Tüp Bebek Merkezleri DR. Aret Kamar la tedaviye başlayanlar ve başlayacaklar buluşalım destek olalım

Ebrum nasılsın?Ne kadar var regline kurban bayramında tedavide olursun heralde

LALECİM benim amh sonucu geldi 7,8 nasıl acaba bilemedim... daha önce yaptıran arkadaşlar fikir verirse sevinirim. benim bi akrabanında 7,3 çıkmıştı ama pko olduğun için yüksek çıkmıştır dendi .. ben pko deilimki çok şükür her ay aynı gün gelir maşallah

PKO nun belirtilerinden biri adet gecikmesi ama muayenede dr sölemediyse pko diye değilsindir heralde canım.
Ebru arkadaşımız msjını görünce cevap yazacaktır benimde pek bilgim yok ama nette araştıralım.
Ne zaman göstereceksin sonucu dr una

ALINTI
AMH normal değeri kaç olmalı?
Aslında kadınlarda antimüllarian hormon normal kan değerinin ne kabul edilmesi gerektiği konusunda net bir görüş birliği olmasa da genel olarak 1-3 ng/ml arası (bazı araştırmacılara göre 2-4 arası) normal kabul edilir.
Bu değerlerin altında ve üstündeki sonuçlar gebelik elde etme başarısının düşük olduğunu gösterir.

Bana pko demişti dr demekki benimde yüksek çıkacak.

yani bu yüzdenmi hamile kalamıyomuşum neyse walla bizden bu tahlili isteyen olmasa hala bekliyo olurduk.. şu devlet hastaneleri uğraştırıyor ama çözümü en iyi orda bulabiliyoruz işte

saol canım araştırdın benim için

Canım 2-4 arası değerler normal kabul ediliyo ama 6 nın üstü pco olduğunu gösteriyo zaten pco olup olmadığına en iyi kanıt amh testiymiş tabi en iyisini doktorun bilir bu bana dr un söyledikleriydi

Bana pko dedikleri halde özeller istememişlerdi bu tahlili herşeyde var bi hayır tüp bebek tedavisi öncesi düşük dozda yum.gelişt,r,ci vermeleri gerekmiş bize ohss olmamak için benim yum.takibinde birden büyümüşlerdi yumurtalar dr göz önünde bulundurur bu tahlil sonucunu.Ne demek canım biz birbirimize yardımcı olmak için varız :)

Daha var canım bi hafta kadar inş yumurtalar yeteri kadar olur da başlanır tavuk değiliz ki habire yumurtlayalım di mi ama :)))

N egüzel canım fırsat buldukça gez tabi kafa dağıtmaya bire bir bide yanında sevdiklerin olunca..
Az kalmış canım dimi yumurtalarımızın da kendilerine göre sorunları olabilir :) iyi geçinmek lazım onlarla şu ara suyuna gidelim sonra sı ALLAH kerim..

Ben onları istiyorum da onlar beni pek sevmiyor sanırım gelmiyolar hiçç bana :))

Ben onları istiyorum da onlar beni pek sevmiyor sanırım gelmiyolar hiçç bana :))

Gün doğmadan neler doğar canımm hepimizin uğraştığı bir engel var benide prolaktin hiç sevmiyor üzüleyim, sinirleneyim bi bakmışım tavan yapmış dermansız dert vermesin yüce RABBİM.

Amin canımmmmmm )

Esroş girmedi nete bugün..
Sende fazla uykusuz kalma canım erken uyanıyorsun..
Ben bi face bi foruma bakıp bakıp geziyorum önceden bu kadar net müptelası değildim kötü alıştım.

Son düzenleme:
Esroş girmedi nete bugün..
Sende fazla uykusuz kalma canım erken uyanıyorsun..
Ben bi face bi foruma bakıp bakıp geziyorum önceden bu kadar net müptelası değildim kötü alıştım.

Yatıyorum zaten canım iyi geceler sana kocamannnnn öptümmmmmm :)))))

Canım 2-4 arası değerler normal kabul ediliyo ama 6 nın üstü pco olduğunu gösteriyo zaten pco olup olmadığına en iyi kanıt amh testiymiş tabi en iyisini doktorun bilir bu bana dr un söyledikleriydi

doğrudur tabi... benim yumurtalar büyümüyodu 11. gün bir anda büyüyüp 14. gün çatlıyodu demek bundanmış... bide devlet hastanesine gidiyodum yani araştırmaya onlarda anlamayıp istemediyse bu tahlili artık ben ne diim....

canım walla işte var bi hayır dediğin gibi... bakalım tüp bebekte şansımız ne olacak.. heralde raporda bi aksilik çıkmazsa kasım başı başlarız diye düşünüyorum ..

