidip yemeğin suyunu vs. kontrol etmek, yandı yanacak diye kronik bir karın ağrısı ile başka bir şeye konsantre olamamak gerçekten can sıkıcı. Ee bir de her gün yemek yapmak durumunda olanlarımız var ki, ömür boyu eziyet.
İşte bu yüzden ben pratik bir düdüklü kraliçesi olmaya karar verdim ve kendime bütçeme uygun, iyi denilebilecek bir düdüklü tencere aldımHatta kullanmaya da başladım ve 10 dakikada yemeğimi pişirip tv karşısına geçmek gerçekten inanılmaz..
Düşündüm ki tecrübelerimizi, tariflerimizi ve püf noktalarımızı paylaşacak bir topiğimiz olursa başkaları da faydalanır.. Ben tecrübe ettikçe yazacağım, sizler de bana katılırsanız sevinirim..
Bir de yukarıda anket oluşturdum, karar aşamasında olan arkadaşlara fikir verir. Zira ben düdüklü tenceremi alırken çok araştırdım.
Şimdiden pratik lezzetli tarifler dilerim
Not: Düdüklü tencerenizin markasını ve kaç dakika pişirdiğinizi de yazarsanız diğer arkadaşlar da faydalanır ..
Antrikot eti duduklude pisirebilir miyim? Ben 24 saat eti zeytinyağ sarımsak baharat ile Marine şekilde bekletiyorum. Şimdiye kadar normal teflon tavada yüksek ısıda kizartiyordum. ama ocak çok pisleniyor ve koku oluyor evde. Düdüklü de nasıl yapabilirim. Düdüklü tencerem Karaca
Teşekkür ederim cevabın için. O zaman az suda duduklude 15 20 dk pişirmem gerek. Sonra baharatlar tavada kizartabilirim.Düdüklüde pişen ızgara kıvamında olmaz ama pişirip sonra tavaya atabilirsin son aşamada kızartmak için
Güzel bir başlık olmuş =)
Fissler kullanıyorum ben (vitavit comfort 4,5 lt + 2,5 lt küçük olanı)
Sarma dahil tüm yemekleri düdüklüye atabiliyorum
Semiz otu, pirinç pilavı falan abartı olmuş bence =) bu tip şeyler zaten çabuk pişiyor
Ha dersen ki buharda sebze haşlama o zaman kullanıyorum düdüklümü ama tencere yemeği yapacaksam ot türü şeyleri normal pişiriyorum, çünkü çok çabuk oluyor. Düdüklüde en uzun kalan yemeğim 14 dk. ile kemikli et haşlama. Kavurma, tavuk, sote vs.. 9 dakikada pişiyor, 11 dakikada tel tel ayrılma kıvamına geliyor. Sebzelere 5 dk. 1. ayarda yetiyor. Düdüklüde pişirip de herkesin aaa nasıl yetişir bu saatten sonra dediği special yemeğim etli karalahana dolması =)) sarıp buzluğa atıyorum. Pişireceğim zaman, salçalı, yağlı, karabiberli, toz biberli bir sos hazırlıyorum, dolmaları düdüklüye dizip, üzerine hazırladığım bu sıcak sosu döküyorum, kapatıp düdüğü çıkınca 4 dk =)
Mutfağında 7 düdüklüsü olan bir manyak olarak bu başlığa çok sevindim açanın eline saglik
O zaman abartı diyenlere ben de pirinç pilavı tarifi vereyim:)
Yağ miktarını kendinize göre ayarlayın
Pirinç ve şu ölçüsü birebir...misal iki bardak pirinç iki bardak su
Önce pirinci yikayip sıcak tuzlu suda 15-30 dakka arası bekletin. Sonra pirinçli kırmadan nişasta gidene kadar soğuk suyla yıkayın. Siviyagı kızdırıp sehriyeleri altın renginde kavurun pirinci ve tuzu ekleyip bir iki dakika kavurun tereyağ ve bulyon ve de sicak suyunu ekleyin kapağını kapatıp 1. Dereceye ayarlayın buhar çıkışı kesilip birinci kademe görününce 12 dakika pişirip kapatın. Buhar tamamen boşalırcasına kapağını açıp ters düz edip servis edin:)
NOT: bütün yemeklerimi Düdüklüde yapıyorum makarna haric
İstersen tabiki olabilirsin canımMerhaba,
Ben düdüklü kraliçesi olcam gibi espirili bir cümle kuruyordum kendimce. Sizin yorumunuzu görünce daha kırk fırın ekmek yemem lazım dedimHoşgeldiniz.
Sizin düdüklünüz nedir acaba? Pilav konusunda biraz tereddütlüyüm aslında, tabi yeni yeni düdüklü kullanmaya başladığım için biraz da bu tereddüt. Sanki dibini tutturacakmışım gibi geliyor. Ama biraz daha mahirleşince muhakkak deneyeceğim.
Varsa başka pratik tarifleriniz paylaşabilirseniz sevinirim ):
Bir düdüklü kraliçesi daha :)
Yorumunuz için teşekkür ediyorum. Kara lahana dolmasını kesinlikle deniycem. Bir karadenizli olarak kara lahanayı da çok severim. Buzu çözülmeden atıyorsunuz dimi tencereye. Bir de hangi kademede pişirdiğinizi paylaşırsanız çok sevinirim
Püf noktalarınızı yazdım notlarıma :) Benim düdüklüm de 4,5 lt. Aktif kullanma konusunda istikrarımı koruyabilirsem minik bi tane ben de alacağım fissler :)
Çözülmeden atıyorum evet, donuk olduğu için 2. kademede pişiriyorum. Küçük olanı benim hiç aklıma gelmemişti, aldığım dönemde kampanya vardı, küçüğünü hediye veriyorlardı, öyle tanıştım kendisiyle =)) Bu arada buharda sebze haşlamada çok başarılı, denedin mi bilmiyorum ama özellikle vitamini çabuk ölen sebzelerden faydalanmak için birebir =)
Ne pisirdin bakalim:)Bugün gelirken brokoli ve semiz otu aldım. Kendileri ile yeni keşifler yapmayı planlıyorum :)
Ne pisirdin bakalim:)
Buhar sepeti kullandın mi peki?