Hamile kadınların özellikle hamileliğin son haftalarında kalıcı fiziksel hastalıklara yakalanma olasılığı çok yüksektir. Bunlardan en sık rastlananı olan hemoroid, makat bölgesindeki damarların şişmesi ve dışarıya çıkması ile dışkı atımı sırasında acıya sebep olmaktadır. Özellikle doğum sırasında itme hareketi ve ıkınma sebebiyle hemoroid oluşumu görülmektedir. Yeni anne olmuş bir kadın mutlaka kendisini otururken rahatsız hissetmesine neden olan hemoroidiyle nasıl başa çıkacağını bilmelidir. İşte size birkaç öneri.
Adımlar
Dayanabileeğiniz maksimum ısıdaki suya oturmanız sizi rahatlatacaktır. Dilerseniz banyo küvetini bir miktar doldurabilir, dilerseniz de eczanelerde bulabileceğiniz hemoroid hastaları için üretilmiş özel plastik kaplardan alabilirsiniz. Bu kabı klozetinize yerleştirip üzerinde oturarak hemoroidinizi rahatlatabilirsiniz. Böylelikle günde 10 dakikalık uygulamaları birkaç kere tekrarlamak suretiyle çektiğiniz acıdan ve kaşıntıdan kurtulabilirsiniz, ve doktorunuz muhtemelen size bu tedaviyi önerecektir.
2Etkilenen bölgeye buz torbası kullanarak veya bir giysiyi katlayıp içine buz koyarak soğuk kompres uygulayabilirsiniz. Diğer yöntemler gibi bu yöntemi de günde birkaç kere tekrarlayıp hemoroidinizi rahatlatabilir, dilerseniz soğuk kompresi ve sıcak su tedavisini dönüşümlü olarak da uygulayabilirsiniz.
3Büyük bir ihtimalle epizyotomi (vulvayı kesme) işleminden sonra hastaneden almış olduğunuz perineal temizlik kabını (peri-bottle) kullanarak ilgili bölgeyi temiz tutmaya çalışın ve daha sonra kurulamak için silmek yerine nemlendirilmiş hemoroid pedi kullanın.
4Hemoroid kremleri içerdikleri katkı maddeleri sayesinde makatta oluşan yanma ve kaşıntı hissini giderecek özelliğe sahiptir, dolayısıyla ilgili bölgeye hemoroid kremi uygulamanız sizi rahatlatacaktır. Hangi kremi kullanacığınızı doktorunuza sormanız çok önemli çünkü doğum sonrası ooluşan hemoroid tedavisi için kullanılması en doğru olan kreme sizi ancak o yönlendirebilir.
5Eğer doktorunuz tarafından onaylanmışsa ve kullanmanızda bir sakınca yoksa müshil gibi ilaçlar kullanabilirsiniz. Ayrıca, doktorunuz fitil kullanmanızı da tavsiye edebilir. Bu tarz ilaçlar dışkınızı yumuşatarak atımını kolaylaştıracaktır. Böylece, hemoroidinizin daha fazla tahriş olmasını engellemiş olursunuz.
6Doğal olarak vücudu toksinlerden arındırma etkisine sahip olan lifli gıdalarla beslenmeniz hemoroidinizle başa çıkmanızı kolaylaştıracaktır. Kuru kayısı, kuru erik gibi kuruyemişler, yüksek lif oranına sahip mısır gevreği, ekmek gibi besinler ve keten tohumu gibi lifli gıdalar bağırsak hareketlerini düzenleyecek aynı zamanda dışkınızı yumuşatarak atılımını kolaylaştıracaktır.
7Makat bölgenizdeki basıncı ve yüklenmeyi azaltmanız çok önemli. Bunun için oturmaya ya da ayakta durmaya sık sık ara verip uzanmaya çalışın. Böylece, bu bölgedeki kan damarlarında bulunan ve yer çekimine bağlı olarak oluşan basınç düşecek, bu da acınızı azaltacaktır. Eğer uzun saatler oturmanız gerekiyorsa, eczanelerde bulubileceğiniz oturma simitlerinden alabilirsiniz. Oturma simidi kullanmak vücudunuzun ağırlığını eşit miktarda dağıtarak acınızın azalmasını sağlayacaktır.
8Eğer bütün bunları uyguladınız ve bir sonuç alamadıysanız, hemoroidiniz hala acıyor ve kanıyorsa mutlaka tıbbi müdahale almalısınız. Bazı durumlarda hemoroidler anal fissür adı verilen damar çatlaklarının oluşması gibi çok ciddi durumlara neden olabilirler. Bu durumda doktorunuz çatlakları kapatmak için ameliyat olmanızı isteyebilir, dikkatli olmanızda fayda var.
Kaynak:
http://www.sosyallob.com/dogum-sonrasi-hemoroid-tedavisi/