Ben daha ön görüşmeye gitmedim istedikleri rutin tahlilleri yaptırmadım devletten gün alacağız sonuçlar çıkacak aralık başı gibide gözüküyor benimkisi belli olmaz yine sen ne yaptın teslim ettinmi sonuçlarını rapor için

Son düzenleyen: Moderatör:
kısayolunu kopyalayınca açmıyor bende yazıyı kopyaladım.

AMH (ANTİ-MÜLLERİAN HORMON)
AMH TESTİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ
AMH (anti-müllerian hormon) kadın ve erkek vücudunda bulunan glikoprotein yapısında bir maddedir.
Transforming growth β (TGF-&#946 ailesinin bir üyesidir. Çeşitli fonksiyonları olmasına rağmen başlıca fonksiyonu cinsiyet farklılaşmasıdır. İsmi de zaten buradan gelmektedir.

"Anti-müllerian" kelimesinin anlamı: Müller karşıtı demektir. Müller kanalı (paramezonefrik kanal) dişi fetusta tüp, rahim ve vajinanın oluşmasını sağlayan kanaldır. Döllenme ve gebelik sonucunda erkek fetus meydana gelirse testislerden anti-müllerian hormon salgılanarak bu kanalın gelişmesini engeller. Yani erkeklerin anne karnında gelişimi sırasında rahim, yumurtalık ve tüp gibi kadınlık organlarının gelişmemesini bu hormon sağlar. AMH'nin ismi bu görevinden esinlenerek konulmuştur. Müllerian inhibiting substance (MIS) veya Müllerian inhibiting Factor (MIF) olarak da adlandırılır.
Müller kanalını ilk tarif eden bilim adamı: Johannes Peter Müller'dir.

AMH anne karnında erkek bebeğin gelişimi süresince testis dokusundaki sertoli hücrelerinden salgılanarak müller kanalının gelişmesini engeller. Eğer anne karnındaki bebek dişi ise testis dokusu olmadığı için AMH bu şekilde salgılanamaz ve müller kanalı (rahim, rahim ağzı, tüp, vajinanın üst kısmı) gelişir.

Kadınlarda Anti-müllerian hormonun salgılanması anne karnında 36. haftada iken overlerde granülosa hücrelerinde başlar ve doğumdan sonra da menopoza girene kadar devam eder. Kadınlardaki AMH düzeyi erkeklere göre hayat boyunca daha düşük seyreder. Kadınlarda salgılanan AMH'nin görevi folikül seçimini düzenlenmesidir. Kadınlarda yumurtlama dönemi boyunca küçük preantral foliküller büyüyerek antral foliküllere dönüşür ve yumurtlama meydana gelir, bu aşamalardaki hızı ve seçiciliği AMH sağlar.

Kadınlarda AMH yumurtalıklarda (overde) bulunan foliküllerden salgılanır. Foliküller yumurta hücresi taşıyan keseciklerdir. Küçük foliküller yani çapı 6 mm'ye kadar olan primer ve preantral, antral foliküllerin duvarındaki granülosa hücrelerinden AMH salgılanabilir. Büyük foliküllerde ve atreziye uğrayan foliküllerde AMH üretilmez. Kadınlarda doğumdan menopoza kadar AMH salgılanması devam eder.

AMH normal değeri kaç olmalı?
Aslında kadınlarda antimüllarian hormon normal kan değerinin ne kabul edilmesi gerektiği konusunda net bir görüş birliği olmasa da genel olarak 1-3 ng/ml arası (bazı araştırmacılara göre 2-4 arası) normal kabul edilir.
Bu değerlerin altında ve üstündeki sonuçlar gebelik elde etme başarısının düşük olduğunu gösterir.

AMH testi ne zaman ve nasıl yapılır?
AMH kadın ovulatuar siklusu (adet ve yumurtlama döngüsü) süresince ve farklı sikluslar arasında değişiklik göstermez. Yani adetin kaçıncı günü tahlil yapılırsa yapılsın benzer değerler elde edilir, bu nedenle diğer yumurtalık rezerv tahlilleri gibi adetin 3. günü bakılması şart değildir. Adet kanaması olan veya olmayan her dönemde tahlil yapılabilir. Tahlilin aç veya tok karnına yapılması farketmez. AMH değeri ölçümü diğer kan tahlilleri ile aynı şekilde koldaki damarlardan alınan kan ile kısa süre içerisinde yapılabilmektedir.

Gebelik (hamilelik) döneminde AMH değeri:
Gebelikte ve lohusalık döneminde AMH düzeylerinde önemli bir değişiklik saptanmamıştur, gebe olmayan kadınlarınki ile benzerdir. Ancak günümüzde gebeliğin takibinde veya yönetiminde AMH değerlerinin kullanım alanı yoktur.

Kısırlık, Yumurtalık kapasitesi (over rezerzi) ve AMH:
AMH hormonu kadınlarda başlıca yumurtalık kapasitesi (over rezervi) değerlendirilmesi amacıyla kullanılır. Burada amaç kadının gebe kalabilme için hormonal düzeyinin, yumurta oluşturabilme yeteneğinin yeterli olmasının araştırılması veya gebe kalabilmesi için ilaç veya tüp bebek gibi tedavilerin başarı oranının öngörülmesidir. AMH'nin over rezervi belirlenmesinde FSH, E2 (östrojen), İnhibin-B gibi hormonlara göre çok daha güvenilir olduğu tespit edilmiştir. FSH ile etkileşmesi yok denilecek kadar azdır. AMH değeri yumurtalıklardaki küçük antral folküllerin sayısı ile orantılıdır bu nedenle overlerdeki primordial folikül havuzunu çok iyi yansıtır. Over rezervini belirleme açısından AMH'ye en yakın yöntem antral folikül sayımı gibi görünmektedir. Yaş ilerlemesi ile birlikte primordial folikül sayısı ve AMH değeri giderek azalır, menopozdan sonra tespit edilemeyecek seviyeye gelir. AMH'nin günümüzde diğer hormon testleri ölçümlerine göre dezavantajı nispeten daha pahalı olması ve her hastanede yapılamamasıdır. İlerleyen zamanlarda maliyeti düşecektir ve yaygınlaşacaktır.

AMH hormonun kullanılabileceği diğer durumlar:
- Yumurtalık kapasitesi (Over rezervi) değerlendirilmesinde
- Erken menopoz ve menopoz tanısında
- Bir kadının kaç yaşında menopoza gireceğinin önceden tespitinde
- Yumurtalıklarla ilgili bir ameliyat sonrası over hasarının tespiti amacıyla
- Kemoterapi veya radyoterapi sonrası over hasarının tespiti amacıyla
- Erken ve gecikmiş puberte tanısında
- Polikistik over tanısı (PKOS hastalarında AMH değeri 2-3 kar yüksektir.)
- Kısırlık tedavilerinde OHSS riskini öngörmek amacıyla
- Kısırlık tedavisi ve tüp bebek tedavilerinde başarı şansını belirleyebilmek amacıyla (AMH düzeyi yüksek olan hastalarda tüp bebek başarısı daha fazla bulunmuştur.)
- Granülosa hücreli over tümörlerini tanısında ve nükslerin belirlenmesinde
- Erkeklerde sertoli hücreleri ve sperm üretim fonksiyonu hakkında bilgi almak amacıyla
- AMH'nin müllerian kanal ve bundan gelişen rahim (uterus), rahim ağzı (serviks), tüp (tuba) ve yumurtalık (over) gibi dokuların gelişimini erkeklerde önleyici etkisi bu organlarla ilgili endometriozis, adenomyozis ve bazı kanserlerin tedavisinde ileride kullanılabileceğini düşündürmektedir. Bu konuda araştırmalar yapılmaktadır.

Yapılan bir araştırmada FSH ile ovulasyon indüksiyonu yapılan hastalada siklus boyunca AMH değerlerinde azalma olduğu izlenmiştir. (Normalde spontan sikluslarda AMH değeri değişmemesine karşın) (kaynak)

AMH düşüklüğünü yükseltmek ve tedavisi mümkün müdür?
Hastalar tarafından sık sorulan sorulardan birisidir. Over rezervi yani yumurtalık kapasitesi değerlendirmesinde kullanılan diğer hormonlar gibi AMH de yumurtalıkların kadının yaşının ilerlemesi ve diğer faktörlere bağlı olarak değişen kapasitesi hakkında bilgi verir ve bu nedenle nasıl hastanın yalını gençleştirmek mümkün değilse bu tür hormon değerlerinin yükseltilmesi, düzeltilebilmesi mümkün değildir. Bu nedenle hastaların AMH veya FSH değerlerini düzeltmek amacıyla gereksiz bitkiler, otlar, çaylar, destek kürleri peşinde koşmaması, bunlarla vakit kaybetmemesi gerekir. Kısırlık tedavisinde vakit çok değerlidir, geçen aylar yıllar hastanın aleyhine işler. Bu nedenle gereksiz ve zararlı olabilecek önerilerle vakit kaybetmek yerine konunun uzmanı doktorlar tarafından öneriler tedavi seçenekleri vakit kaybetmeksizin uygulanmalıdır.

Menopoz yaşını tahmin etmede AMH değeri:
Bu konuda yapılan bazı araştırmalar bir kadının menopoza kaç yaşında gireceğini tahmin etme konusunda genç yaşlarda bakılan AMH değerinin kuvvetli fikir verebileceğini göstermiştir. (kaynak 1, kaynak 2)

Bu siteyi kullanmak için çerezler gereklidir. Siteyi kullanmaya devam etmek için onları kabul etmelisiniz. Daha Fazlasını Öğren.…